Beauty

How to | Zeg maar dag tegen donkere vlekjes!

16 juni 2015

pigmentvlekken tips
Brightening
producten zijn vooral in Aziatische landen een enorme trend en ook hier zijn de steeds meer in opkomst. Wel lijken we er een beetje angstig voor en is er de angst dat je er een lichtere huid van krijgt. Natuurlijk is dit niet wat deze producten doen, maar ze verlichten wèl de donkere vlekken en pigmentvlekken die je huid door UV schade, leeftijd en hormonen aanmaakt. Zeker in de zomermaanden komen deze donkere vlekjes al snel op en er is maar lastig vanaf te komen..

De officiële benaming voor pigmentvlekken is hyperpigmentatie en meer dan 90% van de bevolking krijgt er mee te maken. Onder invloed van bepaalde factoren zoals veroudering, hormonen en UV schade worden de pigmentcellen in de onderste laag van de huid gestimuleerd om pigment aan te maken wat ervoor kan zorgen dat er pigmentkorrels gevormd kunnen worden. Deze pakketjes met pigment worden naar de bovenliggende huidcellen verplaatst waar ze de zichtbare kleur aan de huid geven.

Pigmentatie is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid om deze te beschermen omdat ze als een soort parasol dienen boven het DNA om dit te beschermen. Dat ‘lekkere bruine kleurtje’ van de zonnebank of de zon is dus eigenlijk een beschermingsreactie vanuit het lichaam. Wanneer de pigmentcellen te vaak gestimuleerd worden raakt het pigmentatieproces verstoord waardoor je ophopingen van pigment krijgt en er zo licht- tot donkerbruine vlekken (zoals sproeten, moedervlekken en ouderdomsvlekken) en een niet egale huid ontstaat.

De oorzaken van hyperpigmentatie
– overmatige blootstelling aan UV-stralen
– erfelijkheid
– ontstekingsreacties zoals wondjes, acne en littekens
– hormonale invloeden zoals zwangerschap (waardoor je in de zon het gevreesde ‘zwangerschapsmasker’ kan krijgen) en de anticonceptiepil
– stress en medicatie.

Hoe voorkom je hyperpigmentatie?
Peel je huid regelmatig met een AHA/BHA product thuis of onderga af en toe een professionele exfoliatie of peeling. Dit stimuleert de celvernieuwing waardoor donkere vlekken minder zichtbaar worden
– krab niet aan puistjes, de littekens die hierdoor ontstaan kunnen in de zon sneller verkleuren tot pigmentvlekken
– probeer over te stappen op meer ‘schone’ en natuurlijke producten die hoogwaardige ingrediënten bevatten
– probeer ingrediënten als lanoline, minerale olie, ‘harde’ alcohol en synthetische geur- en kleurstoffen te vermijden aangezien deze een verstoppende werking hebben die huidreacties kunnen veroorzaken
– als je zwanger bent kan je het beste uit de zon te blijven, zoek schaduwrijke plekken op als je buiten bent
– vermijd de zonnebank, de straling hiervan is net zo schadelijk als die van zonlicht
smeer je regelmatig in met een product met SPF. Punt.

Let op! Heb je een pigmentvlek die verandert, bloedt, jeukt, niet gelijkmatig van kleur is of andere klachten geeft laat je huid dan door de huisarts of dermatoloog nakijken.

Er zijn tegenwoordig erg veel verschillende producten van verschillende merken verkrijgbaar die je huid helpen te herstellen en zo donkere vlekken en hyperpigmentatie verminderen. Belangrijk hierbij is dat je de producten trouw gebruikt en de tijd geeft om hun werk te doen. Pigmentvlekken zijn niet overnight ontstaan en verdwijnen dan ook helaas niet binnen no time.. Hieronder laat ik je de nieuwste producten zien die kunnen helpen bij het verminderen en voorkomen van pigmentvlekken.

pigmentvlekken tips

Dermalogica PowerBright TRx bestaat uit drie verschillende producten met krachtige ingrediënten die de melanineproductie onderdrukken en controleren en exfoliërende ingrediënten die de huid verzachten, egaler maken en donkere vlekken verminderen. Daarnaast hydrateren ze, maken ze bij trouw gebruik de huid zachter en egaler en verminderen ze fijne droogtelijntjes.

C-12 pure bright serum 50ml, €119,-
Pure light SPF50 dagcrème 50ml, €82,-
Pure night nachtcrème 50ml, €99,-

pigmentvlekken tips

Olaz Regenerist Luminous is een lijn gericht op jongere vrouwen die graag een egalere en meer stralende huid willen waarbij donkere vlekjes en verkleuringen minder aanwezig zullen zijn. De producten stimuleren de vernieuwing van het huidoppervlak, de aanmaak van collageen en dringen tot de diepere huidlagen door om daar hun werk te kunnen doen.

Huidtint perfectionerend serum 40ml, €32,99
Huid perfectionerende dagcrème 50ml, €32,99
Verhelderende & beschermende dagcrème SPF20 50ml, €32,99
Donkere kringen corrigerende swirl oogcrème 15ml, €32,99

pigmentvlekken tips
pigmentvlekken tips
pigmentvlekken tips

MAC Lightful C 2-in-1 radiance booster serum & tinted serum (2x25ml, €56,00) komt in een flacon die uit twee delen bestaat en zich richten op donkere vlekken, een droge en onegale huid. Er zit onder andere komkommerextract, appelextract, glidkruidextract en vitamine C in en geven de huid een flinke hydratatieboost. Het serum is transparant en kan onder elke dagcrème en nachtcrème gebruikt worden en het gekleurde serum geeft een lichte dekking en is verkrijgbaar in 5 kleuren waarvan je op de foto de kleur medium ziet.

Ik hoop dat je er met de bovenstaande informatie en tips vroeg bij kan zijn om donkere vlekjes en pigmentvlekken voor te zijn of anders zo snel mogelijk kan laten verminderen :)

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?
Dit artikel bevat product(en) die ik heb ontvangen van een merk of bedrijf.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur's Beautytips 16 juni 2015 at 12:15

  Ik hoop dat je een review schrijft van een product dat echt zichtbaar pigmentvlekken heeft doen verminderen. Ik heb het juiste product nog niet gevonden helaas.

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 16 juni 2015 at 10:12

  Ik heb hier ‘nog’ niet zo een last van. Ik denk dat iedereen dit wel krijgt als die wat ouder wordt. Fijne review heb je erover geschreven.

 • Avatar van Kim | KimterStege.nl
  Reply Kim | KimterStege.nl 16 juni 2015 at 09:01

  Goed dat je hier wat over schrijft. Zelf heb ik er niet zo last van maar kan begrijpen dat het heel erg vervelend is!

 • Avatar van Beau
  Reply Beau 16 juni 2015 at 08:54

  Wat een fijn artikel, ik heb zelf een paar vlekjes waar ik mij enorm aan begin te ergeren en heb tot nu toe nog geen brightening producten gebruikt. Nu nog even uitzoeken welk product het gaat worden;)

 • Avatar van Femke
  Reply Femke 16 juni 2015 at 08:54

  Hmmm dit artikel ga ik aan mijn vriendin laten lezen, zij heeft ontzettend veel last van pigmentvlekken.. met name op haar voorhoofd en boven haar bovenlip.. Je ziet het wel maar als ‘vreemde’ is het niet extreem opvallen ofzo, voor haar zelf valt het ontzettend op en aangezien ze begin 20 is, is ze hier erg onzeker over. Fijn artikel!

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 16 juni 2015 at 07:51

  Goed dat je hier aandacht aan besteed. Mijn oma heeft haar hele huid vol met vlekken, ze is wel getint. Wij hebben het minder. Maar ik moet wel opletten. Zelf gebruik ik de Clear van Paula’s Choice. Het verbleekt ze, maar verdwijnen doen ze niet.en ik vind ze nog niet zo heel storend.

 • Avatar van Marijke - de beste versie van jezelf
  Reply Marijke - de beste versie van jezelf 16 juni 2015 at 07:05

  Uitgebreid en duidelijk artikel!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.