Lifestyle Mama & Kind

Wereld Toiletdag | WC-weetjes & hygiënetips

19 november 2015

wereld toiletdag
Even een heel ander onderwerp dan normaal, maar wel eentje om wat vaker bij stil te staan. Het is vandaag Wereld Toiletdag. Dè dag om aandacht te geven aan de 2,5 miljard mensen die wereldwijd onder slechte hygiënische omstandigheden leven, wat onder andere leidt tot een hoge kindersterfte. Zo sterven er jaarlijks 800.000 jonge kinderen aan diarree. Iets wat hier enkel een nare en tijdelijke aandoening is, is door slechte hygiënische voorzieningen in onder andere de Sahara en Zuid-Azië één van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen onder de vijf jaar. Terwijl ze met informatie, schoon drinkwater, toiletten en zeep al te redden zijn.

Goed je handen wassen nadat je naar het toilet bent geweest is de beste manier om het overbrengen van ziektekiemen te voorkomen. Waar je misschien niet bij nadenkt is dat de toiletbril noch de wc-pot de broedplaats van bacteriën is, maar eerder de spoelknop, kraan, lichtschakelaar en deurklink. Vergeet deze plekken daarom niet regelmatig goed schoon te maken.

wereld toiletdag

Wist je dat..
– je gemiddeld zes tot acht keer per dag naar de wc gaat?
– dit voor heel Nederland samen zo’n 20 miljoen keer is?
– je één tot drie jaar van je leven op ‘het kleinste kamertje’ doorbrengt?
– social media, gamen en lezen de favoriete bezigheden zijn terwijl je op het toilet zit?
– maar liefst een kwart van de vrouwen de wc-deur open laat?
– slechts 64% van de vrouwen na elk toiletbezoek haar handen wast?
– je zo’n 25 velletjes toiletpapier per dag gebruikt?
Edet zich ook inzet voor betere sanitaire voorzieningen in derde wereld landen?

Tips om je kind hygiënisch naar het toilet te laten gaan
Jong geleerd is oud gedaan gaat hier goed op. Vanaf de leeftijd van 2/3 jaar gaat een kind naar het toilet. Leer vanaf het allereerste yay-momentje op het potje dat je hierna eerst goed afveegt met zacht toiletpapier en daarna naveegt met vochtig toiletpapier. Dit is niet alleen zacht voor de huid, maar ook hygiënisch en geeft een echt schoon en fris gevoel. Nadat de broek weer omhoog is gelijk even de handjes wassen en klaar ben je!

Gaat je kindje niet meer op een potje maar op het toilet, gebruik dan een krukje of verhoging waar je zoon en/of dochter de voeten op kan laten steunen. Door de vaste grond onder de voeten voelt een kind zich fijner op het toilet en zit hij/zij in een betere houding.

wereld toiletdag

Een nieuwe stap; Shae op het potje!
Zoals je op de foto’s in dit artikel wel kan zien hebben we voor Shae alvast een potje in huis gehaald. We merken namelijk dat ze echt al wel aangeeft als ze ‘moet’, dus een goede tijd om er langzaam mee te beginnen dachten wij zo. Paul en ik waren er zelf als kind redelijk vroeg bij met onze zindelijkheid overdag – beide rond onze 2e verjaardag – en wie weet zit het in de genen ;) Gewoon af en toe ongedwongen op het potje zetten, uitleggen wat het is en wat ze erop kan doen. Niet alleen uit hygiënisch oogpunt maar ook fijn om van de berg luiers af te komen en dan maar duimen dat het een beetje wil lukken!

Mocht iemand nog tips hebben bij het zindelijk maken van je kindje dan zie ik je reactie onder dit artikel graag tegemoet :)

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

balkje-nieuwe-layout

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Dhini
  Reply Dhini 20 november 2015 at 20:33

  wat prachtig meid!

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 20 november 2015 at 00:51

  Wat een leuke foto, ze word zo groot. Ik heb nog nooit, van deze dag gehoord, wel goed om daar aandacht aan te besteden….

 • Avatar van Esmée
  Reply Esmée 19 november 2015 at 14:10

  Ik wist niet dat deze dag bestond!

 • Avatar van Jamey
  Reply Jamey 19 november 2015 at 14:03

  Wat een grote meid is het al zeg!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.