Beauty

Oil pulling

6 juli 2014

oil-pulling-1
Ik heb sinds mijn tienerjaren een grote interesse in alles wat met beauty te maken heeft en dan ook echt in de breedste zin van het woord. Ik bedoel hiermee uiterlijke beauty zoals verzorging, make-up en haar, maar ook innerbeauty en de wellness- en gezondheidskant van beauty. Zo kwam ik tijdens het lezen van enkele interessante artikelen uit op oil pulling. Het is op dit moment best een trend aan het worden omdat veel sterren uit Hollywood ineens verklaren dit te doen, maar oil pulling is niks nieuws. Het is namelijk een gebruik uit de Ayurveda wat al duizenden jaren bestaat en vooral in landen als India in de normale dagelijkse routine van veel mensen zit en wat vele gezondheidsvoordelen met zich mee zou brengen.

Hoe werkt oil pulling?
– Je neemt een kleine eetlepel pure, koudgeperste olie in je mond en laat dit voor het optimale resultaat 20 minuten in je mond walsen waarbij je het tussen je tanden door trekt en lekker rond laat gaan en je slikt niks door (!)
– je spuugt het goedje aan het eind van de 20 minuten uit in de prullenbak of het toilet omdat het de leidingen van wasbakken eventueel zou kunnen verstoppen als je dit elke dag doet
– hierna spoel je je mond met lauwwarm zout water
– als laatste stap poets je je tanden.

Volgens het gebruik is het wel belangrijk dat je dit bijvoorbeeld in de ochtend minstens een half uur vóór je ontbijt doet of zo’n drie uur na je laatste maaltijd zodat je een nuchtere maag hebt.

De gezondheidsvoordelen van oil pulling
Oil pulling zou veel voordelen voor je lichaam hebben op het gebied van onder andere allergieën, slaapproblemen, een hoge bloeddruk, chronische infecties, tandvleesontstekingen, huidproblemen en huidaandoeningen zoals acné, psoriasis, keratosis pilaris en een droge huid, het zou een detoxiferende werking hebben omdat het gifstoffen en afvalstoffen uit je lichaam zou halen, het zou tandplak verwijderen en voorkomen, je tanden zouden er witter door worden en er van gaan glanzen en het zou zorgen voor een frissere adem gedurende de dag en tandpijn verlichten, het zou toxines via je wangslijmvlies uit je bloedbaan halen, je oogwit zou er witter door worden, het activeert de stofwisseling en de darmen zouden er beter van gaan werken, het zou stressverminderend werken en zorgen voor meer energie.

Let op: het kan zijn dat bepaalde problemen en klachten eerst wat verergeren voordat er resultaat zichtbaar wordt. Natuurlijk is oil pulling geen wondermiddel en is het aan te raden om met serieuze klachten eerst langs een dokter of huisarts te gaan.

oil-pulling-2

Mijn ervaring met oil pulling
Omdat ik ’s ochtends direct bezig ga met de verzorging en eerste voeding van Shae en hierbij echt niet mijn mond kan houden voor 20 minuten, doe ik dit zelf aan het eind van de dag voor het slapen gaan. Tijdens die 20 minuten oil pullen loop ik wat door huis, ruim ik wat op, poets ik even wat of vouw ik wat was weg, doe ik mijn gezichtsroutine alvast en voor ik het weet is de tijd voorbij.

Ik gebruik zelf extra virgin kokosolie hiervoor die 100% biologisch, ongeraffineerd en koudgeperst is, ook omdat deze olie bekend staat om de antibacteriële en antibiotische werking. Ook handig: kokosolie is ook een gezonde vervanger om in te bakken of om op brood te smeren en je kan het ook gebruiken als haarmasker/haarolie en/of op droge plekjes op de huid.

De eerste keer moest ik wel heel erg wennen en stond ik meerdere keren te kokhalzen tijdens het oil pullen. De textuur van de halfzachte kokosolie op kamertemperatuur vind ik niet prettig in de mond, maar dit smelt gelukkig snel waardoor je een dun goedje overhoudt. Het spoelen, walsen en tussen de tanden door trekken is een eitje om te doen en de 20 minuten vliegen voorbij. Heel af en toe krijg ik tijdens die 20 minuten wat hoofdpijn en begin ik wat ‘koud te zweten’, ik zie dat maar dat het lichaam aan het werk is en gelukkig is dit na het uitspugen, spoelen en tanden poetsen alweer verdwenen.

Direct na de eerste keer merkte ik gelijk dat mijn tanden een heel stuk schoner en gladder aanvoelden en een mooie glans kregen. Ik ben enorm benieuwd naar wat het verder voor effect zal gaan hebben; krijg ik er wittere en stevigere tanden door en minder gevoelig tandvlees en zal ik er lichamelijk ook wat verbeteringen aan merken met betrekking tot mijn drogere huid bijvoorbeeld? Ik hou jullie op de hoogte!

Had jij al eerder van oil pulling gehoord? Heb je er wellicht zelf ervaring mee?

Enjoy your day!

–> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

  • Avatar van me
    Reply me 8 juli 2014 at 01:51

    Zere knie. :P

1 2

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer in Beauty
beauty baby verzorging juli 2014 2 - Babytalk | Verzorgingsproducten voor Shae
Babytalk | Verzorgingsproducten voor Shae

Ons dochtertje Shae is nu alweer 5 maandjes oud en we hebben ondertussen een redelijk vaste routine qua producten voor...

Sluiten