Beauty

Personal | Haarafbreuk en haaruitval..

18 oktober 2014

haarafbreuk en haaruitval
Ik heb de laatste twee maanden echt enorm veel last van haaruitval en ik word hier aardig onzeker van. Natuurlijk moet ik in mijn achterhoofd houden dat het door stress en deels door het ontzwangeren en de wisselende hormonen hierdoor te maken heeft en dat het schijnbaar de tijd van het jaar is hiervoor, maar toch word ik verdrietig als ik zie hoeveel haar er op mijn kleding, de vloer, de meubels, in de haarborstel en in het doucheputje ligt. Tijd voor een plan van aanpak en daarbij heb ik jouw hulp nodig!

Ik had mijn haar een tijdje geleden in een soft ombre effect laten ontkleuren/kleuren, maar dit had nog een sessie nodig voor een echt goed resultaat (in meerdere delen ontkleuren zou minder schadelijk zijn). Maar bij de laatste sessie schrok de kapper zo van de haarafbreuk en dat het dunner werd, dat we besloten hebben om het ombre weg te knippen en sinds die tijd heb ik een schouderlange bob die aan de achterkant iets korter is. Dit bevalt me wel, want zo ben ik gelijk in één klap (knip) bijna al het oude permanent kwijt. Yes! De foto bovenaan dit artikel is van een flinke tijd terug, hier zou ik erg graag naar terug willen!

haarafbreuk-haaruitval-tips-2
Als actieplan om mijn hoofdhuid en haar weer de oude te krijgen heb ik zelf enkele beslissingen/maatregelen genomen.
– Ik ga weer terug naar mijn oude haarkleur, een diepere/koelere bruintint en kleur het enkel nog met zachte en voedende spoelingen.
– Ik ga het gebruik van de föhn, krultang en stijltang zoveel mogelijk vermijden.
– Ik ga voedende haarproducten gebruiken die echt gericht zijn op het herstel van het haar en hoofdhuid.
– Ik ben begonnen met reverse washing, dit schijnt erg goed te zijn voor droog en beschadigd haar en de hoofdhuid. Dus; haar nat maken, conditioner/masker in laten trekken, beetje nat maken en uitwassen met shampoo waarna je klaar bent.
– Ik ben begonnen met een hooggedoseerd vitamine B complex te slikken.
– Ik ben een andere haarborstel gaan gebruiken die zachter is voor het haar en de hoofdhuid positief zou stimuleren.

haarafbreuk-haaruitval-tips-1

Welke producten gebruik ik op dit moment?
– Conditioner, masker, shampoo, leave-in, serum en hoofdhuidlotion van Hairwonder* (verkrijgbaar bij onder andere De Tuinen)
– vitamine B complex van Kruidvat
Rock & Ruddle haarborstel* (wordt zelfs vergeleken met de bekende Mason Pearson brushes) met een combinatie van varkenshaar en nylonharen. (Verkrijgbaar bij onder andere Skins Cosmetics vanaf €34,75.)

Ik ben dit nu enkele weken aan het doen en er lijkt wat verbetering in te zitten. Mijn haar is qua dikte, glans en gevoel nog lang niet de oude maar het lijkt wel aan de betere hand te zijn en ook mijn hoofdhuid voelt weer wat prettiger aan. Nu is het een kwestie van doorzetten en even doorbijten, want ik heb vanwege de afbreuk allemaal kortere plukjes en dergelijke waardoor ik enorm de neiging heb mijn hele haar af te knippen..

Welke tips heb jij nog voor mijn haarprobleem? Je zou me er enorm mee helpen :)

Liefs,
Desirée

–> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Disclaimer: tenzij anders vermeld bevat dit artikel producten die door een merk of bedrijf zijn toegestuurd. Dit heeft geen invloed op mijn mening over deze producten.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Marie de Jonge
  Reply Marie de Jonge 22 juni 2022 at 14:39

  Goed om te weten dat er producten bestaan die de haargroei bevorderen. Ik heb sinds een tijdje ook last van haaruitval en wil dit het liefst tegen kunnen gaan. Op dit moment ben ik nog op zoek naar de oorzaak van de klachten.

 • Avatar van Ingrid
  Reply Ingrid 23 oktober 2014 at 23:22

  Ik heb hier ook een tijd last van gehad. Ik ben de shampoo en tonic van Plantur een tijdje gaan gebruiken, ik nam magnesium en een vitamine B complex waar alle B vitamines in zitten. Het is nu weer goed en wat nu precies heeft geholpen is nog steeds een raadsel voor me. Ik weet wel dat ik het ook heel vervelend vond.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 oktober 2014 at 10:13

   Bedankt voor het delen van je tips!

 • Avatar van Denise
  Reply Denise 21 oktober 2014 at 18:26

  Wat ik je echt kan aanraden zijn de tabletten van orthica hair kare! Mijn hele hoofd zit vol met mini haartjes sinds ik dit gebruik dus zeer tevreden! Ik kan je ook zeker aanraden om een masker te kopen op basis van proteinen dat zorgt voor sterker haar! Ook kun je eens kijken of het misschien aan jou anticonceptie ligt als je dat gebruikt! Maak je er alsjeblieft niet teveel druk over er is altijd een oplossing en stress maakt het alleen maar erger! Ik heb er een jaar last van gehad en er zeker over gestresst nu ik dat minder doe kan ik echt zeggen dat ik verbetering zie!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 oktober 2014 at 09:38

   Hi Denise, bedankt voor je reactie en je tip. Ik ga deze zeker onthouden voor als ik wat andere dingen eerst de tijd heb gegeven, moet natuurlijk geen wonderen verwachten in een paar weekjes tijd :)

 • Avatar van Liever anoniem
  Reply Liever anoniem 20 oktober 2014 at 22:34

  Hoi Desiree, ik zat op Google wat reviews te zoeken totdat ik op jouw site terecht kwam. Ik klikte naar je homepage en ik zag dat je een probleem hebt dat ik zelf ook heb gehad, namelijk haaruitval. Dit kwam doordat ik heel ziek ben geweest waardoor ik geen eetlust meer had. Doordat ik vrijwel niks at, begonnen mijn haren heel snel uit te vallen. Ik herken je onzekerheid en verdriet, ook ik heb dit gehad. Na een tijdje ben ik hiermee naar de huisarts gegaan, die mij doorverwees naar de dermatoloog.

  Als eerste ben ik gestopt met het bleken en verven van mijn haar en heb ik er een stuk af laten knippen. Vervolgens heb ik een shampoo gekocht die mijn dermatoloog mij aan had geraden. De shampoo is van het merk Vichy, en heet Dercos Energie shampoo tegen haaruitval. Ook ben ik begonnen met het slikken van Phital Multi Haar, Huid en Nagels. Beide producten heb ik gehaald bij de apotheek. Wat mij opviel was hoe ontzettend goed de Phital pillen werken. Mijn haar en nagels begonnen inderdaad in een hoog tempo te groeien. Dit kon ik vooral heel goed zien doordat ik geverfde haren had, en zeer snel last van uitgroei had.

  Nu valt mijn haar nog wel uit, maar niet meer zoveel dat het abnormaal is. Het is niet meer zo dat ik als ik mijn hand door mijn haren doe, ik meteen een hele pluk mee kan nemen, hooguit een paar haren. Ik slik nog steeds dagelijks de Phital pillen, en was heel af en toe mijn haar nog met Vichy, maar dat is vooral omdat ik de fles leeg wil maken. Ik was mijn haar nu met van alles, maar het liefste met iets dat zo natuurlijk mogelijk is, zoals de nieuwe Puur Natuur lijn van Andrelon of iets speciaal voor mijn haartype, omdat ik toch het idee heb dat dit beter is. Ik bleek en verf mijn haar weer, maar dan eens in de 3 maanden. De uitgroei neem ik dan maar voor lief, ik ben dan alleen maar blij als ik zie hoe snel mijn haar weer groeit. Ik wou mijn ervaring met je delen, omdat ik zelf weet hoe onzeker en verdrietig ik was en ik hoop dat je hier wat aan hebt. Ik wens je heel veel succes en geluk toe en ik hoop over een tijdje te lezen dat alles goed is gekomen!

  Veel liefs.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 21 oktober 2014 at 09:10

   Bedankt voor je uitgebreide reactie en je tips. Ik ben heel benieuwd naar de Phital tabletten en ga deze zeker proberen!

 • Avatar van Barbara
  Reply Barbara 20 oktober 2014 at 11:36

  Hier flinke bossen haar op mijn kussen en overal door het huis. Tsjaad, na de zwangerschap….. zolang ik geen kale plekken spot maak ik me er nog niet druk om. Vertrouw er nu nog op dat het een tijdelijk hormonen dingetje is.

 • Avatar van FabulousHeidi
  Reply FabulousHeidi 19 oktober 2014 at 12:43

  Wat vervelend Desirée! Tijdens de zwangerschap houdt je wel je haren “vast” dus het is logisch dat ze daarna uitvallen, het is inderdaad van tijdelijke aard vaak. Koffie schijnt er te helpen maar dan moet je zo’n hoge dosis nemen, wellicht in een haarmasker? Ik zal persoonlijk niet teveel kleuren en ’s kijken naar een satijnen sloop om je hoofdkussen. En ja, niet teveel stressen erom, maakt het alleen maar erger, goed makkelijker gezegd dan gedaan dat wel. Succes meis! x

 • Avatar van Seren
  Reply Seren 18 oktober 2014 at 23:08

  Ik heb ooit geleerd dat dit vaak gebeurd na een zwangerschap, omdat je haarzakjes in eens een reset krijgen en ongeveer gelijk gaan uitvallen. Normaal gesproken loopt geen 1 cyclus waarin een haar groeit tot aan loslaten gelijk, maar eens krijg je een ‘reset’. Ik zou ook sowieso langs de dokter gaan om je ijzer en schildklier te laten checken. Ik las in de commenrs wat tips over de redken set. Vriendin van me had/heeft ook last van extreem haaruitval en zij vind dat setje ook fantastisch. Het is speciaal bedoeld voor ‘jullie’ haarprobleem. Lief, ik begrijp wel dat je het vervelend vind, het is gewoon niet leuk. Na een tijdje zul je merken dat je allemaal korte haartjes hebt van nieuwe haartjes. Dikke knuf

 • Avatar van Monique
  Reply Monique 18 oktober 2014 at 23:05

  Hier ook enorm last van haaruitval sinds enkele maanden na de bevalling. En die haren zijn nu massaal terug aan het groeien waardoor ik heel veel korte piekjes heb. Vooral bij m’n haargrens. De kapper heeft me ervan overtuigd dat het goed is en uiteindelijk bijgroeit maar dat heeft natuurlijk wel tijd nodig…

 • Avatar van Lisanneleeft
  Reply Lisanneleeft 18 oktober 2014 at 22:42

  Ik heb hier ook erg last van gehad, maar dan door een vitaminetekort (B12 wordt niet opgenomen bij mij, kan bij jou net zo goed het geval zijn, dan werkt supplementen slikken niet!)
  Ik kan je dus vooral aanraden om naar de dokter te gaan om het even te laten controleren, voor de zekerheid. En ook omdat het gewoon onwijs rot is als het langer door gaat dan nodig is natuurlijk :)

 • Avatar van Claudia
  Reply Claudia 18 oktober 2014 at 22:14

  Oh wat herken ik mezelf in dit artikel. Heb al langer last van haaruitval. Niet door ontzwangeren maar waarschijnlijk door een combi van genetisch aangelegde kaalheid (oh joy, bedankt pap…) en kaalheid door medicatie gebruik (waar ik dus helaas niet mee kan stoppen) dus ook ik kom regelmatig flinke bosjes haar van mezelf tegen op de door jouw genoemde plekken.
  Ik zoek ook al een flinke tijd naar iets wat het maar een beetje wil remmen en het allerliefst raak ik m’n haar bijna niet aan en zet ik ’t gewoon vast met een haarclip overdag.
  Ook heb ik enorm gevoelige hoofdhuid en kan ik helaas niet zomaar alle shampoo gebruiken, want met enige regelmaat zit ik dan met een brandend gezicht en hoofdhuid. (Dat gekreun van die Herbal Essences reclames van vroeger? Echt helemaal waar bij mij, alleen dan van de pijn >_>) en van de haar, huid en nagel vitamine complexen van diverse bekende merken krijg ik geweldige steenpuisten, au!

  Kort gezegd, ik ben een lastig portret wat dit soort dingen betreft en lees dus met enorme interesse je comments hier mee, misschien heeft iemand wel de gouden tip!

 • Avatar van Britt
  Reply Britt 18 oktober 2014 at 16:17

  Ik heb vandaag toevallig precies dezelfde shampoo gekocht, ik word ook helemaal gek van al die uitvallende en afbrekende haren!

 • Avatar van Kiss & Make-up
  Reply Kiss & Make-up 18 oktober 2014 at 14:50

  Mijn haar is al jarenlang aan het uitvallen heb ik de indruk, ik begrijp niet hoe er nog wat van overblijft. Ik vermijd daarom ook hitte tools en stylingproducten en ik probeer het zo zacht mogelijk te kammen zonder te veel te trekken. En ik gebruik nu ook supplementen en speciale haarverzorgingsproducten.

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 18 oktober 2014 at 13:22

  zelf is mijn haar enorm dun geworden in de afgelopen jaren en ik heb ook geen idee hoe ik dit kan herstellen. Heb al wel verschillende dingen geprobeerd, maar niet het omgekeerd wassen. Dat is wel een goede en ga ik ook zeker proberen.
  Hopelijk wordt het bij jou snel beter!

 • Avatar van Merin Veronique
  Reply Merin Veronique 18 oktober 2014 at 13:16

  Wat vervelend! Ik heb er soms ook veel last van door stress, en mede omdat ik het altijd goudblond laat verven. Een paar dingen die ik dan tegelijkertijd inzet zijn: satijnen kussens (satijn vs. katoen zorgt voor minder haarafbreuk doordat je haar eroverheen glijdt), ik was mijn haar met speciale L’Oréal shampoo (Ever Riche) zonder sulfaten om m’n hoofdhuid ook wat meer rust te geven en ik let op mijn voeding. Vooral dat laatste is heel belangrijk: drink voldoende water, eet vis (bijv. zalm voor omega 3), eet voldoende fruit en groente en neem af en toe een handje nootjes. Mocht dat allemaal niet werken, kun je altijd nog een haarmasker van ei in je haar smeren haha. Het klinkt smerig, maar werkt errug goed.

 • Avatar van Christa
  Reply Christa 18 oktober 2014 at 11:11

  Dat is balen meis, ik denk ook zeker dat het met ontzwangeren te maken heeft, dat je haar het zo moeilijk heeft.
  Mijn ervaring is dat een zijden [geen satijnen] kussensloop echt goed werkt, om geen extra haarbreuk te krijgen en zijde voed het haar ook extra en ik gebruik msm pillen die, bij mij, heel goed werken. Zelf koop ik ze bij de body en fitshop, ze hebben daar allerlei soorten.
  Google msm maar eens, ik had er nog nooit van gehoord, maar ben verrast hoe goed het werkt.
  Ik hoop dat je haar snel weer in goede conditie is…..

 • Avatar van Rianne
  Reply Rianne 18 oktober 2014 at 10:27

  Het is wel een beetje de tijd van het jaar hiervoor (en zoals anderen al hebben gezegd, na de zwangerschap kan je haar ook flink uitvallen helaas). Ik had er zelf 3 weken geleden wat last van, omdat ik wat ziek was.
  Om het weer wat beter te maken slik ik de huid,haar en nagelvitaminen van kruidvat en ook omega 3 visolie (ook van kruidvat). Ik heb het idee dat deze echt goed werken, maar ik moet ze wel blijven gebruiken om het effect te behouden.
  Ik borstel mijn haar eigenlijk niet, ik gebruik alleen een kam met wijde tanden om afbreken te voorkomen.
  Minstens 1 keer in de 2 weken doe ik een oliebehandeling op mijn haar, maar wel met echte olie. Momenteel gebruik ik hiervoor castor olie (ook wel wonderolie genoemd), kokosolie, klitwortelextract en een blend van etherische olie voor dikker haar (enkele drupjes maar, er zit o.a. pepermunt olie in dus als je te veel gebruikt is het niet fijn voor je hoofdhuid). Let er wel op dat mijn (hoofd)huid niet gevoelig is dus het kan zijn dat het voor gevoelige huidjes niet zo geschikt is.
  Dit masseer ik op mijn hoofdhuid en ik doe het ook in de lengtes (hoewel de etherische olie alleen op de hoofdhuid werkt, vooral de kokosolie is goed voor de lengtes). Om het goed uit te wassen gebruik ik eerst een goedkope conditioner op droog haar (over de olie heen, ik gebruik de ‘normaal’ conditioner van kruidvat hiervoor, in de grote literfles). Dat masseer ik goed in en spoel het daarna uit. Daarna kan ik gewoon met shampoo en conditioner wassen en alle olie is er uit.
  Na het wassen gebruik ik i.p.v. leave-in conditioner ook vaak pure olie, bijvoorbeeld macadamia- of kokosolie of zelfs parfumvrije babyolie!

 • Avatar van Madelon
  Reply Madelon 18 oktober 2014 at 09:44

  Ik ben terug naar de basics gegaan. Natuurlijke ingredienten! Lush Rehab, Lush Veganese en Lush Retread en pure arganolie. Ik eet al gezond dus daar heb ik weinig aan veranderd behalve dat ik meer avocado’s eet. Je volgt me op IG dus je weet vast hoe m’n haar er nu weer uitziet ;).

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 19 oktober 2014 at 17:07

   Ik vind dat je prachtig haar hebt! Lush rehab en retread ook maar weer eens in huis halen, daar was ik in het verleden gek op ♥

 • Avatar van mariekr
  Reply mariekr 18 oktober 2014 at 09:10

  Ik herken het volledig, mijn haar is vaak opgelicht en is een stuk minder gezond. Na elke borstel-beurt zit mn borstel helemaal vol. Wat lijkt te helpen is bij mij een satijnen kussensloop (beauty pillow ). Klimt stom, maar zorgt voor minder klitten en dus minder haarband! (Ook mind er verstopte poriën sindsdien trouwens. …)

 • Avatar van Anne
  Reply Anne 18 oktober 2014 at 08:57

  Ik heb hier ook al jaren last van. Ben nu begonnen met Redken Cerafill. Ik heb een kit gekocht met shampoo, conditioner, een serum met stemoxidine en een treatment waar je haar gelijk dikker door aanvoelt. Het serum moet er voor gaan zorgen dat je haar minder uitvalt omdat het de rustperiode over laat slaan. Dus je verliest niet je haar maar het zorgt ervoor dat het langer vasthoud. Elk haartje krijgt een langere groei periode. Zoiets dergelijks. Voor het beste advies kan je beter bellen naar bv m’n kapper Peter Brouwer in Rotterdam. Ik ben nu 3 weken bezig dus kan er nog niet heel veel van zeggen. M’n haar voelt echt dikker aan en het lijkt ook minder uit te vallen. Er zijn ook filmpjes uit de USA te vinden op YouTube waar het al iets langer oo de markt is met test resultaten. Succes en ik hoop dat dit de gouden tip ook voor jou is!

 • Avatar van Inge | blogboutique
  Reply Inge | blogboutique 18 oktober 2014 at 08:18

  Oei wat vervelend. Ik hoop dat een van de lezers/lezeressen dé oplossing heeft!

 • Avatar van Carien
  Reply Carien 18 oktober 2014 at 08:18

  Ik heb hier ook opeens heel erg last van. Ik Slik vitamine b12, maar je moet even kijken naar het type: of retard of zuigtablet. Dit ivm de opname van B12. Bij mij lijkt het iets te helpen…

 • Avatar van Cecile
  Reply Cecile 18 oktober 2014 at 07:45

  ik denk dat het veel met hormonen te maken heeft. Hoe oud is Shae nu? In de zwangerschap verlies je nauwelijks haren, dit haal je na de zwangerschap allemaal ‘in’. Kijk ook naar je voedingspatroon en gebruik biotine. Verder zou olie ook kunnen helpen, fenegriek, kokos of avocado.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 19 oktober 2014 at 17:07

   Shae is nu net geen 9 maanden. Bedankt voor het meedenken!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 18 oktober 2014 at 06:39

  Jeetje wat vervelend voor je dat je zoveel last van haaruitval hebt.
  Ik had er ook last van en op dit moment valt het weer gelukkig heel erg mee.
  Maar wat een handige en hele goede tips!
  Ook spelen inderdaad de hormonen een grote rol.
  De meeste producten ken ik niet die je gebruikt.
  Ik wens je veel succes en sterkte!

  Fijn weekend Xoxo

 • Avatar van Stephanie
  Reply Stephanie 18 oktober 2014 at 02:47

  Wat lastig lijkt me dat! Succes ermee, hoop dat je wat goede tips krijgt!

 • Avatar van Willeke de Heus
  Reply Willeke de Heus 18 oktober 2014 at 00:54

  Ik weet het ook niet. Hoopte van jou te horen. Want heb zelf problemen met mijn haar en 1 komt door medicijnen en dan de vooral de morfine en laat het groeien omdat er echt soort inkomen en nu dat het inmiddels 8 cm gegroeid. Slik al veel vitamine en ga wel de goede borstel om gelijk te masseren.
  En zit nu op een punt van doorzetten en dat is best moeilijk hihi.
  Als ik ergens op kom dan zal ik hier weer schrijven.. Groetjes Willeke

  • Avatar van Willeke de Heus
   Reply Willeke de Heus 18 oktober 2014 at 00:59

   Ik heb wel gehoord en dat ga ik ook halen een haar doekje van satijn om s nachts. Schijnt ook minder af te breken doordat je niet schuurt over je kussensloop heen..

 • Avatar van Anne
  Reply Anne 18 oktober 2014 at 00:29

  Mijn haar is ook beschadigd en breekbaar geworden door een aantal ondoordachte verfbeurten. Beschadigd haar heeft zowel behoefte aan proteine als vocht. Het is belangrijk om deze twee elementen goed te doseren. Voor proteine gebruik ik Redken Extreme Cat, Aphogee Two Step Treatment (erg goed) en Nexxus Emergencee. Na deze behandelingen moet je echt een vochtinbrengend masker gebruiken, anders wordt je haar er niet beter van, ik houd van bv. Joico Intense Hydrator.
  Een tip is ook om regelmatig te gaan slapen met een haarmasker in je haar. Ik houd van Shu Uemura Ultimate Remedy en Kevin Murphy Hydrate Me.
  Mijn haar is inmiddels weer toonbaar maar ik denk dat beschadigd haar nooit echt weer gezond wordt.

 • Avatar van Petra
  Reply Petra 18 oktober 2014 at 00:23

  Tjeetje ik kan mij heel goed voorstellen dat dit vervelend voor je is, maar ik denk dat je eigenlijk al het nodige doet wat in je macht ligt..en dat het toch een kwestie van een hoop geduld is als er nu al een duidelijke verbetering merkbaar is….Ik kan je op dat gebied eigenlijk niet echt meer tips geven dan je nu doet…en hoop dat je snel weer een beetje gelukkiger bent met je haar…
  Liefs Petra

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.