Eten & drinken Persoonlijk

Personal | Weight Watchers #1

16 juli 2014

salon-b-soft-ombre-hair-2
Op mijn hoogtepunt (lees: dieptepunt) woog ik zo’n 25 kilo meer dan ik nu weeg. Ik ben nu al enkele jaren redelijk stabiel qua gewicht en ook na de zwangerschap vorig jaar en de bevalling begin dit jaar heb ik dit gewicht kunnen behouden. Ik heb de afgelopen jaren van alles geprobeerd om meer kilo’s kwijt te raken maar het resulteerde in een gevoelige maag en darm, geen resultaat en vooral een heleboel frustratie omdat ik niet echt een manier kon vinden die echt bij mij past en dagelijks goed vol te houden is.

Ik moet nog een heleboel kilo’s kwijt om op een gezond gewicht uit te komen en weet hierdoor dat ik een lange weg te gaan heb. Maar, hoe gek het ook klinkt, de kilo’s zijn voor mij niet eens het belangrijkste. Ik wil me weer fit voelen, lekker in mijn vel zitten, gemakkelijker kunnen bewegen en het gevoel hebben dat mijn buitenkant past bij hoe ik mij van binnen voel.

Om mij heen hoorde ik van enkele mensen dat ze goede ervaringen hadden met Weight Watchers en ik besloot te gaan bekijken of dit misschien iets voor mij is. Het idee dat je elke dag wel gecontroleerd met eten bezig bent, zonder die eeuwige calorieën te tellen, dat je er geen bijzondere boodschappen voor in huis hoeft te halen en er niks voor hoeft te laten of juist voor moet innemen spreekt me heel erg aan. Geen pillen, shakes, repen, hongergevoel (zeggen ze!) en zonder dat je bepaalde voedingsmiddelen moet laten staan zoals koolhydraten schrappen, veel eiwitten eten etc.

weight-watchers-juli-2014-2

Hoe werkt Weight Watchers?
Weight Watchers is gericht op doordachte voedingskeuzes, ondersteuning, gezonde gewoonten en meer beweging. Je kan het dus niet echt een dieet noemen, maar meer een levensstijl en dat is precies waar ik naar op zoek was. Op basis van je gewicht, lengte en geslacht wordt er bepaald hoeveel ProPoints je elke dag tot je mag nemen en je krijgt ook nog een aantal extra weekpunten die je kan gebruiken met bijvoorbeeld een verjaardag, feestje of etentje. Zelfs met het opmaken van die extra punten zou je elke week minimaal 0,5kg moeten kunnen afvallen. Dit klinkt niet veel, maar in een jaartje tijd betekent dit toch 26kg gewichtsverlies!

Elk voedingsmiddel heeft een ProPoints-waarde op basis van eiwit-, koolhydraat-, vet- en vezelgehalte en met de app die bij het programma hoort kan je op een heel eenvoudige manier invoeren wat je eet om zo te zien hoeveel punten het is en hoeveel punten je hierna over hebt voor de rest van de dag. Hoe je je dagtotaal aan punten in zet kan je helemaal zelf beslissen, je hoeft er dus bij wijze van spreken niks voor te laten, maar als je de keuze hebt tussen bijvoorbeeld 3 volkoren boterhammen met gezond beleg tegenover één kipcorn, dan leer je goede afwegingen te maken tot wat zorgt voor een meer verzadigd gevoel (en wat dus beter voor je is). Je leert zo heel erg snel te balansen en wat normale porties zijn. Daarnaast: als je beweegt/sport verdien je weer extra punten die je in zou kunnen zetten om wat extra’s te kunnen eten, of je zet ze niet in en zal zo nog wat meer resultaat zien aan je broekriem ;)

Je kan bij Weight Watchers klassikaal een weekcursus volgen met tips, aanmoediging, ondersteuning, een privé weegmomentje en dergelijke, je kan een online cursus volgen met handige tools, recepten, tips, een forum en een bijpassende app òf je kan kiezen voor een combipas met een combinatie van de offline en online mogelijkheden. Op de website van WeightWatchers kan je natuurlijk meer informatie vinden.

weight-watchers-juli-2014-1

Mijn eerste ervaring met Weight Watchers
Het lijkt lastig om in te komen, maar geloof me: ik was na een paar dagen al helemaal in het systeem en ik ben er denk ik elke dag maar zo’n 10 minuutjes mee bezig om alles in te vullen. Ik vul tijdens mijn ontbijtje in wat ik ontbijt, voor lunch wil eten en wat we ’s avonds gaan eten en zie dan gelijk hoeveel punten ik nog over heb voor tussendoortjes. Zo kan ik dit direct verdelen over 2 à 3 snackmomentjes over de dag van bijvoorbeeld fruit, een bakje kwark of yoghurt, een handje noten en een stukje chocolade of een koekje voor bij de koffie.

Het viel mij in de eerste paar dagen op dat ik het lastig vond mijn punten op te maken elke dag – iets wat echt moet – en kwam er zo dus al snel achter dat ik structureel te weinig tot me nam.. Frustrerend omdat je dan juist zou denken dat afvallen vanzelf zou moeten gaan, maar op zo’n moment slaat je lichaam juist alles op als reserve (so I’ve been told). Het resultaat na de eerste 3 dagen (halverwege de week begonnen) Weight Watchers: -1,6kg. Wow! Dat geeft een heleboel moed, want ik heb deze dagen geen enkel hongergevoel gehad, lekker en gevarieerd gegeten en zelfs wat extra dingetjes (wel binnen mijn normale dagtotaal) gehad.

Enkele persoonlijke tips:
– weeg de eerste keren je maaltijden goed af zodat je precies weet hoeveel je eet en hoeveel punten het is
– noteer echt alles wat je tot je neemt, van drinken tot aan tussendoortjes, sausjes, dressing, olie/boter (voor op brood, in te bakken etc.)
– zorg dat je je punten niet op maakt aan drinken, dit vind ik persoonlijk namelijk echt zonde! Op mijn dagelijkse kopje koffie/cappuccino/latte na drink ik vooral water, thee, cola light en Rivella, en die tellen allemaal als 0 punten.

Een flink 1e resultaat, alles mogen eten, bewuste keuzes (leren) maken, leren te balansen, niet veel tijd eraan kwijt zijn.. Ja, dit werkt wel aanmoedingend voor mijn motivatie. Yay! Oh, en ja, ik vind het heel spannend om dit allemaal online te delen omdat het toch wel heel persoonlijk is, overgewicht een ‘pijnlijk onderwerp’ is en ik niet wil afgaan als er misschien een weekje niks af gaat, maar het is aan de andere kant ook weer een flinke stok achter de deur èn ik hoop er zo anderen mee te kunnen informeren en wellicht te motiveren :)

Ik ga jullie op de hoogte houden van mijn resultaat in een aantal artikelen per maand en zal hierin ook af en toe een WeightWatchers-proof recept delen om zo een idee of tips te geven van wat je zoal kan eten als ontbijt, lunch, avondeten of tussendoortjes.

Heb jij ervaring met Weight Watchers? Is het een manier die jou aanspreekt?

Enjoy your day!

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Disclaimer: ik heb van WeightWatchers een online abonnement gekregen om het programma te kunnen volgen en ervaren, maar verder is dit artikel niet gesponsord en deel ik mijn persoonlijke en oprechte ervaring en mening.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van sarina
  Reply sarina 1 september 2014 at 15:00

  ik wens je veel succes. Je lezeressen kennen je al zo lang, die zullen vast wel aardig blijven, ook als het een weekje iets minder gaat. Probeer vooral eerlijk te blijven tegenover jezelf, want het gaat hier niet om ons, maar om jou! Ik denk dat weight watchers een goede manier is om je levensstijl om te gooien! Nogmaals veel succes! Ik hoop dat het je lukt :)

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 20 juli 2014 at 16:27

  Ik ben er ook ooit eens mee begonnen maar ik vergat zo vaak op te schrijven (of in de app in te voeren) wat ik allemaal at en dronk. Of er stonden dingen weer eens niet in die ik at bijvoorbeeld. Heel jammer vond ik dat!
  Ben benieuwd naar jouw verhalen! :)

 • Avatar van Roxanne
  Reply Roxanne 17 juli 2014 at 23:40

  Succes Desirée, you can do this :)

 • Avatar van Sanne
  Reply Sanne 16 juli 2014 at 19:46

  Goed bezig! En fijn dat je dit deelt, werkt heel motiverend! Ik twijfel nu ook of ik eraan wil beginnen.

 • Avatar van NailTalk
  Reply NailTalk 16 juli 2014 at 19:06

  Als het aan mij ligt hoef je hier niet onzeker over te zijn! Je wilt lekkerder in je vel zitten en daar onderneem je nu stappen voor! Goed voorbeeld en dapper!
  Heel veel succes verder!

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 16 juli 2014 at 19:03

  Wat super dat je al zo’n goed resultaat hebt. Vind het heel knap en ook dapper dt je dit deelt. Het is zo jammer dat er zo’n taboe zit op overgwicht, dat is echt nergens voor nodig.
  Ik wil me ook graag beter in mijn vel voelen zitten. Is Ww ook geschikt als je van je buikomvang af wilt? Natuurlijk wil ik er ook graag wat kilo’s af, maar het liefst van alles wil ik mijn buik kwijt.
  Heel veel succes, ik ben ervan overtuigd dat het je gaat lukken!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 17 juli 2014 at 10:02

   Plaatselijk afvallen is volgens mij helaas niet mogelijk, hiervoor moet je vaak over je gehele lijf aan de slag qua voeding en sport.. Succes!

   • Avatar van Linda
    Reply Linda 17 juli 2014 at 16:05

    Bedankt voor je reactie. Ik dacht het ook wel, het is ook logisch dat dat niet zo kan maar het was zo leuk geweest. Sporten kan ik niet dus dat deel valt weg en dat is erg jammer. Maar dan gaan er er wat voeding betreft nog maar harder mee aan de slag.

 • Avatar van Ingrid
  Reply Ingrid 16 juli 2014 at 18:35

  Veel succes met weight watchers! Ik heb er zelf helemaal geen ervaring mee, maar mijn BMI is ook goed. Ik heb wel een te grote buikomvang en een te hoog vetpercentage, maar ik weet niet of weight watchers daar ook voor geschikt is, ik ben bang van niet;) Ik vind het in ieder geval leuk om voor de afwisseling zo’n persoonlijk stuk te lezen op je blog en ik hoop dat erover schrijven voor jou ook weer extra motivatie is om vol te houden.

 • Avatar van Nelly
  Reply Nelly 16 juli 2014 at 15:27

  Knap dat je het zo deelt. Ja, ervaring genoeg met ww. Helaas was de eerste keer de beste keer, de gouden shot zeg maar. Ik was toen bijna op mijn streefgewicht, ik denk het 2e jaar dat we getrouwd waren. Gewicht bleef een tijd goed, maar toen de zwangerschappen…….kotsmisselijk, bij alle 5, lang borstvoeding gegeven. Aangekomen dus. Tussendoor wel weer geweest maar ik zat niet in de flow, dus het ging niet. Nog een keer online gedaan. 5 kilo eraf….toen ging het niet meer. En nu….zwaarder dan ooit….helaas. Zal vast niet alleen aan de ww liggen natuurlijk.
  Ik hoop dat het lukt bij jou. De “eerste” keer is meestal toch het best. Succes, ik hoop voor je dat het lukt.
  Ik probeer nu maar om gewoon te eten en na de vakantie ga ik hardlopen. Schoenen, broek, sportbeha gekocht (leve de sale) en een positief zelfbeeld proberen te krijgen. Al ruim 20 jaar is mijn gewicht een issue en eigenlijk is dat zoooooooooooooo verschrikkelijk zonde.
  Maar ik gebruik nog steeds recepten van het oude ww kookboek.
  Succes.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 17 juli 2014 at 10:03

   Zo herkenbaar, hier blijft het gewicht ook maar een struggle. Ondanks dat ik lekker in mijn vel zit en weinig last heb van mijn gewicht qua kwaaltjes weet ik gewoon dat het beter is voor mijn gezondheid als ik er wat aan doe. Maarja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan..

 • Avatar van brenda
  Reply brenda 16 juli 2014 at 11:03

  Doe Zelf niet aan weightwatchers maar heb wel dat kookboek, echt lekkere recepten! Vooral de courgetterolletjes met tomaten en de tonijn/pastasalade is heerlijk samen. Vanavond maar weer eens een receptje tevoorschijn toveren. Succes met afvallen!

 • Avatar van Marieke
  Reply Marieke 16 juli 2014 at 10:42

  Wat goed dat je dit deelt en bespreekbaar maakt! Er rust ergens toch een soort ’taboe’ op overgewicht, voornamelijk een hoop vooroordelen. Ik ben er ook hard mee bezig, begonnen met hardlopen, mar sta feitelijk stil (of kom juist aan). Wat je vertelde over te weinig eten is wel een eyeopener, dat doe ik ook. Weightwatchers is misschien wel een goede oplossing, al zal ik zelf alleen de app/boekjes willen gebruiken, ik ben niet zo van de support groups. Eigenlijk motiveer je me gewoon enorm om stevig aan mezelf te gaan werken :) thanks! En zet ‘m op!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 juli 2014 at 11:04

   En zo motiveren we elkaar weer, leuk! Ik wens jou ook veel succes :) (Heel herkenbaar trouwens hoor, dat taboe. En o zo frustrerend..)

 • Avatar van Bente
  Reply Bente 16 juli 2014 at 09:33

  Heel veel succes!! Ik ben nu zelf ook drie weken bezig, dus leuk om je ervaringen te lezen!

 • Avatar van Merin Veronique
  Reply Merin Veronique 16 juli 2014 at 08:59

  Wat goed dat je dit gaat doen! Ik moet er ook 45 (!) kilo afhebben en houden, en de boekjes van weight watchers lagen hier al klaar. Heel veel succes en ik ben benieuwd hoe het gaat! Als je je er maar lekker bij blijft voelen. Mooi dat je dit ook wilt delen!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 juli 2014 at 09:10

   Dus jij gaat ook beginnen met WW? Spannend toch he, zo’n nieuwe manier proberen.. Ik wens je heel veel succes :)

 • Avatar van BeautyTIL
  Reply BeautyTIL 16 juli 2014 at 08:58

  Wat goed zeg! En super dat je zo openhartig bent, wil er ook graag een kilo of 7 af dus misschien is ww ook wel een goede keuze voor mij. Blijf het volgen en veel suc6. X

 • Avatar van Mieke
  Reply Mieke 16 juli 2014 at 08:22

  WW is voor mij ook DE manier geweest om een gezonde BMI te bereiken, ik ben nog steeds blij met de beslissing! Ik hen er anderhalf jaar over gedaan, stond soms stil, maar: beter langzaam, dan blijven de kilo’s er ook af! Heel veel succes en gefeliciteerd met je al behaalde resultaat! Super!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 juli 2014 at 09:11

   Ik ben ook zeker van mening dat langzaam beter is dan snel, zeker op de lange termijn. Al is een vlugge start soms ook wel fijn voor de motivatie :)

 • Avatar van Annebeth
  Reply Annebeth 16 juli 2014 at 07:55

  Yes We Can! :D

 • Avatar van Debbie
  Reply Debbie 16 juli 2014 at 07:27

  Goed dat je dit deelt Desiree! Ik heb zelf ook issues met gewicht en ben nu zo’n 3,5 maand bezig met krachttraining. Voor mij werkt dat heel goed. Doordat je meer spieren opbouwt verbrand je ook meer in rust. En je beter voelen? Reken maar van yes! Ik ga er binnenkort ook meer over schrijven.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 juli 2014 at 09:12

   Krachttraining is iets wat ik op weer op wil gaan pakken, ik deed dit voor de zwangerschap ook regelmatig en voelde me toen ook een stuk sterker en lekkerder. Snel weer doen dus! Ik ben benieuwd naar je artikelen erover :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 16 juli 2014 at 07:08

  Wat goed van je en het begin is er. Je kan het en zet hem op.
  Ik begrijp je heel goed. Dat jij je goed voelt en fit is zo belangrijk en het moet niet fustrerend voor je zijn.
  Ik vindt het zo lief van je dat jij dit met ons deelt. Ga zo door…….

  Mooie dag en geniet van de zon Xoxo

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 16 juli 2014 at 06:23

  Wat ben je goed bezig! Ik vind het knap van je dat je jezelf aanpakt op gewicht gebied en helemaal dat je het ook nog eens met ons wilt delen. Ik heb het ook gedaan met mijn lezers en dat is me erg goed bevallen (werken aan mijn doelen). Ik kijk er naar uit om de volgende update te lezen met weer een mooi resultaat. Voor nu ze ik al: goed bezig! Lekker in je vel zitten is zooooo onwijs belangrijk! :)

 • Avatar van Marije
  Reply Marije 16 juli 2014 at 06:09

  You go girl! Dit kan jij, dat weet ik zeker! Je bent al zo goed bezig geweest met die eerste 25kg dat de laatste kilo’s er ook gewoon af zullen gaan. Ik herken het trouwens wel: weer fit willen zijn is belangrijker dan al die kilo’s. Heel veel succes!

 • Avatar van Stella
  Reply Stella 16 juli 2014 at 01:18

  Ahh wat klinkt dit fijn en ik kan mij er wat bij indenken dat het spannend is om te delen. Ik begin volgende week met een beweeg en lifestyle traject onder begeleiding. Ik vind het erg eng dat iemand meekijkt hoeveel ik weeg, beweeg en eet maar hopelijk komt er iets moois uit na al die jaren proberen het in mijn eentje te doen. Heel veel succes en zet ‘em op :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 juli 2014 at 09:13

   Zo’n traject lijkt mij ook echt heel erg spannend, maar wel heel erg leerzaam. Ga je erover schrijven? Ben heel benieuwd naar je ervaring, succes!! :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.