Al een hele tijd ligt er een prachtig kookboek vol met geheime Marokkaanse familierecepten klaar om doorgesnuffeld te worden. Toen we als redelijk spontane actie bedachten om afgelopen weekend naar mijn oma in België te gaan voor een bezoekje zodat ze haar achterkleinkindje weer eens kon zien, wilde ik per se zelf wat bakken en ik wist gelijk dat het iets uit dit boek zou gaan worden. Ik koos voor de Citroen Kwarktaart – en tsjah, die zijn het lekkerst als je ook een homemade bodem hebt – dus stond ik de avond ervoor nog om 23.30 uur koekjes te bakken zodat ik er de volgende dag mee aan de slag kon.. Ook het recept voor de koekjes komt uit dit Melk & Dadels kookboek trouwens :) Kijk mee voor de recepten en de foto’s!
Recept Marokkaanse Gribia koekjes
– 250g gesmolten ongezouten roomboter
– 100g zonnebloemolie
– 200g suiker
– 500g bloem
– mespuntje bakpoeder
– snufje zout
Bereidingswijze
1. smelt de boter, meng deze met de olie en suiker en klop het romig
2. voeg beetje bij beetje de bloem, het bakpoeder en het zout toe tot een zacht deeg en laat dit een uur rusten
3. verwarm de oven op 180C en maak ongeveer 15 flinke deegkoeken van het deeg
4. schuif de deegkoeken voor 12-15 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn.
De koeken zijn zo gemaakt, smaken heerlijk, zijn lekker bros en doen me wat denken aan de smaak van de bekende Sprits koeken. Ze vallen bijna uit elkaar bij het aanraken, dus opeten zonder kruimelen is onmogelijk ;)
Recept Citroen Kwarktaart
– 25g ongezouten roomboter
– 200g koekjes naar keuze
– 2 eetlepels jam naar keuze (ik koos voor cranberry compote)
– 8 blaadjes gelatine (agar-agarpoeder kan als vervanger gebruikt worden)
– 1 citroen
– 400ml ongezoete en ongeklopte slagroom
– 80g suiker
– 320g kwark (ik koos voor magere kwark)
– eventueel vers rood fruit om de taart mee te decoreren.
Bereidingswijze
1. smelt de boter en meng dit met de verkruimelde koekjes en jam
2. bekleed de bodem van een ronde bakvorm van 24cm met bakpapier en druk hier het koekjesmengsel op aan en zet ik de koelkast
3. week de gelatineblaadjes in koud water
4. rasp de schil van de citroen, snij de citroen door de helft en pers het sap eruit
5. klop de slagroom met de suiker tot het de dikte van yoghurt heeft
6. los de uitgelekte blaadjes gelatine met een klein beetje water in een pannetje op het vuur op (niet laten koken!) en meng dit met het citroensap/raspmengsel
7. roer het gelatine/citroenmengsel langzaam door de slagroom/suikermix en voeg als laatste de kwark toe en meg tot een geheel
8. schep het kwarkmengsel bovenop de bodem en laat voor minstens 3 uur in de koelkast opstijven.
Het Melk en Dadels kookboek bevat 100 geheime lievelingsrecepten en persoonlijke verhalen van Marokkaanse moeders en hun kinderen waaronder chefkok Mounir Toub, rapper Sef, cabaretier Najib Amhali en hairstyliste Ilham Mestour. Uitgegeven door ROSE Stories en onder andere bij bol.com verkrijgbaar voor €24,95. ISBN 9789079679256.
Enjoy your day!
Liefs,
Desirée
–> Volg jij mij al via Twitter, Instagram, Facebook en/of Bloglovin’?
Dit artikel bevat product(en) die ik heb ontvangen van een merk of bedrijf.
Reacties op dit artikel
Ziet er ontzettend lekker uit!
Die citroen kwarktaart ziet er heerlijk uit, die ga ik echt proberen. En leuk dat er een boek is met Marokkaanse recepten.
Ziet er allemaal heerlijk uit! Wat een verwennerij voor je oma! :)
Dit ziet er heerlijk uit. Ik ken het boek niet, het ziet er heel mooi uit.
Dit lijkt me echt een boek voor mij haha. Die citroen kwarktaart ziet er hemels uit!
Oh wat lijkt me dit lekker!
Oh wat heerlijk zeg! Ik ga die koekjes sowieso eens proberen en ik ga op zoek naar het kookboek! Leuk!
Is ongezouten roomboter gewoon bij de reguliere supermarkten te koop?
Ik vind dit kwarktaart er heel lekker uitzien btw.
Ja, deze is bij bijvoorbeeld een Albert Heijn gewoon te koop.
Wat een heerlijke recepten, super leuk dat je die kwarktaart kan maken met koekjes naar keuze, dan zou ik hem ook glutenvrij kunnen maken! :D
Gewoon eens mee experimenteren wat lekker is en wat niet. Ben wel alvast heel benieuwd naar je bevindingen!
Marrokaans eten is zo lekker, vooral desserts ook. Ik ging in Haarlem bij zo een winkeltje een keer iets lekkers halen , nou ik heb genoten, YUMM! Dit ziet er ook erg lekker uit.
Mmmm ziet er lekker uit hoor, wat vond oma ervan?
Ze was helemaal verrast en vond het heerlijk! En dat voor iemand die niet zo’n grote snoepkont is toch een groot compliment <3
Oma’s moet je wel te vriend houden hoor ;) <3
Oeh, ahh! Lekkerrrrr!
Dat boek lijkt me geweldig! Ik heb sowieso een zwak voor kookboeken met mooie foto’s erbij. De taart lijkt me ook zeker erg lekker. Ik krijg er direct trek van en heb mijn ontbijt net achter mijn kiezen.
Oh, echt he? Als ik een kookboek zoals deze doorblader wil ik hele dagen vrij maken om te koken en bakken. Yum!
Mmm, ik krijg weer zin in lekker gebak en koekjes!
Haha, sorry! ;)
Klinkt heel lekker, het proberen waard!
Dit ziet er echt heel lekker uit! Nu weet ik gelijk waar voor je zo laat nog koekjes aan het bakken was :) x
Haha, ja! Als ik iets in m’n hoofd haal dan moet het direct he, hoelaat dan ook :P
Dit recept zal ik bewaren want de taart ziet er heerlijk uit en lijkt me lekker fris.
Mooi kookboek!
Xoxo
Met deze koekjesbodem die wat weg heeft van een knapperige boterkoek is de combinatie van de frisse citroenkwark inderdaad zo lekker! :)