Mama & Kind Persoonlijk Reizen & vrije tijd

Travel | Noorwegen met kids & persoonlijke tips

11 oktober 2014

noorwegen-kids-vakantie-travel-5
Vorige maand ben ik op persreis geweest naar Noorwegen en ik was zo onder de indruk van de prachtige natuur dat ik graag samen met Paul en Shae een wat langer tripje zou willen maken door dit land, vooral het rondtrekken in bijvoorbeeld een camper spreekt ons heel erg aan. Vandaag deel ik enkele tips voor als je met je kind(eren) naar Noorwegen zou willen gaan. Wat is handig, wat is aan te raden en wat is leuk om te doen?

noorwegen-kids-vakantie-travel-4
Vanwege het landschap denk ik dat Noorwegen het meest praktisch is om te bezoeken als je kind zelfstandig kan lopen, anders zijn een stevige kinderwagen met rubberen profielbanden en een draagzak voor de hikes echt aan te raden om mee te nemen. Zoals ik in het vorige artikel over Noorwegen al vertelde, is de regio Fjell de speeltuin van de Noren zelf en is dit een perfect gedeelte om met kinderen te ontdekken vanwege de sterk wisselende natuur, de leuke activiteiten die je er kan ondernemen zoals hiken, op muskusossafari gaan, veel buiten spelen, rendieren en wolven spotten, raften, met een boot het water opgaan, paintballen, fietsen/mountainbiken en dergelijke. Ook zijn er in Noorwegen verschillende waterparken, themaparken en attractieparken en een traditionele wintersportvakantie is hier natuurlijk ook prima te doen.

noorwegen-kids-vakantie-travel-1
noorwegen-kids-vakantie-travel-3
Omdat je in Noorwegen al snel flinke afstanden aflegt is het verstandig om wat vermaak voor in de auto mee te nemen zodat je kind zich niet zal vervelen. Natuurlijk is er tijdens de rit buiten van alles te zien, maar bedenk enkele leuke autospelletjes, neem een tablet of iets dergelijks mee en je kan hopelijk zo relaxed mogelijk reizen. Er zijn langs de wegen regelmatig mooie uitkijkpunten, dus zeker de moeite waard om hier te stoppen en van het mooie uitzicht te genieten en even lekker de benen te strekken.

Het is een leuk idee om een openluchtmuseum te bezoeken zodat je wat meer over de historie van het land en zijn inwoners, de huizenbouw, het traditionele eten en leuke verhalen over legendes, trollen, Vikingen en rolverdelingen te zien en te horen krijgt. Tijdens de persreis bezochten we Maihaugen in Lillehammer en het Valdres Folkemuseum in Storøya, vlakbij Fagernes.

noorwegen-kids-vakantie-travel-6
noorwegen-kids-vakantie-travel-2
Wat zeker aan te raden is is om naar Over Skog &  Heiberg in Gjøvik te gaan, een leuke plek midden in de bossen die door broer Jan en zijn zus is opgericht waar je kennis kan maken met typische Noorse buitenactiviteiten zoals pijl- en boogschieten, bijlen gooien, bruggen bouwen en een echte huskyride. Dit laatste in de zomer ‘on wheels’ en in het sneeuwseizoen op de bekende slee. Naderhand lekker opwarmen in de grote tipi-achtige tent met een kampvuur, dierenvellen over de bankjes en een homemade avondmaal en je hebt een te gekke tijd (die trouwens voorbij vliegt als je zo lekker bezig bent). Leuk weetje: Jan deed ooit mee aan de Noorse wintereditie van Expeditie Robinson en haalde nèt de finale niet – wist dus 30 dagen te overleven in de vrieskou – en hij leert je in een minuutje vuur te maken met een vuursteentje, wat hout en.. een tampon!

Als ik nog één tip mag delen: investeer in goede thermo onderkleding en waterproof (wandel)schoenen, broeken en jassen, zo sta je niet voor verrassingen als het weer tegenvalt en kan je er alsnog lekker op uit :)

Ik zit eraan te denken om volgend jaar met de auto naar Kiel (Duitsland) te gaan met het gezinnetje en vandaaruit per boot te vertrekken naar Oslo. Deze minicruise duurt ongeveer 20 uur en daarna kan je met je eigen auto (of wellicht huren we een camper) lekker door het prachtige land reizen. Iemand ervaring met deze overtocht?

Voor meer informatie over reizen naar Noorwegen en de regio Fjell neem je een kijkje op de websites van Fjell Norway en Visit Norway.

Enjoy your day!

–> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Thea
  Reply Thea 22 oktober 2014 at 09:30

  Wat een geweldig mooie foto’s. Noorwegen staat nog op onze wishlist, mijn partner is er al eens geweest en het moet inderdaad adembenemend mooi zijn dus dat wil ik graag met de kids zien.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 oktober 2014 at 09:33

   Bedankt voor je compliment Thea, en dan te bedenken dat de foto’s nog lang niet de pracht van het land echt weergeven. Het is zeker aan te raden er eens samen naartoe te gaan!

 • Avatar van JoycevdB
  Reply JoycevdB 14 oktober 2014 at 23:21

  Wat je ook zou kunnen overwegen is om met de boot vanuit Hirtshals, Denemarken naar Kristiansand, Noorwegen te varen. Die tocht duurt ruim 3 uur, maar is met een fijne boot en dan ben je zo in Noorwegen. Vanuit daar kan je een heleboel kanten op. Noord-Oost naar Oslo of Noord-West richting Stavanger en Bergen.
  Wij hebben die tocht andersom gedaan. Zijn via Kiel naar Kopenhagen gereden, zijn daar door gereden naar Zweden en zo door naar Oslo en hebben toen een heel end Noorwegen in getrokken. Als je de route wil hebben en de do’s en dont’s wil weten, dan laat maar weten!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 oktober 2014 at 08:55

   Hi Joyce, bedankt voor de tips en info! Ik ga dit zeker uitpluizen voor als het zover is :)

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 11 oktober 2014 at 21:47

  Wat een mooie foto’s! Noorwegen is één van de landen die ik heel graag zou bezoeken, maar of dat ooit gaat lukken is zeer de vraag, Maar van foto’s en verhalen is het ook genieten. Ben heel erg benieuwd of jullie gaan.

 • Avatar van andrea
  Reply andrea 11 oktober 2014 at 20:20

  en dan absoluut met de boot walvissen spotten! heaven!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 oktober 2014 at 10:29

   Oeh ja, dat hoort er wel bij natuurlijk!

 • Avatar van Tikva
  Reply Tikva 11 oktober 2014 at 18:25

  Gave foto’s hoor, vooral die met de honden. Krijg gelijk zin om me verder in een vakantie naar Noorwegen te verdiepen.

 • Avatar van Annette
  Reply Annette 11 oktober 2014 at 17:09

  Noorwegen staat ook nog op mijn verlanglijstje. Nu met deze blog-post weet ik weer waarom ;)

 • Avatar van Deisy
  Reply Deisy 11 oktober 2014 at 14:44

  Noorwegen en Zweden staan bij mij en mijn vriend echt hoog op ons lijstje en na het zien van jouw prachtige foto’s helemaal!…

 • Avatar van Elze
  Reply Elze 11 oktober 2014 at 12:50

  Wat een mooie foto’s! Afgelopen zomer ben ik ook in Noorwegen geweest (en Zweden en Denemarken) en ik vond het geweldig! Wij zijn met de auto gegaan en ik vond het goed te doen, maar met kinderen is dat misschien een ander verhaal?

 • Avatar van Willeke de Heus
  Reply Willeke de Heus 11 oktober 2014 at 12:06

  Ziet er erg mooi uit. Zo zie je maar weer Hoe door een eigen verhaal mooier is dan door zo’n reisbureau verhaal. Je leert veel persoonlijker , hoe je het nu heb geschreven. Helaas zal Noorwegen voor mij nooit haalbaar doordat ik in een rolstoel zit als het flink hobbelig is ,maar dat geeft niet. Geniet zo ook van het vertellen en de plaatjes. Dat doet me ook goed.
  Vind het super dat je overweeg nog een keer te gaan met de hele gezin. Krijgen we vast uitslag van als het zover is

 • Avatar van Karin Bakker
  Reply Karin Bakker 11 oktober 2014 at 09:00

  Wow, ik wist dat Noorwegen mooi was maar na deze foto’s en je verhaal ga ik zeker snel een tripje plannen!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 11 oktober 2014 at 06:46

  Dat zijn prachtige foto’s en wat leuk dat je met jullie gezin daar op vakantie willen gaan!
  Er is veel te doen voor gezinnen met kinderen. Ik ben er nooit geweest dus hoop ik dat je van anderen diverse tips zult krijgen die ervaring met zo een reis hebben.

  Ik wens je een prettig weekend Xoxo

 • Avatar van Felicia Rodrigues dos Santos
  Reply Felicia Rodrigues dos Santos 11 oktober 2014 at 03:15

  Wat ziet dit er heerlijk uit zeg! Ik heb vandaag een overzicht van Singapore online staan, misschien als tip voor je volgende vakantie :)

 • Avatar van Lotje
  Reply Lotje 11 oktober 2014 at 00:53

  Ik ben ook naar Noorwegen geweest een paar jaar geleden. Het is prachtig! Wij zijn ook met de boot geweest en dat was een hele fijne overtocht. Omdat het een cruise is, is die boot lekker groot en merk je eigenlijk niet dat je op het water zit. Hij wiebelt niet en ik werd niet zeeziek haha! Wij zijn met de auto door Noorwegen en Zweden gegaan. We zijn zelf ook de bergen en bossen ingereden met de auto en op onze eerste avond kwamen we een eland tegen in het wild! Het is een prachtig land en het was een hele mooie reis. Dus ik zou het doen! XOXO

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 11 oktober 2014 at 07:28

   Wat tof dat jij hier ervaring mee hebt. Nu gaat het helemaal jeuken haha :)

 • Avatar van FabulousHeidi
  Reply FabulousHeidi 11 oktober 2014 at 00:26

  Prachtige foto’s! Prachtig land. Wat een leuk idee ook dat jullie met z’n drietjes willen rondtrekken met een camper! Brings back memories… vroeger paar keer met paps en mams met de camper erop uit gegaan, topvakanties!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 11 oktober 2014 at 07:28

   Heerlijk he, die herinneringen aan vroegere vakanties <3

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.