Mama & Kind Reizen & vrije tijd

Travel | 5 must-do’s als je in Friesland bent

20 december 2014

leeuwarden
Een tijdje geleden ben ik samen met Paul en Shae een heerlijk lang weekend naar Friesland geweest. Een weekend waar we met veel plezier aan terugdenken en we gaan hier ook zeker nog vaker naartoe. We waren positief verrast door dit mooie stukje Nederland en je hoeft je hier zeker niet te vervelen! Vandaag deel ik 5 must-do’s die ik je persoonlijk aan kan raden voor een tripje Friesland.

must-do-friesland-tips-3
must-do-friesland-tips-4
must-do-friesland-tips-7
Landal Esonstad
Ik boekte voor ons weekendje weg een huisje in Landal Esonstad. Dit omdat het redelijk centraal ligt èn een eigen huisje met een klein kindje prettiger is dan een hotel, want je hebt meer ruimte, bank, eigen keuken etc. We waren hier nog niet eerder geweest, maar het is ons goed bevallen! Het vakantiepark is opgebouwd als een stadje met een prachtige klassieke stijl aan huizen en ligt midden in de natuur. Ons huisje lag in de dorpsstraat en het voelde echt als een dorpje in plaats van een Landal park. Fijn ook dat je hier een winkeltje, café, zwembad etc. op loopafstand hebt.

Om aan te geven hoe centraal het ligt: je rijdt vanaf hier in een half uur naar Leeuwarden of Groningen. Erg prettig als je wat dingen wil ondernemen! Alles was al aanwezig in het huisje, behalve een box voor Shae dus namen we een campingbedje mee. Kinderstoel, bedje en dergelijke hoefden we dus niet mee te nemen vanuit huis.

must-do-friesland-tips-2
must-do-friesland-tips-9
Leeuwarden
Natuurlijk kan een bezoekje aan de hoofdstad van Leeuwarden niet ontbreken tijdens je tripje Friesland. We hadden geluk met het weer, begonnen met een kopje koffie, Friese lekkernij en een plattegrond voor een tourtje door de stad bij We Are Grutsk (aanrader), wandelden door de prachtige en sfeervolle centrum, winkelden een beetje en bezochten het Fries Museum wat midden in het centrum ligt. Alles ligt op loopafstand van elkaar en het was daardoor ook met een kleine èn een wandelwagen goed te doen.

must-do-friesland-tips-1
mauritshuis-leeuwarden-dinercafe-1
barrevoets-leeuwarden-3
Lekker eten
Een bezoekje aan Friesland doet je misschien niet direct denken aan culinaire hoogstandjes, maar niks is minder waar! We hebben van de vier dagen dat we hier waren enkel het ontbijt in ‘ons’ huisje gegeten, maar waren voor de lunch en het diner telkens ergens anders te vinden. Het viel ons op dat er hier veel gewerkt wordt met biologische streekproducten en seizoensproducten en ook de gastvrijheid en service was – waar wij geweest zijn – top. Onze top 5 culinaire hotspots met meer informatie vind je in dit artikel.

must-do-friesland-tips-5
Elfstedentocht
Ok, het echte schaatsen of het kijken naar de originele elfstedentocht zit er ook dit jaar weer niet in, maar (een deel van) de route wandelen, fietsen of met de auto langs rijden is zeker aan te raden. Zo krijg je een mooi beeld van de mooie natuur die Friesland je te bieden heeft en kom je langs idyllische dorpjes die dan weer uitnodigen tot een kopje koffie met wat lekkers.

must-do-friesland-tips-8

And… there they go! ^^

Een video die is geplaatst door Desirée | Curvacious.nl (@curvacious.nl) op

Rondvaart zeehonden vrijlaten
Oh, wat was dit enorm leuk om te doen <3 Ook deze dag hadden we weer geluk met het weer want het zonnetje scheen! In samenwerking met Zeehondencrèche Pieterburen breng je met een mooie boottocht enkele gezonde zeehonden weer terug naar de natuur. Je kan ervoor kiezen op de boot te blijven bij het uitzetten, maar ik ging natuurlijk mee de plaat op en maakte zo bovenstaand filmpje van dichtbij. Het is echt een unieke beleving voor jong en oud. Leuk om te weten: als je zo’n tochtje boekt komt de helft van de opbrengst ten goede van de Zeehondencrèche èn ben je een jaar lang donateur.

Ja, Friesland is ons zeker goed bevallen! Vooral het boottochtje met de zeenhonden vrijlaten lijkt me erg leuk om te doen als Shae wat ouder is en ook zelf de zeehonden mee kan vrijlaten. Voor nu kochten we voor haar een zeehondenknuffeltje als herinnering aan deze leuke dag.

Ben jij wel eens in Friesland geweest? Heb je leuke tips, deel ze dan via de reacties onder dit artikel :)

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Mirjam
  Reply Mirjam 8 januari 2015 at 22:36

  Leuk om te lezen! Ik kom uit Leeuwarden en ik reis graag. Maar Leeuwarden (en Friesland) blijven voor mij altijd prachtige plaatsen om te zijn! Leuke tips: greenjoy bootjes in Leeuwarden, strand bij Makkum, groene ster bij Leeuwarden (natuur&zwemmeer), Eise Eisinga in Franeker, Scheepvaartmuseum in Sneek, Fries Natuurmuseum in Leeuwarden (heel leuk voor kids). Na ja…. Er is nog zoveel meer :-) !! Enjoy (whereever you are)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 januari 2015 at 08:57

   Hi Mirjam, bedankt voor het delen van je tips. Leuk!

 • Avatar van Emma
  Reply Emma 7 januari 2015 at 20:33

  Esonstad is heel leuk! Ik kom er daarom ook elke vakantie, leuk om te lezen dit!

 • Avatar van Lotte Snelder
  Reply Lotte Snelder 7 januari 2015 at 13:56

  Juist toen wij zelf met onze boot door onze eigen provincie gingen varen zag ik hoe mooi het was. De waddeneilanden, alle pittoreske plaatsen. Om te laten zien dat we alles in huis hebben en er echte pareltjes zijn in Friesland op elk gebied, draag ik mijn missie uit om Friesland op de kaart te zetten. Je kunt mijn verzameling vinden op mijn site. Hij is nog lang niet vol en sinds 15 mei 2014 online. Op gebied van Shoppen, Proeven, Doen en Slapen staan er adressen op die inmiddels zijn aangesloten zijn bij LiF. Er wordt ook op geblogt door mensen uit Friesland die schrijven over hun leven in Friesland. Friesland moet je écht beleven!

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 21 december 2014 at 17:24

  Wat leuk dat jullie zeehonden hebben vrijgelaten. Lijkt me bijzonder om mee te maken. Ik ben 2 keer in Friesland geweest om de Sneekweek een dag mee te maken.

 • Avatar van Kelly
  Reply Kelly 21 december 2014 at 11:50

  Wat leuk om te zien! Friesland trekt mij eigenlijk niet zo, maar na het lezen van je artikel vraag ik mijzelf af waarom het mij ook alweer niks leek? Hahaha! Ik ga het eens onthouden voor een weekendje weg!

 • Avatar van Tineke
  Reply Tineke 21 december 2014 at 09:29

  Ik woon in friesland, erg leuk om te lezen.. Friesland is inderdaad erg mooi!
  Liefs

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 21 december 2014 at 06:24

  Wat een fijne dagen hadden jullie gehad!
  Ik ben er nooit geweest en het ziet er zo mooi uit!

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 21 december 2014 at 00:11

  Wat een leuk weekend hebben jullie gehad. Het vrijlaten van de zeehonden vind ik echt heel bijzonder.

 • Avatar van barbara
  Reply barbara 20 december 2014 at 21:36

  Ik woon 50/50 in Friesland ( stavoren). Mijn ouders zijn niet gescheiden maar vinden graag de rust daar wanneer de ”kids” vrij zijn, we zijn daar daarom 50/50. Ik vind het heerlijk rust gevend in Friesland! Het leukste vind ik de onbekende boerendorpjes waar je de supermarkt op straat vind! En waar ze ook echt oer fries praten, zonder een woordje nederlands te gebruiken echt hun eigen stekkie!

  Leuk artikel, succes met bloggen!

  xxxx Bar

 • Avatar van Rory
  Reply Rory 20 december 2014 at 17:05

  Schiermonnikoog!!! Geweldige aanrader. Het lijkt net alsof je naar het buitenland gaat door de bootreis. Culinair gezien hele grote fan van restaurant Ambrosijn. Kan je ook geweldig overnachten overigens. Ze hebben een aantal kamers/suites. Maar een lekker bruin biertje in de heerlijke no-nonsense atmosfeer van Hotel van der Werf is ook onbetaalbaar leuk.

 • Avatar van Beauz
  Reply Beauz 20 december 2014 at 15:37

  Leuk om eens een artikel te lezen van jou over mijn eigen stad Leeuwarden :)

  • Avatar van Paula
   Reply Paula 7 januari 2015 at 18:51

   Haha same here. Veel mensen vinden de stad wel prachtig. Verborgen pareltje in het Noorden is het ;-) (Al is Groningen ook mooi natuurlijk)

 • Avatar van NailTalk
  Reply NailTalk 20 december 2014 at 15:20

  Wat leuk te zien en zo positief! Ik woon zelf in Sneek en ik kijk toch vaak anders naar Friesland. Leuk om te lezen dit!

 • Avatar van Ingrid
  Reply Ingrid 20 december 2014 at 14:50

  Ik vind dit een heel interessant artikel! Ik heb verschillende stages gelopen in Friesland, maar iets leuks heb ik er nog nooit gedaan. Nouja, de eilanden zijn natuurlijk altijd leuk. Sneekweek lijkt me ook mooi om een keer mee te maken.

 • Avatar van beautifulday4makeup
  Reply beautifulday4makeup 20 december 2014 at 14:48

  Ooh wat een leuke tips heb je gekozen.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.