Eten & drinken Lifestyle

Kookboek recept | Marokkaanse citroen kwarktaart

13 april 2015

recept citroen kwarktaart
Al een hele tijd ligt er een prachtig kookboek vol met geheime Marokkaanse familierecepten klaar om doorgesnuffeld te worden. Toen we als redelijk spontane actie bedachten om afgelopen weekend naar mijn oma in België te gaan voor een bezoekje zodat ze haar achterkleinkindje weer eens kon zien, wilde ik per se zelf wat bakken en ik wist gelijk dat het iets uit dit boek zou gaan worden. Ik koos voor de Citroen Kwarktaart – en tsjah, die zijn het lekkerst als je ook een homemade bodem hebt – dus stond ik de avond ervoor nog om 23.30 uur koekjes te bakken zodat ik er de volgende dag mee aan de slag kon.. Ook het recept voor de koekjes komt uit dit Melk & Dadels kookboek trouwens :) Kijk mee voor de recepten en de foto’s!

recept citroen kwarktaart
Recept Marokkaanse Gribia koekjes
– 250g gesmolten ongezouten roomboter
– 100g zonnebloemolie
– 200g suiker
– 500g bloem
– mespuntje bakpoeder
– snufje zout

Bereidingswijze
1. smelt de boter, meng deze met de olie en suiker en klop het romig
2. voeg beetje bij beetje de bloem, het bakpoeder en het zout toe tot een zacht deeg en laat dit een uur rusten
3. verwarm de oven op 180C en maak ongeveer 15 flinke deegkoeken van het deeg
4. schuif de deegkoeken voor 12-15 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn.

De koeken zijn zo gemaakt, smaken heerlijk, zijn lekker bros en doen me wat denken aan de smaak van de bekende Sprits koeken. Ze vallen bijna uit elkaar bij het aanraken, dus opeten zonder kruimelen is onmogelijk ;)

recept citroen kwarktaart
recept citroen kwarktaart
Recept Citroen Kwarktaart
– 25g ongezouten roomboter
– 200g koekjes naar keuze
– 2 eetlepels jam naar keuze (ik koos voor cranberry compote)
– 8 blaadjes gelatine (agar-agarpoeder kan als vervanger gebruikt worden)
– 1 citroen
– 400ml ongezoete en ongeklopte slagroom
– 80g suiker
– 320g kwark (ik koos voor magere kwark)
– eventueel vers rood fruit om de taart mee te decoreren.

Bereidingswijze
1. smelt de boter en meng dit met de verkruimelde koekjes en jam
2. bekleed de bodem van een ronde bakvorm van 24cm met bakpapier en druk hier het koekjesmengsel op aan en zet ik de koelkast
3. week de gelatineblaadjes in koud water
4. rasp de schil van de citroen, snij de citroen door de helft en pers het sap eruit
5. klop de slagroom met de suiker tot het de dikte van yoghurt heeft
6. los de uitgelekte blaadjes gelatine met een klein beetje water in een pannetje op het vuur op (niet laten koken!) en meng dit met het citroensap/raspmengsel
7. roer het gelatine/citroenmengsel langzaam door de slagroom/suikermix en voeg als laatste de kwark toe en meg tot een geheel
8. schep het kwarkmengsel bovenop de bodem en laat voor minstens 3 uur in de koelkast opstijven.

Het Melk en Dadels kookboek bevat 100 geheime lievelingsrecepten en persoonlijke verhalen van Marokkaanse moeders en hun kinderen waaronder chefkok Mounir Toub, rapper Sef, cabaretier Najib Amhali en hairstyliste Ilham Mestour. Uitgegeven door ROSE Stories en onder andere bij bol.com verkrijgbaar voor €24,95. ISBN 9789079679256.

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Dit artikel bevat product(en) die ik heb ontvangen van een merk of bedrijf.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Jacoba
    Reply Jacoba 18 juli 2015 at 20:34

    Ziet er ontzettend lekker uit!

  • Avatar van Leukemoeders
    Reply Leukemoeders 17 april 2015 at 20:28

    Die citroen kwarktaart ziet er heerlijk uit, die ga ik echt proberen. En leuk dat er een boek is met Marokkaanse recepten.

  • Avatar van Merin Veronique
    Reply Merin Veronique 13 april 2015 at 18:58

    Ziet er allemaal heerlijk uit! Wat een verwennerij voor je oma! :)

  • Avatar van Nesrin
    Reply Nesrin 13 april 2015 at 14:02

    Dit ziet er heerlijk uit. Ik ken het boek niet, het ziet er heel mooi uit.

  • Avatar van Madelon
    Reply Madelon 13 april 2015 at 11:59

    Dit lijkt me echt een boek voor mij haha. Die citroen kwarktaart ziet er hemels uit!

  • Avatar van alleenpuur
    Reply alleenpuur 13 april 2015 at 11:34

    Oh wat lijkt me dit lekker!

  • Avatar van Cindy | Life meets Beauty
    Reply Cindy | Life meets Beauty 13 april 2015 at 11:21

    Oh wat heerlijk zeg! Ik ga die koekjes sowieso eens proberen en ik ga op zoek naar het kookboek! Leuk!

  • Avatar van Het Sushimeisje
    Reply Het Sushimeisje 13 april 2015 at 11:15

    Is ongezouten roomboter gewoon bij de reguliere supermarkten te koop?
    Ik vind dit kwarktaart er heel lekker uitzien btw.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 13 april 2015 at 14:21

      Ja, deze is bij bijvoorbeeld een Albert Heijn gewoon te koop.

  • Avatar van Kirsten
    Reply Kirsten 13 april 2015 at 10:51

    Wat een heerlijke recepten, super leuk dat je die kwarktaart kan maken met koekjes naar keuze, dan zou ik hem ook glutenvrij kunnen maken! :D

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 13 april 2015 at 14:21

      Gewoon eens mee experimenteren wat lekker is en wat niet. Ben wel alvast heel benieuwd naar je bevindingen!

  • Avatar van Manon
    Reply Manon 13 april 2015 at 09:39

    Marrokaans eten is zo lekker, vooral desserts ook. Ik ging in Haarlem bij zo een winkeltje een keer iets lekkers halen , nou ik heb genoten, YUMM! Dit ziet er ook erg lekker uit.

  • Avatar van Beau
    Reply Beau 13 april 2015 at 09:10

    Mmmm ziet er lekker uit hoor, wat vond oma ervan?

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 13 april 2015 at 14:22

      Ze was helemaal verrast en vond het heerlijk! En dat voor iemand die niet zo’n grote snoepkont is toch een groot compliment <3

      • Avatar van Beau
        Reply Beau 13 april 2015 at 15:00

        Oma’s moet je wel te vriend houden hoor ;) <3

  • Avatar van Kim | KimterStege.nl
    Reply Kim | KimterStege.nl 13 april 2015 at 09:08

    Oeh, ahh! Lekkerrrrr!

  • Avatar van Jess
    Reply Jess 13 april 2015 at 08:49

    Dat boek lijkt me geweldig! Ik heb sowieso een zwak voor kookboeken met mooie foto’s erbij. De taart lijkt me ook zeker erg lekker. Ik krijg er direct trek van en heb mijn ontbijt net achter mijn kiezen.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 13 april 2015 at 14:23

      Oh, echt he? Als ik een kookboek zoals deze doorblader wil ik hele dagen vrij maken om te koken en bakken. Yum!

  • Avatar van beautifulday4makeup
    Reply beautifulday4makeup 13 april 2015 at 08:43

    Mmm, ik krijg weer zin in lekker gebak en koekjes!

  • Avatar van Beauty Treasures
    Reply Beauty Treasures 13 april 2015 at 07:53

    Klinkt heel lekker, het proberen waard!

  • Avatar van Bianca
    Reply Bianca 13 april 2015 at 07:15

    Dit ziet er echt heel lekker uit! Nu weet ik gelijk waar voor je zo laat nog koekjes aan het bakken was :) x

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 13 april 2015 at 14:24

      Haha, ja! Als ik iets in m’n hoofd haal dan moet het direct he, hoelaat dan ook :P

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 13 april 2015 at 06:47

    Dit recept zal ik bewaren want de taart ziet er heerlijk uit en lijkt me lekker fris.
    Mooi kookboek!

    Xoxo

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 13 april 2015 at 14:24

      Met deze koekjesbodem die wat weg heeft van een knapperige boterkoek is de combinatie van de frisse citroenkwark inderdaad zo lekker! :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer in Eten & drinken, Lifestyle
Burt's Bees kit reviw
Burt’s Bees | Tips and toes kit & Baby Bee getting started kit

Wat in 1984 begon als een idee om kaarsen te gaan maken uit restjes bijenwas van bijenhouder Burt Shavitz werd...

Sluiten