De trend van healthy en clean eating lijkt maar door te zetten en zie ik steeds meer meiden/vrouwen in mijn omgeving bezig zijn met zo gezond en puur mogelijk te eten. Een ontwikkeling waar de industrie op inspeelt en zo zijn er steeds meer producten met toegevoegde vitamines en mineralen, biologische, veganistische en vegetarische producten en toevoegingen verkrijgbaar de supermarkten. Ik heb al vaker over bepaalde voedingsmiddelen geschreven die erg gezond voor je zijn en vandaag wil ik graag wat meer vertellen over chiazaadjes, een toevoeging die steeds populairder lijkt te worden en het krijgt vaak zelfs de naam ‘super food’, en dat is niet voor niks!
De gemalen zaadjes van de chia plant (salvia hispanica) lijken wat op maanzaadjes, zijn redelijk neutraal van smaak en worden gebruikt als voedingsingrediënt, zijn puur te gebruiken over/in verschillende gerechten en kunnen worden vermengd met smoothies en andere drankjes. Geweekt in water worden de zaadjes een beetje jelly. De zaadjes zijn rijk aan omega vetzuren, antioxidanten, proteïne, vezels en mineralen. Een theelepel per dag zou al veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen:
– brengt je bloedspiegel en hormonen in balans
– verlaagt je bloeddruk en cholesterol
– ondersteunt de opbouw van nieuw spierweefsel
– zorgt voor een betere absorptie van calcium
– verbetert de stoelgang
– door de omega vetzuren is het een belangrijk voedsel voor je hersenen
– ze geven verdeeld over de dag/geleidelijk energie
– zorgen voor een vol gevoel en kunnen hierdoor ondersteunen bij een dieet
– vertraagt de veroudering van je lichaam
– versterkt je immuunsysteem.
Chiazaad bevat meer omega-3 per gram dan welke andere bron dan ook, bevat 25% meer vezels dan lijnzaad, 30% meer antioxidanten dan blauwe bessen, 6 x meer calcium dan melk, 15 x meer magnesium dan broccoli en 3 x meer ijzer dan spinazie. Nu snap ik de benaming superfood wel!
Let wel op, bij sommige mensen heeft het gebruik van chiazaad enkele nadelige bijwerkingen zoals winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Pas op als je bloedverdunners gebruikt, omdat dit in combinatie met de bloeddrukverlagende en bloedverdunnende eigenschappen van chiazaad een gevaarlijke combinatie kan zijn. Omdat er nog onvoldoende onderzoek naar de effecten voor tijdens de zwangerschap/borstvoeding zijn gedaan wordt het afgeraden om chiazaad in deze periodes in te nemen.
Heb jij ervaring met het innemen van chiazaad? Of ben je er nieuwsgierig naar geworden?
Enjoy your day!
–> Volg jij mij al via Twitter, YouTube, Facebook en/of Bloglovin’?
Reacties op dit artikel
Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar ik ben er wel nieuwsgierig naar! Ik hoor er een hoop goede dingen over!
Ik gebruik veel chiazaad in smoothies! Zag dat sommige het ook in salades gebruiken, maar dat lijkt mij minder lekker. In smoothies vind ik het jelly-achtige namelijk wel lekker.
Handig artikel, ik wil het al een tijdje proberen maar nog niet aan toe gekomen..toch maar eens het plan doorzetten nu ik dit ook nog lees :)
Ik zou het graag eens proberen, maar vind het véél te duur!
Zo duur zijn ze niet.. bij de body en fit shop heb je 500 gram voor 6 euro
Bedankt voor de tip!
Ziet er lekker uit!
Interessant, ik ben best wel bezig met gezond eten en de verborgen voordelen van bepaalde voedingsmiddelen. Bedankt voor de info!
Ik gooi nu ook elke ochtend een beetje door de yoghurt. Vooral die hoeveelheid ijzer en calcium spreekt me wel aan omdat ik geen melk drink.
Ik heb het nog nooit gegeten, maar klinkt erg goed!
ik heb het serieus nog nooit gegeten >.<
Wat leuk! Ziet er supergezond en best mooi uit!
Ik gebruik chia zaadjes wel eens door mijn smoothies heen, dan is het smaakloos maar pluk ik er wel de gezondheidsvoordelen van :)
Ik gebruik vaak chiazaad, vooral omdat het positief werkt op je bloedsuiker spiegel en dat is voor mij, als diabeet, erg gunstig en ook dat het maakt dat je sneller verzadigt bent is erg prettig. Het is een goed en makkelijk product.