Beauty

Mediteren (incl. instructiefilmpjes)

19 mei 2013

mediteren
Mediteren is de kunst van het niets doen en dit kan lastiger zijn dan je denkt. Het is een manier om lichaam en geest even helemaal tot rust te brengen en het is iets wat je, met wat oefening, op elke plek en op elk moment van de dag kan doen. Vandaag wil ik graag wat meer vertellen over mediteren en laat ik een paar fijne instructiefilmpjes zien die je kunnen helpen bij het mediteren.

Laat ik beginnen door te vertellen welke voordelen mediteren heeft op de gezondheid:
– het verlaagt je bloeddruk
– het helpt je ontspannen
– het verlaagt de hoeveelheid stresshormonen
– het heeft een positief effect bij depressies
– het haalt spierspanning uit je lichaam
– het laadt je innerlijke batterij op
– het verbetert je concentratie.

Uit verschillende onderzoeken is zelfs gebleken dat mensen die regelmatig mediteren veel minder vaak de dokter bezoeken dan mensen die niet mediteren.

Meestal wordt er bij mediteren uitgegaan van de lotushouding of kleermakerszit, maar het gaat bij mediteren om rust en concentratie en hiervoor is het het meest belangrijk dat je in een positie zit of ligt zodat je compleet comfortabel bent.

Sluit je ogen en probeer je te focussen op je ademhaling, zonder deze te veranderen, te tellen of onder controle te houden. Je zal merken dat je al snel veel langzamer zal ademen en tot rust komt. Doordat je zo op je ademhaling let ben je vaak al compleet afgeleid van andere gedachtes en je omgeving. Het is ook echt de bedoeling dat je aan niks denkt en dit is moeilijker dan gedacht. Ik laat me bijvoorbeeld snel afleiden door te denken aan ‘dingen die ik nog moet doen’ of omgevingsgeluiden, maar in combinatie met ademhalingstechnieken en het daar compleet op focussen kan ik soms best lang even aan helemaal niets denken. Heel verfrissend voor iemand die altijd een brainstormsessie door haar hoofd heeft waaien..

Komen er tijdens een meditatie toch gedachten, laat ze dan gewoon weer gaan zonder er aandacht aan te geven of verder over na te denken. Gewoon loslaten. Een tip hierbij is het weer terug te gaan opletten op je ademhaling, dit wordt ook wel concentratie-meditatie genoemd. Net zoals met veel dingen is het ook met mediteren zo: oefening baart kunst!

Vind je dit artikel interessant? Lees dan ook zeker de artikelen over mindfulness en yoga.

Mediteer jij wel eens? Of is het iets wat je graag zou willen leren/doen?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Anita
  Reply Anita 6 juni 2013 at 21:49

  Wel leuk dat het maar 4 minuten is.

 • Avatar van Ilja
  Reply Ilja 19 mei 2013 at 13:52

  Ik moet me hier echt eens in gaan verdiepen, ik kan me sinds mijn burnout echt niet meer normaal ontspannen. heel vervelend! Ik zit er ook aan te denken Yoga te gaan doen, misschien wel een goede combi met mediteren ^_^

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 mei 2013 at 21:58

   Ik denk dat dit echt wel iets voor jou kan zijn inderdaad, gewoon eens meer over inlezen en ervoor gaan zitten (eventueel met filmpjes via YouTube etc.). Succes meis! X

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 19 mei 2013 at 11:25

  ik vind het altijd lastig om er mee te beginnen omdat ik snel afgeleid ben XD

 • Avatar van Kimberley
  Reply Kimberley 19 mei 2013 at 10:42

  Ik wilde dit al een tijdje proberen! Dit artikel herinnert me eraan om er echt een keer voor te gaan zitten. Het lijkt me heerlijk ontspannend :)

 • Avatar van Sofie
  Reply Sofie 19 mei 2013 at 08:16

  Wat een fijne filmpjes!

 • Avatar van Natasja
  Reply Natasja 19 mei 2013 at 08:16

  Vroeger deed ik wel eens aan meditatie en dat vond ik echt heerlijk. Snap eigenlijk niet waarom ik het niet meer doen, toch maar weer eens mee gaan beginnen!

 • Avatar van Belllezza
  Reply Belllezza 19 mei 2013 at 06:05

  Ja, ik hou er echt van. Het is inderdaad moeilijker dan je denkt, echt alles loslaten en nergens aan denken! Wel echt heerlijk.

 • Avatar van Merin Veronique
  Reply Merin Veronique 19 mei 2013 at 00:38

  Erg interessant artikel. Ik doe niet aan meditatie, maar het kan zeer aangenaam en nuttig zijn. Zeker omdat ik ademhalingsproblemen heb.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.