Beauty Persoonlijk

Personal | Mijn overbeharing

8 april 2015

overbeharing gezicht vrouw 2 - Personal | Mijn overbeharing
Met tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel zet ik dit artikel online. Ook al heb ik er zo’n 4 jaar geleden al eens over geschreven, het probleem van mijn overbeharing blijft en het lijkt nog altijd een onderwerp waar een taboe op rust. Wat je namelijk misschien niet weet en wat ik ook nooit aanhaal is dat mijn ochtendroutine naast enkele verzorgingsproducten ook steevast bestaat uit het scheren van mijn kingebied en bovenlip. Doe ik dit niet dan heb ik na één dag al redelijke stoppeltjes..

Zoals ik in het artikel over hirsutisme al vertelde begon het bij mij al toen ik nog bij mijn ouders thuis woonde, ik was denk ik zo’n 14/15 jaar. Nu ben ik 30 en heb ik het min of meer weten te accepteren. De ontharingscrème, mesjes, harsen en het pincet heb ik opgegeven en een elektrisch scheerapparaat wat eigenlijk bedoeld is voor de benen van vrouwen is voor mij onmisbaar geworden. Dit is het enige wat er bij mij voor zorgt dat het gebied redelijk zacht/glad aanvoelt, mijn gevoeligere huid niet geïrriteerd en/of rood wordt en ik geen last meer heb van ingegroeide haren.

overbeharing gezicht vrouw 1 - Personal | Mijn overbeharing

Het maakt me onzeker, verdrietig en het zorgt ervoor dat ik mij minder vrouw voel. En toch mag bovenstaande foto met mijn overbeharing na één dag niet geschoren te hebben niet ontbreken, zodat je mijn situatie een beetje in kan schatten.. Ondanks de acceptatie blijft het een pijnlijk punt. Bij mijn man en twee goede vriendinnen heb ik er geen enkele moeite mee om ’s ochtends het scheerapparaat langs mijn kin te halen, maar als ik een weekendje weg ben met familie is het een ander verhaal. Dan wìl je gewoon in de ochtend naar de gezelligheid toe en niet eerst moeten scheren/ontharen. Ook tijdens gezichtsbehandelingen en visagieworkshops die ik wel eens aangeboden krijg voel ik me hierdoor altijd erg onzeker aangezien ik dan make-uploos ben en er iemand aan mijn huid zal zitten. Een quote uit het artikel van 4 jaar geleden omschrijft nog steeds perfect het gevoel wat ik er nu bij heb:

“Pfff nu ik dit zit te typen merk ik hoe moeilijk ik het er eigenlijk mee heb en hoe ik dit naar de achtergrond heb geschoven en het als iets normaals heb beschouwd. Hoe ik automatisch wegdraai als ik in de zon sta (want dan vallen stoppeltjes minder op), hoe ik altijd een goed dekkende make-up routine aan moet brengen als ik de deur uitga om grijze plekken (die zitten onderhuids, door de haargroei) te verbergen en zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Ik heb tot aan mijn zwangerschap zo’n 2 jaar lang op zeer regelmatige basis IPL behandelingen gehad en helaas kwamen niet verder dan een resultaat van zo’n 70% vermindering van de haargroei en leek dat bij mij het maximale. Tijdens de zwangerschap mag je geen IPL behandelingen ondergaan en zo kwamen in die 9 maanden zo’n beetje alle oorspronkelijke haren weer terug en ben ik redelijk terug bij af. Ondanks dat er nog een deel niet te verwijderen leek te zijn, zou ik er veel voor over hebben om weer tot sowieso die -70% te komen. Op een hormonale disbalans na zijn andere dingen zoals PCOS uitgesloten en laser durf ik niet te proberen. Ik heb hier verschillende horrorverhalen over gelezen en foto’s van gezien van brandplekken, blijven de huidverkleuringen etc. en dat lijkt me nog erger in het gezicht dan de stoppeltjes die ik nu iedere ochtend heb.. Gek genoeg heb ik er op de rest van mijn lichaam geen last van, hier heb ik gelukkig wel een normale beharing.

Remington i-Light Pro IPL6500
Toen ik via Remington de mogelijkheid aangeboden kreeg om de vernieuwde iLight Pro met opzetstukje voor het gezicht te proberen was ik dan ook heel benieuwd. Ik heb het apparaat binnen en hij ziet er in vergelijking met de eerdere variant niet veel anders uit. Wel zit er dus dit opzetdeel voor het gezicht bij en is vervangen van de lamp niet meer nodig door de ‘Infinity Bulb’. IPL (Intense Pulsed Light) remt de groei van de haarfollikels en kan zo langdurig nieuwe haargroei voorkomen als eenmaal alle haartjes behandeld zijn op regelmatige basis waardoor je hierna af en toe een ‘onderhoudsbeurt’ nodig zal hebben.

Je moet vooraf je huid scheren, mag tussendoor niet aan het harsen of epileren gaan, en zorgen dat de huid schoon en vetvrij is. Het apparaat werkt het beste bij een lichte huid met donkere haren (check!) en door een kleine huidcheck van het te behandelen deel wordt de juiste intensiteit automatisch ingesteld. Natuurlijk doet het flitsje even pijn, maar meer dan een kleine ‘pets’ is het niet en het rode en warme gevoel achteraf is binnen een half uurtje weggetrokken.

Dit model heeft een opzetstuk voor het lichaam en eentje voor het gezicht en is te gebruiken voor mannen op het lichaam en voor vrouwen op het lichaam en gezicht (het deel van je kin tot aan je jukbeenderen). Het kost wat in aanschaf, namelijk €269,99, maar in vergelijking met de IPL-behandelingen bij salons en de regelmaat waarbij je terug moet komen is het een kleine investering.

Ik ga hem de komende tijd uitproberen en alhoewel ik heel benieuwd ben naar de resultaten op andere lichaamsdelen en of deze anders zullen zijn dan de voorganger, ben ik vooral heel benieuwd naar de resultaten op mijn gezicht. Het gehele proces zal even tijd in beslag nemen maar ik ga over een paar maandjes zeker mijn ervaringen en resultaten met je delen.

Mocht jij last hebben van overbeharing dan zie ik graag jouw ervaring onder dit artikel, wat jij geprobeerd hebt, wat jou geholpen heeft etc. Ik ben heel benieuwd en hoop er zo een gesprek over te kunnen openen, het taboe een beetje te kunnen doorbreken en wellicht elkaar te helpen.

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Dit artikel bevat product(en) die ik heb ontvangen van een merk of bedrijf.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van sweetypie23
  Reply sweetypie23 31 juli 2019 at 11:57

  Dag Desirée, waar laat je het doen, het laserontharen?
  Wil mij namelijk ergens laten behandelen waar de ervaringen positief zijn aangezien mijn kin erg gevoelig is.

  Groetjes

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 31 juli 2019 at 12:11

   Ik ga hiervoor naar Triaderm. Ik was ook heel angstig voor brandwonden, verkleuringen etc. maar hier heb ik geen last van. Zelfs amper tot geen roodheid. Zo blij mee!

 • Avatar van Anna
  Reply Anna 22 mei 2019 at 21:13

  Ik lees dit artikel nu pas, 5 jaar na datum, maar wilde toch nog reageren omdat het zo moedig vind dat je dit schrijft.
  Mooi dat je zo kwetsbaar durft te zijn. Het raakt me echt.

  Het is heel herkenbaar voor mij, vanmiddag tijdens de lunch baalde ik nog dat ik met mijn gezicht in de zon moest zitten. Ik ben angstig wanneer mensen dicht naast me zitten en de zijkant van mijn gezicht zien… en zo mogelijks haartjes zien op plekken die voor mij moeilijk te zien zijn in de spiegel.

  Ik heb vaak in mijn leven ontmoetingen en gesprekken vermeden omdat ik haartjes voelde op een plek waar ze bij anderen niet zitten. Gesprekken afkappen en fysiek letterlijk meer afstand zoeken omdat je bang bent dat iemand het ziet.

  Hoe alleen ik me heb gevoeld als tiener. Het gevoel van paniek dat ik heb als ik bij thuiskomst haartjes zie en dat ik doodsbang ben dat anderen dat hebben gezien.

  Ik baal dat ik nog steeds geen werkende routine heb gevonden. Eerst epileerde ik alles, maar de ingegroeide haren werden teveel en de wondjes helen traag waardoor het volgende haartje dat er groeit ook weer ingroeit.

  Soms hoop ik dat ik een ‘fairy god mother’ zou hebben, die me precies kon zeggen hoe ik het moest aanpakken. Die mijn verdriet en pijn herkent. Daarom doet dit blog zo’n goed. Een stuk herkenning vinden in iets wat me zo eenzaam heeft doen voelen vaak. Dank daarvoor.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 mei 2019 at 14:10

   Wow.. Dankjewel voor je woorden, ik lees er zoveel herkenning in. Bizar hoe zoiets als dit ons leven zo kan beïnvloeden.. Ik ben nu net een maandje geleden begonnen met laserontharing en kan zelfs na één behandeling al een gigantisch verschil merken. Dit had ik jaren eerder moeten doen! Ik hoop dat het resultaat na meer behandelingen nog beter zal worden en zal mijn bevindingen erover ook zeker gaan delen in een blog over een tijdje. Wellicht kan je hier ook eens voor kijken/je laten informeren? Succes en veel kracht. Je staat er zeker niet alleen in.

 • Avatar van Bente
  Reply Bente 11 april 2019 at 16:47

  Hallo Desireé
  Kom dit artikel tegen en ben reuze benieuwd hoe het nu met je gaat.
  Ik heb sinds een jaar of 3 een enorme toename van beharing in mijn gezicht. Ben er iedere dag mee bezig en voel me heel onzeker. Laseren is geen optie, krijg ik onomkeerbare witte plekken van. Heb dit uitgeprobeerd in mijn nek bij een erkende laserkliniek. Ik moet me zeker 1x per week scheren en dat doe ik met een scheermesje en schuim. Is niet echt prettig voor de huid, heb nog nooit een scheerapparaat geprobeerd.
  Scheer jij je gezicht nog steeds met een apparaat voor mannen?
  Liefs Bente

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 12 april 2019 at 11:27

   Hi Bente, ik scheer inderdaad nog steeds iedere dag met dit apparaatje.. Binnenkort start ik met lasertherapie voor de overbeharing. Wel spannend hoor! Ik ga hier natuurlijk tegen die tijd ook over schrijven met voor- en nafoto’s, ben heel benieuwd :)

 • Avatar van Yvonne langenburg
  Reply Yvonne langenburg 29 november 2017 at 02:30

  Alles maar dan ook alles geprobeerd om van mijn overbeharing af te komen dure behandelings met de laser elektrische ipeleren haarremmers enz niks helpt de haartjes komen gewoon terug. Ik ben licht blond door de overgang is het nog erger geworden ik ipeleer elke dag de haartjes hoop dat er eindelijk een keer wat uitgevonden word voor dat grote probleem en dat de haar groei stopt ik ben 57 jaar.liefs Yvonne.

 • Avatar van Willemijn
  Reply Willemijn 19 december 2016 at 15:08

  Heel naar als je zo veel last hebt van overbeharing.

  Besef wel dat wereldwijd 40% (!!) van de vrouwen last heeft van overbeharing in het gezicht! Dus je bent niet bepaald de enige.

  Ik heb ook overbeharing in mijn gezicht. Vooral blonde haartjes, maar ook vrij donkere. Ze zijn van een afstandje niet goed zichtbaar, maar van dichtbij wel en ze zijn ook zeer hard en stoppelig waardoor ze altijd voelbaar zijn wanneer ik iemand een zoen geef. Een hele tijd heb ik ze weggeplukt met een pincet, maar mijn kin was uiteindelijk permanent rood en geïrriteerd.

  Ben nu ruim een jaar bezig met IPL en elektrisch ontharen, maar dat helpt maar zeer beperkt. Er zijn iets minder haren, ze lijken iets minder stug, maar van aanzienlijke vermindering is geen sprake.

  Heb je weleens Vaniqa gebruikt, een crème om de haargroei te remmen? Het verwijdert de haartjes niet, maar zorgt dat ze minder hard groeien. Ik overweeg dat nu, omdat ik niet veel zin meer heb om honderden euro’s uit te geven aan behandelingen die toch nauwelijks helpen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 19 december 2016 at 15:26

   Hi Willemijn, bedankt voor je reactie. Ik Twijfel al lange tijd aan Bioxet of Vaniqa. Maar lees zoveel wisselende ervaringen en zoveel over minimaal tot geen resultaat dat ik de kosten er niet voor over heb om het gewoon even te proberen..

1 2 3 4

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer in Beauty, Persoonlijk
Jil Sander ultrasense white
Question | Draag jij wel eens een mannenparfum?

Vaak ben ik iets te enthousiast als er een product binnenkomt en zo maak ik dus nog wel eens een...

Sluiten