Beauty Eten & drinken

Beautyfood | Vitamine B

6 september 2013

vitamine-b-1
Als je denkt aan beautyfood dan denk je vaak eerder aan bijvoorbeeld een bepaald fruit of groente, maar een vitamine zoals vitamine B is er eentje die je zeker niet mag vergeten in dit rijtje. Het is namelijk qua inner- en outer beauty echt een superfood te noemen!

Ik ga het vandaag hebben over het vitamine B complex wat een samenvoegsel is van 8 vitamine B’s (B1, B2, B3, B5, B6 (pyridoxine), B8 (biotine), B11 (foliumzuur) en B12) die allemaal een belangrijke rol spelen in de cellulaire stofwisseling. Bovenstaande combinatie van vitamine B’s zijn in de winkel als supplement verkrijgbaar als Vitamine B Complex van verschillende merken. Een vitamine B complex kan je dagelijks aanvullend op je dieet innemen. Je hoeft je niet snel zorgen te maken dat je teveel vitamine B inneemt: het is namelijk een in water oplosbaar vitamine waardoor je een teveel eraan weer kwijtraakt via je urine.

vitamine-b-2
Naast een voedingssupplement is vitamine B ook te vinden in bijvoorbeeld granen, groene groente, fruit, vlees, melk, eieren, noten, kaas, vis, paddenstoelen, rijst, aardappelen en bananen. Lekker, gezond en gevarieerd eten zorgt er dus al voor dat je flink wat vitamine B binnenkrijgt.

Heb je een tekort aan (een) vitamine B dan kunnen er veel geestelijke en lichamelijke klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld zeurende spierpijn, depressieve gevoelens, lusteloosheid, huidontstekingen, een verstoorde stofwisseling, bloedarmoede en vermoeidheid. Heb je het idee dat je een tekort hebt aan (een) vitamine B dan raad ik je aan om eerst langs de dokter te gaan voor een (bloed)onderzoek voor je zelf gaat dokteren.

Het menselijk lichaam is niet in staat om zelf vitamine B aan te maken en je hebt het wel degelijk nodig. Het helpt namelijk bij het afbreken van vetten, suikers en eiwitten, het aanmaken van energie, werkt ondersteunend bij je weerstand, is belangrijk voor het aanmaken van rode bloedcellen, is goed voor de spijsvertering, ademhaling en spieren, helpt bij hart- en vaatziekten en speelt een belangrijke rol in je zenuwstelsel.

Ook voor je uiterlijk is vitamine B een onmisbaar beautyfood. Zo helpt het o.a. bij haaruitval en maakt het je haren sterker en gezonder, helpt het bij het vernieuwen van de huid, het versterken van de nagels en ogen, een goede doorbloeding, een vermindering van pigmentvlekjes en gaat het de natuurlijke huidveroudering tegen.

Heb jij ervaring met het innemen van een vitamine B complex? Denk je dat het iets voor jou zou kunnen doen? Of heb je juist het idee dat een supplement niks toevoegt aan een gezond dieet?

Enjoy your day!

–> Volg jij mij al via Twitter, YouTubeFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 7 september 2013 at 07:28

  De r is weer in de mnd….. dus een goede voorbereiding om jezelf goed te beschermen tegen griep is van groot belang!
  Verse groentes, in de blender vers geperste smoothies met diverse fruitsoorten, vis volkoren producten etc..
  Heerlijk!

  ;-)

 • Avatar van Janilee.
  Reply Janilee. 6 september 2013 at 15:49

  Mijn schoonmoeder is altijd heel erg bezig met vitamines en hoe je deze het best binnen krijgt. Dus ik moest er ook maar aan geloven, haha. In het begin was ik er wel een beetje sceptisch over, maar nu merk ik wel dat ik minder last heb van haar uitval en dat ik meer energie heb. En dat, door elke dag alleen even een tabletje te slikken!

 • Avatar van Joyce
  Reply Joyce 6 september 2013 at 14:02

  Heel interessant artikel! Ik zou het zelf nog wel net iets meer binnen mogen krijgen.

 • Avatar van Natasja
  Reply Natasja 6 september 2013 at 13:15

  Eerlijk is eerlijk, ik zou zelf eigenlijk ook vitamine B complex moeten slikken, maar ik ben gewoon zo ontzettend slecht in dat soort dingen. Dan slik ik weer een paar dagen van die tabletten en daarna vergeet ik het gewoon. Vegetariërs (zoals ik) moeten er sowieso erg goed op letten dat ze wel voldoende vitamine B binnenkrijgen.

 • Avatar van beautybyts
  Reply beautybyts 6 september 2013 at 12:29

  Ik heb een tijdje vitamine B pillen van Kruidvat eigen merk geslikt omdat ik haar uitval had en daar heeft het zeker bij geholpen om het te verminderen.

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 6 september 2013 at 11:29

  Ik heb wel een tijdje vitamine B pillen geslikt en naar mijn idee heeft dit absoluut iets voor mij gedaan. Sowieso qua haargroei :)

 • Avatar van Kimberley
  Reply Kimberley 6 september 2013 at 09:30

  Handig artikel! Ik slik geen vitaminecomplex, maar zou sowieso wat meer groente en fruit moeten eten af en toe :)

 • Avatar van Merin Veronique
  Reply Merin Veronique 6 september 2013 at 09:27

  Goed voedsel is soms nog beter dan welke crème dan ook. Mooi van binnen, mooi van buiten :)

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 6 september 2013 at 08:44

  ik denk dat ik soms wel wat meer vitamine B binnen zou moeten krijgen! interessant artikel :3

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 6 september 2013 at 06:52

  Ik had een ernstig terkot aan vit B 2, dus danig laag dat het ernstige gevolgen had en nog erger had kunnen hebben. Sindsdien krijg ik iedere week een vit. B12 injectie en ik slik ik ook een vit. B complex en dat doet zeker goede dingen voor me. Het is een belangrijke vitamine in het geheel van vitamines. Wat goed dat je hier over schrijft.

 • Avatar van me
  Reply me 6 september 2013 at 00:18

  Ik slik al jaren een vit.B complex maar dan om een andere reden dan voor de beauty…is echter wel mooi meegenomen hahaha

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.