Beauty

Beauty ingrediënt | Bijenwas, glycerine, zonnebloemolie & vitamine E

29 juni 2014

bijenwas
Er zijn enkele beauty ingrediënten die in heel erg veel verzorgingsproducten terug te vinden zijn, maar waar we net even minder aandacht aan besteden dan aan specifiekere ingrediënten waar je vaker over leest. En dat, terwijl juist deze basisingrediënten een enorm fijne toevoeging kunnen zijn in de huidverzorging, zeker als je een drogere, gevoeligere en rijpere huid hebt. Vandaag wil ik vier van deze, voor mij persoonlijk, aanraders van ingrediënten in de spotlight zetten. Kijk mee voor meer informatie over bijenwas, glycerine, zonnebloemolie en vitamine E.

Bijenwas (cera alba) is de stof waar honingraten van gemaakt zijn en bijen hun honing in opslaan.  Het heeft een boel therapeutische eigenschappen en het werd al in de eerst bekende cosmetische crème (cold cream) zo’n 150 voor Christus gebruikt. Het heeft een romige en dikke structuur en de geur is wat zachter dan die van honing.

Je kan bijenwas gebruiken bij de behandeling van kneuzingen, ontstekingen, brandwonden, werkt fantastisch voor een droge huid omdat het erg vochtinbrengend en verzachtend is, het vormt een waterproof laagje op de huid en laat een beschermlaagje achter zonder de huid af te sluiten waardoor het kan blijven ademen maar tegelijkertijd toch wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf.

vitamine-e
Vitamine E (Tocopherol) zit in het overgrote deel van de verzorgingsproducten die er bestaan en het is een natuurlijk conserveringsmiddel. Dit laatste is dan ook zeker een rede dat het in veel producten terug te vinden is, maar de eigenschappen voor de huid zijn misschien nog wel belangrijker om te benoemen. Het is een sterke antioxidant die de huid beschermt, de microdoorbloeding stimuleert, versterkt de lipidefilm van de opperhuid waardoor de huid beter haar vocht kan vasthouden, het heeft een verstevigend effect en is een zogenoemde vrije-radicalenvanger.

Vrije radicalen kunnen het DNA, eiwitten en cellen in je lichaam schaden en versnellen het verouderingsproces. Vitamine E helpt de huidcellen in de optimale staat te houden, zorgt voor een goede zuurstofwisseling en in grotere hoeveelheden gaat het zelfs celverlies tegen. Zeker handig dus ook om als supplement te slikken!

zonnebloemolie
Zonnebloemolie (Helianthus Annuus Seed Oil) klinkt zo normaaltjes maar het is een ingrediënt wat zeker extra aandacht verdient. Het is een bron van meervoudige vetzuren, bevat vitamine A, B1, vitamine C en E, proteïnen en veel verschillende mineralen. Het helpt bij een droge, vale of beschadigde huid, vermindert schilfers, herstelt de soepelheid van de huid, helpt vochtverlies tegen te gaan door een laagje te vormen op de huid, verzacht, vermindert huidirritaties en zorgt voor een betere doorbloeding van de huid.

glycerine
Glycerine (glycerin) is één van de beste hydraterende stoffen voor de huid die ook van nature in de huid aanwezig is. De glycerine die het meest wordt gebruikt heeft een plantaardige oorsprong en is volledig oplosbaar in water. Glycerine wordt veel gebruikt in de beautybranche omdat het zo veilig, mild, niet irriterend en effectief is.

Het is een natuurlijke huidbevochtiger die de huid helpt vocht vast te houden en voorkomt hiermee droogte, het absorbeert water en is een drager voor verschillende werkstoffen zoals aloë vera en brengt het de huid binnen waar het gebruikt kan worden. Daarnaast heeft het ook een positieve invloed op de elasticiteit van de huid en helpt het de huid te herstellen.

Over welk ingrediënt zou jij graag eens meer willen lezen?

Enjoy your day!

–> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 7 juli 2014 at 10:32

  Dit is interessant om te lezen en zeker iets om nog meer bij stil te staan.

 • Avatar van Stella
  Reply Stella 29 juni 2014 at 17:39

  Ik wist dat Glycerine een hydraterend ingrediënt is maar door de naam krijg ik er een beetje een raar idee bij altijd…haha! Ik let de laatste tijd wel meer op wat er in mijn verzorgingsproducten zit :)

 • Avatar van Mariel
  Reply Mariel 29 juni 2014 at 14:42

  Ik heb een een potje pure gylcerine gekocht bij de drogist en dat gebruik in nu ipv nachtcreme. Ik vind het heerlijk op de huid en het is nog goedkoop ook. Ik heb ook een tijdje pure kokosolie gebruikt maar daar kreeg ik heel veel puistjes van.
  Wat ik ook fijn vind op de huid is emu oil. Ook puur natuur.

 • Avatar van Kiss & Make-up
  Reply Kiss & Make-up 29 juni 2014 at 12:41

  Ik let tegenwoordig heel sterk op de aanwezigheid van antioxidanten zoals vitamine E in mijn producten.

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 29 juni 2014 at 11:08

  Interessant artikel! Ik zou wel graag meer willen lezen over siliconen en de verschillende soorten alcohol in cosmetica. Ik weet nou nooit welke goed en welke minder goed zijn. En waarom siliconen nu ‘slecht’ kunnen zijn (volgens mij omdat ze de huid afsluiten waardoor het niet kan ademen). Verder ben ik altijd nieuwsgierig naar wat SLS en SLES precies doet. Volgens mij wordt die zeep tegenwoordig vervangen in veel producten, maar hoe weet ik nou of de andere sodium beter of slechter is… Reiniging zoals SLES vind ik niet erg in shampoo en showergel etc, maar een grote hoeveelheid weer wel. De ene keer kan ik niet goed tegen (huidschilfers) en soms heb ik er hele periodes geen last van (volgens mij ook stress gerelateerd). Als jij er meer vanaf weet of over wilt schrijven, maar je ons denk ik erg blij =)

 • Avatar van NailTalk
  Reply NailTalk 29 juni 2014 at 10:59

  Altijd fijn dit te weten! Weet je ook waar je naar moet kijken!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 29 juni 2014 at 07:03

  Ik wist dit alle niet.
  Nu zal ik snel bijenwas gaan kopen want ik ben soms zo onhandig dat ik me verbrand dan is bijenwas daar wel heel goed voor.
  Dank je voor deze handige tips ;-)

  Mooie dag Xoxo

 • Avatar van Romano
  Reply Romano 29 juni 2014 at 00:18

  Ik zou als belangrijke toevoeging aan glycerine willen geven dat deze stof niet alleen hydraterend/vochtinbrengend werkt, maar de stof bind ook vochtmoleculen aan zich. Zeker wanneer je zelf glycerine gaat toevoegen aan een product (bv. massageolie of bodylotion) moet je wel echt letten op de dosering van de stof. Een overdosering kan namelijk wél tot uitdroging leiden. De maximale dosering is dan ook 50%.

  Verder zou ik nooit zelf kiezen voor zonnebloemolie als basis, omdat het een vrij “waterige” olie is en daardoor minder verzorgend als je dit afzet tegen bijv. amandelolie, jojoba, macamia, druivenpit of olijfolie. Het ligt er natuurlijk wel aan voor wat voor product je het gaat toepassen. Het kan een goede olie zijn wanneer deze gecombineerd word met vettere oliën.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.