Beauty

Alles wat je moet weten over zonbescherming

21 mei 2015

zonbescherming tips
Ondanks dat het heerlijk is om te genieten van de zon en we er de benodigde vitamine D door aan kunnen maken, is het belangrijk om je goed te beschermen tegen de schadelijke effecten ervan. Ik vind het belangrijk om hier elk jaar weer even op terug te komen en dit jaar doe ik dat in de vorm van een suncare dossier vol met informatie, zonbescherming tips en tricks om je huid voor te bereiden en te beschermen tegen de zon. 

zonbescherming tips
Uv A(aging), uv B(burning) en uv C stralen

De zonnestralen bestaan uit uv A, uv B en uv C  straling die alle drie de huid kunnen beschadigen, waarvan uv A-straling  zorgt voor de versnelde huidveroudering zoals rimpels, zonneallergie en voor een grotere kans op huidkanker zorgt. Wat veel mensen niet weten is dat uv A straling ook door glas en kleding heen gaat en dat je je dus bij meer gelegenheden dan je denkt in zou moeten smeren om je huid te beschermen.

– Het toegevoegde uv A filter in zonnebrandcrèmes bestaat vaak uit een minerale filter uit zinkoxide en titaniumdioxide en werkt als een spiegel waardoor uv-licht reflecteert en zo min mogelijk de huid bereikt.
– Uv B straling is nodig voor de aanmaak van vitamine D maar is tegelijkertijd ook de straling die zorgt voor het rood worden van de huid (en de geliefde zongebruinde kleur..). Dit type straling gaat niet door glas, maakt de huid dikker en kan DNA aantasten en hierdoor kanker veroorzaken.
– De meest schadelijkste van de drie is uv C straling, maar gelukkig bereikt deze de aarde nauwelijks omdat de ozonlaag deze straling tegenhoudt.

zonbescherming tips
Infraroodstraling (IR)
Infraroodstraling door de zon is met het blote oog niet te zien, maar is het grootste deel van alle straling die de aarde bereikt. De golflengte ligt hoger dan die van uv A en uv B straling en kan hierdoor doordringen en schade aanbrengen tot in de diepste lagen van de huid. Dit herken je vaak aan het aanhoudende gloeiende gevoel en zorgt ervoor dat je lang na het zonnen pas ziet en merkt dat je huid verbrand is. Steeds meer zonnebrandcrèmes bevatten tegenwoordig gelukkig een filter die ook deze straling of extracten ervan kunnen blokkeren of neutraliseren.

zonbescherming tips
Het belang van vitamine D
Denk nu niet dat zonlicht gelijk je allerergste vijand is, want het is ook zeker erg belangrijk en zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Een erg belangrijke vitamine waarvan een tekort steeds vaker in verband wordt gebracht met verschillende ziektes en hart- en vaatziekten. Vitamine D is zelfs zo belangrijk voor ons dat een kwartiertje onbeschermd in de zon doorbrengen (het beste rondom het middaguur) juist aan te raden is en opweegt tegen de schadelijke effecten van de zon.

Ondanks dat de vitamine D die je lichaam aanmaakt door in de zon te zijn twee tot drie keer langer in het lichaam blijft, kan je extra of aanvullende vitamine D ook uit supplementen en voeding halen waarbij vette vis zoals haring, makreel en zalm het meeste leveren.

zonbescherming tips
zonbescherming tips
Je huid voorbereiden op de zon
Je kan je huid voorbereiden op de zon door middel van verschillende producten. Je huid regelmatig scrubben zorgt dan wel voor de mooiste en meest egale bruining (en ja, je kan ook een tintje krijgen als je jezelf wèl goed insmeert met een zonnebrandcrème!), maar er zijn voedingssupplementen en verzorgingsproducten op de markt die je huid voorbereiden op de zon en onder andere de melanine aanmaak alvast kan stimuleren. Voorbeelden hiervan zijn de Innéov zongevoeligheidtabletten en de Lancaster Tan Preparer producten voor het lichaam en gezicht.

zonbescherming tips
Smeren, smeren, smeren..
Eerlijk gezegd is smeren de enige optie om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Ga je op vakantie, ben je een dag veel buiten, ga je op een terrasje zitten, naar het park of strand? Neem voldoende zonnebrandcrème voor je gezicht en lichaam mee en neem meerdere keren per dag de tijd om jezelf in te smeren.

Door transpiratie, contact met kleding, zand en water neemt de werking van je zonnebrandcrème snel af. Smeer jezelf dus thuis als basis al goed in en neem voldoende product mee om dit gedurende de dag meerdere keren te herhalen. Om de beschermende factor zoals aangegeven op de verpakking te krijgen moet je ruim smeren. Niks zuinig aan doen dus, maar er echt even goed de tijd voor nemen en voldoende product gebruiken. De richtlijn is dat je met twee weken zonvakantie per persoon een volle fles zonnebrandcrème nodig zal hebben. En ja, ook op bewolkte dagen dat je buiten bent.. smeren!

Let op: vergeet je neusbrug, tenen, oren, decolleté, lippen en nek niet in te smeren. Dit zijn dè plekken die vaak vergeten worden.. Nog een persoonlijke tip: ik krijg bij een hoge zonkracht een soort zonneallergie van zonnebrandproducten met olie erin en dit schijnt regelmatiger voor te komen. Iets om rekening mee te houden als je ook een (zon)gevoelige huid hebt.

zonbescherming tips
Producttips
– Kruidvat Solait sun protection long lasting  sun lotion SPF30 200ml, €9,99
– Ladival zonnebrandgel zongevoelige huid SPF30 200ml, €15,95
– Biodermal all day zonnespray SPF30 150ml, €24,99
– Vichy Idéal Soleil hydrating spray SPF50 200ml, €24,95
– Vision all day sun protection SPF30 200ml, €19,99
– Nivea Sun protect & bronze droge olie SPF30 200ml, €17,99

Deze zonnebrandcrèmes voor de gevoelige huid (gezicht) met een hoge factor kan ik persoonlijk ook aanraden.

zonbescherming tips
After the sun
Het is aan te raden om standaard na elke douchesessie aan het eind van je zomerse dag jezelf van top tot teen in te smeren met een goede after sun, ook als je niet verbrand bent. Het verkoelt, kalmeert en hydrateert de huid, iets wat na een dagje park, zon en (zee)water erg welkom is èn het zorgt dat je eventuele tintje door de zon mooier, egaler en langer zal blijven.

Wow, dat was me nog eens een lap tekst aan informatie, tips en tricks! Ik vind het belangrijk hier aandacht aan te besteden en hoop dat je er mee uit de voeten kunt. Op deze manier bouw je gerust een mooi zomers kleurtje op, zal hij mooier en langer zichtbaar blijven èn zal vooral je huid in topconditie blijven. Iets waar je over 30 jaar heel dankbaar voor zal zijn :)

Enjoy the summer!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?
Dit artikel bevat product(en) die ik heb ontvangen van een merk of bedrijf.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Lisa Koot
  Reply Lisa Koot 17 juni 2015 at 17:24

  Je hebt helemaal gelijk! Men gaat hier vaak veel te nonchalant mee om..

 • Avatar van Anne
  Reply Anne 26 mei 2015 at 09:55

  Insmeren is zo belangrijk en wordt zoooo vaak vergeten! Helaas kan ik niet eens 15 minuten zonder zonnebrand. Ik ben fan van Vision, beschermt lang en trekt snel in dus je hoeft niet met zo’n vette zonnebrandlaag te lopen.. :)

 • Avatar van Femke
  Reply Femke 24 mei 2015 at 23:19

  Ik ben het helemaal met je eens, smeren..smeren en nog eens smeren! Veel mensen smeren zich nog steeds niet in, wat ik totaal niet begrijp.
  Zelf ben ik niet zo’n zonner, maar meer een doener. Juist dan is het ook zeer belangrijk om je in te smeren, ik heb nog wel eens het idee dat mensen ‘het’ dan ineens vergeten omdat ze niet aan het ‘zonnen’ zijn.!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 25 mei 2015 at 19:16

   Zeker tijdens het actief zijn in de zon kan je zo enorm verbranden, heel slim om je dan regelmatig in te blijven smeren met een waterresistente zonnebrandcrème want die hecht wat beter met de transpiratie ook :)

 • Avatar van Camilla | ForeverMama
  Reply Camilla | ForeverMama 22 mei 2015 at 07:24

  Ik smeer mezelf een keer, hooguit twee keer in! En de kids ook, maar wel met factor 50 en een best dikke laag (hihi vinden ze niet leuk) maar ze worden wel gewoon nog bruiner en ze zijn beschermd, maar je hebt gelijk… blijven smeren is het belangrijkste! En twee weken een volle fles pp wist ik niet… hihi wij doen t per vakantie met 1 fles… lol… liefs Camilla

 • Avatar van Miriam
  Reply Miriam 21 mei 2015 at 21:36

  Zo is dat! Zuinig zijn op je huidje….goed en mooi artikel!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 mei 2015 at 09:45

   Dankjewel voor je compliment!

 • Avatar van Imke
  Reply Imke 21 mei 2015 at 19:10

  hele fijne review en handige tips waar ik zeker iets aan heb. Dank je wel

 • Avatar van Kimberley
  Reply Kimberley 21 mei 2015 at 16:37

  Je geeft hele goede tips. Echt iets waar ik me aan moet gaan houden. Ik vergeet mezelf altijd in te smeren en dat terwijl ik de hele dag achter mijn kindjes aanren met spray, haha. Nu heb ik twee kindjes die allebei half blank en half bruin zijn, dus die verkleuren lekker snel, terwijl ik er dan als één grote melkfles achteraan hobbel. Dit jaar toch maar eens goed op zoek naar de beste spray (ik spray het liefst)!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 mei 2015 at 09:47

   Haha, herkenbaar! Ik ben ook altijd zo’n melkfles :’)

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur's Beautytips 21 mei 2015 at 13:17

  Fijn artikel! Ik heb in m’n handtas altijd een tube spf30 of 50 mee voor wanneer ik spontaan op een terras ga zitten of in het park ga zitten. Ik ben fan van de Biodermal zonnefluïde speciaal voor het gezicht omdat deze een matterend effect geeft, dun smeert en zelfs over make-up aan te brengen is. Smeren tegen de schadelijke effecten van de zon is super belangrijk. Helaas heb ik twee pigmentvlekken in m’n gezicht gekregen in de loop der jaren. En daarom doe ik daar een dot zonnebrand op als ik ga zonnen. Als blokkade zeg maar om erger te voorkomen. Wil wel een jonge huid blijven houden haha. Liever 10 jaar jonger ingeschat worden dan ouder ;-)

 • Avatar van Sanne
  Reply Sanne 21 mei 2015 at 11:00

  zeer handig, alleen zal je mij nooit zien zonnen.
  die after Sun crème heb ik ook.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 mei 2015 at 09:48

   Ik ben ook echt geen bak&braadtype zeg maar, maar je krijgt in het park, tijdens een wandeling, op een terrasje en dergelijke ook echt veel zon mee. Goed smeren dan hoor! :)

 • Avatar van Nesrin
  Reply Nesrin 21 mei 2015 at 10:43

  Handig artikel. Ik smeer mij alleen in als ik op vakantie ben don’t shoot me maar in Nederland smeer ik mij niet in, tenzij we echt dagen lang zonnig en warm weer hebben. Op vakantie smeer ik mij wel in, lang niet genoeg, ik moet dit echt nog in mijn systeem stampen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 mei 2015 at 09:48

   Foei! ;) Gewoon een tube in je handtas en een fles bij de voordeur zetten, misschien een handige reminder zo?

 • Avatar van beautifulday4makeup
  Reply beautifulday4makeup 21 mei 2015 at 10:03

  Ik ben ook weer aan mijn smeerregime begonnen :)

 • Avatar van Jess
  Reply Jess 21 mei 2015 at 08:32

  Wat een goede tips allemaal. Lang niet alles was me bekend. Ik moet mezelf echt aanleren beter te gaan smeren. Ik verbrand eigenlijk nooit en daardoor ben ik er soms wat lui mee maar het is zo belangrijk.

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 21 mei 2015 at 08:04

  Ik ben helaas overgevoelig voor zon. Krijg uitslag!
  Toch ga ik wel naar buiten, smeer me heel goed in.
  Heb je een zwaardere variant (echt geen zon op je huid kan verdragen) dan tip ik You-UV waar ze waslotion verkopen die je kleding tot wel 5 wasbeurten een uv beschermlaag geeft!
  De volgende beautybox zit vol met zonproducten, dus ben heel benieuwd! Lucky me!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 mei 2015 at 09:49

   Oeh, nice! Dankjewel voor het delen van de tip over de You-UV waslotion :)

 • Avatar van Beau
  Reply Beau 21 mei 2015 at 07:05

  Bedankt voor deze tips, ben erg benieuwd naar de Tan preparer van Lancaster

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 21 mei 2015 at 06:54

  Goede tips!
  Want men wil er tenslotte niet uitzien als een kreeft.
  Ook de oren niet vergeten in te smeren.
  Fijn artikel!

  Xoxo

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 21 mei 2015 at 06:49

  Handig artikel. Ik kan nooit heel lang in de zon liggen, want ik krijg altijd overal bultjes. Heel irritant. Ik wil gewoon lekker bruin worden!

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.