Beauty Eten & drinken

Beauty food | De kiwi

29 november 2013

kiwi-2
Het is alweer een tijdje geleden dat ik een artikel schreef over Beautyfood, maar aangezien ik de laatste tijd redelijk wat kiwi’s weg eet (zal het iets met de zwangerschap te maken hebben?) en ik benieuwd was hoe gezond deze vrucht nu precies is, kwam ik tot enkele ontdekkingen en weetjes die ik graag met jullie wil delen. Kijk mee voor meer informatie over deze bijzondere vrucht, die zelfs in de top 5 staat van het meest gezonde fruit!

kiwi-1
Oorsprong
De kiwi is een exotische vrucht die groeit aan een struikachtige klimplant in subtropische gebieden. Oorspronkelijk komt deze vrucht uit China, maar tegenwoordig worden ze ook geïmporteerd vanuit Nieuw Zeeland, Frankrijk, Griekenland, Chili en Italië. De standaard kiwi is van binnen groen van kleur met een wittig hart en zwarte, eetbare pitjes maar er is ook een gele variant die steviger vruchtvlees bevat en een frissere en zoetere citrussmaak heeft.

Gezondheidsvoordelen
Een kiwi bevat ongeveer 57kcal en zit bomvol antioxidanten, vitamines en mineralen waaronder retinol, bètacaroteen, vitamine C, D, E, B1, B2 en B6, foliumzuur, kalium, magnesium, calcium en fosfor. Eén groene kiwi bevat meer vitamine C dan een sinaasappel of 2 citroenen en bevat hiermee ruim meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Rond deze tijd van het jaar is het innemen van extra vitamine C sowieso aan te raden: het geeft je weerstand namelijk een boost! De kiwi bevat ook nog eens inositol wat helpt bij depressieve klachten en serotonine wat een kalmerend effect heeft op het brein. Interessant!

De kiwi heeft een bevorderlijke werking op de spijsvertering, de koolhydraten erin worden niet snel door het lichaam opgenomen waardoor het vet makkelijk verbrandt en ze het hongergevoel verminderen. De aminozuren in deze vrucht zorgen er ook nog eens voor dat je een snellere vetverbranding krijgt. Verwacht geen wonderen, maar het is vanwege de vele gezonde eigenschappen een fijne vrucht ter ondersteuning van bijvoorbeeld een dieet.

kiwi-3
Weetje
De kiwi had oorspronkelijk de naam Chinese kruisbes, maar in Nieuw Zeeland kreeg de vrucht een andere naam omdat deze van de buitenkant erg lijkt op het lijfje van de gelijknamige loopvogel (het nationale symbool van Nieuw Zeeland).

In de keuken
Kiwi’s zijn lekker om gewoon uit te lepelen, door fruitsalades, op gebak en/of ijs, als borrelhapje samen met worst/kaas, in salade met bijvoorbeeld sinaasappel en gegrilde kip of als jam op brood. Let tijdens het koken/bakken wel op dat je kiwi’s niet mengt met gelatine- en/of zuivel, er zit namelijk een enzym in die eiwitten afbreekt waardoor melkproducten waterig en bitter worden en gelatine haar bindkracht verliest. Nog een tip: combineer kiwi eens met vleesgerechten; als je het vlees insmeert met kiwivruchtvlees wordt je vlees malser tijdens het bakken.

Eet jij graag kiwi’s? Mocht je een lekker recept hebben deel deze dan hieronder :)

Enjoy your day!

–> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Kim
  Reply Kim 12 juli 2017 at 14:00

  Ziet er lekker gezond uit :)

 • Avatar van Eline
  Reply Eline 29 november 2013 at 18:36

  erg lekker! :D

 • Avatar van Elyne
  Reply Elyne 29 november 2013 at 15:49

  Erg leuk artikel artikel :) Wist je trouwens dat er zoiets bestaat als een kiwi-bes? Zelf heb ik er geen gegeten maar ze schijnen wel lekker te zijn en ook naar kiwis te smaken.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 29 november 2013 at 15:52

   Oeh, je maakt me nieuwsgierig! Als ik die tegenkom ga ik ze zeker eens proberen :)

 • Avatar van Kelly
  Reply Kelly 29 november 2013 at 13:29

  Wat een fijn, informatief artikel!

 • Avatar van Kiss & Make-up
  Reply Kiss & Make-up 29 november 2013 at 12:07

  Hmmm, kiwi, lekker! Een van mijn favoriete fruitsoorten.

 • Avatar van Merin Veronique
  Reply Merin Veronique 29 november 2013 at 10:36

  Kiwi powerrrr! Als ik dit zo lees bedenk ik me dat ik weer meer kiwi’s moet gaan eten. Vooral die gold kiwi’s zijn zo lekker!

 • Avatar van Tineke
  Reply Tineke 29 november 2013 at 09:33

  Vaker kiwi eten dus.. Dat is voor mij geen enkel probleem, ze zijn erg lekker!
  liefs

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 29 november 2013 at 08:52

  Wat ene leuk artikel, zelf eet ik zelden een kiwi.
  Liefs, xxx

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 29 november 2013 at 08:25

  Ik ben dol op kiwi’s! Met muesli, yoghurt of op een beschuitje met kaas en dan plakjes kiwi erop …..mmmmmm boordevol vitamines. Leuk artikel om te lezen.

  Mooie dag! ;-)

 • Avatar van Sofie
  Reply Sofie 29 november 2013 at 07:08

  Ik ben gek op kiwi’s!

 • Avatar van Brenda
  Reply Brenda 29 november 2013 at 06:52

  Wat een leuk artikel. Ben nieuwsgierig naar het insmeren van vlees met kiwi zodat het malser wordt :)

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 29 november 2013 at 00:53

  Love kiwi’s :3

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 29 november 2013 at 00:48

  Ja, kiwi’s (rijp) zijn heerlijk. Ik doe ze graag in mijn yoghurt voor m’n ontbijt. Wist niet dat ze meer vit C bevatten dan een sinaasappel. Fijne informatie! Ik ga ze morgen meteen kopen =D

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.