Lifestyle

Wil jij donor worden, ja of nee?

15 oktober 2014

donorweek-2014
Wist je dat er op dit moment meer dan 1.000 mensen op de wachtlijst staan voor orgaantransplantatie? Dit wachten duurt soms te lang waardoor er onnodig mensen overlijden. Tijd voor verandering! Want helaas is het een feit dat er van de 10.000 mensen die met JA geregistreerd staan er 1 overlijdt onder de juiste omstandigheden om daadwerkelijk donor te kùnnen zijn. Daarom is het zo belangrijk om je te registreren als donor. Het is deze week weer donorweek, tijd om in actie te komen.

Het is natuurlijk belangrijk dat er zoveel mogelijk JA’s zijn in het donorregister zodat meer mensen die op de wachtlijst staan geholpen kunnen worden. Er staan op dit moment zo’n 5,8 miljoen Nederlanders geregistreerd, waarvan 60% van hen JA zegt tegen donatie. Ik ben er hier één van. Wel heb ik, mede in overleg met mijn partner en vanuit een gevoelskwestie, enkele organen/weefsels laten uitsluiten maar het lijkt mij meer dan geweldig als ik iemand kan helpen met een transplantatie als ik overlijd.

Het vastleggen van jouw keuze duurt slechts twee minuutjes en is te doen via JaofNee.nl. Je kan je keuze ondertekenen met je DigiD of per post toe laten sturen waarna je dit ondertekent en retourneert. Ook als je je niet wil laten registreren is dit belangrijk vast te laten leggen. Denk bijvoorbeeld aan het scenario waarin je overlijdt zonder registratie en je deze keuze over moet laten aan je nabestaanden..

Voor mij persoonlijk was het vooral de overweging dat als ik toch gecremeerd wordt na overlijden, waarom er dan niet iemand gered zou kunnen worden met een orgaan/weefsel van mij. Ik vind het persoonlijk erg belangrijk over deze kwestie na te denken en je te laten registreren. Hoe meer donoren er zijn, hoe meer levens er gered kunnen worden.

Klik hier voor de website voor meer informatie en om jouw keuze voor donorregistratie vast te leggen.

Sta jij al geregistreerd als donor? Welke overwegingen neem/nam jij hierin mee?

Dit is een gesponsord artikel.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Wondervol
  Reply Wondervol 16 oktober 2014 at 12:19

  Ik ben sinds middelbare schoolleeftijd al overtuigd donor. Voor mij de normaalste zaak van de wereld. Dat blijkt anders te liggen als je stamceldonor wilt zijn, dan moet je blijkbaar aan een bepaald BMI voldoen. Ik heb daar vandaag een artikel over op mijn blog

 • Avatar van Willeke de Heus
  Reply Willeke de Heus 15 oktober 2014 at 21:38

  Ook ik ben donor denk zeker al ruim 20 jaar, doordat ik met de kinderen vaak in het ziekenhuis lag toen en dan zie je veel. Je wilt dat als je zelf ziek bent,zoals vroege de kinderen en later ik en waar het nu omgaat dat ik geen blaas meer heb en mijn nieren alles moeten doen. Als het zover zou komen ik heel graag ook geholpen wil worden. En andersom wat ze kunnen gebruiken ook. Voor mij was het altijd als je zelf graag geholpen wil worden dan ook andersom, zo zijn mijn man en kinderen het ook alleen de jongste die pas 19 is nog niet weet, maar wel heeft gezegd ,als er onverwacht gebeurt mogen we het doen. Denk dat de handtekenning eng is. Maar ook hij zal er wel uitkomen. Hoop dat er weer veel bij komen…. Word donor, zo belangrijk

 • Avatar van Petra
  Reply Petra 15 oktober 2014 at 20:23

  Zelf ben ik al jaren donor, dit nadat er in onze familie iemand jong verongelukte en onze familie daadwerkelijk geconfronteerd werd op dat verdrietige moment met deze moeilijke vraag om organen te doneren…dit opent je ogen en opdat moment kan je niet twijfelen en moet je direct beslissen als kinderen of ouders. Vanaf dat ik wettelijk meerderjarig werd heb ik een verklaring en later werd dit een registratie…
  Ook bij mijn kinderen heb ik aangedrongen een beslissing vast te leggen ….zij weten ook dat als ze niets vastleggen en mama zou een beslissing moeten nemen, dat deze volmondig JA zal zijn…
  Als het mogelijk is zeg , ik zeker..doen!

 • Avatar van Stephanie
  Reply Stephanie 15 oktober 2014 at 19:27

  Ik heb er net ook een blogje over geschreven :) een hele korte, ha ha. Mijn vriend heeft een donor nodig gehad en ik weet daarom hoe belangrijk donoren zijn! Ik was al donor vanaf 2008, maar had wat uitzonderingen aangevinkt. Nu ben ik sinds zijn operatie volledig donor :) zonder uitzonderingen.

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 15 oktober 2014 at 19:14

  Goed dat je hier aan dacht aan besteed, ik vind dat zo belangrijk, heb er van de week nog een heel gesprek over gehad met een hele goede vriend. Ik ben al heel lang donor, toen ik hoorde over de wachtlijsten was ik eruit, en heb ik gelijk getekend. Omdat ik wat problemen heb met mijn gezondheid heb ik mijn donorschap wel moeten specificeren, maar ik vind het zo belangrijk om donor te zijn….Het is zo triest als je leest dat er zoveel mensen op de wachtlijst staan en mensen overlijden omdat er geen donoren zijn…..ik hoop dat iedereen donor word.

 • Avatar van NailTalk
  Reply NailTalk 15 oktober 2014 at 19:10

  Ik heb de moeilijke keuze gemaakt om geen donor meer te zijn. Terwijl ik dat al jaren was. Maar ik vertrouw mijn lijf niet. Ben ziek, mijn immuunsysteem slaat op hol, veel pijn en nog een heel scala aan klachten. Reguliere zorg kan niks vinden, tal van onderzoeken gehad. Wil dat een ander niet aan doen, ondanks dat ze de organen controleren (zij zullen ook niks vinden). Je kunt je keus altijd weer wijzigen!! Dus zodra ik duidelijkheid zou hebben en het kan dan zet ik het per direct om naar een Ja :-)

  • Avatar van Lisanneleeft
   Reply Lisanneleeft 15 oktober 2014 at 19:16

   Zelfde verhaal hier: jarenlang stond ik 100% achter het feit dat ik graag mijn organen zou willen doneren, maar doordat ik ziek ben was ik er niet meer zo zeker van of dat wel een goed idee is.

   Blijkt dat dat inderdaad een bar slecht idee zou zijn geweest: ik ben geïnfecteerd met een bacterie (oa Borrelia) die ik liever niet doorgeef – erg grote kans dat dat bij donatie wel zou gebeuren. Vooral niet aan iemand die jarenlang op een wachtlijst heeft gestaan en denkt een gezond orgaan te mogen ontvangen…

   • Avatar van NailTalk
    Reply NailTalk 16 oktober 2014 at 10:09

    Ik ben blij met mijn keuze. Het zou namelijk heel goed kunnen zijn dat ik ook geïnfecteerd ben met Borrelia. Alleen de minst betrouwbare test heb ik eenmaal laten doen. Dys oa Lyme niet uitgesloten. En ik acht de kans groot gezien de ernst van de klachten.

    Helemaal met je eens!!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.