Beauty Lifestyle

Borstkanker awareness

21 oktober 2014

borstkanker-oktober-2014-3
Dit artikel is niet gesponsord. Ik schrijf dit bericht omdat ik het belangrijk vind om het gesprek over borstkanker gaande te houden en er ons bewust van te zijn dat 1 op de 7 vrouwen hiermee te maken krijgt. De diagnose wordt in Nederland meer dan 16.000 keer per jaar gegeven – zo’n 41 keer per dag krijgt iemand dit verschrikkelijke nieuws te horen  – en er overlijden jaarlijks 3.200 mensen aan de gevolgen van borstkanker.

Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 150.000 personen die borstkanker hebben (gehad), bijna 25% hiervan is jonger dan 50 jaar en het is doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Helaas wordt er verwacht dat het aantal borstkankerdiagnoses de komende jaren zal toenemen..

Het is belangrijk om regelmatig zelf onderzoek te doen. Voel je gekke deukjes of bultjes op de huid van/rondom je borsten, heb je sinds kort een ingetrokken tepel, zie je dat je tepel van kleur of gevoel verandert, komt er bruin of rood vocht uit je tepel, heb je zonder reden ineens last van je borstspieren/weefsel, heb je een borst die rood is verkleurd en warm aanvoelt of geneest een wondje op de huid van je borst(en) niet goed.. Ga naar de dokter. Het hoeft niet gelijk het ergste te betekenen, er zijn ook goedaardige aandoeningen, maar het is belangrijk er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Hoewel er een groter risico is bij vrouwen, kunnen ook mannen borstkanker krijgen.

borstkanker-oktober-2014-2
borstkanker-oktober-2014-1

Pink Ribbon armband 2014 #deband €12,95

Aveda hand relief 150ml, €32,00
Estée Lauder advanced night repair €50ml, €115,00
Estée Lauder Dream Pink Collection (clutch, lipstick, 2 x nagellak) €32,00
Clinique lipstick Pink with a Purpose €23,00
Clinique DDML 200ml, €50,80

Natuurlijk zijn er zoals elk jaar mooie producten verkrijgbaar waarvan een deel naar borstkankeronderzoek gaat, maar het is vooral heel belangrijk om je borsten regelmatig te checken. Als je dit vaker doet, valt een eventuele verandering sneller op. Kijk naar je borsten in de spiegel van de voorkant en zijkant, voel aan de tepel en de huid van de borsten en druk met een platte hand het weefsel af met ronddraaiende bewegingen. Voel en/of zie je iets opvallends? Bel de huisarts en maak een afspraak voor een controle zodat je zekerheid hebt. Geef de awareness zeker door in je persoonlijke kring, het is zo’n kleine moeite maar kan zoveel betekenen..

Voor meer informatie verwijs ik je naar de volgende websites: Borstkankervereniging Nederland, BCA Campaign en Stichting Pink Ribbon.

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Angelique
  Reply Angelique 22 oktober 2014 at 10:25

  Heel goed artikel, alleen vind ik het altijd jammer dat ze specifiek elke keer op borstkanker richten terwijl je bij baarmoederhalskanker of maagkanker er net zo vroeg bij moet zijn. De oma van mijn zoontje is bijna 3 jaar geleden aan maagkanker omdat ze altijd dachten dat het maar ‘gewoon’ een maagzweer was.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 22 oktober 2014 at 06:23

  Ik vindt het een goed intiatief dat er velen zijn die aan mensen denken die dit hebben maar er moet veel meer aan gedaan worden voor goede medicijnen, onderzoeken etc…….
  Fijn dat er deze maand heel veel aandacht aan besteedt wordt.
  Goed artikel……

 • Avatar van Petra
  Reply Petra 21 oktober 2014 at 22:55

  Ik weet eigenlijk niet zo heel goed wat ik hier op moet zeggen , begin van het jaar heb ik een vriendin van mij , echt naar de huisarts gestuurd, ze was het maar aan het uitstellen, omdat ze een bobbeltje in haar borst had en bang was en dat was niet goed…ze heeft het nu erg moeilijk en zwaar….en is echt aan deze strijd tegen de ziekte aan het vechten…zoals het er nu uitziet gaat ze de strijd winnen, maar je weet het nooit…fijn dat je er aandacht aan besteed….Ik kan dit erg waarderen…

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 oktober 2014 at 09:34

   Bedankt voor je reactie, wat moet dit moeilijk zijn voor je vriendin en jij als naaste. Heel veel sterkte!

 • Avatar van Evelien
  Reply Evelien 21 oktober 2014 at 20:47

  Heel fijn dat je hier aandacht aan besteedt. Er kan nooit genoeg aandacht worden besteedt aan dit soort dingen!

 • Avatar van Willeke de Heus
  Reply Willeke de Heus 21 oktober 2014 at 20:08

  Gelukkig dat er meer over gedaan en verteld word. Vorig jaar had ik borst verkleining en 2 maanden terug kreeg ik een rare tepel en mijn andere borst bbobbeltjes Naarden lymfeklieren in mijn oksel. Gelukkig kon ik de zelfde dag naar Daniel Den Hoed en alles gedaan en melkklier was ontsteking omdat mijn zus 3 jaar geleden is overleden aan longkanker uitgespreid naar lym/lever/hoofd enz. Ik had het gelukkig niet, maar wel mastopathie en elk maand word het gecontroleerd.
  Maar dit het strikje tel ik voor iedereen met kanker van klein naar groot

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 oktober 2014 at 09:36

   Bedankt voor het delen van je reactie, dat moet zeker flink schrikken geweest zijn! Goed dat je het regelmatig laat controleren.

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 21 oktober 2014 at 19:13

  mooi dat je ook hier over schrijft!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 oktober 2014 at 09:37

   Dankjewel! Ik vind het gewoon belangrijk hier aandacht aan te besteden, met het bereik van mijn site kan ik zo hopelijk net wat meehelpen in de strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte..

 • Avatar van Amelie
  Reply Amelie 21 oktober 2014 at 16:55

  Wat een goed artikel! Mijn moeder heeft momenteel borstkanker en ik ben zelf wss drager van het BRCA gen, dus ik weet hoe kl*te het is! Mooi dat zoveel merken hun producten in een roze jasje steken om geld in te zamelen!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 oktober 2014 at 09:39

   Bedankt voor je reactie, ik wil je heel veel sterkte wensen voor je moeder in deze strijd.

 • Avatar van Jessica
  Reply Jessica 21 oktober 2014 at 15:14

  Goed dat je dit plaatst! Zou veel duidelijker moeten zijn voor meisjes dat ze zichzelf moeten controleren!

 • Avatar van Martine
  Reply Martine 21 oktober 2014 at 15:12

  Wat een goed artikel! Want awareness is geen overbodige luxe wat mij betreft. Natuurlijk weet ik hoe belangrijk het is om je zelf regelmatig te controleren maar het ook echt doen is een tweede. Ik weet iig weer wat ik vanavond ga doen!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 oktober 2014 at 09:39

   Ja precies, dat is het ook! We weten wel dat we regelmatig even onze borsten zouden moeten checken, maar het echt doen schiet er vaak bij in..

 • Avatar van FabulousHeidi
  Reply FabulousHeidi 21 oktober 2014 at 15:09

  Goed dat je dit plaatst Desirée! Mijn moeder heeft dit een paar jaar geleden gehad. Ik heb het toen bij haar gevoeld en het is anders dan een opgezette melkklier, je voelt echt het verschil. Ze is geopereerd en bestraald, geen chemo, dat wilde ze niet. Persoonlijk zal ik er niet te angstig voor zijn, ik ben dat zelf niet maar inderdaad controleer je zelf. liefs!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 oktober 2014 at 09:40

   Het lijkt me echt verschrikkelijk het van zo dichtbij mee te maken.. X

 • Avatar van Roxanne
  Reply Roxanne 21 oktober 2014 at 14:45

  Goed dat je er extra aandacht aan besteedt. Vorig jaar had een van mijn cliënten borstkanker, heftig hoor…. Mezelf controleren vind ik nog wat spannend, want wat hoor je te voelen en wat niet. Vorig jaar ben ik naar de huisarts gegaan en heb ik gevraagd of zij me kon controleren, ik had wat last van pijnlijke borsten (was gelukkig ‘alleen maar’ hormonaal en dus normaal). Maar ik deed het wel even in mijn broek hoor!
  Maar de huisarts gaf aan dat je beter voor niks kunt komen, dan niet durven komen. Dus, inderdaad, ga gewoon! Ook al denk je ‘och, het is vast niks’.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 oktober 2014 at 09:42

   Als je regelmatig jezelf checkt dan voel je denk/hoop ik op een gegeven moment wel het verschil als er iets zit wat er anders niet zat. Maar inderdaad: bij twijfel, gewoon even laten checken bij de huisarts! Goed dat je gegaan bent :)

 • Avatar van Ceetje
  Reply Ceetje 21 oktober 2014 at 14:19

  Goed dat je hier nog even extra aandacht aan schenkt! Mijn moeder heeft me al op jonge leeftijd verteld hoe belangrijk het is om jezelf te controleren. Hoop dat steeds meer meisjes dit van huis uit mee gaan krijgen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 21 oktober 2014 at 14:31

   Dat hoop ik ook, heel belangrijk inderdaad!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.