Eten & drinken

Geroosterde kikkererwten (healthy snacktip)

9 mei 2015

geroosterde kikkererwten recept
Zoals je vorige week in de Three Things Tag kon lezen heb ik de draad naar een gezondere en fittere ik weer opgepakt. Ik ben nog steeds de -30kg die ik ooit meer woog ‘kwijt’ en ook de kilootjes die er in de zwangerschap aankwamen zijn er nog steeds vanaf. Een fijn uitgangspunt om weer mee te beginnen dus, want ik wéét gewoon dat ik het kan. Ik ben gelukkig geen enorme zoetekauw dus dat scheelt, maar een hartige snack op z’n tijd kan ik niet weerstaan. Het was even zoeken naar een ècht lekker alternatief en met dit budgetvriendelijke en healthy geroosterde kikkererwten recept komt dat helemaal goed.

Ik koop de kikkererwten op water in een pot met een uitlekgewicht van bijna 500 gram bij een lokale Turkse supermarkt voor €0,99. Hiervan kan ik dus twee porties van net geen 250 gram aan knabbels mee maken. Ik koos voor de onderstaande combinaties, maar eigenlijk kan je ze op smaak brengen met wat je maar lekker vindt.

Zoete geroosterde kikkererwten recept
– 250 gram kikkererwten
– een flinke eetlepelhoning (wist je dat honing heel gezond is?)
– kaneel naar smaak
– halve theelepel amandelessence.

Pittige geroosterde kikkererwten recept
– 250 gram kikkererwten
– een flinke eetlepel olijfolie
– kruiden naar smaak waarbij ik koos voor peper, zout, paprika-, knoflook- en chilipoeder.

geroosterde kikkererwten recept

Bereidingswijze
– verwarm de oven voor op 180 graden
– giet de kikkererwten af in een vergiet en spoel ze even om met water (gebruik je gedroogde kikkererwten laat deze dan een nachtje wellen in water)
– meng de kikkererwten met de kruiden of smaakmakers naar keuze en schep goed om
– schep de kikkererwten en het restant vloeibare smaakmakers (olijfolie- of honingmengsel in dit artikel) op een bakplaat waar je een vel bakpapier op hebt gelegd
– zet de bakplaat met kikkererwten een kwartier in de oven, schud ze om en laat ze nog een kwartiertje in de oven staan
– schep de kikkererwten op een bord met een velletje keukenpapier om goed af te laten koelen. Het keukenpapier neemt zo eventueel teveel aan olie of honing in zich op.
snack-ze!

Als je de geroosterde kikkererwten in een goed afsluitbaar bakje bewaard blijven ze zo’n vijf dagen goed.

geroosterde kikkererwten recept

Kikkererwten zijn in de Mediterrane en Arabische keuken onmisbaar en worden veelvuldig gebruikt voor gerechten als humus, falafel en in couscousgerechten. Kikkererwten zijn peulvruchten en vallen onder groente en zijn een koolhydraatbron, eiwitbron en kunnen als vleesvervanger worden gegeten. Let op: rauwe kikkererwten zijn giftig. Laat de droge/rauwe variant minimaal 8 uur wellen in water voor je ze gebruikt. De kikkererwten die ik gebruik komen uit een pot met water en zijn al gekookt en klaar om direct mee aan de slag te gaan.

Kikkererwten geven snel een verzadigd gevoel en zitten vol met vezels, ijzer, mineralen, vitamine B, antioxidanten, eiwitten en vezels en tryptofaan. Dit is een aminozuur wat het lichaam niet zelf kan aanmaken maar wel nodig heeft, want het zorgt voor de aanmaak van serotonine wat je stemming verbetert en ervoor zorgt dat je beter kan slapen. Daarnaast helpen ze bij een stabiele bloedsuikerspiegel en ondersteunen ze de spijsvertering.

Nog een laatste tip: de gekruide geroosterde kikkererwten zijn ook heerlijk in een salade voor een knapperige bite.

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Beauty Treasures
  Reply Beauty Treasures 11 mei 2015 at 23:14

  Het proberen waard!! Ziet er lekker uit.

 • Avatar van Nicoline
  Reply Nicoline 11 mei 2015 at 12:04

  Dit lijkt me heerlijk! Ga het snel eens proberen.

 • Avatar van Laura
  Reply Laura 10 mei 2015 at 23:19

  Klinkt als een ideale snack. Ik kon het nog niet, ga het binnenkort eens uitproberen! Thanks for sharing x

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 11 mei 2015 at 09:45

   Ik ben alvast heel benieuwd wat je ervan zult gaan vinden :)

 • Avatar van Kimberley
  Reply Kimberley 9 mei 2015 at 21:25

  Dit lijkt me heel lekker in een salade!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 11 mei 2015 at 09:48

   Zeker eens proberen hoor, wij zijn er dol op :)

 • Avatar van NailTalk
  Reply NailTalk 9 mei 2015 at 17:54

  De zoete heb ik nog nooit gemaakt maar de hartige wel. Hou er van!

 • Avatar van Nanda
  Reply Nanda 9 mei 2015 at 14:29

  Ik ben dol op kikkererwten! Maar ik had nog niet bedacht om ze geroosterd door een salade te doen. Lekker idee!

 • Avatar van Kim | KimterStege.nl
  Reply Kim | KimterStege.nl 9 mei 2015 at 13:32

  OEHHHHH, lekkerrr! Ik weet wat ik vanavond ga maken :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 11 mei 2015 at 09:48

   Ik ben heel benieuwd.. Heb je ze nog gemaakt? Vond je ze lekker?

   • Avatar van Kim | KimterStege.nl
    Reply Kim | KimterStege.nl 11 mei 2015 at 09:57

    Ja! De pittige varaint was heerlijk in een wrap met groente en een lekkere yoghurtsaus.
    Ik denk dat ik van de week nog eens de zoete variant ga proberen.

    Nog bedankt voor de tip :)

 • Avatar van Roxanne
  Reply Roxanne 9 mei 2015 at 13:30

  Ideale snack! Helaas lust ik geen kikkererwten (wel verwerkt in mijn broccoli courgette soep, maar niet als hummus of zo als snack) Ik heb het wel geprobeerd

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 11 mei 2015 at 09:49

   Oh, zo in de soep lijkt me ook lekker. Thanks voor de tip!

   • Avatar van Roxanne
    Reply Roxanne 11 mei 2015 at 15:21

    Is ook erg lekker! En heel simpel. Geperste knoflook, uitje aanfruiten. Courgette en broccoli in stukken gesneden even mee bakken met wat peper en cayenne peper. Kikkererwten erbij en onder een laagje water zetten met bouillon pasta of een bouillon blokje. Laten koken tot het gaar is. Staafmixer er door en klaar! Evt een beetje geraspte kaas er op ;)

    • Avatar van Desirée
     Reply Desirée 11 mei 2015 at 15:52

     Bedankt voor het recept, ik sla het op! :)

 • Avatar van Karen
  Reply Karen 9 mei 2015 at 13:09

  Ik ben geboren in een Mediterraans land en mijn vader komt ook uit het Midden Oosten. Ik ben opgegroeid met deze snack. Zo lekker! En zo veel gezonder dan een bakje chips of zo. Echt heerlijk! En wat goed dat je dat gewicht nog kwijt bent. Knap hoor! Je kunt het inderdaad, dat blijkt maar weer.

 • Avatar van Nesrin
  Reply Nesrin 9 mei 2015 at 12:23

  Oh YUM! Dit lijkt mij heerlijk. Bedankt voor het delen ;-)

 • Avatar van louise
  Reply louise 9 mei 2015 at 12:03

  goeie tip ga ik proberen!

 • Avatar van Cindy
  Reply Cindy 9 mei 2015 at 11:48

  Wauw, 30kg afgevallen? Super zeg! Ik heb nog nooit kikkererwten op, maar dit klinkt wel goed met al die kruiden.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 9 mei 2015 at 10:37

  Ik eet regelmatig kikkererwten omdat ze zo lekker zijn en zal je recept zeker bewaren en eens maken ;-)

 • Avatar van Marijke
  Reply Marijke 9 mei 2015 at 09:58

  Superknap dat je zoveel bent afgevallen! Mijn jongste is ruim een jaar oud en moet nog wat zwangerschapskilo’s kwijt. Niet makkelijk, die laatste vijf. Na mijn eerste ging het makkelijker. Fijn weekend!

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 9 mei 2015 at 09:33

  Mmmmmmm… Eens kijken of ik dit mijn twee medebewoners kan voorschotelen!

 • Avatar van Beau
  Reply Beau 9 mei 2015 at 09:14

  Lekker, ik maak zelf ook vaak geroosterde kikkererwten wist alleen nog niet dat ik ze 5 dagen kon bewaren, bedankt voor de tip ;)

 • Avatar van Madelon
  Reply Madelon 9 mei 2015 at 08:52

  Mmmm zo lekker. Kikkererwten zijn zo veelzijdig!

 • Avatar van Nicole
  Reply Nicole 9 mei 2015 at 07:19

  Hihi als ik wil snacken doe ik nooit zoveel moeite :P
  Maar klinkt wel lekker!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.