Mama & Kind Persoonlijk

Babytip | Sneller communiceren met je baby door babygebaren

14 november 2014

bijdehandjes-gebaren-1
Een paar weekjes geleden kwam Djoeke van Bijdehandjes Gebaren bij ons thuis voor een privé-workshop babygebaren. Superinteressant! Het is een manier om te communiceren met je baby voordat het kan praten, door middel van gebaren uit de officiële Nederlandse Gebarentaal. Doordat een baby eerder kan communiceren door middel van gebaren kan het veel frustratie en driftbuien schelen, ontwikkelt het meer zelfvertrouwen, wordt de spraakontwikkeling gestimuleerd en heb je op een leuke manier contact met je kindje.

bijdehandjes-gebaren-3
bijdehandjes-gebaren-4
Het concept van babygebaren is zo’n 30 jaar geleden in de VS ontstaan en wordt wereldwijd steeds bekender. De meeste baby’s beginnen te spreken vanaf hun eerste jaar, terwijl ze vanaf 6 tot 9 maanden al lichamelijk verschillende dingen aan kunnen geven. Waar wij zelf een beetje bang waren dat het uitbeelden van woorden de spraak wellicht tegen zou houden, is het juist bewezen dat de gebarentaal dit stimuleert en zelfs een voorsprong geeft op niet-gebarende kindjes op het gebied van lezen, schrijven en spreken. Het is ook aan te raden bij bijvoorbeeld kindjes met een verstandelijke beperking. Persoonlijk zijn wij er vooral in geïnteresseerd omdat het ons heel prettig lijkt als Shae minder gefrustreerd zal zijn in haar ontwikkeling omdat ze bepaalde wensen, onderwerpen en gevoelens aan kan geven en het is gewoonweg een erg leuke manier om samen met taal bezig te zijn.

Wij merkten tijdens de workshop al direct hoe interessant Shae het vond en ze was Djoeke heel intens aan het bestuderen. We leerden een flink aantal woordjes van drinken, eten, klaar, opa, oma, papa en mama tot verschillende dieren maar er werd ons aangeraden om met 10 woordjes actief te gaan beginnen en juist te kiezen voor woorden/gebaren die bij ons veelvoorkomend zijn zoals eten, drinken, slapen, poes, papa, mama, helpen en spelen. Natuurlijk bedachten we ook een babygebaar voor ‘Shae’ wat bij ons het gebaar voor krullenbol is ♥

bijdehandjes-gebaren-2
Het is heel erg grappig hoe we nu in een paar weken tijd al merken dat ze terug wil gebaren, zo doet ze het gebaar voor drinken al best duidelijk maar ook ‘spelen’ lijkt er al best in te zitten. Verder is ze veel met haar handjes bezig en lijkt het alsof ze aan het oefenen is, dus we doen ons best om deze beginsels te begrijpen. Leuk om haar er zo mee bezig te zien en er samen mee bezig te zijn! Wij gaan er in ieder geval zeker mee door en zijn erg benieuwd hoe dit zich op de langere termijn zal ontwikkelen.

Mocht je geïnteresseerd zijn en in de omgeving van Leiden of Den Haag wonen dan kan ik je zeker aanraden contact op te nemen met Djoeke van Bijdehandjes Gebaren. Neem ook eens een kijkje op haar website voor meer informatie en de verschillende cursussen die ze aanbiedt. Woon je ergens anders in het land dan kan je op de website van Babygebaren Nederland (waar Djoeke ook bij aangesloten is) een cursus bij jou in de buurt vinden.

Had jij al eens van babygebaren gehoord en is het iets wat jij met je kindje gedaan hebt of zal gaan doen?

Enjoy your day!

–> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Disclaimer: deze privé-workshop is aangeboden door Bijdehandjes Gebaren, maar verder is dit artikel niet gesponsord en deel ik mijn persoonlijke en oprechte ervaring en mening.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 19 november 2014 at 23:05

  Babygebaren zijn zeker interessant. Hier zijn de dvd’s met Lotte & Max erg populair. Vorige week ook naar een bijeenkomst geweest waarin er werd voorgelezen met gebaren. Er is zoveel meer mee te doen dan je in eerste instantie zou denken.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 november 2014 at 10:13

   Bedankt voor je reactie, ik ga zeker even kijken voor de dvd’s van Lotte & Max!

 • Avatar van Roxanne
  Reply Roxanne 15 november 2014 at 10:48

  Heel erg handig, en zou ik zelf graag ook wel willen gebruiken als we kinderen mogen krijgen. Ik heb een tijdje op een KDC uitgeholpen, met kindjes met een beperking. Daar gebruikten we gebaren ook, en al snel ging dit vanzelf en merkte ik dat ik zelfs thuis of tegen de hond met gebaren praatte ;) De kinderen konden zich veel makkelijker uiten, want er waren ook kindjes die niet konden praten en ook nooit zouden kunnen praten waarschijnlijk

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 november 2014 at 11:08

   Oh, wat leuk en mooi dat je er uit eigen werkervaring kennis mee hebt gemaakt. Inderdaad, ook voor Shae kan het die voordelen op gaan leveren als ze in contact komt met dove kindjes of kindjes met een beperking, dat ze er toch mee kan communiceren :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 15 november 2014 at 09:02

  Wat een leuke en hele informatieve post!
  Geweldig om te kunnen zien wat en hoe kinderen groter worden en wat ze allemaal kunnen leren van gebaren etc. voor hun ontwikkeling!
  Leuke foto’s en wat is jullie huis mooi ingericht!

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 november 2014 at 11:09

   Ik ben heel graag bezig met het huis gezelliger en knusser maken, dus heel erg bedankt voor je compliment! :)

 • Avatar van Dhini
  Reply Dhini 14 november 2014 at 16:29

  superleuk!

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 14 november 2014 at 14:13

  oh wat super leuk!! Ik herken wat gebaren uit mijn vroegere werk, leuk om te lezen dat je hier ook veel mee kunt bij kinderen. Super fijn artikel :) en veel plezier en succes ermee!!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.