Beauty Eten & drinken

Beauty food & Beauty ingrediënt | Sojaolie

19 juli 2013

sojaolie-2
Sojaolie is een steeds meer voorkomend ingrediënt in de beauty-industrie, maar ook om te gebruiken in de keuken schijnt het gezond te zijn. Ik was nieuwsgierig en ging op onderzoek uit om er wat meer over te weten te komen. Kijk mee voor meer informatie over sojaolie, voor welke huid het vooral geschikt is en waarom het zo gezond is om in de keuken te gebruiken.

In de bloemen van de sojaplant groeit een 8 centimeter lange peulvrucht met ovale zaden die als voeding dienen voor mens en dier. Amerika is de grootste producent van soja, het zorgt voor zo’n 2/3e van de totale wereldproductie. Het grootste deel hiervan wordt omgezet in sojameel wat in dierenvoer wordt verwerkt, uit het overige deel wordt de olie gewonnen wat gebruikt wordt in de culinaire en cosmetische industrie en hier worden andere margarine en sojaproducten van gemaakt zoals vleesvervangers, sojasaus en sojamelk. De olie zit bomvol vitamine E, A, B en D, mineralen, eiwitten, antioxidanten en waardevolle vetzuren en heeft een milde smaak.

sojaolie-5sojaolie-3sojaolie-4

In de keuken is het een fijne olie om te gebruiken om in te bakken of bijvoorbeeld over een salade te gebruiken als (onderdeel van de) dressing die ook nog eens goed is voor de gezondheid. Het valt onder de categorie ‘gezond vet’ en heeft onder andere een cholesterolverlagende werking en het werkt beschermend voor de darmen.

Voor de huid heeft sojaolie een beschermende, verzorgende, regenererende werking en het vertraagt het proces van huidveroudering. Door het hoge gehalte aan lecithine vermindert het lijntjes en rimpeltjes, zorgt het voor een betere vochthuishouding in de huidcellen, ondersteunt het het natuurlijk herstellend vermogen van de huid en maakt deze glad en soepel. Je kan de olie in pure vorm gebruiken als huidolie, maar het wordt vooral veel gebruikt in bad- en doucheproducten en als aandeel in olieproducten zoals massageolie en babyolie. Het is voor erg veel verschillende huidtypes geschikt; van de vette tot aan de geïrriteerde, dunne of ruwe huid. De olie valt onder de droge oliën en trekt hierdoor snel in zonder een al te vettig of plakkerig laagje achter te laten op de huid.

Klinkt goed! Interessant om hier allemaal achter te komen na enig onderzoek en leuk om te weten wat het nu echt doet voor je lichaam en je huid.

Gebruik jij wel eens sojaproducten in de keuken of in je beautyproducten?

Enjoy your day!

–> Volg jij mij al via Twitter, YouTube, Facebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Linda
    Reply Linda 20 juli 2013 at 11:57

    Vnd het altijd leuk om achtergrond informatie te lezem. Volgens mij gebruik ik hrt nog niet vaak.

  • Avatar van Charlotte
    Reply Charlotte 19 juli 2013 at 14:19

    sojaolie heb ik nog niet gebruikt… Het enige met soja dat ik momenteel gebruik is sojamelk omdat het beter verteerd wordt dan koemelk en het is nog lekker ook ;)

  • Avatar van Alette
    Reply Alette 19 juli 2013 at 12:06

    Als beautyproduct heb ik naar mijn weten nog nooit sojaolie gebruikt. Wel eet ik regelmatig vleesvervangers op basis van soja…

  • Avatar van Kiss & Make-up
    Reply Kiss & Make-up 19 juli 2013 at 11:52

    Interessant! Ik eet wel eens vleesvervangers op basis van soja, telt dat? :-)

  • Avatar van femketje
    Reply femketje 19 juli 2013 at 11:48

    ik heb het volgens mij nog nooit gebruikt XD in ieder geval niet dat ik er vanaf wist!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer in Beauty, Eten & drinken
therme bali flower 1 - Een gladde en zachte zomerhuid in 3 stappen
Een gladde en zachte zomerhuid in 3 stappen

In de zomer laten we allemaal veel meer huid zien dan in de andere seizoenen van het jaar. Hierbij willen...

Sluiten