Beauty

De 5 beauty ingrediënten die je beter kan vermijden

30 december 2015

beauty ingrediënten
Ik schrijf met regelmaat over beauty ingrediënten in producten die goed voor je huid zijn en echt wat toevoegen, maar er zijn helaas ook ingrediënten in huidverzorgingsproducten terug te vinden waar je minder blij van wordt. Wellicht een idee om het nieuwe jaar met een schone lei en uitgeruimde beautykast te beginnen vol producten zònder irriterende, uitdrogende en belastende ingrediënten? Je huid zal je dankbaar zijn ♥

De belangrijkste functie van de huid is de bescherming van het lichaam tegen invloeden van buitenaf. De huid zorgt ervoor dat we niet uitdrogen, regelt de temperatuur van het lichaam en maakt bijvoorbeeld vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Een prachtig mechanisme die je liever niet tegen wil werken waardoor het rood kan worden, kan gaan jeuken, schilferen en/of irriteren of nog erger.. Probeer daarom de volgende 5 beauty ingrediënten zoveel mogelijk te vermijden!

beauty ingrediënten

1. Sulfaat (SLS/SLES/ALS)
Dit ingrediënt zorgt ervoor dat producten als (hand)zeep, showergel en shampoo lekker schuimen, maar werkt helaas ook flink ontvettend waardoor je het natuurlijke beschermingslaagje van de huid wordt verwijderd. Ik schreef al eerder eens een artikel over shampoo zonder SLS en SLES, misschien leuk/handig/interessant om eens te lezen?

Op de INCI/ingrediëntenlijst te herkennen als onder andere: sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate en ammonium lauryl sulfate.

2. Alcohol
De zachte alcoholen die meestal gewonnen worden uit plantaardige vetten zijn zeker niet verkeerd in producten, maar de harde alcoholen kan je beter vermijden. Ze drogen de huid uit, tasten de beschermlaag van de huid aan en maakt je huid hierdoor gevoeliger voor invloeden van buitenaf.

Op de INCI/ingrediëntenlijst te herkennen als onder andere: alcohol denat., ethyl alcohol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol.

3. Parabenen
Dit wordt in producten gestopt om deze langer houdbaar te maken, maar worden door de bloedbaan opgenomen verspreid door het hele lichaam. Het kan zorgen voor roodheid, een schilferige huid en jeuk. Daarnaast staan Parabenen erom bekend oestrogeen (het vrouwelijk hormoon) na te bootsen en is hierdoor een zeer twijfelachtig ingrediënt waarvan de gevolgen op de lange termijn niet voldoende onderzocht zijn. Vermijden dus als het ook maar een beetje kan. Better safe than sorry!

Op de INCI/ingrediëntenlijst te herkennen als: eindigend op -parabe(e)n.

4. Microplastics
Helaas zitten er in beautyproducten nog wel eens stoffen die niet alleen slecht zijn voor je huid, maar ook voor het milieu. Zo zitten er in veel scrubproducten plasticdeeltjes voor de scrubbende werking terwijl er ook gekozen kan worden voor natuurlijke scrubdeeltjes zoals zout, suiker en bijvoorbeeld gemalen pitten van vruchten. Zodra je je douchecabine uitstapt spoelen de plasticdeeltjes het milieu in waar dit niet (!) wordt afgebroken met alle gevolgen voor het milieu..

Op de INCI/ingrediëntenlijst te herkennen als onder andere: polypropyleen (PP), polyethyleen (PE), polyethyleentereftalaat (PET) of nylon.

5. Parfum
Het is fijn als een product lekker ruikt, maar helaas zorgt parfum er vaak voor dat een huid reageert door rood, jeukerig, gevoelig en geïrriteerd te worden. Door deze irriterende werking van parfum op de huid wordt de beschermingslaag van de huid flink aangetast. Kies dus liever voor parfumvrije huidverzorging. Ook de natuurlijke geurstoffen van essentiële/etherische oliën kunnen helaas flink irriterend werken en zijn dus ook niet aan te raden voor de (erg) gevoelige huidtypes.

Op de INCI/ingrediëntenlijst te herkennen als onder andere: fragrance, perfume of parfum.

beauty ingrediënten

Er zijn nog een paar beauty ingrediënten die in bovenstaand rijtje zouden passen – zoals ftalaten (weekmakers) en formaldehyde – maar dit zijn wat mij betreft toch echt de meest belangrijke om mee te beginnen waarmee je je huid een groot plezier doet als je stopt ze te gebruiken. Je zal merken dat als je overstapt naar producten met een ‘schonere’ ingrediëntenlijst je huid na zo’n vier weken echt mooier, egaler, zachter, gladder en stralender zal worden.

Tip! In de rubriek Beauty Food schrijf ik regelmatig over beauty ingrediënten die wèl aan te raden zijn in verzorgingsproducten :)

Let jij op de ingrediënten in je beautyproducten? Misschien leuk om je favoriete ‘schone’ producten te delen in de reacties onder dit artikel als tip voor anderen?

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Marie-Anne Maas
  Reply Marie-Anne Maas 7 november 2018 at 09:52

  Ik gebruik de minerale make-up van Creative Cosmetics,Daar zit geen rommel in alleen goede ingrediënten.Dat merk ik heel goed want ik had na een weekendje bij ouders geweest te zijn,mijn make-up vergeten en toen moest ik weer terug naar M’n oude make-up met als resultaat irriterende en tranende ogen.Creative Cosmetics doet ook veel voor de geïrriteerde huid,pukkels,puistjes,eczeem ed. omdat het gemaakt is uit mineralen.Superfijn om te gebruiken.

 • Avatar van Céline
  Reply Céline 16 januari 2016 at 16:54

  Ik let altijd op de ingrediënten als ik een product koop. Als ik parabenen zie dan komt het product onmiddellijk weer in de rekken te staan. SLS is helaas niet zo makkelijk te vermijden. Ik ging een tijdje geleden op zoek naar handzeep zonder SLS en het duurde toch wel heel lang alvorens ik vond wat ik zocht.

 • Avatar van Priscilla Rolvers
  Reply Priscilla Rolvers 14 januari 2016 at 14:08

  Mooie opsomming! Ik vind de shopping guide van David Suzuki ook erg fijn. http://www.davidsuzuki.org/publications/downloads/2010/whats-inside-shoppers-guide.pdf

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 januari 2016 at 14:18

   Dankjewel! Handig lijstje en zeker weer materiaal om eens uit te pluizen en te leren :)

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 31 december 2015 at 19:55

  Fijn artikel, dank je wel, hier kan ik wat mee, dat is ideaal. Ik doe mijn best om erop te letten.

 • Avatar van Eline | Simply Handwritten
  Reply Eline | Simply Handwritten 31 december 2015 at 10:21

  Wat een fijn artikel weer :) De meeste dingen wist ik al, maar soms is het wel goed om weer even op de vingers getikt te worden. Volgens mij staan er namelijk nog genoeg “foute” producten in mijn kast.

 • Avatar van Evelien - http://www.ohfashion.nl
  Reply Evelien - http://www.ohfashion.nl 30 december 2015 at 23:39

  Fijn artikel Dees! Ik heb de grootste hekel aan microplastics/microbeads. Vreselijk zijn deze, zo slecht voor het milieu en de dieren. Ik heb trouwens nog nooit gereageerd op alcohol en parfum, maar als ik het kán vermijden doe ik dat zeker. Jammer dat het in Lush soms nog wel zit, net als parabenen, maar ja…

 • Avatar van Manon Boerakker
  Reply Manon Boerakker 30 december 2015 at 13:27

  Interessant om te lezen, want ik had nooit iets gelezen over microplastics.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 december 2015 at 21:23

   Fijn dat je er iets van opgestoken hebt en.. spread the word! :)

 • Avatar van Varenka W
  Reply Varenka W 30 december 2015 at 13:06

  Leuk om er weer aan herinnert te worden.
  Soms is een nieuw produckt in de schappen zo mooi en aantrekkelijk dat ik die hele lijst in mijn enthousiasme weer “vergeet” , nou ja, eerder aan m’n laars lap ;-)
  Krijg ik bijna altijd spijt van…….
  Daar is mijn dochter en schoonmoeder dan weer blij mee, dus een groot probleem is het niet, maar je hebt helemaal gelijk hoor.
  Een klein beetje opletten scheelt al enorm.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 december 2015 at 21:24

   Ik ben ook nog wel eens zo ‘stug’ om toch een product te kopen waar één of enkele van deze ingrediënten wel in zitten, maar kom er dan ook vaak wel achter doordat mijn huid erop reageert..

 • Avatar van Marieke
  Reply Marieke 30 december 2015 at 11:54

  Ja, ik let er zeker op! Vandaar dat ik meestal voor natuurlijke verzorgingsproducten ga, omdat die vaak deze ingrediënten niet bevatten. Ik blijk zelf ook een gevoelige huid te hebben en niet goed op sulfaten e.d. te reageren. Sinds ik bepaalde stoffen vermijd is mijn huid (en haar) ontzettend vooruit gegaan. Mijn huid is bijvoorbeeld gevoelig voor couperose, maar dat gaat tegenwoordig een stuk beter :-)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 december 2015 at 21:24

   Wow, wat fijn dat de verandering in producten zo goed is voor je huid!

 • Avatar van beautifulday4makeup
  Reply beautifulday4makeup 30 december 2015 at 10:23

  Ik probeer ook altijd op deze ingredienten te letten, vooral op sulfaten en parabenen…

 • Avatar van Martine
  Reply Martine 30 december 2015 at 09:02

  Ik probeer wel op ingredienten te letten, maar als ik eerlijk ben vind ik het toch wel erg lekker als een shampoo schuimt als een malle. Mijn ervaring is dat er zeker voor kinderen genoeg producten zijn te vinden die wel sulfaten bevatten maar toch erg zacht zijn.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 december 2015 at 09:08

   Klopt hoor, als er dan maar een flinke dosis aan terugvettende/voedende ingrediënen tegenover staat dan is de balans een beetje terug :) Dat schuimen is ook gewoon zo lekker!

 • Avatar van femkedj
  Reply femkedj 30 december 2015 at 08:09

  Fijne info weer. Ik let eerlijk gezegd nooit zo op ingrediënten, misschien een mooi doel voor 2016 :-)!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 30 december 2015 at 06:37

  Dank je wel voor deze handige lijst!
  Dit zal ik uitprinten en in de handtas doen zodat als ik een beautyproduct ga kopen nooit kan vergeten om de lijst te checken wat er niet in moet zitten.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.