Reizen & vrije tijd

Uit tip! | NS Lost & Found expositie en pop-up store

10 december 2013

NS-lost-found-project-2
Wist je dat er jaarlijks zo’n 80.000 gevonden voorwerpen uit de treinen en stations bij Bureau Gevonden Voorwerpen van NS terecht komen? Van deze 80.000 voorwerpen komt uiteindelijk zo’n 45% weer terug bij de eigenaar, maar veel items blijven achter. Hier zitten soms erg opmerkelijke producten tussen zoals een kunstbeen, een eerste-communiejurkje uit de jaren ’50, een koffer vol met nepgeld, een doos met 100 gouden ringen en de sleutel van een Porsche. Deze en meer bijzondere voorwerpen hebben een tweede leven gekregen in het NS Lost & Found Project. Lees meer over de bijzondere expositie en de pop-up store.

De gevonden voorwerpen die niet bij hun eigenaar terug kunnen worden gebracht worden maximaal 3 maanden in een depot bewaard en gaan daarna naar een opkoper of worden gerecycled. Op deze manier voorkomt NS dat de gevonden voorwerpen op de normale afvalberg belanden en het milieu belasten.

Het boegbeeld van Lost&Found is een 3 meter hoog blauw knuffelkonijn welke is gemaakt van 25 kilo aan in de trein gevonden spijkerbroeken, jassen, tassen, sportkleding en handdoeken. Er is gekozen om een konijn te maken omdat er jaarlijks veel knuffels worden achtergelaten in de trein. Dit lijkt mij als aanstaande moeder hartverscheurend om mee te maken, want voor een kind is een lievelingsknuffel kwijtraken zeker geen pretje. De emotie van een bepaalde knuffel kan ik zelf nog gemakkelijk terughalen en ik heb dan ook nog enkele knuffels bewaard die ik vroeger erg lief had. Hier ben ik vast niet de enige in? Gelukkig weten veel knuffels die bij de gevonden voorwerpen terecht komen weer hun weg te vinden naar hun baasje.

NS-lost-found-project-1
Naast de expositie is er ook een pop-up store waar gevonden voorwerpen te koop zullen zijn die zijn bewerkt door ontwerpers en stylisten van onder andere de Academie Artemis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leuke gadgets om cadeau te doen met de feestdagen, uit jassen en tassen worden onder andere handschoenen gemaakt en koffers zijn opnieuw vormgegeven tot een handig tijdschriftenrek. Daarnaast kunnen er ook op aanvraag tailormade voorwerpen worden gemaakt. Alle opbrengsten gaan naar Natuur & Milieu, een stichting die zich met hart en ziel inzet voor een duurzame en gezonde wereld. Met dit bijzondere project wil NS de aandacht vestigen op de duurzame wijze waarop NS zoveel mogelijk werkt.

Ik vind het bijzonder hoe gevonden voorwerpen een tweede leven krijgen in het NS Lost & Found Project en ik ben dan ook erg benieuwd naar de expositie en de bewerkte items in de pop-up store.

De NS Lost & Found expositie en pop-up store zijn geopend van 12 t/m 14 december 2013 tussen 11.00 en 19.00 uur op station Amsterdam Centraal op spoor 2, naast de Burger King.

Dit is een gesponsord artikel.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Anita
  Reply Anita 17 december 2013 at 12:13

  Dan ga je naar de pop up store en koop je een voorwerp waarvan jij de oorspronkelijk eigenaar van bent. LOL

 • Avatar van Angelique
  Reply Angelique 10 december 2013 at 20:58

  inderdaad wat een leuk idee dat NS dat zo doet!

 • Avatar van Alexx
  Reply Alexx 10 december 2013 at 17:16

  Wat een leuke uit-tip! Jammer dat het dit weekend al is, anders was ik zeker gegaan!

 • Avatar van Kiss & Make-up
  Reply Kiss & Make-up 10 december 2013 at 16:48

  Origineel bedacht :-)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 10 december 2013 at 15:10

  Ik had het gelezen in de krant vandaag. Goed intiatief. ;-)

 • Avatar van Kimberley
  Reply Kimberley 10 december 2013 at 14:55

  Grappig, lijkt me leuk om te zien! Jammer dat het maar 1 weekend open is, maar als ik langs Amsterdam Centraal kom ga ik zeker even kijken :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.