Beauty

Shampoo zonder SLS & SLES

2 oktober 2015

shampoo zonder sls sles
Ik heb zelf een flink gevoelige hoofdhuid en ben daardoor eigenlijk altijd op zoek naar de perfecte shampoo voor mijn haren. In de ergste periodes voelt mijn hoofdhuid een maat te klein aan voor mijn schedel, heb ik last van jeuk, een droge hoofdhuid en regelmatig schilfertjes of – door het krabben – korstjes. Ik heb voor mijzelf ontdekt dat als ik shampoo zonder SLS & SLES gebruik ik hier een heel stuk minder last van heb. Vandaag leg ik je uit wat SL(E)S precies is en deel ik een flink aantal zachte shampoos en dus voor de gevoelige hoofdhuidjes geschikt zijn.

De combinatie met mijn werk om zo regelmatig nieuwe haarproducten uit te kunnen proberen is daarnaast ook niet één van de besten, want de nieuwsgierigheid overwint vaak waardoor ik soms daarna weer terug bij af ben. Dat is één van de redenen waarom ik wellicht minder nieuwe haarproducten voorbij laat komen, want mijn hoofdhuid is me toch echt wel wat waard. Ook merk ik dat conditioners, haarmaskers en stylingproducten een stuk minder problemen voor mijn hoofdhuid veroorzaken. Vandaar dat ik hier wat minder streng bij ben, maar alsnog altijd op voldoende voedende en hydraterende en zo min mogelijk uitdrogende ingrediënten. Vandaag richt ik me dus op de shampoo zonder SL(E)S.

Wat zijn SLS en SLES?
Sodium Lauryl Sulfaat (SLS) en Sodium Laureth Sulfaat (SLES) zijn de reinigers in shampoo die ervoor zorgen dat een product vooral lekker schuimt. Ze reinigen op nogal harde wijze, waardoor niet alleen vuil wordt verwijderd maar ook huideigen vet en vocht. En die laatste twee wil je juist in balans houden voor een comfortabele en rustige hoofdhuid! SLES is dan wel de mildere variant van de twee, maar als je echt een gevoelige hoofdhuid hebt kan je dit ingrediënt ook beter vermijden.

SLS en SLES worden dus aan producten toegevoegd om het lekker te laten schuimen, te ontvetten en een product beter smeerbaar te maken. Daarnaast is het ook nog een relatief goedkoop ingrediënt, wat het voor fabrikanten erg makkelijk wordt gemaakt deze te blijven gebruiken in plaats van op zoek te gaan naar een zachter alternatief.

Vraag je je af of jij beter over kan stappen naar een shampoo zonder SL(E)S, let dan op de volgende signalen:

– jeukende hoofdhuid
– schilferige hoofdhuid
– puistjes op je hoofdhuid en langs je haargrens
– rode vlekken op je hoofdhuid en langs je haargrens.

Shampoo zonder SLS & SLES
Het is nogal een speurtocht naar producten waar deze harde reinigers in zitten.. Hieronder 8 tips in verschillende prijsklassen!

shampoo zonder sls sles
shampoo zonder sls sles

Collistar oleo-shampoo sublime 250ml, €13,50
Negatief: sulfaten, parfum (bijna onderaan de lijst)
Positief: zonnebloemolie, moringa olie, arganolie, passiebloemolie, acaï olie, tarweproteïne, bisabolol, vitamine E

Deze shampoo bevat geen siliconen.

shampoo zonder sls sles
shampoo zonder sls sles

Weleda haver herstellende shampoo 190ml, €10,99
Negatief: alcohol, parfum
Positief: glycerine, haverextract, jojoba olie, salie extract, melkzuur, arginine, tarweproteïne

Deze shampoo bevat geen sulfaten en geen siliconen.

shampoo zonder sls sles
shampoo zonder sls sles

CHI Keratin shampoo 355ml, €19,80
Negatief: parfum, siliconen
Positief: glycerine, aminozuren van keratine, zijde extract, arganolie, jojoba olie, panthenol

Deze shampoo bevat geen sulfaten.

shampoo zonder sls sles
shampoo zonder sls sles

L’ANZA Healing Remedy scalp balancing cleanser 300ml, €24,99
Negatief: siliconen, alcohol, parfum
Positief: aminozuren van keratine, perilla olie, papaya extract, kokosnootwater, suikerriet extract, aloë vera, cactusbloemextract, glycerine

Deze shampoo bevat geen sulfaten, bevat wel lavendelolie en menthol, waar sommige erg gevoelige (hoofd)huidjes minder goed op kunnen reageren.

shampoo zonder sls sles
shampoo zonder sls sles

Yves Rocher smoothing shampoo 300ml, €5,90
Negatief: sulfaat (ALS), parfum
Positief: hibiscus extract, panthenol

Deze shampoo bevat geen ‘officiële’ siliconen, maar wel stoffen die zich als siliconen gedragen.

shampoo zonder sls sles
shampoo zonder sls sles

L’Oréal Paris EverRich shampoo 250ml, €9,15
Negatief: parfum, amodimethicone
Positief: vetzuren uit kokos, huttentutolie, druivenpitolie, abrikozenpitolie, glycerine

Deze shampoo bevat geen sulfaten.

shampoo zonder sls sles
shampoo zonder sls sles

Davines Minu shampoo 250ml, €18,50
Negatief: alcohol, parfum, amodimethicone
Positief: glycerine, panthenol, kappertjesextract

Deze shampoo bevat geen sulfaten.

shampoo zonder sls sles
shampoo zonder sls sles

Wella Professionals Elements herstellende shampoo 250ml, €15,75
Negatief: parfum
Positief: glycerine, panthenol, arganolie, esboomextract, melkzuur

Deze shampoo bevat geen sulfaten en siliconen.

Opvallend bij shampoos zonder SL(E)S
Als je shampoo zonder deze harde reinigers gaat gebruiken zal het even een omschakeling zijn qua ‘gevoel’ tijdens het wassen. Deze shampoos zijn namelijk minder tot niet schuimend, voelen vaak wat meer jelly aan en je krijgt een minder squeeky clean gevoel terwijl je hoofdhuid en haren er echt wel schoon van worden.

Het kan zijn dat je hoofdhuid even moet wennen aan de overstap naar shampoo zonder SL(E)S, maar na een paar keer gebruik zal je merken dat je hoofdhuid en haar er juist heel goed op zullen reageren. Ook zijn producten zonder deze harde reinigers ook een stuk beter voor je gekleurde/geverfde haar en is het ook aan te raden voor krullend haar, omdat dit vaak wat droger aanvoelt en dus al het natuurlijke vet en vocht wel kan gebruiken :)

Mijn favorieten tussen deze shampoos? L’ANZA, Weleda en Collistar.

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?
Dit artikel bevat product(en) die ik heb ontvangen van een merk of bedrijf.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Katherine
  Reply Katherine 21 november 2017 at 18:25

  Ik lees in veel artikelen dat shampoo’s zonder sulfaten en conditioners zonder siliconen goed zijn voor het haar .In twee jaar heb ik verschillende merken van shampoo en conditioners zonder sulfaten en siliconen gebruikt en ik moet zeggen dat ik kreeg met deze producten roos .Ik heb veel geld uitgegeven maar uiteindelijke ben ik terug naar een gewone shampoo .

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 november 2017 at 10:33

   Hi Katherine, helaas kan teveel wisselen van haarproducten ook stress voor de hoofdhuid veroorzaken waardoor je sneller last kan krijgen van schilfertjes. Ik hoop dat je hoofdhuid weer snel rustig is :)

 • Avatar van Stella
  Reply Stella 26 oktober 2016 at 13:00

  Interessant dit alles. Waar kan ik bv voor haar advies binnenlopen, een kapper adviseert toch vanuit hun oogpunt en verdiensten is mijn ervaring. Iemand tips?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 26 oktober 2016 at 14:09

   Ik ben bang dat je dan niet echt ergens terecht zou kunnen omdat inderdaad kappers en winkels bepaalde belangen hebben en ze bij de meeste drogisterijen echt te weinig kennis in ingrediënten hebben.

 • Avatar van Tessa
  Reply Tessa 5 september 2016 at 23:17

  Ik kan de ingredientenlijst van de volgende shampoo niet helemaal lezen, maar er lijkt toch wel een vorm van Sodium Lauryl… in te zitten:

  L’Oréal Paris EverRich shampoo 250ml, €9,15
  Negatief: parfum, amodimethicone
  Positief: vetzuren uit kokos, huttentutolie, druivenpitolie, abrikozenpitolie, glycerine
  Deze shampoo bevat geen sulfaten.

  Google vertelt me dat het deze stof is: sodium lauroyl methyl isethionate, en geeft zelfs de optie “sodium lauroyl methyl isethionate toxic” weer.

  Is de shampoo van L’Oreal dan wel geschikt om te gebruiken als shampoo-zonder-SL(E)S ?

  • Avatar van Tessa
   Reply Tessa 5 september 2016 at 23:24

   Heb overigens net gelezen dat sodium lauroyl methyl isethionate als sulfaatvrij wordt beschouwd. :)

   “In Conclusion:
   Not to be confused with similar sounding sulfates such as sodium lauryl sulfate, Sodium Laurel Methyl Isethionate has been found to be both mild and effective. With an excellent rating from the Environmental Working group, it has also been given a ‘no health concern’ rating from GoodGuide, where it does not appear on any of their lists of toxic chemicals.”
   [http://www.naturesaid.ca/what-you-need-to-know-about-sodium-lauroyl-methyl-isethionate/]

   • Avatar van Desirée
    Reply Desirée 6 september 2016 at 09:47

    Klopt inderdaad, er zitten geen sulfaten in maar milde reinigers. Heel fijn dus :)

 • Avatar van Dennis
  Reply Dennis 17 juni 2016 at 13:57

  Ik weet niet of er nog enige activiteit is op dit topic, maar ik heb geen flauw idee waar ik mijn probleem anders zou kunnen voorleggen. Ik zal het beknopt proberen te omschrijven:

  Ik had voorheen mijn haar altijd kort, maar tegenwoordig heb ik het een stukje langer. Sinds dat ik het langer heb merk ik dat de verzorging van mijn haar een stuk lastiger geworden is; ik kreeg last van een jeukende hoofdhuid en had last van droog en stug haar (had ook het idee dat het regelmatig behoorlijk statisch was). Dit is natuurlijk behoorlijk vervelend, aangezien ik, toen ik kort haar had, nooit zulke problemen had. Echter, het kan niet zo zijn dat ik vanwege deze problemen mijn haar per se kort zou moeten laten dus ben ik opzoek gegaan naar een oplossing voor deze problemen.
  Via google leerde ik dat sulfaat behoorlijk schadelijk is en een oorzaak kan zijn voor bovengenoemde problemen. Bovendien heb ik redelijk wat blogs bekeken en daarop kwam ik veel reacties tegen van mensen die dezelfde problemen hadden en waarbij sulfaatvrije shampoo een positief effect heeft gehad. Voor mij was het dus duidelijk dat ik een sulfaatvrije shampoo moest kiezen, maar het was nog wel lastig om een keuze te maken aangezien er veel keuze is tussen sulfaatvrije shampoo’s en de reacties op de verschillende merken nogal wisselend zijn. Nou heb ik gekozen voor Dr. Organics Aloë Vera shampoo, voornamelijk omdat hier dus geen sulfaat in zit en deze shampoo vrij is van meerdere schadelijke ingrediënten.

  Goed, ik gebruik het nu een aantal weken en ik heb het idee dat mijn klachten wel iets minder zijn, maar echt weg zijn ze nog niet. Wellicht heeft dit enige tijd nodig, moet ik het langer gebruiken en duurt het een tijdje voordat mijn hoofdhuid en haar eraan gewend zijn. Sinds dat ik het gebruik heb ik echter wel een ander probleem: als ik mijn haar gewassen heb is het absoluut niet makkelijk om het door te kammen. Integendeel zelfs, het lijkt wel alsof er wax/haarlak in zit want ik zou zo een pluk recht omhoog kunnen zetten en dan blijft het nog staan bij wijze van spreken. Ook was mijn haar normaal redelijk snel droog, maar sinds dat ik deze shampoo gebruik duurt dat ook een stuk langer.
  Ik heb geen idee of dit normaal is of dat ik wellicht iets fout doe (nou zou ik niet weten wat). Misschien moet ik het nog een langere tijd gebruiken of wellicht is deze Dr. Organics niet de juiste sulfaatvrije shampoo voor mij en moet ik een andere gebruiken?

  Ik hoop dat hier mensen zijn die me zouden kunnen helpen of suggesties hebben. Het is namelijk behoorlijk vervelend omdat ik het enerzijds wel leuk vind om weer wat langer haar te hebben, maar het anderzijds behoorlijk vervelend is om lang haar te hebben dat alleen maar irriteert en niet zacht, schoon en fijn aanvoelt.

  P.S. Ik gebruik al een maandje of 1,5 à 2 geen gel meer in mijn haar, omdat het dan helemaal snel vies wordt als het langer is en ik mijn haren niet te vaak wil wassen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 21 juni 2016 at 23:11

   Ben je al eens bij een echt goede salon naar binnen gelopen voor wat vrijblijvend advies hiervoor? Ze kunnen dan je haar en hoofdhuid even zien en voelen en dan wellicht/hopelijk beter advies geven? Succes in ieder geval, lijkt me echt heel vervelend..

 • Avatar van Monica
  Reply Monica 18 maart 2016 at 19:24

  Heel fijn artikel!

 • Avatar van kfijneman
  Reply kfijneman 26 november 2015 at 14:18

  Bedankt voor de tip! De CHI keratin heb ik gehad, maar hielp niet voldoende. En mijn haar is ook nog eens snel vet, dus denk dat ik beter geen olie-achtige kan pakken zoals die van Collistar. Ik ga eens goed speuren :)

 • Avatar van Mieke
  Reply Mieke 5 oktober 2015 at 16:00

  Dank je wel voor je tips, mijn hoofdhuid is de laatste tijd zo geïrriteerd! :(

 • Avatar van beautybylj
  Reply beautybylj 4 oktober 2015 at 13:40

  Ik ben een tijd geleden ook overgestapt naar shampoo zonder sls en sles en ik merk zeker verschil! Ik gebruik de producten van Dr. Organic!

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 3 oktober 2015 at 06:45

  Wat een fijne uitleg, ik wist wel dat beiden niet goed waren, maar het was me niet helemaal duidelijk allemaal, nu wel :-). Ik heb geen onrustige hoofdhuid over het algemeen, maar wel lang en krullend haar, dus ik ga toch maar eens kijken naar een beter alternatief…..de prijzen zijn echt heel verschillend en sommige echt veel duurder dan een shampoo met dit alles erin……Ik ga de tip van Janneke, over de Hema naturel baby lijn maar eens proberen, eens kijken of ik verschil merk met mijn krullen en hoofdhuid.

 • Avatar van YuSt
  Reply YuSt 2 oktober 2015 at 20:17

  Aaaah fijne tips! Ik gebruik nu ook natuurlijke haarproducten en ben er heel blij mee. Geen jeuk meer. Fijn om nog meer merken te ontdekken!

 • Avatar van Manon Boerakker
  Reply Manon Boerakker 2 oktober 2015 at 17:25

  Ik ben hier wel eens benieuwd naar

 • Avatar van Lizet
  Reply Lizet 2 oktober 2015 at 16:25

  Bedankt voor de goede uitleg!

 • Avatar van Lovely Charlotte
  Reply Lovely Charlotte 2 oktober 2015 at 13:37

  Wat een fijne blog! Ik heb ook last van een gevoelige hoofdhuid en wist helemaal niet van dit af. Ga er voortaan zeker op letten, dankjewel!

 • Avatar van Marieke
  Reply Marieke 2 oktober 2015 at 12:44

  Ik heb zelf ook last van een gevoelige hoofdhuid, maar sinds ik alleen maar sulfaatvrije shampoo’s gebruik, heb ik er bijna geen last meer van. Ik vind persoonlijk de shampoo van Senzimi erg fijn (heb er ook een review over geschreven), en de shampoo van Benecos is ook erg prettig (en lekker budget!).

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 oktober 2015 at 14:43

   Bedankt voor het delen van je tips!

 • Avatar van Aisha
  Reply Aisha 2 oktober 2015 at 12:21

  Goed artikel! Ik heb afgelopen week sulfaatvrije shampoo & conditioner gekocht van Palmer’s, ook nog eens speciaal voor krullend haar. Voor krullend haar schijnen sulfaatvrije shampoo’s sowieso beter te zijn en met een super jeukende hoofdhuid werd het wel echt tijd om over te stappen voor mij. Hopelijk helpt het!

 • Avatar van Janneke
  Reply Janneke 2 oktober 2015 at 10:17

  Ik gebruik sinds een tijdje de babyshampoo van de Hema in de natural lijn. Inderdaad eerst even wennen, maar nu willen mijn krullen veel beter zitten en heb ik geen last meer van een schilferige hoofdhuid. Ook nog eens lekker budget…

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 2 oktober 2015 at 10:13

  Ik vind vooral de shampoo van Collistar heel erg fijn. Zelf was ik mijn haar 2x per week, dat scheelt ook al erg veel!

 • Avatar van Corrie
  Reply Corrie 2 oktober 2015 at 09:41

  Ik ben vorige week ook overgestapt naar een zo natuurlijk mogelijk product ivm aanhoudende jeuk op mijn hoofd en het idee hebben dat mijn haar niet meer schoon wilde worden. Mijn keuze? Tea Tree Shampoo en conditioner van Dr. Organic :) (de jeuk is weg en het is wel reuze schoon).

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 oktober 2015 at 10:08

   Dr. Organic heeft inderdaad ook erg fijne en ‘schone’ producten!

 • Avatar van Karen
  Reply Karen 2 oktober 2015 at 09:37

  Wat een fijne tips. Ik heb die van L’Oreal wel al geprobeerd, de rest nog niet. Ik gebruik er nu een van Lush voor krullend haar. Ik vind die heel fijn, maar de conditioner van Lush vind ik echt een drama. Die doet het niet voor mij. Jammer!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 oktober 2015 at 10:09

   Mehhh, zo jammer! Retread al eens als conditioner gebruikt?

   • Avatar van Karen
    Reply Karen 2 oktober 2015 at 10:32

    Die ken ik niet. Ook van Lush?

 • Avatar van Simone
  Reply Simone 2 oktober 2015 at 09:27

  Interessant artikel dit! Ik ga me er eens nog verder in verdiepen :).

 • Avatar van AA Beautyaddicts
  Reply AA Beautyaddicts 2 oktober 2015 at 09:24

  De No Poo van Yves Rocher is heel fijn!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 2 oktober 2015 at 08:52

  Wat een interessant onderwerp.
  Ik wist dit alles niet.
  Zo een groot prijsverschil van al die producten.
  Nooit geweten dat het Italiaanse merk zo een speciaal product verkoopt.

  Xoxo

 • Avatar van s3xyglass3s
  Reply s3xyglass3s 2 oktober 2015 at 08:01

  Je kan natuurlijk ook proberen om je haar helemaal niet te wassen met shampoo. Dan gebruik je alleen water, de natuurlijke olien van je hoofdhuid leggen een beschermend laagje om je haar waardoor het vuil ook bijna niet kan hechten. Wel een min puntje is dat je dan een paar weken met een vette coupe rondloopt als je stopt met shampoo, omdat je hoofdhuid nog teveel talk produceert
  Hier staat het uitgebreid beschreven; http://blog.sabinemetz.nl/2015/04/nooit-meer-shampoo-alleen-water/

  :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 oktober 2015 at 10:11

   Bedankt voor het delen van de tip! Ik denk wel dat dit misschien meer geldt voor mensen die langer haar hebben en geen stylingproducten gebruiken, met kort haar waarin ik regelmatig stylingproducten gebruik heb ik die reinigende werking van een milde shampoo helaas wel echt nodig..

 • Avatar van jeapiebel
  Reply jeapiebel 2 oktober 2015 at 07:42

  Ik heb het nooit geweten over SLS en SLES… goed om meer te weten te komen nu.

 • Avatar van femkedj
  Reply femkedj 2 oktober 2015 at 06:44

  Ik ben hier erg benieuwd naar en denk dat ik dit wel een keer ga proberen!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.