Reizen & vrije tijd

Travel report | Tirol dag 4: IJsgrotten en snowboardles

12 december 2014

tirol-oostenrijk-reisverslag-travel-27
We gaan vandaag naar een van de bijzonderste plekken van de Hintertuxer gletsjer. Helemaal bovenaan, op de top, liggen heel bijzondere ijsgrotten. De ingang van het ijspaleis ligt op het hoogste punt van de berg. Voordat ik naar binnen ga, krijg ik een gele veiligheidshelm. Dat is verplicht, omdat de gangen nauw zijn en de paden en trappetjes hier en daar spekglad. Als ik de grot binnen ga, beland ik letterlijk in een paleis. Het is hier prachtig. Ik loop voorzichtig door het gangenstelsel van alleen maar ijs, smeltwater van de gletsjer en prachtige pegels. Dit gangenstelsel is in 2007 bij toeval ontdekt, toen iemand zijn hoofd in een gletsjerspleet stopte.

tirol-oostenrijk-reisverslag-travel-28
tirol-oostenrijk-reisverslag-travel-29
De ijswereld is ontstaan in een deel van de gletsjer waar het ijs stilstaat, vertelt de gids ons. Normaal gesproken is het ijs van een gletsjer altijd in beweging. Er kunnen dan geen gangen ontstaan. Omdat het hier beneden altijd 0 graden is, smelt het ijs niet en bestaat er geen instortingsgevaar. De onderzoekers hebben de gangen daardoor wat breder kunnen maken, zodat het makkelijker is voor toeristen om hier te komen.  De ijspegels en het water dat door sommige gangen stroomt komt van buitenaf. Langzaam wordt het mij duidelijk wat deze plek zo bijzonder maakt. Het paleis is een wetenschappelijk grote ontdekking. Voor onderzoekers is dit een paradijs. Met regelmaat komen hier cameraploegen van belangrijke nieuwsstations langs om het fenomeen te filmen.

tirol-oostenrijk-reisverslag-travel-26
tirol-oostenrijk-reisverslag-travel-25
tirol-oostenrijk-reisverslag-travel-30

Na het indrukwekkende bezoek aan het ijspaleis gaan we met z’n allen eten in het restaurant op de Hintertuxer Gletsjer, met een prachtig uitzicht over de pistes. Ik bestel vandaag, hoe kan het ook anders, een schnitzel met patat. Het is al de derde keer dat ik dit eet, maar het smaakt ook nu weer heerlijk.

En dan: eindelijk! Ik mag gaan snowboarden. Ik vond het gisteren zo ontzettend jammer dat ik niet kan skiën of snowboarden, dat ik vastbesloten ben om het tijdens mijn verblijf in Tirol toch te gaan proberen. Ik krijg Tommie, een van mijn lieve groepsgenoten, zover om mij een lesje snowboarden te geven. Eerst nog even een mooi board, schoenen en een helm huren en dan ben ik er helemaal klaar voor.

tirol-oostenrijk-reisverslag-travel-31

Op de top van de Hintertuxer Gletsjer sta ik voor de eerste keer in mijn leven op een snowboard. Ik oefen eerst het omhoogkomen en het vallen. Als ik dat na een tijdje onder de knie heb, mag ik een stukje afdalen. Uiteraard oefenen we op een plek  van de berg waar bijna geen wintersporters komen en waar het niet al te stijl is. Als het me lukt om in een rechte lijn af te dalen, leer ik het zig-zaggen. Ik voel me al snel een professionele snowboarder. Helemaal wanneer het me lukt om zonder vallen beneden te komen en Tommie onderaan de berg staat te klappen. Maar als ik de filmpjes achteraf terugzie, blijkt het er toch allemaal wat minder mooi en minder stabiel uit te zien dan ik dacht. Toch was de ervaring fantastisch en wil ik nu alleen maar meer leren.

Helaas, aan al het mooie komt een eind. Aan een hele leuke snowboardles, maar uiteindelijk ook aan een prachtig weekend in Tirol. Wat een feest om hier een paar dagen te verblijven. Of je nu van sporten houdt, of van wellness, of je nu jong of oud bent, een gezin of een stel: in Tirol heeft iedereen een fantastische tijd.

Groetjes,
Noortje

—–

Helaas kan ik niet altijd alle persreizen aannemen om zelf mee te gaan, maar gelukkig wilde en mocht Noortje deze keer in mijn plaats gaan. Ik leerde Noortje kennen op de mediareis naar Noorwegen afgelopen september. Noortje Deutekom (26) is freelance journalist, reisfanaat en dol op wereldnieuws.

Noortje vertrok samen met Tommie, Annemerel, Bonnie en Mike voor 4 dagen naar Tirol via Just Away. Just Away is een online reis-platform met inspirerende reisaanbiedingen en een unieke service. Ze bieden ‘travel by inspiration’ zonder lastige en ellenlange zoekopdrachten, maar snelle en passende aanbiedingen in categorieën of op enkele zoektermen waarbij je door de unieke storytelling direct zin krijgt om je koffers te pakken.

Enjoy your day!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 13 december 2014 at 07:48

  Mooi foto’s en heerlijk eten ;-)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 december 2014 at 15:54

   Haha! Nee, niks mis met een schnitzel en frietjes op z’n tijd :)

 • Avatar van Flora
  Reply Flora 12 december 2014 at 18:30

  Echt leuk! Ik zou ook een keer eens willen snowboarden. En die omgeving is zo mooi!

 • Avatar van Beauz
  Reply Beauz 12 december 2014 at 15:57

  Zo zonde dat wij deze zomer de hintertuxer gletsjer niet konden vinden maar deze review maakt veel goed :)

 • Avatar van beautifulday4makeup
  Reply beautifulday4makeup 12 december 2014 at 15:53

  Oooh frietjes, lekker :p

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.