Reizen & vrije tijd

Travel report | Tirol dag 2: Kerst in Innsbruck

10 december 2014

tirol-oostenrijk-reisverslag-travel-11
Mijn tweede dag in Tirol begint met een heerlijke duik in het zwembad van het wellness-centrum in het hotel. Het is gisteravond laat geworden en ik heb een lange dag voor de boeg, dus ik kan wel wat verfrissends gebruiken. Vandaag staat een bezoek aan Innsbruck op het programma, de hoofdstad van Tirol. Ruim 800 jaar geleden werd Innsbruck gebouwd aan de rivier de Inn, in het zuidwesten van Oostenrijk. De stad ligt op een centrale plek en groeide dus al snel uit tot handelshoofdstad. In die tijd verdiende Innsbruck geld met zouthandel en zilvermijnen. Tegenwoordig is Innsbruck een populaire studentenstad, maar ook wintersporters komen er graag.

Niet voor niets werden de Olympische Spelen dan ook al twee keer  in de stad gehouden. Wie een dagje geen zin heeft om te skiën, gaat naar het centrum van Innsbruck om te winkelen. En ook al ben je lekker aan het winkelen, je hoeft de bergen geen moment uit het oog te verliezen. Je ziet de witte toppen altijd op de achtergrond, aan het einde van de winkelstraten.

tirol-oostenrijk-reisverslag-travel-12
tirol-oostenrijk-reisverslag-travel-13
tirol-oostenrijk-reisverslag-travel-17

Wij verkennen de stad met een gids. Mary vertelt ons over het ontstaan van Innsbruck en over de must-see’s van de stad. We bekijken de Hofburg, een voormalig paleis van de Habsburgers dat in 1460 werd gebouwd. In de achttiende eeuw werd het paleis flink onder handen genomen door keizerin Maria Theresia. Zij zette de hele stad op z’n kop vanwege het huwelijk van haar zoon, een feest dat twee maanden duurde. Overal in Innsbruck zie je haar werk terug.

Ook brengen we een bezoek aan de Hofkerk, ook wel ‘de zwarte mannetjes kerk’ genoemd. Een prachtige kerk met een triest verhaal. Keizer Maximiliaan I gaf ooit de opdracht om dit grafmonument te bouwen. Het was zijn wens om hier na zijn dood begraven te worden. De keizer liet het gebouw vol zetten met 28 grote, uit brons gegoten beelden, van zijn familieleden en voorgangers. Maar nu, 500 jaar later, is de graftombe die speciaal voor hem is gemaakt nog altijd leeg. Toen de doodzieke Maximiliaan aan de poorten van Innsbruck stond, werd hij weggestuurd, vanwege zijn hoge schulden. Hij stierf en werd uiteindelijk begraven in Wiener Neustadt, zijn geboorteplaats.

tirol-oostenrijk-reisverslag-travel-14

Na het droevige verhaal over de dood van Maximiliaan neemt Mary ons mee naar het centrum van de stad.  Ook al duurt het nog even voordat de feestdagen zijn, ik kom in Innsbruck al helemaal in de kerstsfeer. De kerstmarkt is net geopend en de hele stad is versierd met mooie lichtjes en kerstbomen. Tijd dus voor een glühwein en daarna: winkelen! Ik begin met een bezoek aan Swarovski, de grote trots van de Oostenrijkers. Daniel Swarovski is eigenlijk een Tsjech, maar in zijn geboorteland lukte het hem niet om door te breken. Hij vertrok naar Oostenrijk, waar hij minder concurrentie en meer succes had. De rest is geschiedenis. Loop dus vooral bij een van de Swarovski winkels naar binnen, want dat is absoluut de moeite waard: wat een pracht en praal!

tirol-oostenrijk-reisverslag-travel-16
tirol-oostenrijk-reisverslag-travel-15
tirol-oostenrijk-reisverslag-travel-5
bron groepsfoto: Bonnie Dubois. Van links naar rechts zie je Tommie, Stan van Just Away, Susanne van het PR bureau, Bonnie, Annemerel, Noortje en Mike.

Na het winkelen zoek ik de mooiste bar van Innsbruck op: 360 Grad, hoog boven de stad. Het café is helemaal gemaakt van glas, waardoor je uit kunt kijken over Innsbruck en over de bergen. Ik zou hier uren kunnen blijven zitten om van het uitzicht te genieten, maar dan kom ik te laat voor het diner. Dat diner vindt plaats op een nog mooiere plek: op 2000 meter boven zeeniveau, in de bergen, ligt restaurant Seegrube. Het is inmiddels donker geworden en het uitzicht over Innsbruck is met zoveel lichtjes daardoor echt te gek. Een mooiere plek om de dag af te sluiten kan ik niet bedenken.

Groetjes,
Noortje

—–

Helaas kan ik niet altijd alle persreizen aannemen om zelf mee te gaan, maar gelukkig wilde en mocht Noortje deze keer in mijn plaats gaan. Ik leerde Noortje kennen op de mediareis naar Noorwegen afgelopen september. Noortje Deutekom (26) is freelance journalist, reisfanaat en dol op wereldnieuws.

Noortje vertrok samen met Tommie, Annemerel, Bonnie en Mike voor 4 dagen naar Tirol via Just Away. Just Away is een online reis-platform met inspirerende reisaanbiedingen en een unieke service. Ze bieden ‘travel by inspiration’ zonder lastige en ellenlange zoekopdrachten, maar snelle en passende aanbiedingen in categorieën of op enkele zoektermen waarbij je door de unieke storytelling direct zin krijgt om je koffers te pakken.

Enjoy your day!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van beautifulday4makeup
  Reply beautifulday4makeup 10 december 2014 at 15:59

  Dat ziet er gezellig uit en wat een sneu verhaal van die zwarte kerk

 • Avatar van Daphne
  Reply Daphne 10 december 2014 at 15:38

  Wat een prachtige foto’s!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 11 december 2014 at 10:10

   Ja he? Ik ben dan wel niet zelf geweest, maar kan het zo toch meebeleven met die mooie foto’s ♥

 • Avatar van Kiss & Make-up
  Reply Kiss & Make-up 10 december 2014 at 15:32

  Leuke recap! Innsbruck is een toffe stad. Het is wel al lang geleden dat ik er zelf nog geweest ben.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 10 december 2014 at 14:19

  Wat een prachtige foto’s en dan zo vlak voor de feestdagen met een gezellige kerstmarkt ;-)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 11 december 2014 at 10:11

   Ik vind kerstmarkten altijd perfect om in de stemming te komen voor de feestdagen, die lichtjes en gezelligheid en leuke producten ^^

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.