Eten & drinken

Recept | Smeuïge brownies met avocado

11 juni 2015

recept brownies met avocado
Ik ben de laatste tijd steeds meer aan het lezen en aan het leren over eten op een wat meer pure manier. Ik gebruikte al zo goed als geen pakjes en zakjes in de keuken en zit op dit moment echt in een fase waarin ik experimenteer met andere ingrediënten om zo nieuwe dingen te leren kennen en mijn smaak te ontwikkelen. Voor de lekkere trek – en als ‘noodzaak’ bij een overschot aan rijpe avocado’s – dook ik de keuken in om lekkere smeuïge brownies mèt avocado te maken. Don’t worry, daar proef je helemaal niets van terug!

recept brownies met avocado
Avocado is een vrucht en zit bomvol gezonde vetten, kalium, vitamine E, vitamine B, vezels, vitamine A en redelijk wat proteïne.  Het eten van avocado’s zou helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en goed zijn voor huid, hart, bloedsuikerspiegel en spijsvertering.

Je kan avocado’s het beste buiten de koelkast op kamertemperatuur bewaren, maar als ze eenmaal richting rijp zijn kan je het rijpingsproces wat vertragen door ze in de koelkast te leggen. Handig om rekening mee te houden als je een lading avocado’s in een netje of aanbieding koopt bijvoorbeeld en je niet op één dag met 6 rijpe avocado’s wil zitten ;) Een avocado is rijp om te eten als de buitenkant richting bruinpaars kleurt en de vrucht meegeeft als je er voorzichtig in duwt. Even doorsnijden en je kan de inhoud er met een lepel zo uitscheppen.

Je kan avocado’s zo eten met een beetje peper en zout, op brood met bijvoorbeeld kip- of kalkoenfilet en een gekookt eitje, als guacamole, door een salade, gecombineerd met zalm of kip of bijvoorbeeld in je smoothie. In verschillende bakrecepten vervangt avocado de olie of het vet in het recept, zoals je hieronder zal zien.

recept brownies met avocado
recept brownies met avocado
Recept brownies met avocado
Dit recept maakt voldoende voor een brownieplaatje vol heerlijke smeuïge brownies die glutenvrij zijn, amper suiker bevatten en geen bloem, meel of granen.

Ingrediënten
– het vruchtvlees van 2 avocado’s
– 2 eieren
– 2 theelepels vanilleextract
– 75 gram pure chocolade
– 100 gram cacaopoeder
– 50 gram suiker
– 1/2 theelepel bakpoeder
– snufje zout.

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180C
2. vet een bakblik of brownieblik in met wat boter of gebruik een bakfolie zoals ik heb gedaan
3. mix de avocado’s fijn en voeg hier de eieren en het vanille-extract aan toe
4. smelt de pure chocolade en meng dit door het mengsel
5. voeg het cacaopoeder, suiker, zout en bakpoeder toe
6. meng tot een gladde en stevige massa (is de massa te dik voeg dan lepel voor lepel water toe)
7. schep het mengsel in het bakblik en maak dit redelijk plat
8. zet het geheel voor zo’n 20 minuten in de oven en laat afkoelen.

recept brownies met avocado
De brownies zijn echt heerlijk smeuïg en zacht in de mond, een beetje klef – zoals het hoort vind ik – en hebben een pure smaak waarbij je het bittertje van de cacao nog goed proeft. Ben je echt wat meer een zoetekauw dan kan je eventueel wat meer suiker toevoegen. Ik zit eraan te denken om ditzelfde recept binnenkort ook eens te gaan maken met dadels als suikervervanger, schijnt dat dit moet kunnen dus dan experimenteer ik weer even verder ^^ De brownies blijven in de koelkast enkele dagen goed en worden met de dag nog wat lekkerder van smaak. Mocht je enorme zelfbeheersing hebben ;) dan kan je de brownies ook invriezen.

Hoe eet jij het liefst je avocado’s? Kom maar op met de foodinspiratie :)

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Lotte
    Reply Lotte 10 november 2018 at 14:21

    Hoi, kan ik deze ook in de diepvries bewaren?

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 11 november 2018 at 14:17

      Hi Lotte, dat denk ik wel! :)

  • Avatar van Esmeralda
    Reply Esmeralda 20 januari 2018 at 12:41

    Ik heb hem koolhydraatarm gemaakt door de suiker te vervangen door zoetstof, hij was heerlijk! Zelfs mijn, kieskeurige, pubers hebben er van gesmuld. Bedankt voor het rrcept!

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 21 januari 2018 at 19:50

      Wat enorm leuk om te horen!

  • Avatar van Lilli
    Reply Lilli 10 juli 2017 at 13:10

    Wat vervelend het was niet lekker, valt me tegen van je Desirée. Hoop dat je de volgende keer wel je reputatie hoog houd. Ik had zo’n zin in brownies. Nu inmijn hele dag verpest.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 10 juli 2017 at 13:12

      Ik heb er al ontiegelijk veel positieve reacties op gehad, maar helaas is niet iedereens smaak en voorkeur hetzelfde. Er staat vast een recept online wat je wel lekker zult vinden. En.. kop op! je dag niet door zoiets kleins laten verpesten :)

  • Avatar van Viola
    Reply Viola 25 maart 2016 at 17:58

    Wilde deze al zo lang maken! Net gemaakt maar het viel vies tegen… Veel te bitter (teveel bittere chocoladesmaak) en had maar 1 avocado maar die overheerste enorm!
    Heb wel precies gedaan wat er in t recept stond.
    Mijn man vond m ook niet lekker…

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 25 maart 2016 at 19:34

      Nee, wat zonde! Hier was iedereen in het gezin enthousiast en de visite ook.. Krijg regelmatig mailtjes van lezers die het hebben gemaakt en het heerlijk vonden. Jammer dat je het tegen vond vallen :(

  • Avatar van malisha
    Reply malisha 1 december 2015 at 20:44

    Hallo, het recept lijkt mij heerlijk. Zou ik ipv vanille extract een vanille stokje kunnen gebruiken denk je?

    Groetjes

    • Avatar van malisha
      Reply malisha 2 december 2015 at 22:55

      Heb het al geprobeerd! Iets extra suiker en 1 extra blokje chocola.
      Veel langer in de oven en geïmproviseerd met een ovenschaal, vind ik het een hele lekkere brownie!!! Klef, en heerlijke chocolade smaak.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 3 december 2015 at 08:53

      Dat moet zeker kunnen! :)

  • Avatar van Mariska
    Reply Mariska 13 juni 2015 at 20:14

    Ik heb ze gisteren gemaakt en de twee mannen waar ik mee was hebben het gegeten zonder te weten welke ingrediënten er in waren gegaan. Ze vonden ze heerlijk en waren verrast toen ik vertelde wat er wel en niet in was gegaan.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 13 juni 2015 at 20:43

      Wat enorm leuk om te horen! ^^

  • Avatar van NailTalk
    Reply NailTalk 13 juni 2015 at 14:31

    Ik heb ‘m gedeeld met een vriendin die ook erg graag puur eet. Ze gaat ‘m maken en binnenkort samen ervan proeven!
    Lijkt me echt heerlijk!

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 13 juni 2015 at 15:07

      Wat leuk! Ik ben alvast heel benieuwd :)

  • Avatar van Christa
    Reply Christa 13 juni 2015 at 12:33

    Hmmmmm dat ziet er heerlijk uit, dit ga ik binnenkort maken! In plaats van gewone suiker ga ik kokosbloesemsuiker gebruiken, dan krijg je een minder grote piek in je bloedsuikerspiegel.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 13 juni 2015 at 15:07

      Heel goed! Benieuwd of je dan dezelfde verhouding aanhoudt?

  • Avatar van Lizet van Gestel
    Reply Lizet van Gestel 13 juni 2015 at 10:12

    Dit klinkt erg goed!moet ik zeker eens gaan proberen :)

    Wat ik nu erg lekker vind om te maken met avocado heb ik laatst uit het slankplan van body en fit gehaald.
    Het is een avocado dip om je groente lekker in te dippen maar ik vind t ook erg lekker op een cracker of een zelfgemaakte wrap

    je hebt nodig
    2 avocado’s
    Peper
    1/2 limoen geperst
    1 bosui of rode ui
    2 ontvelde tomaten
    Evt teentje knoflook

    Snij de ui fijn,doe t in een kom.
    Pers de knoflook en doet dit samen met t sap van de limoen bij de ui.
    Snij de ontvelde tomaten en ook deze mogen erbij.
    Halveer de avocado’s en verwijder de pit.
    Hol ze uit en prak dit fijn met een vork.
    Dan doe je t bij de rest in de kom.
    Je brengt t nu op smaak met peper,zout en misschien andere kruiden die je lekker vindt

    Dit is voor meerdere dagen te gebruiken en in een goed afgesloten bakje in de koelkast heb je daar het langste plezier van :)

  • Avatar van beautifulday4makeup
    Reply beautifulday4makeup 12 juni 2015 at 13:22

    Dit meot ik uitproberen. Volgens mij zijn deze ook stukken beter voor de lijn dan gewone brownies

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 12 juni 2015 at 14:26

      Dat zijn ze zeker! En gewoon lekker genieten met mate ^^

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 11 juni 2015 at 22:06

    Het klinkt erg lekker!
    Dit recept bewaar ik.
    Goede tip om advocado te gebruiken om een lekkernij te bakken.

    Xoxo

  • Avatar van Danique
    Reply Danique 11 juni 2015 at 21:56

    Ooo yeah! Ik zag ze al op instagram en wachtte het recept af hihi! Ik ga ze zeker proberen. Yum!

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 12 juni 2015 at 10:13

      Ik ben benieuwd of je ze lekker zal vinden, hou je me op de hoogte? ^^

  • Avatar van Nicoline
    Reply Nicoline 11 juni 2015 at 18:35

    Super bedankt voor dit recept! Dit zie er echt heerlijk uit én nog een soort van gezond! Toppie!

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 12 juni 2015 at 10:13

      Precies! Veel mensen vergeten dat je best mag genieten en helemaal als je met goede ingrediënten werkt :)

  • Avatar van Fleur
    Reply Fleur's Beautytips 11 juni 2015 at 17:11

    Oh wat ziet dat er heerlijk uit! Ik hou wel van avocado’s. Ga misschien eens dit recept proberen binnenkort. Heb al een poos geen avocado gegeten en het is toch zo gezond :)

  • Avatar van Manon
    Reply Manon 11 juni 2015 at 16:26

    Dat ziet er heel erg lekker uit

  • Avatar van Debbie
    Reply Debbie 11 juni 2015 at 14:56

    8. zet het geheel voor zo’n 20 minuten in de vriezer.

    Ik denk dat dit oven moet zijn, maar ziet er lekker uit. Ik ga het uitproberen!

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 11 juni 2015 at 15:16

      Oh, wat slordig haha! Ik heb het gelijk even aangepast. Dit moet natuurlijk oven zijn ja :)

  • Avatar van Annemarie
    Reply Annemarie 11 juni 2015 at 14:43

    Klinkt lekker! Ga ik binnenkort zonder suiker proberen. Ben namelijk zelf de laatste tijd ook aan het experimenteren met puur te eten en bakken vooral met havermout en zonder suiker. Dadels zijn ideaal als vervanging en ik doe er dan ook evt honing bij en dat gaat prima.

  • Avatar van Femke
    Reply Femke 11 juni 2015 at 14:39

    Dit recept ga ik zeker onthhouden.,. ik maar voor familiefeestjes altijd muffins, cupcakes en brownies en ook ik ben mezelf sinds een tijdje was bewuster met van alles bezig aan het houden..waaronder eten. Deze moet ik dan wel een keer proberen toch! Ziet er erg lekker uit :-)!
    Ik vind avocado op een cracker of what so ever met kipfilet ook erg lekker.. Of in een smoothie met banaan, jammie!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer in Eten & drinken
kabrita peutermelk
Frisse zomersmoothies voor kids op basis van geitenmelk

Ik blijf het leuk vinden om Shae regelmatig eens wat anders dan de standaard producten voor te zetten en sta...

Sluiten