Reizen & vrije tijd

Travel Bucketlist | Het noorderlicht

26 februari 2015

noorderlicht-travel-bucketlist-3
Toen ik vorig jaar op persreis naar Noorwegen was en er verteld werd dat het noorderlicht zo ver als onze locatie te zien kon zijn met helder weer, maakte mijn hart een sprongetje. Al van kleins af aan heeft dit natuurverschijnsel een enorme aantrekkingskracht op mij – ik vind het echt iets magisch -, maar ik heb het nog nooit in het echt mogen aanschouwen. Helaas was het die trip niet helder genoeg en ging er een wel erg close call aan me voorbij. Het noorderlicht zien staat dus zeker in mijn travel bucketlist, een plek/land/stad of in dit geval lichtverschijnsel wat ik gezien moèt hebben voor ik er niet meer ben.

noorderlicht-travel-bucketlist-5
noorderlicht-travel-bucketlist-6
noorderlicht-travel-bucketlist-7
noorderlicht-travel-bucketlist-4
Het noorderlicht (aurora borealis) is de benaming van het poollicht bij de Noordpool, het zuiderlicht (aurora australis) is dan weer de benaming van het poollicht bij de Zuidpool. Het is vooral in de winter bij helder weer en laat in de avond zichtbaar en het valt op door de prachtige regenboogkleuren die in een gloed of in golven te zien zijn aan de horizon.

De oorzaak hiervan is de zonnewind, een stroom geladen deeltjes van het oppervlak van de zon die het sterkst zijn bij uitbarstingen hiervan. De geladen deeltjes worden het heelal in geslingerd en kunnen bij een flinke snelheid door de dampkring breken. Deze botsing van de geladen deeltjes in combinatie met stikstof- en zuurstofatomen van de aarde geeft een boel energie die vrijkomt in de bekende kleuren van het poollicht.

noorderlicht-travel-bucketlist-2
noorderlicht-travel-bucketlist-1
T

Om de tien à elf jaar is er extra veel activiteit op de zon en dit houdt verband met een nog duidelijker poollicht. Het kan dan zelfs zo sterk zijn dat radiozenders erdoor ontregeld raken. Het poollicht is in zo’n jaar zelfs tot in Nederland zichtbaar, maar natuurlijk niet in de mate als je in bijvoorbeeld Noord Noorwegen kan verwachten.

Het laatste jaar met zoveel zonactiviteit was in 2013, dus het is helaas nog even flink geduld hebben tot de volgende keer.. Misschien iets om naartoe te leven en juist in 2024/2025 een familietrip naar Noord Scandinavië te maken! Wie weet wel met een langere roadtrip door Scandinavië? We hebben dan in ieder geval nog lekker de tijd om alles uit te zoeken en te gaan plannen ;)

Tip: op de website GoedkopeRondreis.com is trouwens meer informatie over Noorwegen en mooie reizen hiernaartoe te vinden.

Wat zou jij op het gebied van reizen nog echt eens graag willen zien of naartoe willen gaan?

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

–> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Bianca
  Reply Bianca 27 februari 2015 at 23:04

  Prachtig! Ik wil dit ook heel graag een keer in het echt zien. Ik wil ook nog heel graag naar Schotland, Japan en India. Voor volgend jaar staat Schotland op de planning in ieder geval.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 maart 2015 at 11:21

   Tof! Mijn is Whiskyliefhebber en wil ook graag eens naar Schotland :)

 • Avatar van beautifulday4makeup
  Reply beautifulday4makeup 27 februari 2015 at 12:38

  Oooh het lijkt mij supertof om het noorderlicht in het echt te kunnen meemaken

 • Avatar van Nanda
  Reply Nanda 27 februari 2015 at 12:23

  Haha! Tsja, wat niet? Aan de bovenkant van mijn lijst: Botswana, Maleisie, Zweden en Istanbul. Maar hey, wat jammer dat je geen geluk had! Goede reden om in 2024 weer te gaan ;-)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 27 februari 2015 at 13:52

   Wow, jij hebt ook een erg mooie wensenlijst als het om reizen gaat!

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 27 februari 2015 at 11:26

  Oh het Noorderlicht vind ik heel erg mooi. Lijkt me echt super om dit in het echt een keer mee te maken. Prachtig! Vooral de foto’s ervan kan ik uren bekijken.

 • Avatar van Sofie
  Reply Sofie 26 februari 2015 at 22:28

  Oh wat een mooie foto’s! Ik heb ooit een keer het noorderlicht gezien bij ‘Dawsons Creek’ en sindsdien wil ik het ook zien! :-)

  Ik wil sowieso graag een keer naar IJsland, dus dan kan dan mooi tegelijk.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 27 februari 2015 at 09:52

   Ohhh, jeugdsentiment hoor Dawsons Creek <3

 • Avatar van Daphne
  Reply Daphne 26 februari 2015 at 20:52

  Tijdens onze rondreis door Scandinavië hebben wij het ook helaas niet mogen aanschouwen…echter toen wij vorig jaar februari een lang weekend naar IJsland waren, hebben wij het 2 x maal mogen aanschouwen en het is echt WAANZINNIG!!! Ik snap er tot de dag van vandaag nog steeds niets van en dat doet er ook niet toe…het licht was echt aan het dansen! Zo mooi!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 26 februari 2015 at 17:52

  Het lijkt me geweldig om dit mee te kunnen maken ;-)

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 26 februari 2015 at 16:14

  jaa dat lijkt me zo mooi :D

 • Avatar van Jessica
  Reply Jessica 26 februari 2015 at 15:37

  Ohhh het Noorderlicht zou ik ook zo graag nog eens willen zien, lijkt me echt geweldig.

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 26 februari 2015 at 15:36

  Lijkt me echt geweldig daar! wauw

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.