Beauty

Question | Altijd maar zeggen wat je denkt?

9 augustus 2013

THINK1
Al vaker heb ik met dit vraagstuk in mijn hoofd gezeten en me afgevraagd waarom sommige mensen altijd alles moeten zeggen tegen of over een ander wat ze denken. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van recht-voor-z’n-raap, eerlijk zijn en onderbouwde feedback geven maar er is een groot verschil met wat ik met dit artikel wil zeggen en vragen. Het komt namelijk regelmatig voor dat er op blogs, websites, forums en YouTube reacties/meningen worden gegeven over bepaalde mensen die vooral gemeen, kwetsend en negatief zijn.

Toen ik van Roos een mailtje hierover ontving met bovenstaande afbeelding, bleek ik dus niet de enige te zijn die hier vaker over nadenkt. Roos is 22 en deelt op haar website LifebyRosie.nl van alles over DIY projecten, recepten, outfits, huizen en reisbestemmingen. Ze verwoordt het in haar artikel over het THINK-principe erg goed:

“Iedere keer als ik zoiets lees vraag ik me af waarom mensen dat zeggen? Voel je je er goed bij om gemene dingen te zeggen? Vind je het leuk om iemand te kwetsen of denk je er gewoon niet bij na dat ieder mens gevoelens heeft? Wáárom zou je iemand opzettelijk willen kwetsen? Natuurlijk heb ik ook wel eens dat ik bij sommige mensen denk: jeetje wat een gezeur of ‘alweer dit of dat’  maar als het me niet aanstaat druk ik op het rode kruisje in de rechterhoek van mijn scherm, daar is die voor gemaakt toch?!”

Dat is precies hoe ik er zelf over denk. Dat het joùw mening is en dat je vrijheid van meningsuiting hebt is heel wat anders dan altijd maar je zegje klaar te hebben over mensen en je ongezouten mening te geven. Dit maakt je namelijk echt niet een leuker en een meer lovable persoon.. Laten we het gezellig houden en denk eens terug aan onderstaand principe als je wat zou willen zeggen over iemand waarvan je weet dat je diegene er mee zou kunnen kwetsen. Hopelijk kunnen we de online wereld zo samen positief veranderen?!

Think before you speak! Is het waar wat je over iemand zegt? Help je diegene daarmee? Is het nodig om bepaalde dingen te zeggen en is het leuk/lief/vriendelijk om het te zeggen?

Wat vind jij van bovenstaand artikel en de boodschap erin?

Enjoy your day!

–> Volg jij mij al via Twitter, YouTubeFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Jacoba
  Reply Jacoba 10 augustus 2013 at 21:19

  Ben het er helemaal mee eens!

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 10 augustus 2013 at 07:02

  Wat goed omschreven en ik ben het er helemaal mee eene. Als je soms de reacties leest die achter gelaten worden, dan kan ik heel verdrietig wordem, laat staan hoe dat voor iemand is, van wie het log is.
  Als je niets normaals te zeggen hebt, schrijf dan niets. Denk eerst hoe jij je zou voelen bij zo’n reactie en schrijf het dan pas op…
  Opbouwende krtiek mag, maar iemand bewust vernederen en de grond in trappen is te triest voor woorden en zegt meer over jou dan over die ander.

 • Avatar van me
  Reply me 9 augustus 2013 at 19:57

  Velen schijnen tegenwoordig maar alles te moeten uiten zonder erbij na te denken hoe het overkomt, “Ik doe het gewoon” schijnt nogal een gevleugelde uitdrukking te zijn bij sommige mensen, zeker als ze achter een toetsenbord zitten….lees gewoon nog eens wat je tikt voordat je op de knop drukt die het definitief plaatst is een veel beter idee.

 • Avatar van Tirza
  Reply Tirza 9 augustus 2013 at 17:13

  Goed geschreven, helemaal mee eens! Alleen is het zo moeilijk om het ook steeds te doen..

 • Avatar van Carolien
  Reply Carolien 9 augustus 2013 at 14:31

  Amen! Echt heel erg waar, ik snap negatieve feedback vaak sowieso niet. Eerlijk is iets heel anders dan een ander afzeiken en/of kwetsen. Ik denk zelf dat mensen die dat doen, zelf een gebrek aan zelfvertrouwen hebben en zich beter voelen door anderen pijn te doen. Eigenlijk een vorm van pesten… Social media zorgen ervoor dat dingen snel gaan, maar eerst nadenken voor je reageert kan zeker geen kwaad. Soms is het gewoon beter om dan maar je mond te houden, dan nodeloos iemand te kwetsen.

 • Avatar van Kiss & Make-up
  Reply Kiss & Make-up 9 augustus 2013 at 13:21

  Ik probeer altijd op te passen met wat ik zeg, maar het is me toch al overkomen (hier zelfs!) dat ik iets zeg dat anderen blijkbaar kwetst of kwaad maakt. Maar ik zou zoiets nooit opzettelijk doen en ik kan me ook echt rot voelen als iemand iets dat ik gezegd heb verkeerd heeft opgepakt. Mijn filosofie is: als je niks goeds te zeggen hebt, zeg dan gewoon helemaal niks. Ik begrijp dan ook niet hoe sommige mensen soms zo rechtuit gemeen kunnen zijn, puur met het doel iemand pijn te doen.

 • Avatar van Alette
  Reply Alette 9 augustus 2013 at 12:17

  Nou inderdaad, opbouwende kritiek is iets waarvan ik denk dat iemand alleen maar beter kan worden. Als iemand een spelfout leest of een onwaarheid op mijn blog dan hoor ik dat graag! Ik wil natuurlijk wel de juiste informatie geven en een spelfoutje is snel gemaakt als je veel artikelen typt. Dat staat gewoon slordig.
  Maar het is onnodig om gewoon echt kwetsende opmerkingen te plaatsen. Ik was echt in shock toen ik las dat ze Vera (Vera Camilla) echt soms uitschelden en zeggen dat ze lelijk is. Daar heeft toch niemand wat aan? Als je haar lelijk vindt (wat ze overigens helemaal niet is) dan ga je toch lekker naar iemand anders kijken…?

 • Avatar van Esther - Mango Sorbetto
  Reply Esther - Mango Sorbetto 9 augustus 2013 at 11:56

  Helemaal mee eens!! Zeker met social media e.d. denken sommige mensen dat ze constant hun mening moeten delen maar dat is nergens voor nodig. Aan de andere kant kan ik me ook ergeren aan mensen die dáár dan weer heel erg over gaan zeiken op twitter enzo. Dan denk ik ook; laat die mensen toch en lees het niet.

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 9 augustus 2013 at 09:48

  super goed beschreven! soms denk ik ook wel eens over comments op mijn blog van damn girl, waarom zo jaloers of negatief! daar help je jezelf en de rest van de wereld echt niet mee >.<

 • Avatar van Merin Veronique
  Reply Merin Veronique 9 augustus 2013 at 09:43

  Mooie boodschap! Het THINK principe zoals uitgelegd vind ik mooie vragen die je jezelf eerst moet stellen voordat je altijd maar ‘je bek een douw geeft’ zoals ze dat plat noemen. Zelf vind ik onnodig kwetsend zijn overbodig.. Je mag denken wat je wil, maar laat iedereen in zijn waarde. Tenzij je waardevolle opbouwende kritiek voor een ander hebt.

 • Avatar van Nem
  Reply Nem 9 augustus 2013 at 09:24

  Ik reageer op veel blogs en posts, maar alleen als ik het daadwerkelijk leuk vind. Ik heb eerlijk gezegd niet zo heel veel met suikervrij/clean/ etc eten, omdat ik het zelf niet mag en kan, dus ik reageer daar dan ook niet negatief op. Als ik iets NIET leuk vind of er verkeerde informatie in een blog van iemand staat (wat ik trouwens wel heel vaak zie, maar niet zeg) dan laat ik het voorbijgaan of ik mail of DM iemand persoonlijk even.

  Goed bezig Desiree en Roos! Keep it up :)

  • Avatar van Macblogster
   Reply Macblogster 10 augustus 2013 at 09:14

   Helemaal mee eens. Als je echt iets kwijt wil stuur je iemand een privé bericht met opbouwende kritiek. Waarom zou je iemand publiekelijk willen afkraken? Omdat je niet lekker in je vel zit? Ongelukkig bent of jaloers? Ik denk dat sommigen niet stil staan bij de kracht van woorden en dus het subtiele verschil tussen het geven van je mening en iemand afkraken niet meer zien.

 • Avatar van Dagmar
  Reply Dagmar 9 augustus 2013 at 09:03

  Goed dat je het aan de orde stelt, want helaas zie je behoorlijk vaak reacties en opmerkingen die niemand vooruit helpen. Internet is natuurlijk makkelijk, want er zit veel afstand tussen de lezer en de schrijver, maar dat betekent niet dat je daarom mensen vrijblijvend mag kwetsen. Het is juist mooi om anderen vooruit te kunnen helpen, ondánks deze afstand. Think before you speak (or write ;) )

 • Avatar van Corina
  Reply Corina 9 augustus 2013 at 08:33

  Helemaal mee eens hoor! Het lijkt wel of Social Media het slechte in sommige mensen naar boven haalt. Als je niks zinnigs te zeggen hebt, reageer dan gewoon niet………..

  Meis, ben blij dat je zo’n onderwerp aankaart! Echt super ♥

 • Avatar van Make Up For Women
  Reply Make Up For Women 9 augustus 2013 at 07:57

  Heel mooi geschreven and so true! Ik begrijp zelf ook niet waarom mensen bewust willen kwetsen. Maar door mijn ervaring als juridisch consulente kom ik dagelijks in contact met mensen die het minder goed hebben of een moeilijke periode in hun leven doormaken. Ik denk dat het dus heel vaak opgekropte frustraties zijn die ze in het dagelijkse leven niet kwijtkunnen. Internet is dan de ideale uitlaatklep, denk je niet? Ik keur het zeker niet goed hoor, maar ik denk dat er altijd wel een achterliggende reden is voor zulk gedrag.

  Liefs

  xoxo

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 9 augustus 2013 at 00:32

  Goed verwoord zeg! Ik ben het helemaal met je eens. Kan er slecht tegen wanneer mensen kwetsende reacties schrijven online of in het openbaar onnodig hard zijn naar hun omgeving :( Nergens goed voor. Schrijf het dan opbouwend zonder scherpe tong. Zo zou je zelf ook graag behandeld willen worden ‘wat u niet wilt wat u geschiedt, doet dat dan ook een ander niet’ kreeg ik thuis te horen bij het opgroeien :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.