Beauty Eten & drinken

Beauty Food | Matcha groene thee poeder

8 juni 2014

matcha-groene-thee-2
Dat groene thee gezond is was al wel bekend, maar dat er verschillende soorten groene thee zijn en zelfs één soort ‘superthee’ was voor mij in ieder geval nog onbekend. Zo is matcha thee de beste groene thee die er bestaat – het bevat zo’n 10 tot 15 keer meer voedingsstoffen dan gewone groene thee – en je kan dit met recht een beauty food (of nouja, drink) of superfood noemen. Het bijzondere is dat de theeplanten de laatste vier weken voor de oogst in de schaduw worden gezet waardoor de plant meer, gezonder en smaakvoller bladgroen produceert waarna enkel de fijnste groene blaadjes worden geoogst.

matcha-groene-thee-1
Het is geen thee die je zet met een bekend theezakje, maar je lost een klein lepeltje van het groene poeder op in een kopje water van ongeveer 80 graden en je klopt het enkele seconden op met een kleine garde. Zo krijg je een ietwat dikkere en schuimende thee die enorm rijk is aminozuren, proteïnen, vitaminen, antioxidanten en mineralen. Het is dus geen ‘water met een smaakje’ zoals de traditionele thee, maar je drinkt de vermalen blaadjes op in water. In Japan is het de ultieme thee en wordt hij veel gebruikt tijdens de traditionele theeceremonies, maar de smaak is zeker even wennen omdat het ietwat bitter en ‘aardser’ is.

Matcha groene thee poeder is niet goedkoop, maar omdat je maar één gram per kopje gebruikt en je hiervan geen liters per dag drinkt kan je met een zakje alsnog een flinke tijd vooruit. Ben je gevoelig voor cafeïne dan moet je met deze thee wel oppassen, het bevat namelijk meer cafeïne dan koffie! Toch zal het je niet zo’n trillerige energie als koffie geven omdat de L-theanine die erin zit er juist voor zorgt dat je kalmeert. Om de kostbare matcha thee poeder zo goed mogelijk te houden kan je deze na opening het beste in de koelkast bewaren.

De voordelen van deze superthee? Het geeft een boost aan je stofwisseling, vermindert tekenen van veroudering, verlaagt het ongezonde cholesterol, ondersteunt het immuunsysteem, heeft een reinigende werking, gaat vrije radicalen door roken, stress en luchtverontreiniging tegen, helpt bij het opbouwen van eiwitten en spierweefsel, zorgt voor een mooiere huid, haar en nagels en geeft een opgewekt gevoel. Qua effect op het lichaam en qua voedingswaarde heeft 1 kopje matcha thee dezelfde werking als zo’n 10 kopjes normale groene thee.

Matcha groene thee poeder wordt ook wel gebruikt als natuurlijke kleurstof in macarons en groene thee ijs en is ook goed toe te voegen aan (groene) smoothies en andere sappen om de bittere smaak wat te verminderen.

matcha-groene-thee-3
Ik gebruik zelf het Matcha poeder uit de Super Foodies lijn van skin– en haircare merk Oolaboo, deze kost €39,50 voor 100 gram waarmee je zo’n 80 tot 100 kopjes thee kan zetten (wat met één kopje per dag betekent dat je er zo’n 3 maanden mee kan doen). Je kan deze thee ook vinden bij verschillende gezondheidswinkels, maar let er wel op dat het echte matcha thee is en geen gemalen normale groene thee. Hoe feller van kleur, hoe beter van kwaliteit.

matcha-groene-thee-4
Als laatste wil ik nog deze tip meegeven, namelijk de Bosch Filtrino Tea Moments FastCup (€89,99) die ik bestelde bij OTTO. Het is een waterkoker die het water eerst filtert zodat je heerlijk zacht water krijgt, waarna je kan kiezen uit verschillende temperaturen (zo is water met een temperatuur van ongeveer 80 graden het beste voor Matcha groene thee) wat direct klaar is zonder wachttijd zoals met een normale waterkoker. Voor de echte theeleuten onder ons zeker een aanrader en een must have voor in de keuken!

Drink jij regelmatig (groene) thee? En had je al eerder van matcha thee gehoord?

Enjoy your day!

–> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Disclaimer: tenzij anders vermeld bevat dit artikel producten die door een merk of bedrijf zijn toegestuurd. Dit heeft geen invloed op mijn mening over deze producten.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Wendy
  Reply Wendy 9 juli 2016 at 11:40

  Haai ik vroeg me af of de bio Matcha poeder van Albert Heijn en matisson Matcha poeder van de tuinen ook goed zijn ? Super leuk artikel btw erg informatief. Groetjes

 • Avatar van Babs
  Reply Babs 14 december 2015 at 15:53

  Ik ben momenteel aan het zoeken naar deze thee. De toko verkoopt ook groede poeder thee, maar die is mierzoet… vraagje: Is de thee die jij hebt ook zo zoet?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 december 2015 at 15:55

   Nee, zeker niet. Matcha thee is een heel klein beetje bitter van smaak als het een pure variant is :)

   • Avatar van Babs
    Reply Babs 14 december 2015 at 16:00

    Dank voor je snelle reactie! Ik ben weer wat wijzer geworden, thanks!

 • Avatar van Gé
  Reply 29 november 2015 at 15:47

  Het is niet echt lekker. Zeker als je een groene theezakje gewend bent. Ik koop het op Alieexpress. (100g €3,80), dat is €38 per kilo. Kiloprijzen laten zich beter vergelijken. Mijn eerste verpakking kocht ik bij een toko, kiloprijs €3800.
  Ik klop het op met een milk frother. Ook van Alieexpress.

 • Avatar van Petra
  Reply Petra 9 juni 2014 at 09:30

  Zelf drink ik regelmatig groene thee, maar het was wel even wennen aan de smaak…deze groene thee ken ik niet, maar het klinkt wel erg gezond….ben dus nieuwsgierig hier naar geworden…
  Leuk deze theetip!

  groetjes Petra

 • Avatar van Michelle Kaiser
  Reply Michelle Kaiser 8 juni 2014 at 15:22

  Ik heb een keer groene thee op en ik vind het zo vies. En dat was nog de klassieke hete water thee met smaakje. Brrr

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 8 juni 2014 at 12:46

  LOVE groene thee met citroen, zo lekker :D

 • Avatar van Monique
  Reply Monique 8 juni 2014 at 12:34

  Ik ben dol op matcha!
  Ik drink het dan ook al jaren en gebruik het in vrrschillende recepten. Het heeft zo’n speciale smaak, heerlijk. Ik koop mijn matcha trouwens op ebay. Heb je vrij veel voor een klein prijsje, en de kwaliteit is ook heel goed.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 juni 2014 at 08:07

   Dankjewel voor de Ebay tip!

 • Avatar van Sandy
  Reply Sandy 8 juni 2014 at 12:00

  ik ben dol op thee, hier had ik echter nog nooit van gehoord. Leuk dat je er over geschreven hebt! =D

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 8 juni 2014 at 11:49

  Ik heb hier echt nog nooit eerder van gehoord.

 • Avatar van Klaartje
  Reply Klaartje 8 juni 2014 at 11:21

  Bedankt voor de tips.Mooi artikel.x

 • Avatar van NailTalk
  Reply NailTalk 8 juni 2014 at 11:09

  Nog nooit eerder van gehoord! Klinkt wel super goed!

 • Avatar van Lysianne
  Reply Lysianne 8 juni 2014 at 10:50

  Dit gebruiken ze ook bij bagels en beans op bepaalde smoothies, zij noemen het Alleen groene poeder :-)
  Vond t erg lekker vooral icm met fruit smoothies..

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 juni 2014 at 08:08

   Wat leuk, dat wist ik niet eens dat dat het is bij Bagels & Beans :)

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 8 juni 2014 at 10:43

  Weet nog niet zo goed wat ik hier van vind……ik zou het eerder bij een groene smoothie in doen, dan het zo drinken denk ik. Die waterkoker speciaal voor thee vnd ik wel heel erg mooi.

 • Avatar van FabulousHeidi
  Reply FabulousHeidi 8 juni 2014 at 09:40

  Ik had hier nog nooit van gehoord ondanks mijn liefhebberij voor groene thee. Klinkt echt goed, binnenkort maar ’s naar kijken dam :D
  Die waterfilter is echt super, ook ’s een kijkje naar gaan nemen :-)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 8 juni 2014 at 06:28

  Ik hou van groene thee en ga meteen even op die website kijken……
  Wat een mooie en designvolle waterkoker die het water filtert.

  Hele fijne Pinksterdagen Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.