Beauty

Beauty ingrediënt | Niacinamide (vitamine B3)

23 november 2014

niacinamide-1
Hoe ouder ik word hoe meer ik mij in skincare en ingrediënten begin te verdiepen. Ik vond dit al jaren erg interessant, maar merk dat ik steeds vaker ingrediëntenlijstjes bekijk en vind het dan ook leuk om jou zo af en toe een beauty ingrediënt artikel voor te stellen door er wat meer over te vertellen. Een ingrediënt wat mij de laatste tijd echt aanspreekt is niacinamide. Het klinkt bijna als een giftig goedje, maar niks is minder waar!

Wetenschappelijk bewezen huidvoordelen
Niacinamide is één van de weinige stoffen waarvan meerdere malen wetenschappelijk bewezen is dat deze echt iets doet voor de huid. Niacinamide heeft een licht exfioliërende werking waardoor velletjes voorkomen worden, versterkt de huidbarrière, beschermt tegen UV schade, zorgt dat de huid beter vocht vast kan houden, laat op langere termijn pigmentvlekjes minder zichtbaar worden, gaat huidveroudering tegen, staat er om bekend de huid gladder en zachter te maken en doordat het de talgproductie vermindert is het ook te gebruiken bij een onzuivere (acne) huid. Het ingrediënt is erg geschikt voor de droge, vochtarme en zelfs de gevoelige en geïrriteerde huidtypes (zoals die met rosacea) vanwege de ontstekingsremmende werking. Het zorgt ervoor dat een jeukerige en rode huid weer kalmeert.

niacinamide-3
niacinamide-4

Producten met niacinamide
Er zijn verschillende merken die er bekend om staan een redelijke concentratie niacinamide in producten toegevoegd te hebben, waarbij 4-5% ideaal is (maar er is vanaf 2% al duidelijk verschil voor de huid te merken). Enkele voorbeelden zijn Clinique, Olaz, Paula’s Choice, Decubal, Uncover Skincare en La Roche-Posay. Helaas verandert het assortiment nogal eens en worden ook samenstellingen regelmatig aangepast, maar als je een crème tegenkomt en benieuwd bent of er voldoende niacinamide in zit dan is dit te checken door de ingrediëntenlijst na te lezen. Komt niacinamide in het eerste derde deel voor, dan zit er voldoende in zodat het echt werking zal hebben op de huid.

Twee producten die ik zelf zo snel tegenkwam met een redelijk hoge concentratie niacinamide die ook nog eens betaalbaar en makkelijk verkrijgbaar zijn èn in hygiënische pompflacons zitten zijn het Olaz total effects 7 dagcrème + serum duo SPF20 (40ml, €20,99) en de bijpassende dagcrème met SPF15 (50ml, €19,99). Deze laatste is er ook in een parfumvrije variant: helemaal top natuurlijk!

Ik ben zelf heel benieuwd naar een los serum hoge concentratie van dit beauty ingrediënt erin. In Amerika zijn er veel meer producten te vinden, maar ik heb voor mijzelf de jacht geopend naar een serum omdat dit gemakkelijk toe te voegen is aan een skincare routine. Mocht je een tip hebben dan hoor ik het graag!

Ben jij ook zo geïnteresseerd in ingrediënten van beautyproducten en pluis je ook graag ingrediëntenlijstjes na?

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

–> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Christa
  Reply Christa 27 november 2016 at 18:05

  Hoi Desirée, heb net je artikel van 26-11-2016 gelezen waar je refereert aan dit artikel. Ik heb net de producten van The Ordinary ontdekt en daar hebben ze ook een heel mooi serum met 10% niacinamide , bij deze een linkje http://ordinaries.com/product/rdn-niacinamide-10pct-zinc-1pct-30ml. Misschien ook wat voor jou? Groetjes :D

 • Avatar van De Schrijver Brigitte
  Reply De Schrijver Brigitte 1 september 2016 at 14:50

  Moet voor vitamine tekort supplement nemen Bio-3B-Goedenavond en daar zit 6,7 mg B3 in – Niacinamide 42 %, moet dit 3 maanden nemen, 3x per dag. Zou dit ook helpen tegen huidveroudering?

 • Avatar van Beauty Treasures
  Reply Beauty Treasures 24 november 2014 at 20:54

  Op school is mij ook altijd verteld geweest dat dit een goed ingrediënt is, en ik ken vooral Olaz als merk wat veel met B3 werkt.

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 23 november 2014 at 22:45

  Wat leg je dit fijn uit. Ik lees wel altijd wat er in zit, maar begrijp er lang niet alles van. Fijn als je dan een artikel als dit leest, ik zal zeker in de gaten houden dat dit er in zit, want dat mijn huid dat kan gebruiken is wel zeker

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 november 2014 at 22:59

   Dankjewel, dat vind ik een groot compliment want het is best pittige informatie om zo samen te vatten in een artikel :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 23 november 2014 at 20:54

  Dat klinkt heel interessant!
  Daar ga ik voortaan wel op letten ;-)

 • Avatar van Beauznl
  Reply Beauznl 23 november 2014 at 16:45

  Ga het product toch ook maar eens uitproberen voor mijn ongeveertig huid:-)

 • Avatar van Elvira
  Reply Elvira 23 november 2014 at 15:08

  Werkt dit echt? Ik zag laatst bij de HEMA nieuwe op leeftijd gerichte gezichtscrèmes. voor 30+ tot 60+. dacht dat er ook niacinamide in zat. Ga nog een keer kijken. Misschien moet ik er dan toch eens aan gaan beginnen. Ben de jongste niet meer.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 november 2014 at 23:02

   Nu ben ik ook direct heel benieuwd, ga zeker eens de ingrediëntenlijstjes checken of niacinamide in een hoog bestanddeel erin voorkomt :)

 • Avatar van Annette
  Reply Annette 23 november 2014 at 14:32

  Ik ben zelf nog niet zo thuis in de ingredienten. Ik let er alleen op of er geen Kamille in zit in de producten die ik koop. Ik ben waarschijnlijk 1 van de weinigen die hier enorm heftig op reageert en gelijk onder de bulten zit. :( ik pas daar dus altijd goed voor op.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 november 2014 at 23:02

   Ik had er ook nog nooit van gehoord, lijkt me heel vervelend! En best opvallend, aangezien het ingrediënt best vaak te vinden is in ‘zachte’ producten voor de gevoelige huidtypes.

 • Avatar van beautifulday4makeup
  Reply beautifulday4makeup 23 november 2014 at 11:53

  Zelf vind ik de ingrediëntenlijst wel interessant. Af en toe zitten er toch vreemde dingen in

 • Avatar van Joyce - Beamingbeautynl
  Reply Joyce - Beamingbeautynl 23 november 2014 at 10:35

  Fijn artikel! Ik ga ook eens op zoek naar producten met dit ingredient!

 • Avatar van Sharona
  Reply Sharona 23 november 2014 at 10:30

  Ik gebruik de Olaz parfum vrije variant inmiddels al weer een hele tijd en ben er heel tevreden over! Heb al vele crèmes van goedkoop tot duur geprobeerd maar krijg van veel uitslag. Van deze niet, hij trekt lekker snel in, is niet te vet maar houdt de huid wel de hele dag gevoed. Ik koop ze altijd bij een 1+1 actie en dan is het voor €10 een hele goede budget optie!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 november 2014 at 23:03

   Jep, zeker met die aanbiedingen die er regelmatig zijn is het helemaal een goede deal!

 • Avatar van sarina
  Reply sarina 23 november 2014 at 09:58

  Wat een handig artikel! Bij het uitzoeken van een dagcrème ga ik voortaan op zoek naar dit ingrediënt voor mijn rosacea huid. Dank je wel!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.