Beauty

Wat is Keratosis Pilaris en wat kan je eraan doen?

29 september 2013

keratosis-pilaris
Regelmatig vertelt schoonheidsspecialiste Kyra Demmer ons meer over verschillende huidtypes en aandoeningen inclusief tips & tricks om hiermee om te kunnen gaan en het beste uit je huid te halen. Vandaag gaan we meer te weten komen over Keratosis Pilaris; wat is het precies en wat kan je eraan doen? Keratosis Pilaris is een onschuldige en helaas ontsierende huidaandoening die best vaak voorkomt. Letterlijk betekent Keratosis Pilaris ‘verhoorning van haren’. Keratosis Pilaris heeft een genetisch component, is niet besmettelijk en vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. Ook komt het vaak voor bij mensen met een hele droge huid en/of met een eczeem-achtige aandoening. Keratosis Pilaris is niet te genezen, maar wel te verbeteren mits je hier zelf consequent mee aan de slag gaat.

Hoe ontstaat Keratosis Pilaris?
Doordat er een teveel aan keratine (eiwitten) door de huidcellen wordt aangemaakt raken de haarzakjes verstopt. Hierdoor ontstaan er ‘pukkeltjes’ waar haartjes in groeien. Deze ‘pukkeltjes’ zien er vaak rood uit, maar kunnen ook wit zijn. Ze veroorzaken verder geen jeuk of pijn. De ‘pukkeltjes’ voelen heel hard en ruw aan, vergelijkbaar met schuurpapier. Daarnaast is het cosmetisch gezien vaak erg ontsierend, wat dan ook meestal de reden is dat men hier wat aan wilt gaan doen. Want wie wil er nu niet een mooie, zachte en egale huid?

Waar zie je Keratosis Pilaris het meest?
Keratosis Pilaris verschijnt het meest op de bovenarmen, maar ze kunnen ook voorkomen op dijen, billen, rug en wangen.

Wat kan een dokter voor je betekenen?
Een dokter zal deze aandoening al snel als niet interessant beoordelen omdat het “alleen maar” ontsierend is. Wel zal hij je een vette creme voor schrijven met Vitamine A-zuur erin. Een Dermatoloog kan bekijken of behandelingen als een chemische peeling, laser of photodynamische therapie een optie voor je is.

Wat kan je er zelf aan doen?
Scrubben, scrubben, scrubben…. en verzorgen! Het is belangrijk dat je de dode huidcellen heel regelmatig (dagelijks) weghaalt. Hierdoor krijgen de haartjes geen kans om in te groeien. Daarnaast adviseer ik om je huid 2x per dag te verzorgen met een goede bodylotion. Zodat je huid een betere conditie krijgt en zachter gaat worden. Een bodylotion die èn je huid intensief voedt en verzorgt èn je huid exfolieert is bijvoorbeeld het Clarins Serum Corps Peau Neuve.

Keratotis Pilaris kan vanaf het ongeveer het 30 ste levensjaar minder worden, maar zal nooit helemaal over gaan en het kan in periodes ook weer even verergeren. Het is dus belangrijk om hier aandacht aan te blijven besteden.

Nog meer tips & tricks
– Gebruik tijdens baden/douchen niet te heet water (dit droogt uit)
– vermijd lang baden/douchen (water droogt je huid uit)
– smeer je huid na het baden/douchen altijd in met een goede bodylotion
– gebruik zo weinig mogelijk geparfumeerde producten
– het is goed om te kijken hoe de luchtvochtigheid in je huis is en eventueel een luchtbevochtiger aan te schaffen voor in huis.

Vraag het Kyra!
Kyra heeft sinds 1998 haar eigen schoonheidssalon en voltooide o.a. de opleidingen schoonheidsspecialiste, visagie, pedicure en manicure. Daarnaast is ze eigenaresse van webwinkel Belissima en geeft ze vrijblijvend online huid- en productadvies. Eens per maand deelt ze haar expertise met de lezers van Curvacious.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel dan kan je deze achterlaten in de comments hieronder, Kyra zal deze dan zo spoedig mogelijk beantwoorden. Neem voor een vrijblijvend persoonlijk online huidverzorgingsadvies contact op met Kyra.

Heb jij last van Keratosis Pilaris en welke tips pas jij hierbij toe? Over welke huidaandoening zou jij graag meer willen lezen?

Enjoy your day!

–> Volg jij mij al via Twitter, YouTubeFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Nanny
    Reply Nanny 17 juli 2016 at 09:10

    Hartelijk bedankt. Eindelijk weet ik wat het is. Al jaren heb ik dit en ik wist niet wat het was en niks hielp. Dus ik ga producten van aha/bha uitproberen.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 18 juli 2016 at 09:03

      Wat fijn dat je herkenning hebt gevonden! Ik hoop dat aha/bha producten de oplossing zullen bieden voor je :)

  • Avatar van Joyce
    Reply Joyce 9 oktober 2013 at 15:02

    Wat fijn om hier eindelijk meer over te lezen en tips te krijgen van een expert op het gebied van huidverzorging. Ik heb zelf al sinds mijn puberteit last van KP op mijn armen, maar ook op mijn bovenbenen komt het vooral in de winter weer terug. Jammer maar helaas! Gelukkig stoort het me niet al te erg en ben ik lang niet de enige met dit ‘probleem’. (: Wat bij mij goed helpt zijn de scrubbende bodybutters voor onder de douche van Lush! Deze voeden en scrubben de huid all at once en zijn errrg geschikt voor dames en heren met KP. Aanrader dus!

  • Avatar van Karin
    Reply Karin 5 oktober 2013 at 15:09

    Ik heb het heel erg op mijn hele armen en benen. Heel vervelend, vooral in de zomer.. Laatst had ik opgezocht wat het was en toen heb ik wel wat dingen geprobeert. Helaas hielp het niks. Maar deze tips zijn heel handig en ik hoop zo dat ze helpen, bedankt!

  • Avatar van Bianca
    Reply Bianca 30 september 2013 at 09:10

    Je kunt beter een peeling (dus zonder korrel gebruiken) zoals bijv. een product met AHA/BHA. Korreltjes beschadigen de toch al gevoelige huid meer. En een goede hydraterende bodylotion hierna is zeker een must.

  • Avatar van Stella
    Reply Stella 29 september 2013 at 21:56

    Ik vind dit erg interessant! Zal het zeker nog wel eens tegen komen tijdens mijn opleiding voor schoonheidsspecialiste maar dan heb ik al een soort voorsprong, haha :)

  • Avatar van Mira
    Reply Mira 29 september 2013 at 21:49

    Heel interessant!

  • Avatar van Miek
    Reply Miek 29 september 2013 at 19:46

    Als je een drog huid hebt met KP moet je volgens jetske ultee juist niet scrubben. Exfolieren met saliczylzuur schijnt wel te werken. Op de website van jetske ultee kan je hier gedetailleerde informatie over vinden. Ook kunnen huidverzorgingsproducten (voor gezicht of body) van paula’s choice hier goed bij helpen. Deze zijn aanzienlijk goedkoper dan de producten van jetske.

  • Avatar van Isabel
    Reply Isabel 29 september 2013 at 19:01

    Handig om te weten! Alleen ik denk niet dat ik genoeg tijd heb om mijn huid elke dag te scrubben of 2x per dag in te smeren met bodylotion… Ik heb het op mijn bovenarmen aan de ‘achterkant’ zeg maar en op mijn onderbenen.

  • Avatar van Ramireziblog
    Reply Ramireziblog 29 september 2013 at 17:57

    Weer wat geleerd…

  • Avatar van Kiss & Make-up
    Reply Kiss & Make-up 29 september 2013 at 15:38

    Interessant, ik had geen flauw idee wat het was.

  • Avatar van Joyce
    Reply Joyce 29 september 2013 at 11:44

    Fijn, informatief artikel!

  • Avatar van Kimly
    Reply Kimly 29 september 2013 at 10:45

    Dank dank dank! Al sinds ik jong ben hier last van en nooit geweten hoe of wat. Ik zie dat de body lotion die aangeraden wordt best duur is, zijn er andere welke ik kan gebruiken?

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 30 september 2013 at 09:00

      Je kan hiervoor het beste op zoek gaan naar een lichaamsproduct met AHA of BHA erin, dit exfolieert de huid direct tijdens het smeren op een zachte manier waardoor je eigenlijk een 2 in 1 stap hebt. Een merk die dit bijvoorbeeld heeft is Paula’s Choice :)

  • Avatar van Charile
    Reply Charile 29 september 2013 at 10:05

    Heel interessant!

  • Avatar van Budgetproof.nl
    Reply Budgetproof.nl 29 september 2013 at 09:01

    Super interessant artikel om te lezen! Lijkt me vervelend als je er last van hebt.

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 29 september 2013 at 05:51

    Hele informatieve post.
    Ik had hier nog nooit van gehoord.

    Fijne dag……

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.