Huis & interieur

Interieur tips voor een betere vibe in huis

11 december 2015

interieur tips
Regelmatig krijgen wij van mensen die hier op visite komen de opmerking en het grote compliment dat er een fijne sfeer in huis hangt, mensen zich hier snel op hun gemak en ‘thuis’ voelen en dit zette mij aan het denken. Natuurlijk heeft dit ook vast met onszelf en onze gastvrijheid te maken – hoop ik toch – maar ook in huis zijn er zeker enkele dingen waar je rekening mee kan houden voor een betere vibe in huis. Vandaag deel ik hiervoor enkele interieur tips met je, ik hoop dat je er wat aan hebt :)

interieur tips interieur tips
Opruimen

Tsjah, ik kan niet saaier beginnen dan door te zeggen dat je gewoonweg flink aan het opruimen moet gaan. Lekker KonMari stijl alles weggooien waar je niet blij van wordt ;) Nouja, niks weggooien waar je spijt van gaat krijgen natuurlijk! Na dit uitzoekwerk kan het leukere werk beginnen: opnieuw indelen. Als alles een eigen plekje heeft, er zo min mogelijk rommel en frutsels in het zicht staan en ook in alle lades en achter elk deurtje alles opgeruimd is voelt dit al een heel stuk beter. Geloof me, de uitspraak ‘rust in je huis = rust in je hoofd’ is er niet voor niks.

Zo zijn wij dit jaar echt rigoureus door ons huis gegaan en hebben we vuilniszakken vol aan andere mensen weg kunnen geven, weg kunnen gooien en hebben we het één en ander aan overbodige spullen verkocht waardoor er niet alleen meer ruimte in huis is gekomen, maar we er ook nog een extraatje aan over hielden. Win win!

Hier in huis zijn we bijvoorbeeld dol op dozen, draadmanden, opbergmanden, een klepbank waar veel spullen in kwijt kunnen.. Lekker alles uit het zicht :)

interieur tips interieur tips

Verlichtingsplan
Vooral als alles lekker opgeruimd is, het wat later op de dag wordt en het nodig is om verlichting aan te doen komt de sfeer in huis echt tot leven. Wij hebben zelf bijna nooit de standaard plafonnières aan, maar hebben gekozen voor lichtpunten op bepaalde plekken die samen zorgen voor zowel functioneel licht (bij de televisie, om bij te kunnen lezen of te kunnen werken achter de PC/laptop), maar ook voor sfeerverlichting zoals gezellige wandlampjes, boekenkastlampjes, windlichten, geurkaarsen en dergelijke. Het geeft mij in ieder geval echt een heel fijn warm en huiselijk cocoon-gevoel ♥

interieur tips interieur tips

Schone lucht
Het is belangrijk om de lucht in huis zo schoon mogelijk te houden en dat kan nog wel eens lastig zijn met de goed geïsoleerde huizen van tegenwoordig. Een te droge en vervuilde lucht in huis kan zorgen voor een droge huid, geïrriteerde luchtwegen, statisch geladen zijn en bijvoorbeeld een verminderde weerstand. Goed ventileren is sowieso aan te raden, dus zet regelmatig je ramen even lekker open, ’s nachts de verwarming uit en de ventilatieroosters open en denk ook aan de luchtvochtigheid in huis door bijvoorbeeld het hangen van de bekende waterbakjes aan de verwarming of de aanschaf van een luchtbevochtiger. Echt een onmisbaar punt tussen deze interieur tips die letterlijk zorgt voor een fijne air in huis :)

Zo hebben wij sinds een tijdje de Dyson ventilator en luchtbevochtiger in één die naast een koel briesje ook de temperatuur en luchtvochtigheid in huis kan meten en hierop inspeelt door een fijne nevel gereinigd water te verspreiden. Ik was heel benieuwd of het wat zou uithalen aangezien wij al erg goed ventileren. Maar toch ben ik (zeker in de herfst en winter) erg snel statisch geladen, heb ik een droge huid en heb ik al snel zo’n gevoel in mijn neus alsof er altijd een neusverkoudheid op de loer ligt. En nee, nu wil ik niet klinken als één of andere overdreven Amerikaanse reclame, maar ik merk wel degelijk verschil.

Ik zet het apparaat elke dag een paar uurtjes aan op de automatische stand en ik voel gewoon een soort van ‘frisheid/helderheid’ in mijn hoofd, mijn huid lijkt minder droog (maar dat kan ook door andere verzorgingsproducten komen natuurlijk), ik heb minder last van droge en geïrriteerde ogen, ben zo goed als nooit meer statisch geladen als ik opsta van de bank en vooral: kan de dagen nu redelijk goed doorkomen zonder de allergiepillen van de katten die ik tot voor kort acht jaar lang heb geslikt. Ik snap dat het met de flinke aanschafprijs niet een aanschaf is die je zomaar doet, maar het is zeker iets om over na te denken. Voor de juiste info, wij hebben thuis de Dyson AM10 luchtbevochtiger.

Ik heb dit apparaat vrijblijvend van Dyson toegestuurd gekregen, dus ben niet betaald om hier reclame over te maken. Dit is ook niet mijn insteek, maar wilde wèl graag mijn persoonlijke ervaring hiermee delen omdat ik vooraf echt sceptisch was maar positief onder de indruk ben.

interieur tips
Schuiven met meubels

Om niet al te zweverig te worden ga ik het niet hebben over Feng Shui, maar er zijn toch bepaalde dingen om rekening mee te houden als je je huis inricht qua meubels. Door meubels en tapijten in bepaalde denkbeeldige lijnen of blokken te zetten kan je al een behoorlijke rust creëren, zet geen stoelen of banken neer zodat je met je rug naar een deuropening zit, zorg voor ruime looppaden langs meubels, zorg voor een balans in vierkante en ronde vormen (niet alleen in meubels, maar denk ook in accessoires zoals kussens, vazen, kandelaars en dergelijke) en maak van je zithoek één geheel door middel van een mooi kleed.

Kortom: ga na het opruimwerk gewoon eens lekker aan het schuiven met je meubels en ‘voel’ de ruimte aan voor een paar dagen. Ook leuk: zo heb je alles bij elkaar nog niet eens geld uit hoeven geven en heb je toch het gevoel van een totaal nieuw interieur.

orac plinten
Mooie plinten en sierlijsten doen meer dan je denkt
Een onderdeel waar niet veel mensen bij nadenken is om eens naar de afwerking van ruimtes te kijken. Bekijk bijvoorbeeld bovenstaande afbeeldingen en zie wat een enorm verschil qua gevoel in de ruimte een set mooie Orac plinten en/of sierlijsten kan veroorzaken. Zo geef je je huis meer een designuitstraling en dat in slechts korte tijd en je kan er vaak ook nog elektriciteitskabels achter wegwerken waardoor de gehele ruimte nog cleaner oogt. Van die mooie hoge plinten.. ik hou ervan!

interieur tips


Nog meer interieur tips

Natuurlijk helpt het voor de sfeer in huis ook heel erg mee als je niet teveel verschillende en donkere kleuren door elkaar gebruikt per ruimte, als je goed gebruik maakt van planten (niet alleen voor de sfeer, maar ook weer voor die schone lucht in huis belangrijk), het karakter van het huis benadrukt en eer aan doet, natuurlijke elementen terug laat komen en ervoor kiest om bijvoorbeeld veel foto’s van vrienden en familie op één punt bij elkaar te hangen in plaats van door de hele ruimte uit te stallen op meubels, kastjes en plankjes. Wie weet haal je nog wel leuke inspiratie uit dit artikel met originele foto DIY’s?

En wist je dat de ideale temperatuur in je huis ’s nachts het beste rond de 15 graden en overdag rond de 19 graden is? Natuurlijk is dit heel persoonlijk en ook hierbij is het verstandig om even op te letten met je energie. Een beetje zuinig aan doen is nooit verkeerd voor het milieu èn je portemonnee. Tip: vergelijk eens energieleveranciers met elkaar en het kan je flink wat schelen per jaar!

Maar.. vergeet niet dat er in een huis absoluut geleefd moet worden en het geen museum is. Laat dus zeker die foto’s en persoonlijke items terug komen, zet mooie en unieke items en mooi kinderspeelgoed juist in een bepaalde hoek in het zicht (en ruim de rest lekker op in grote kisten of manden) en stapeltjes boeken of tijdschriften kunnen aan de ene kant wat rommelig ogen, maar geven ook zeker sfeer en persoonlijkheid mee in een ruimte.

Ik hoop dat je door dit artikel jeukende vingers hebt gekregen om in je huis aan de slag te gaan voor een make-over die je vooral tijd en niet eens geld hoeft te kosten. Ik ben benieuwd naar je ervaring met bepaalde tips als je ze uitvoert en ben natuurlijk ook heel benieuwd naar jouw eigen interieur tips als aanvulling op dit artikel. Laat je een berichtje achter in de reacties hieronder?

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Saskia
  Reply Saskia 7 november 2016 at 10:05

  Ik ben op zoek naar inspiratie voor mijn woonkamer. Zo te zien heb jij een hele lap vna een woonkamer maar wat heb je het prachtig ingericht. Zelf zou ik minder witte muren maken maar verder is het erg warm, opgeruimd en modern. Vooral zo’n vloerkleed vind ik mooi onder een salontafel. Helaas heb ik twee katten en durf het daarom niet aan. Behalve de haren die er in blijven hangen, hebben ze er ook een ‘pootje’ van om over te geven op matjes…

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 15 december 2015 at 02:10

  Wat een leuk artikel en wat een mooie foto’s. Fijn dat de luchtbevochtiger zo goed bevalt en je er duidelijk baat bij hebt. Wat heerlijk als je zulke complimenten over je huisje krijgt en zo te horen was het opruimen, al de moeite waard.
  Ook ik heb het afgelopen jaar heel veel opgeruimd. Eerst een ‘klein’ rondje in het voorjaar., De inrichting van de woonkamer kan ik niet veranderen omdat mijn bed in de woonkamer staat, maar ik heb bijna alle accessoires eruit gehaald en daarna opnieuw ingericht en wat hield ik veel over en wat kon er veel weg (kringloop vrienden,goed doel enzo) Maar door alles wat ik over de ‘Kondo’ manier las en zag wist ik dat het beter kon, maar dan wel op de ‘Linda’ manier. Omdat ik veel dingen niet kan, hebben vrienden van mij geholpen, zo lief. Alles waar ik de vorige keer over twijfelde, ging nu wel weg en nog veel meer dan dat, zelfs mijn schuur en voorraad kasten zijn gedaan en het voelt zo heerlijk, maar het voelt wel echt als mijn huisje en niet als een toonzaal ;-). Over een paar maanden ga ik dit nog 1x doen en dan is het een kwestie van bijhouden en reken maar dat ik dat ga doen :-).

 • Avatar van Maartje
  Reply Maartje 13 december 2015 at 17:09

  Ik heb laatst ook m’n kamer helemaal opgeruimd, en idd als het weer helemaal strak is ben ik een stuk rustiger! Als m’n kamer netjes is, is het ook veel leuker om alles weer anders neer te zetten en te stylen! leuk artikel!

 • Avatar van desiree
  Reply desiree 12 december 2015 at 17:53

  Ik als interieurstyliste merk toch dat mensen de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar die klepel hangt. Ik zal nooit iets over make-up schrijven, niet omdat ik er geen verstand van heb, ik maak me immers iedere dag op, maar iemand adviseren is toch net iets anders. En dan lees ik hier commentaren, mensen die niet weten hoe ze die inrichting, die sfeer brengen in hun huis moeten aanpakken. Wat mij altijd opvalt, in al die goedbedoelde adviezen, wat ik mis is dat niemand, behalve de professionals beginnen over de basis. Dat is nl wat je eerst goed moet krijgen. Is je huis interessant als het leeg is. Is het nog steeds goed als je alleen de stoffering op orde hebt en daarna de meubels er in zet. Begin bij het begin en bouw het op … dat is mijn advies, als ik dat toch (ongevraagd) mag geven.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 december 2015 at 14:01

   Natuurlijk mag je ook adviseren, leuk juist. Dankjewel voor je bijdrage!

 • Avatar van biancaronday
  Reply biancaronday 12 december 2015 at 15:04

  Dank je wel voor de goede tips. Zeker omdat we opzoek gaan naar een nieuw interieur, zowel voor de woonkamer, als uiteindelijk ook de slaapkamer.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 12 december 2015 at 05:41

  Goed artikel en het zo belangrijk dat een huis goed ingericht is en dat men het perfect kan schoonmaken zodat men niet dagelijks alle meubels moet verplaatsen.
  Zo design apparaat voor een fris huis is handig.
  Men heeft er wel jarenlang plezier van.

 • Avatar van Ministijl
  Reply Ministijl 11 december 2015 at 23:16

  Bedankt voor de tips! De laatste tijd ben ik echt inspiratieloos en voelt mijn huis erg kil aan..

 • Avatar van lois71
  Reply lois71 11 december 2015 at 21:17

  Aan zo’n luchtbevochtiger zit ik ook steeds vaker te denken.
  Of zo’n apparaat wat de lucht zuiverd
  Wij hadden met Sinterklaas gecourmet en hadden dit keer veel last van de geur in huis.
  Dan metk je echt dat ventileren noodzakelijk is.
  Zo’n Dyson lijkt me dan ook superfijn.

 • Avatar van Sanne, life coach Den Haag
  Reply Sanne, life coach Den Haag 11 december 2015 at 18:35

  Wat een fijne tips zeg! Krijg meteen zin om ermee aan de slag te gaan en flink op te ruimen. En de foto’s zijn ook erg inspirerend! Ben nu wel erg benieuwd naar jullie eigen interieur. Ik vind het zelf nog best lastig om in een klein appartement echt een leuke indeling te maken. Ook al doen we heel vaak spullen weg en hebben we onze ‘rommel’ in xenos bakken. Ik bewonder de mensen die echt een mooie, fijne inrichting kunnen creeeren. Groetjes!

 • Avatar van Esmée
  Reply Esmée 11 december 2015 at 14:34

  Leuk artikel! Ik ben dol op alles wat met interieur te maken heeft! Ik probeer vaak wat goedkopere accessoires te kopen met veel afwisseling

 • Avatar van Eline | Simply Handwritten
  Reply Eline | Simply Handwritten 11 december 2015 at 14:21

  Wat een fijn artikel! Mijn huis is vrij wit, maar door speels behang en wat boterbloem-gele accenten ziet het er juist niet klinisch en stijf uit. Dat vind ik heel erg fijn! Sinds de verbouwing zijn de keuken en woonkamer één L-vormige ruimte, wat echt een heel prettig open en ruim gevoel geeft. En extra reden om de keuken netjes te houden, haha!

 • Avatar van Tamara
  Reply Tamara 11 december 2015 at 14:17

  In eerste instantie dacht ik bij alle foto’s: waaauuw! Maar later kreeg ik er juist helemaal geen gezellig gevoel bij, t ziet er veel te gestyled en onpersoonlijk uit. Ik houd juist van veel persoonlijke spulletjes, foto’s en souvenirs etc in huis, maar ik denk dat het voor iedereen verschillend is, ik had een vriendin waarbij het huis zó netjes opgeruimd gestyled en klinisch was (wel mooi voor t oog) dat ik nergens aan durfde te zitten of lekker uitgebreid op de bank durfde te zitten en dat is niet wat ik uit wil stralen in mijn huis. Mijn huis mag er voor sommige mensen soms wel uit zien als een rommeltje maar dat betekend tenminste dat er ook geleefd word en dat wij gezelligheid belangrijker vinden dan ons constant druk maken over opruimen en niks vies maken. :) leuk artikel!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.