Beauty

Oil pulling

6 juli 2014

oil-pulling-1
Ik heb sinds mijn tienerjaren een grote interesse in alles wat met beauty te maken heeft en dan ook echt in de breedste zin van het woord. Ik bedoel hiermee uiterlijke beauty zoals verzorging, make-up en haar, maar ook innerbeauty en de wellness- en gezondheidskant van beauty. Zo kwam ik tijdens het lezen van enkele interessante artikelen uit op oil pulling. Het is op dit moment best een trend aan het worden omdat veel sterren uit Hollywood ineens verklaren dit te doen, maar oil pulling is niks nieuws. Het is namelijk een gebruik uit de Ayurveda wat al duizenden jaren bestaat en vooral in landen als India in de normale dagelijkse routine van veel mensen zit en wat vele gezondheidsvoordelen met zich mee zou brengen.

Hoe werkt oil pulling?
– Je neemt een kleine eetlepel pure, koudgeperste olie in je mond en laat dit voor het optimale resultaat 20 minuten in je mond walsen waarbij je het tussen je tanden door trekt en lekker rond laat gaan en je slikt niks door (!)
– je spuugt het goedje aan het eind van de 20 minuten uit in de prullenbak of het toilet omdat het de leidingen van wasbakken eventueel zou kunnen verstoppen als je dit elke dag doet
– hierna spoel je je mond met lauwwarm zout water
– als laatste stap poets je je tanden.

Volgens het gebruik is het wel belangrijk dat je dit bijvoorbeeld in de ochtend minstens een half uur vóór je ontbijt doet of zo’n drie uur na je laatste maaltijd zodat je een nuchtere maag hebt.

De gezondheidsvoordelen van oil pulling
Oil pulling zou veel voordelen voor je lichaam hebben op het gebied van onder andere allergieën, slaapproblemen, een hoge bloeddruk, chronische infecties, tandvleesontstekingen, huidproblemen en huidaandoeningen zoals acné, psoriasis, keratosis pilaris en een droge huid, het zou een detoxiferende werking hebben omdat het gifstoffen en afvalstoffen uit je lichaam zou halen, het zou tandplak verwijderen en voorkomen, je tanden zouden er witter door worden en er van gaan glanzen en het zou zorgen voor een frissere adem gedurende de dag en tandpijn verlichten, het zou toxines via je wangslijmvlies uit je bloedbaan halen, je oogwit zou er witter door worden, het activeert de stofwisseling en de darmen zouden er beter van gaan werken, het zou stressverminderend werken en zorgen voor meer energie.

Let op: het kan zijn dat bepaalde problemen en klachten eerst wat verergeren voordat er resultaat zichtbaar wordt. Natuurlijk is oil pulling geen wondermiddel en is het aan te raden om met serieuze klachten eerst langs een dokter of huisarts te gaan.

oil-pulling-2

Mijn ervaring met oil pulling
Omdat ik ’s ochtends direct bezig ga met de verzorging en eerste voeding van Shae en hierbij echt niet mijn mond kan houden voor 20 minuten, doe ik dit zelf aan het eind van de dag voor het slapen gaan. Tijdens die 20 minuten oil pullen loop ik wat door huis, ruim ik wat op, poets ik even wat of vouw ik wat was weg, doe ik mijn gezichtsroutine alvast en voor ik het weet is de tijd voorbij.

Ik gebruik zelf extra virgin kokosolie hiervoor die 100% biologisch, ongeraffineerd en koudgeperst is, ook omdat deze olie bekend staat om de antibacteriële en antibiotische werking. Ook handig: kokosolie is ook een gezonde vervanger om in te bakken of om op brood te smeren en je kan het ook gebruiken als haarmasker/haarolie en/of op droge plekjes op de huid.

De eerste keer moest ik wel heel erg wennen en stond ik meerdere keren te kokhalzen tijdens het oil pullen. De textuur van de halfzachte kokosolie op kamertemperatuur vind ik niet prettig in de mond, maar dit smelt gelukkig snel waardoor je een dun goedje overhoudt. Het spoelen, walsen en tussen de tanden door trekken is een eitje om te doen en de 20 minuten vliegen voorbij. Heel af en toe krijg ik tijdens die 20 minuten wat hoofdpijn en begin ik wat ‘koud te zweten’, ik zie dat maar dat het lichaam aan het werk is en gelukkig is dit na het uitspugen, spoelen en tanden poetsen alweer verdwenen.

Direct na de eerste keer merkte ik gelijk dat mijn tanden een heel stuk schoner en gladder aanvoelden en een mooie glans kregen. Ik ben enorm benieuwd naar wat het verder voor effect zal gaan hebben; krijg ik er wittere en stevigere tanden door en minder gevoelig tandvlees en zal ik er lichamelijk ook wat verbeteringen aan merken met betrekking tot mijn drogere huid bijvoorbeeld? Ik hou jullie op de hoogte!

Had jij al eerder van oil pulling gehoord? Heb je er wellicht zelf ervaring mee?

Enjoy your day!

–> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van me
  Reply me 8 juli 2014 at 01:51

  Zere knie. :P

 • Avatar van me
  Reply me 8 juli 2014 at 01:50

  Die 20 minuten staan me tegen, zoals al gezegd de hoeveelheid speeksel lijkt me een probleem worden en dat het tegen zoiets als hoge bloeddruk zou werken lijkt me een koolblad op zure knie verhaal.

 • Avatar van Moniek
  Reply Moniek 7 juli 2014 at 22:31

  Het klinkt heel bijzonder! Ik weet niet of ik het 20 minuten zou volhouden.

 • Avatar van Christa
  Reply Christa 7 juli 2014 at 10:25

  Leuk dat jij hier mee bezig bent, ik doe dit al een aantal jaar af en aan. Ik merk zelf eigenlijk maar één groot voordeel, ook op lange termijn en dat zijn prachtige witte tanden! Maar hee hoe geweldig is dat…..geen nare dure chemische bleekbehandelingen, maar kokosolie!!!! Ik vind het een supermethode.

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 7 juli 2014 at 10:03

  Oh wat lijkt me dat vies. Nu kokhals ik om het minste of geringste dus of het wat voor mij zal zijn?.. Ben erg benieuwd naar je ervaringen en ben erg benieuwd er meer over te lezen.

 • Avatar van Brenda Oosterbaan
  Reply Brenda Oosterbaan 6 juli 2014 at 22:49

  Ik heb het nu 2 keer gedaan en ik vind t een opgave hoor! Ikdoe een koffie lepel, maar maak zoveel speeksel aan dat mijn mond bijna overloopt. Ik ga er wel mee door! Na t pullen heb ik trouwens wel onwijs veel dorst! Heb jij dat ook ?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 juli 2014 at 08:26

   Dat dorst hebben valt wel mee, maar het is wel goed om een groot glas water na de tijd te drinken vanwege het afvoeren van de afvalstoffen en hoofdpijn te voorkomen.

 • Avatar van Roxanne
  Reply Roxanne 6 juli 2014 at 21:00

  Nog nooit van gehoord, en lijkt me echt een raar gevoel in je mond…. Maar ik ben benieuwd wat het voor je doet op langere termijn. Misschien leuk om nog een vervolg op dit artikel te schrijven?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 juli 2014 at 08:27

   Dat vervolg gaat er zeker komen! :)

 • Avatar van Miss Sentinelli
  Reply Miss Sentinelli 6 juli 2014 at 20:39

  Ik ben zeer benieuwd naar je ervaringen. Hier heb ik zelf nog nooit van gehoord, ben toch wel benieuwd :).

 • Avatar van Stella
  Reply Stella 6 juli 2014 at 16:58

  Ik heb een paar keer een poging gedaan maar ik vind het echt moeilijk om mij over het gevoel en de smaak van de olie te zetten, ik heb het nog niet met kokosolie geprobeerd dus wellicht is dat nog een optie :) Ik ben erg benieuwd hoe het op langere tijd voor jou zal zijn.

 • Avatar van Claudia
  Reply Claudia 6 juli 2014 at 14:50

  Je zou eens naar de podcast Sawbones moeten luisteren, daar hadden ze laatst een hele aflevering over oil pulling, de presentatoren zijn een echtpaar, de man is gewoon iemand die een ‘medische leek’ is zoals bijna iedereen en grappige maar ook kritische vragen stelt, en de vrouw is arts en weet dus veel dingen te vertellen over de werking van stoffen en hoe ’t zit op medisch gebied enz.
  Het komt er op neer dat Oil Pulling iets is wat al eeuwen bestaat maar eigenlijk helemaal geen nut heeft maar in vooral ayurvedische en ‘zweverige’ kringen nog steeds gezien wordt als iets wat helpt.

  (Heb even gezocht, dit is de link van de podcast aflevering zelf, ik weet dat linkjes posten normaal niet zo’n strak plan is in blog comments maar dan hoef je niet zo te zoeken :) http://podbay.fm/show/665149280/e/1395158811)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 juli 2014 at 08:27

   Oeh, interessant! Dankjewel voor het delen <3

 • Avatar van Debbie
  Reply Debbie 6 juli 2014 at 13:56

  Ik had er nog nooit van gehoord en ik betwijfel of ik het zal gaan problemen. 20 minuten een hap olie door je mond spoelen lijkt me echt smerig. Denk niet dat ik het zal kunnen binnenhouden. Ben wel benieuwd naar jouw ervaringen op de lange termijn!

 • Avatar van Regina
  Reply Regina 6 juli 2014 at 12:52

  Waar koop je die coconut oil en wat betaal je voor een pot?

 • Avatar van Kaylani
  Reply Kaylani 6 juli 2014 at 12:35

  Ik wil het graag doen, maar het lijkt me echt wennen! En het lijkt me lastig om het elke ochtend te doen. Maar misschien toch maar eens proberen..

 • Avatar van NailTalk
  Reply NailTalk 6 juli 2014 at 10:59

  Ik heb me hier in verdiept en ben ook oprecht nieuwsgierig! In mijn hals heb ik opgezette lymfeklieren al een aantal jaren door mijn ziekte en mijn kaakgewrichten zijn versleten. Dus aan de ene kant lijkt het me goed, misschien ook wel voor mijn lymfe, maar ik ben bang dat ik de 20 minuten niet volhou daardoor! Is natuurlijk een kwestie van proberen ;-) Ben erg benieuwd naar je bevindingen, als jij me overtuigd dan begin ik denk ik ook!

 • Avatar van Nathalie
  Reply Nathalie 6 juli 2014 at 09:25

  Ik heb hier de afgelopen al veel goeds over gehoord. Heb het zelf ook een aantal keer geprobeerd met kokosolie, maar ik ga heel snel kokhalzen. Zelfs al bij teveel tandpasta. Ik hou de comments met tips in de gaten.

 • Avatar van Els
  Reply Els 6 juli 2014 at 09:13

  Ik doe het zelf nu een kleine 2 weken. Ben heel gevoelig voor paradontitis (tandvleesontsteking). Ook ik had heel veel kokhalsneigingen met een lepel van de olie en doe het tegenwoordig op een tandenborstel en poets daar mee. Steeds een beetje bijpakken. Als ik voldoende heb ga ik het door mijn mond spoelen. Merkte al binnen een week verbetering van het tandvlees en is nu helemaal rustig

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 juli 2014 at 08:29

   De voordelen in de mond schijnen ook echt het eerst op te vallen. Wat fijn dat je hier al zo’n verschil merkt!

 • Avatar van Ceetje
  Reply Ceetje 6 juli 2014 at 01:11

  Ik ken dit helemaal niet. Maar ben benieuwd naar je lange termijn ervaringen.

 • Avatar van Brenda Andriese
  Reply Brenda Andriese 6 juli 2014 at 01:08

  Ik moet al kokhalzen bij het idee.

 • Avatar van Desiree
  Reply Desiree 6 juli 2014 at 00:53

  Ik heb het een aantal keer gedaan. De eerste keer kreeg ik het erna heel erg zuur. Daarna werd het wel wat minder maar kon het niet echt meer volhouden. Misschien ga ik het wel weer eens oppakken. Ben benieuwd naar jouw ervaring over langere termijn!! Heb weinig ervaringsverhalen gelezen waarin echt te lezen is wat het voor iemand gedaan heeft.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 6 juli 2014 at 00:11

  Dat klinkt geweldig.
  Hier had ik nog nooit van gehoord of iets over gelezen.
  Ik ben heel benieuwd……

  Xoxo

 • Avatar van Iris
  Reply Iris 6 juli 2014 at 00:08

  lijkt me echt niet fijn hoor, van die olie in je mond!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.