Eten & drinken Media

Het Nederlands bakboek

2 augustus 2013

het-nederlands-bakboek-1
Ik zou liegen als ik niet zou toegeven dat ik gek ben op een lekker stuk brood, een koekje, plak cake of pannenkoek op zijn tijd. En dan ben ik op dit gebied vooral fan van de oerHollandse lekkernijen zoals appel-stroop-pannenkoek, wafel, mueslibrood, ontbijtkoek, appeltaart, boterkoek, appelflap, Bossche bol, Limburgse vlaai, kletskop, eierkoek en bijvoorbeeld taaitaai. Ja, het water loopt me in de mond en ik krijg er enorm veel zin van om aan de slag te gaan in de keuken. Met het Nederlands bakboek van Gaitri Pagrach-Chandra zal je je niet vervelen als jij ook fan bent van bovenstaand lekkers èn graag in de keuken staat.

het-nederlands-bakboek-2
De schrijfster van dit boek is zelf van Indiase komaf maar woont al lange tijd in Nederland en werkt als culinair geschiedkundige. Haar boek neemt je mee langs de historie van de Nederlandse bakker en bepaalde gebruiken omtrent het eten ervan. Daarnaast zijn er handige tips in te vinden voor wat je in je voorraadkast moet hebben staan als je aan de slag wil met dit bakboek en zijn er handige keukentips in te vinden.

De recepten zijn ingedeeld in verschillende thema’s (van brood, beschuit, kruidkoek, taart, kleine traktaties, vlaaien, koekjes, pannenkoeken, wafels en feestgerechten) en bij bijna alle gerechten of thema is wel weer een interessant en leuk deel geschiedenis toegevoegd. De recepten zijn verder duidelijk ingedeeld en uitgeschreven waardoor je over het algemeen geen hoogstaande keukenprins(es) hoeft te zijn om ermee aan de slag te kunnen. Ik heb zo het idee dat ik hier in de herfst en winter veel uurtjes mee in de keuken door zal brengen..

het-nederlands-bakboek-3 het-nederlands-bakboek-4 het-nederlands-bakboek-5
“Het Nederlands bakboek bewijst voor eens en voor altijd: Nederland heeft een culinaire traditie om trots op te zijn! Van Zuidlaarderbol en Limburgse vlaai tot Goudse mop en Kniepertjes: in ons land heeft bijna elke streek of stad wel een eigen bakspecialiteit, en ook de feestdagen bieden een uiteenlopende verzameling van taarten, koekjes en ander gebak. Achter deze lekkernijen gaan vaak de mooiste verhalen en tradities schuil. Zo kon je vroeger met koek de liefde verklaren en at je Wieringertulen als de jaarlijkse pacht was voldaan. Naast meer dan 80 heerlijke bakrecepten vind je in dit boek de mooie, historische verhalen om trots op te zijn. Om je vingers bij op te eten!”

Het Nederlands bakboek van Gaitri Pagrach-Chandra is uitgegeven door Kosmos Uitgevers, telt 255 pagina’s en is o.a. bij bol.com verkrijgbaar voor €29,95 (ISBN 9789021552606).

Ben jij een fan van Nederlandse baksels? Welke lekkernij is er bij jou in de streek bekend?

Enjoy your day!

–> Volg jij mij al via Twitter, YouTubeFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Gerda
  Reply Gerda 8 augustus 2013 at 23:05

  Ik heb het boek ook, echt super om door te bladeren. Ik heb pas de Weespermopjes gemaakt, en die waren toch lekker! Ik kreeg zoveel complimentjes… en dat voor zo’n simpel koekje met uiteindelijk maar 3 ingredienten (amandelspijs, eidooier, suiker). Aanrader!

 • Avatar van Simone
  Reply Simone 6 augustus 2013 at 11:27

  Ziet er leuk uit!

 • Avatar van Kimberly
  Reply Kimberly 3 augustus 2013 at 13:54

  Oehh heerlijk! Ik ben de laatste tijd helemaal in-to bakken, dus is een perfect boek voor mij!

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 3 augustus 2013 at 01:43

  Echt een prachtig boek! Bij mij staat het ook in de kast. Wat er niet in staat is het Vlaardingse ijzerkoekje. Een heerlijke aanrader voor de koudere maanden.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 augustus 2013 at 09:38

   Je maakt me nu wel heel nieuwsgierig naar dit koekje haha, die ga ik dus eens op internet opzoeken ;)

   • Avatar van Linda
    Reply Linda 5 augustus 2013 at 10:08

    Het is te vergelijken met een stroopwafel zonder stroop en boterkoek. Het is een kaneelige stroopwafel met binnenin een randje boterkoek.

    RECEPT:

    450 gr tarwebloem
    325 gr basterdsuiker, kan evt vervangen worden door bruine suiker.
    300 gr roomboter of margarine
    1 eidooier
    ongeveer 3 theelepels kaneel

    Boter en suiker mengen, eidooier toevoegen. Geleidelijk de bloem en kaneel erdoor. Een halve dag laten rusten in de koelkast.

    En dan zeggen ze dat je het deeg moet uitrollen en vormpjes moet steken. Ik maak een rol en ik snij plakjes van 5mm. Dan heb je ook geen rommel met bloem en deeg wat plakt.

    Aan beide kanten kort bakken op een ijzerkoekjesplaat. Een gietijzeren koekenpan werkt ook prima. (Zelf iets beter en sneller).

    Vaak maak ik een half recept.

    • Avatar van Desirée
     Reply Desirée 5 augustus 2013 at 10:23

     Dat klinkt echt heel erg lekker voor de koudere maanden inderdaad. Dankjewel voor het delen van het recept!

 • Avatar van Stella
  Reply Stella 2 augustus 2013 at 17:52

  Hmmm wat een geweldig boek, dit is echt wat voor mij haha! Iets wat ik ontdekt heb sinds ik in NL woon is Poffert..zo heerlijk!

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 2 augustus 2013 at 16:47

  Dit lijkt me nou echt een leuk boek :3 ik ben zelf totaal geen keukenprinces maar met dit boek zou ik zelfs nog gaan bakken XD

 • Avatar van Kim
  Reply Kim 2 augustus 2013 at 16:32

  Lijkt me een fijn bakboek! Ik hou ik van bakken en in de keuken staan!

 • Avatar van Kimberley
  Reply Kimberley 2 augustus 2013 at 14:21

  Lijkt me een leuk boek! Ik ben de laatste tijd steeds meer aan het experimenteren met koken en bakken :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.