Zoals je vorige week in de Three Things Tag kon lezen heb ik de draad naar een gezondere en fittere ik weer opgepakt. Ik ben nog steeds de -30kg die ik ooit meer woog ‘kwijt’ en ook de kilootjes die er in de zwangerschap aankwamen zijn er nog steeds vanaf. Een fijn uitgangspunt om weer mee te beginnen dus, want ik wéét gewoon dat ik het kan. Ik ben gelukkig geen enorme zoetekauw dus dat scheelt, maar een hartige snack op z’n tijd kan ik niet weerstaan. Het was even zoeken naar een ècht lekker alternatief en met dit budgetvriendelijke en healthy geroosterde kikkererwten recept komt dat helemaal goed.
Ik koop de kikkererwten op water in een pot met een uitlekgewicht van bijna 500 gram bij een lokale Turkse supermarkt voor €0,99. Hiervan kan ik dus twee porties van net geen 250 gram aan knabbels mee maken. Ik koos voor de onderstaande combinaties, maar eigenlijk kan je ze op smaak brengen met wat je maar lekker vindt.
Zoete geroosterde kikkererwten recept
– 250 gram kikkererwten
– een flinke eetlepelhoning (wist je dat honing heel gezond is?)
– kaneel naar smaak
– halve theelepel amandelessence.
Pittige geroosterde kikkererwten recept
– 250 gram kikkererwten
– een flinke eetlepel olijfolie
– kruiden naar smaak waarbij ik koos voor peper, zout, paprika-, knoflook- en chilipoeder.
Bereidingswijze
– verwarm de oven voor op 180 graden
– giet de kikkererwten af in een vergiet en spoel ze even om met water (gebruik je gedroogde kikkererwten laat deze dan een nachtje wellen in water)
– meng de kikkererwten met de kruiden of smaakmakers naar keuze en schep goed om
– schep de kikkererwten en het restant vloeibare smaakmakers (olijfolie- of honingmengsel in dit artikel) op een bakplaat waar je een vel bakpapier op hebt gelegd
– zet de bakplaat met kikkererwten een kwartier in de oven, schud ze om en laat ze nog een kwartiertje in de oven staan
– schep de kikkererwten op een bord met een velletje keukenpapier om goed af te laten koelen. Het keukenpapier neemt zo eventueel teveel aan olie of honing in zich op.
– snack-ze!
Als je de geroosterde kikkererwten in een goed afsluitbaar bakje bewaard blijven ze zo’n vijf dagen goed.
Kikkererwten zijn in de Mediterrane en Arabische keuken onmisbaar en worden veelvuldig gebruikt voor gerechten als humus, falafel en in couscousgerechten. Kikkererwten zijn peulvruchten en vallen onder groente en zijn een koolhydraatbron, eiwitbron en kunnen als vleesvervanger worden gegeten. Let op: rauwe kikkererwten zijn giftig. Laat de droge/rauwe variant minimaal 8 uur wellen in water voor je ze gebruikt. De kikkererwten die ik gebruik komen uit een pot met water en zijn al gekookt en klaar om direct mee aan de slag te gaan.
Kikkererwten geven snel een verzadigd gevoel en zitten vol met vezels, ijzer, mineralen, vitamine B, antioxidanten, eiwitten en vezels en tryptofaan. Dit is een aminozuur wat het lichaam niet zelf kan aanmaken maar wel nodig heeft, want het zorgt voor de aanmaak van serotonine wat je stemming verbetert en ervoor zorgt dat je beter kan slapen. Daarnaast helpen ze bij een stabiele bloedsuikerspiegel en ondersteunen ze de spijsvertering.
Nog een laatste tip: de gekruide geroosterde kikkererwten zijn ook heerlijk in een salade voor een knapperige bite.
Enjoy your day!
Liefs,
Desirée
–> Volg jij mij al via Twitter, Instagram, Facebook en/of Bloglovin’?
Reacties op dit artikel
Het proberen waard!! Ziet er lekker uit.
Dit lijkt me heerlijk! Ga het snel eens proberen.
Klinkt als een ideale snack. Ik kon het nog niet, ga het binnenkort eens uitproberen! Thanks for sharing x
Ik ben alvast heel benieuwd wat je ervan zult gaan vinden :)
Dit lijkt me heel lekker in een salade!
Zeker eens proberen hoor, wij zijn er dol op :)
De zoete heb ik nog nooit gemaakt maar de hartige wel. Hou er van!
Ik ben dol op kikkererwten! Maar ik had nog niet bedacht om ze geroosterd door een salade te doen. Lekker idee!
OEHHHHH, lekkerrr! Ik weet wat ik vanavond ga maken :)
Ik ben heel benieuwd.. Heb je ze nog gemaakt? Vond je ze lekker?
Ja! De pittige varaint was heerlijk in een wrap met groente en een lekkere yoghurtsaus.
Ik denk dat ik van de week nog eens de zoete variant ga proberen.
Nog bedankt voor de tip :)
Ideale snack! Helaas lust ik geen kikkererwten (wel verwerkt in mijn broccoli courgette soep, maar niet als hummus of zo als snack) Ik heb het wel geprobeerd
Oh, zo in de soep lijkt me ook lekker. Thanks voor de tip!
Is ook erg lekker! En heel simpel. Geperste knoflook, uitje aanfruiten. Courgette en broccoli in stukken gesneden even mee bakken met wat peper en cayenne peper. Kikkererwten erbij en onder een laagje water zetten met bouillon pasta of een bouillon blokje. Laten koken tot het gaar is. Staafmixer er door en klaar! Evt een beetje geraspte kaas er op ;)
Bedankt voor het recept, ik sla het op! :)
Ik ben geboren in een Mediterraans land en mijn vader komt ook uit het Midden Oosten. Ik ben opgegroeid met deze snack. Zo lekker! En zo veel gezonder dan een bakje chips of zo. Echt heerlijk! En wat goed dat je dat gewicht nog kwijt bent. Knap hoor! Je kunt het inderdaad, dat blijkt maar weer.
Oh YUM! Dit lijkt mij heerlijk. Bedankt voor het delen ;-)
goeie tip ga ik proberen!
Wauw, 30kg afgevallen? Super zeg! Ik heb nog nooit kikkererwten op, maar dit klinkt wel goed met al die kruiden.
Ik eet regelmatig kikkererwten omdat ze zo lekker zijn en zal je recept zeker bewaren en eens maken ;-)
Superknap dat je zoveel bent afgevallen! Mijn jongste is ruim een jaar oud en moet nog wat zwangerschapskilo’s kwijt. Niet makkelijk, die laatste vijf. Na mijn eerste ging het makkelijker. Fijn weekend!
Mmmmmmm… Eens kijken of ik dit mijn twee medebewoners kan voorschotelen!
Lekker, ik maak zelf ook vaak geroosterde kikkererwten wist alleen nog niet dat ik ze 5 dagen kon bewaren, bedankt voor de tip ;)
Mmmm zo lekker. Kikkererwten zijn zo veelzijdig!
Hihi als ik wil snacken doe ik nooit zoveel moeite :P
Maar klinkt wel lekker!