Mama & Kind

Babymassage | Informatie en tips

6 april 2015

babymassage informatie en tips
Wat je misschien nog niet wist van mij, is dat ik in het verleden verschillende diploma’s en certificaten heb behaald als het gaat om massage, ontspanningstherapie en aromatherapie. Het was ooit mijn droom een eigen praktijk te starten, maar dit moest ik helaas vanwege onder andere terugkomende polsklachten opgeven. Ik troost mijzelf met de gedachte dat ik nu ook echt wel een geweldige baan heb ♥ en dat ik veel ervaring, tips en tricks uit het studiemateriaal ook nu nog toe kan passen in het dagelijks leven. Zo ook sinds de geboorte van Shae door middel van babymassage, omdat ik ervan overtuigd ben dat een liefdevol lichamelijk contact onmisbaar is voor de gezonde ontwikkeling van baby en kind.

Voordelen van babymassage
Naast dat babymassage heel erg goed is voor de ontwikkeling van een kindje, is het ook een fijn middel om in te zetten voor een goede hechting met je baby. Je kan merken dat er een flinke ontwikkeling hierin heeft plaatsgevonden, want er worden steeds meer cursussen en workshops gegeven als het om babymassage gaat en het lichamelijk contact en emotionele betrokkenheid met je baby/kind staat in de samenleving steeds meer centraal.

Het grootste voordeel van babymassage is misschien wel de psychische geborgenheid en acceptatie die een kind ervaart tijdens de massage, maar er zijn veel meer voordelen te noemen (zoals het ondersteunen van de spierontwikkeling, darmpjes en de doorbloeding van de huid) die niet alleen voor ‘gezonde’ kindjes onmisbaar zijn maar denk hierbij bijvoorbeeld ook aan te vroeg geboren en zieke baby’s. Er zijn zelfs technieken om prematuurtjes in couveuses te kunnen masseren. Het lichamelijk contact, de warmte en toewijding is heel belangrijk en je hoeft echt geen afgestudeerd masseur te zijn om troost, liefde en steun te kunnen bieden door middel van massage. Wel zijn er enkele dingen waarmee je rekening moet houden, want babymassage gaat er toch heel wat anders aan toe dan het masseren van een volwassen persoon.

Praktische tips bij babymassage 
Massage heeft een positieve functie op alle lichaamsfuncties en is een mooie manier om aandacht en liefde te geven. Enkele keren per week voor een minuut of 10 tot 20 is voldoende om de positieve ervaring over te brengen. Zorg er allereerst voor dat de ruimte waarin je je kindje masseert aangenaam op temperatuur is, dat er geen afleiding is van televisie, radio en telefoon, dat je zelf rustig bent en echt even de tijd hebt om met je volle aandacht bij de massage te zijn en dat je warme handen hebt. Vaak is het masseren van een kindje erg fijn om te doen na het badderen en voordat je kindje naar bed gaat, omdat kindjes er over het algemeen erg soezig van worden.

Het masseren van je baby of kindje kan je op de commode op het aankleedkussen doen, of bijvoorbeeld op de grond door daar zijn/haar matrasje met een handdoek erop neer te leggen. Leg onder de handdoek wel iets van een zeiltje neer, want veel kindjes moeten plassen als ze zich ontspannen. Gebruik een geschikte en milde massageolie die je eerst tussen je handen opwarmt voor je hem aanbrengt op de huid van je kindje. Praat tijdens het masseren zachtjes en rustig met je kindje en vertel wat je aan het doen bent, dit zorgt voor een ontspannen gevoel en als je kindje al wat ouder is weet hij/zij zo wat te verwachten is.

Bedenk goed dat het meer gaat om de liefdevolle aanraking en hanteer een zachte hand tijdens het masseren. Druk uitoefenen en technische grepen wordt afgeraden. Durf te vertrouwen op je gevoel en je handen en ga je kindje af met niet alleen je vingertoppen, maar gebruik je hele hand. Je zal merken dat je handen zich tijdens het masseren automatisch vormen naar het lijfje en dat er door je kleintje aandachtig wordt opgelet wat je allemaal doet en wat prettig aanvoelt.

babymassage-tips-informatie-1
Het is lastig om in een artikel echt een routine te kunnen laten zien, maar probeer tijdens het masseren tijd te nemen voor elk onderdeel van het lijfje. Van de nek en hals (voorzichtig!) tot aan het rompje, de beentjes, de armen, de voetjes, handjes en de rug. Ook ‘gymnastiekoefeningen’ doen met de ledematen van je kindje helpt voor een totale ontspanning. Er zijn op YouTube enkele goede filmpjes te vinden en er zijn veel goede boeken verkrijgbaar waarin fijne routines omschreven staan. Maar mocht je er echt interesse in hebben dan raad ik je aan om een cursus of workshop te volgen. Zo krijg je onder professionele begeleiding de juiste technieken aangeleerd en kan je hier zelf mee verder. Tip: zoek een cursus of workshop die gegeven wordt door iemand die aangesloten is bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor Docenten Babymassage (NBDB).

Nog meer tips & tricks
– ga rustig en langzaam te werk en gebruik neerwaartse bewegingen om je kindje te kalmeren
– zorg dat er altijd één hand contact blijft houden met je kindje tijdens de massage
– gebruik de eerste twee maanden meer strelende/aaiende bewegingen, na de tijd kan je iets steviger  te werk gaan door lichtere druk uit te oefenen
– verwarm vooraf een beetje massageolie in een kommetje zodat je gemakkelijk wat bij kan pakken tijdens de massage en je het contact met je kindje niet hoeft te onderbreken
– ‘lees’ je kindje tijdens het masseren en ontdek samen wat prettig is qua aanraking en druk die je uitoefent
– werk van hoofd naar voeten in bewegingen van boven naar beneden voor de meeste ontspanning
– probeer een vast moment voor de massage in te plannen zodat het in de dagelijkse/wekelijkse routine komt
– veeg na de massage de overtollige olie af met een hydrofiele doek of zachte handdoek, kleed je kindje lekker warm aan en neem nog even de tijd voor een fijne knuffelsessie en eventueel een klein flesje melk voor je je kindje naar bed brengt
– bereid je zelf erop voor dat een kindje na een massage vaak langer en dieper slaapt dan normaal :)

Waarschuwing bij babymassage
Let op dat je je kindje bij onder andere koorts, infecties en bijvoorbeeld gezwollen lymfeklieren niet masseert. Heeft je kleintje veel last van darmkrampjes, masseer dan niet de buik omdat dit de darmen op de verkeerde manier kan stimuleren wat zorgt voor meer krampjes.

Massageolie voor babymassage
De massageolie die ik zelf op dit moment graag gebruik is de Baby Massage Oil van Petit&Jolie. Deze is puur natuur, mild en effectief in gebruik. Er zitten geen synthetische ingrediënten zoals parabenen en paraffine in en de gebruikte parfum is van natuurlijke oorsprong. De massageolie bevat onder andere zonnebloemolie, jojoba olie, amandelolie, vitamine E en vanilleextract. Een flesje van 100ml kost €8,95 en is bij verschillende offline en online ‘gezondheidswinkels’ te koop.

Je zal merken dat niet alleen je kindje tot rust komt van babymassage, maar dat je er zelf ook helemaal rustig van wordt. Heerlijk om zo na de massage de bank op te kruipen met kaarsjes aan en een goed boek of fijne film/serie.

Masseer jij jouw kindje wel eens? Of is het iets wat je graag zou willen leren/doen?

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Lisanne
  Reply Lisanne 6 april 2015 at 22:55

  Wat super interessant! Ik ben inmiddels iets meer dan 6 maanden zwanger en wil dit heel graag gaan doen. Bij mijn ZwangerFit cursus krijg ik na afloop ook twee keer babymassage, dus ik ben zeer benieuwd!

 • Avatar van Sofie
  Reply Sofie 6 april 2015 at 22:17

  Grappig, ik ben net met een blogje bezig hierover. Dankzij blogs zoals deze heb ik nooit een cursus hoeven volgen, maar ik masseer nog steeds graag (en ze is bijna vier). Ik vind dat zo leuk omdat je dan echt tijd maakt voor elkaar en mijn moeder masseerde mijn voeten vaak als puber en dat vond ik heerlijk! Ik hoop het dus bij dochterlief ook gewoon vol te houden totdat ze het huis uit gaat ofzo ;-)

 • Avatar van Miranda
  Reply Miranda 6 april 2015 at 09:08

  Wat een interessant stuk. Ik had hier al meer over gehoord, wanneer onze baby straks (eindelijk:)) geboren is wil ik dit zeker gaan doen. Ik wil dan wel eerst een cursus of workshop volgen om er meer over te leren:)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 6 april 2015 at 10:22

   Leuk dat je er in geïnteresseerd bent. Geniet van de laatste loodjes van je zwangerschap en alvast veel genietmomentjes toegewenst :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 6 april 2015 at 06:49

  Nooit geweten.
  Leuk dat jij speciale papieren etc. gehaald had voor het beroep wat je eigenlijk wilde gaan uitoefenen.
  Helaas kon je er niet mee verder door je gezondheidsklachten.
  Maar fijn dat je het wel kunt toepassen thuis.
  Het werkt rustgevend voor het kind.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.