Lifestyle Media

De 9 beste fotografietips voor je smartphone

28 december 2014

lg g3 smartphone fotografie tips 21 - De 9 beste fotografietips voor je smartphone
Er was een tijd dat je nog helemaal geen foto’s met je smartphone kon maken, maar tegenwoordig worden de telefoons met steeds betere camera’s uitgerust. Er zijn verschillende tips om hier het beste uit te halen waardoor je nooit meer hoeft te balen dat je je camera niet bij de hand hebt, omdat je ook met je mobiele telefoon prachtige foto’s kan maken. Voor mij bijvoorbeeld handig om even een snel nieuwtje met een goede foto te kunnen delen op social media, of bijvoorbeeld op een perspresentatie foto’s te kunnen maken zonder mijn ‘grote’ camera mee te hoeven slepen. Ik deel de 9 beste fotografietips voor je smartphone!

1. Om te beginnen zorg je er natuurlijk voor dat je de resolutie van de foto’s op de hoogste stand hebt ingesteld en dat je de lens van je camera even goed schoon hebt geveegd. Het klinkt nogal logisch, maar dit wordt vaak vergeten waardoor de foto’s er minder scherp en soms zelfs wat wazig uit komen te zien.

2. Zorg dat je een vaste hand hebt en gebruik anders een statief voor je telefoon. Gelukkig zit er vaak een autofocus stand tussen de instellingen die je aan kan zetten, maar een statief helpt pas echt als je scherpe foto’s wil maken of laat je handen/ellebogen ergens op rusten voor ondersteuning. De beste tip hierin is dat je je telefoon met twee handen vasthoudt tijdens het fotograferen. Houdt de positie na het nemen van je foto nog even vast, omdat sommige telefoons op dit moment nog aan het voltooien zijn en je scherpe foto anders toch niet zo scherp opgeslagen wordt.

3. Bij veel camera’s kan je nog extra handmatig scherpstellen door in het beeld te tappen op welk punt je de foto het scherpst wil hebben. Een voordeel hiervan is ook dat op dit moment bij veel telefoons de belichting iets wordt aangepast aan de situatie.

4. Zet de witbalans van je camera niet op automatisch, maar pas deze aan aan het moment waarop je gaat fotograferen. Zo kan je vaak kiezen voor daglicht, bewolkt, kunstlicht en TL-verlichting en het zal zo je fotokwaliteit verbeteren.

5. Veel camera’s hebben een grid-functie. Zet deze aan om een raster te krijgen tijdens het fotograferen waardoor je een object mooi op 1/3e van links of rechts en boven of onder (ook wel de gulden snede of regel van derden genoemd) kan zetten of de horizon recht kan aanhouden. Natuurlijk zie je dit grid niet meer op de uiteindelijke foto.

6. Maak het liefst gebruik van natuurlijk licht om je foto’s te maken en probeer de flits zo min mogelijk te gebruiken. Foto’s met veel buitenlicht zijn mooi helder en foto’s die binnen gemaakt zijn krijgen zo een bepaalde sfeer mee door het kunstlicht wat er is. Is het te donker dan is de camera van je telefoon vaak minder geschikt omdat de flits veel objecten overbelicht. Bij sommige smartphones kan je de ISO verhogen of de HDR modus inschakelen voor een beter resultaat, maar je zou anders bijvoorbeeld een wit zakdoekje voor de flitser kunnen houden om zo toch het beste uit deze situatie te halen.

7. Hoe minder je hoeft in te zoomen, hoe mooier en scherper de foto’s. Probeer dus dichtbij het te fotograferen object te komen. De meeste smartphones hebben namelijk enkel een digitale zoom waardoor het beeld vergroot wordt in plaats van dichterbij gehaald wordt. Moet je toch regelmatig inzoomen dan is een opzetlens met optische zoom eenvoudig via bijvoorbeeld Ebay aan te schaffen.

8. Door de compacte sensor is het vaak erg gemakkelijk om dichtbij een object te komen voor een foto en zo leuk te kunnen spelen met macrofotografie waardoor de voorgrond mooi scherp wordt en de achtergrond wat wazig. Experimenteer dus zeker eens hiermee!

9. En.. mocht je een foto hebben gemaakt en daar nèt niet tevreden over zijn, dan zijn er gelukkig nog gratis bewerkingsprogramma’s voor de PC zoals PhotoScape of verschillende apps voor de telefoon, waardoor je met een klein beetje bewerking meer uit je gemaakte foto kan halen.

Ik hoop dat je lekker aan de slag kan met bovenstaande tips en tricks, het belangrijkste: oefenen en plezier erbij hebben! Mocht je zelf nog een aanvullende tip hebben, laat deze dan zeker achter in de reacties onder dit artikel :)

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Jolijn Doelman
    Reply Jolijn Doelman 20 december 2015 at 12:35

    Mijn ultieme fotografietip isssss… de app VSCO ! Je kunt je foto’s echt fantastisch bewerken tot een prachtplaatje met die app. Alvast hele fijne dagen! XXX

1 5 6 7

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer in Lifestyle, Media
plog december 2014 2 - Plog december 2014 | Een normale (werk)dag ♥
Plog december 2014 | Een normale (werk)dag ♥

Regelmatig zit ik persoonlijke diary’s en plogs van anderen te bekijken en ik krijg best vaak de vraag of ik...

Sluiten