Reizen & vrije tijd

Noorwegen | Regio Fjell & budgettips

23 september 2014

noorwegen-september-2014-5
Als je mij via social media volgt dan kan het je niet ontgaan zijn dat ik vorige week in Noorwegen was voor een persreis. Samen met 3 andere journalisten en onze Noorse begeleidsters zijn we door het prachtige landschap getrokken om ons te laten verrassen met wat dit land in de herfst te bieden heeft. Een persoonlijk verslag gaat binnenkort zeker online komen, maar vandaag wil ik eerst wat meer vertellen over dit Scandinavische land en de regio waar we verbleven.

noorwegen-september-2014-1
noorwegen-september-2014-7
Noorwegen
Het land heeft een oppervlakte van 385.155m2 en er wonen slechts iets meer dan 5 miljoen mensen, waarvan zo’n 600.000 in de hoofdstad Oslo. Vanaf Amsterdam vlieg je in nog geen anderhalf uur naar Oslo, vanwaar het aan te raden is om het land verder per auto, camper of bus te verkennen zodat je de prachtige en veranderende landschappen het beste meekrijgt. Leuk weetje om de lengte van het land beter voor te kunnen stellen: als je het land om zou keren zou je tot in Rome komen!

noorwegen-september-2014-9
noorwegen-september-2014-2
Regio Fjell
Fjell (het Noorse woord voor ‘berg’) wordt door de Noren hun speeltuin genoemd en dat zegt eigenlijk al genoeg. Je rijdt er vanuit Oslo in twee uurtjes naartoe en zit dan in het midden van dit gebied, in de bekende plaats Lillehammer. Het is één groot natuurgebied met de hoogste berg van Noorwegen, zeven nationale parken en verschillende gezichten; van redelijk vlak met rivieren, watervallen, bos en sneeuw tot een ruiger rots- en berglandschap met gletsjers, muskusossen en rendieren. Als je graag buiten bent dan zal je je hier zeker niet vervelen. Bezoek dorpjes en musea, ga vissen, paardrijden, raften, kanoën, hiken of met de boot het water op of laat je verrassen met een huskyride on wheels..

Wij bezochten in de dagen dat we er waren verschillende plaatsen en natuurgebieden waaronder Gjøvik, Lillehammer, Venabygd mountain (natuurgebied), nationaal park Rondane, nationaal park Dovre(fjell), nationale touristische route Rondenevegen, viewpoint Snøhetta, Heidal, nationale touristische route Valdresflye, Valdres, Aurdalsfjorden (natuurgebied/fjord) en Fagernes.

noorwegen-september-2014-8
noorwegen-september-2014-3
noorwegen-september-2014-6
noorwegen-september-2014-4
Budgettips voor een vakantie in Noorwegen

Ondanks dat de prijzen van producten (vooral die van groente en fruit, alcohol en sigaretten) wat hoger zijn dan in Nederland, is dit zeker een land waar je ook met een kleiner budget goed kan verblijven.

Wildkamperen is in Noorwegen niet verboden en je kan dus zo je tent, caravan of camper neerzetten waar je wil. Ben je niet zo’n fan van kamperen dan kan je goed terecht bij één van de vele hostels of bij een Bed & Breakfast. Wandelen, vissen en fietsen is natuurlijk gratis en je kan zo toch veel van de omgeving meekrijgen. Koop je boodschappen bij landelijke ketens (Bunnpris, Rema 1000, Kiwi en Rimi) in plaats van plaatselijke winkels, kook zelf in plaats van uit eten te gaan (al zijn er relatief veel betaalbare Aziatische restaurantjes te vinden in grotere steden), geniet van seizoensfruit en –groente en als je toch graag een wijntje wil drinken schaf deze dan aan bij een Vinmonopolet, een winkel/slijterij zonder winstoogmerk die door de staat wordt gerund.

Wil je langere afstanden afleggen per vliegtuig binnen Noorwegen dan zijn er Explore Norway Tickets te koop waarmee je ongelimiteerd kan vliegen gedurende twee weken tussen 21 juni en 27 augustus. Wil je veel per trein afleggen dan zijn er bij de Noorse Spoorwegen voor omgerekend zo’n €30,- treinkaarten verkrijgbaar waarbij het niet uit maakt hoelang je reist, als je maar van tevoren boekt.

Noorwegen staat vooral bekend om de prachtige natuur, fjorden, middernachtzon, het Noorderlicht en de bergen maar er is veel meer te doen en te beleven dan je op het eerste gezicht zou denken. Kortom: hou jij van knusse stadjes, prachtige natuur en lekker buiten zijn, dan kan ik Noorwegen zeker aanraden om aan je travel wishlist toe te voegen.

Neem voor meer informatie zeker een kijkje op de website van Fjell Norway en Visit Norway.

Enjoy your day!

–> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van JoycevdB
  Reply JoycevdB 14 oktober 2014 at 23:14

  Super leuk om dit te lezen. Ik ben er afgelopen zomer geweest. Drie weken lang trekken met man, hond en caravan. Prachtig!

  Nog een tip als je niet zo van het kamperen bent: op iedere camping zijn ‘hytter’ te vinden, kleine hutten waar je in kunt overnachten en niet van te voren hoeft te boeken.

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 29 september 2014 at 20:55

  Wow, wat een mooie foto’s, wat is het daar mooi. Kan me voorstellen dat je heel erg genoten hebt.

 • Avatar van Yasmin
  Reply Yasmin 24 september 2014 at 20:31

  <3 Noorwegen! Wat een mooie foto's ik benn al verliefd op het land(schap) zonder er zelf ooit te zijn geweest.

 • Avatar van Petra
  Reply Petra 24 september 2014 at 09:47

  Wat mooi, ik zou Noorwegen graag ook een bezoeken….en helemaal als ik dit zo bekijk

 • Avatar van Dionne
  Reply Dionne 23 september 2014 at 18:33

  Ziet er heel mooi uit!

 • Avatar van Kelly
  Reply Kelly 23 september 2014 at 15:20

  Wat een prachtige foto’s! Wat een gave ervaring om daar geweest te mogen zijn!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 september 2014 at 09:27

   Dankjewel! Het was ook echt een prachtige en geweldige ervaring ♥

 • Avatar van Jana
  Reply Jana 23 september 2014 at 14:42

  Ziet er prachtig uit! In mijn omgeving is Noorwegen de laatste tijd een heel populaire reisbestemming. Zelf wil ik er ook ooit eens heen!

 • Avatar van Kiss & Make-up
  Reply Kiss & Make-up 23 september 2014 at 14:28

  Zo mooi, die ongerepte natuur!

 • Avatar van DeniseM
  Reply DeniseM 23 september 2014 at 12:39

  Die 2e foto van onder: WAUW!

 • Avatar van Merin Veronique
  Reply Merin Veronique 23 september 2014 at 12:35

  Wat een prachtige foto’s. En wat ontzettend gaaf dat je dit hebt mogen ervaren. Ik wil heel graag in de komende paar jaar Scandinavië meer gaan verkennen. Finland en Noorwegen staan hoog op de wensenlijst.

 • Avatar van Madelon
  Reply Madelon 23 september 2014 at 12:26

  Scandinavie is prachtig. Je foto’s doen me denken aan vakanties met mijn ouders. Ik zou heel graag nog een terug willen.

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 23 september 2014 at 11:17

  Wauw wat ziet het er mooi uit daar!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.