Beauty

Skincare must have | Retinol

16 december 2015

retinol
Er zijn niet heel erg veel ingrediënten waar ik ècht in geloof als het op huidverzorging aan komt. Elke dag goed maar zacht je huid reinigen, op z’n tijd exfoliëren met een product wat bij je huidtype past, hydrateren en beschermen tegen de zon. That’s it. Maar.. als het op ingrediënten aankomt zijn er een paar die ècht wat meer voor je doen, waarvan Retinol (Vitamine A) er eentje is die toch wel in de top 5 staat. Ik vertel je er alles over en deel een paar producttips met je :)

Wat doet Retinol
Vitamine A, oftewel Retinol, heeft een verjongende werking op de huid, heeft een licht exfoliërende werking tot in de diepere huidlagen, zorgt voor een boost in de celvernieuwing, kan pigmentvlekjes, fijne rimpeltjes en lijntjes bestrijden en helpen te voorkomen, maakt de huid gladder, egaler en zachter en kan littekens van bijvoorbeeld acne en huidbeschadiging door onder andere zonschade herstellen. Het wordt niet voor niks dè reparerende vitamine genoemd.

Interessant weetje: Vitamine A zuur (tretinoïne) werd ingezet bij acne waarbij het opvallend was dat de gebruikers niet alleen minder last kregen van acne, maar er ook jonger uit gingen zien. Zo werd ontdekt dat de mildere en hieruit afgeleide Vitamine A/Retinol breder ingezet kan worden. Producten met Vitamine A zuur zijn enkel op recept verkrijgbaar via de huisarts of huidarts.

Het positieve effect van een product met Retinol/Vitamine A is helaas niet blijvend en houdt dus alleen aan zolang je een product met dit ingrediënt erin blijft gebruiken. Maar geloof me; als je er eenmaal mee begonnen bent en het bij jouw huid en huidbehoeftes past dan ben je verslaafd voor het leven ♥

Hoe gebruik je Retinol
Het is bij dit product belangrijk dat je het opbouwt en dus niet gelijk een hoog percentage dagelijks op je gezicht gaat smeren. Begin bijvoorbeeld twee keer in de week met een dun laagje in de avond en bouw dit in een paar weken op naar elke avond een normale hoeveelheid. Je brengt een product met retinol aan op een goed gereinigde huid, wacht even tot het in is getrokken en als je een normale tot droge huid hebt kan je er gerust nog een goede moisturizer over aanbrengen.

Je huid kan de eerste periode een beetje schilferig en rood worden en je kan last krijgen van wat jeuk, maar dit hoort na een paar weken weer over te gaan. Blijft dit dan kan je beter stoppen met het gebruik.

Waarschuwing
Gebruik een product met Retinol (Vitamine A) niet als je huid hypergevoelig is, als je eczeem hebt of als je zwanger bent. Verder is het belangrijk het product op een droge, koele en donkere plek te bewaren omdat het een erg instabiel ingrediënt is (vermijd daarom ook producten met Retinol/Vitamine A in potjes omdat de werking zo nooit gegarandeerd kan blijven) en wordt je huid er wat gevoeliger voor de zon door dus overdag smeren met een product met SPF is zeker aan te raden.

Ik heb al verschillende producten met retinol op de website behandeld, maar de beautywereld zit niet stil en er zijn weer enkele nieuwe producten bij gekomen die ik graag aan je voorstel.

retinol

Paula’s Choice Skin Recovery super antioxidant concentrate serum 30ml, €33,90
Dit serum voor de normale tot erg droge huid bevat niet alleen retinol maar ook onder andere olijfolie, vitamine E, bisabolol, algenextract, groene thee extract en soja olie. Deze ingrediënten versterken elkaars werking en bieden een totaalpakketje voor de huid die echt wat extra’s kan gebruiken als het aankomt op voeding. Het product bevat geen geur en kleurstoffen en is niet op dieren getest.

Het serum is een beetje olie-achtig van textuur, is erg zuinig in gebruik, maakt de huid direct soepel en zacht en laat bij mij geen roodheid of irritatie achter. Dit product is zelfs zacht genoeg om rondom de ogen te kunnen gebruiken.

retinol

Dermalogica AGE Smart overnight retinol repair 30ml (+15ml buffer cream), €119,00
Dit product bevat een hogere concentratie retinol, namelijk 0,5%, en bevat verder nog een combinatie van onder andere glycerine, peptides, Vitamine C, amino zuren en kalmerende ingrediënten die samen een mooi totaalpakketje aanleveren om huidveroudering te minimaliseren en te gaan voorkomen. Mocht je huid nog geen ervaring hebben met retinol dan is er de buffer cream meegeleverd die een kalmerende basis biedt om de retinol de eerste periode mee te vermengen om de concentratie op te kunnen bouwen.

Het product voelt aan als een serum, trekt snel in, is wederom zuinig in gebruik en laat de huid gelijk lekker gehydrateerd aanvoelen. Ik voel hierbij heel lichtjes een tinteling, maar krijg ook hierbij geen last van roodheid of schilfering. De geur hiervan is heel zacht en wat lavendel-achtig.

retinol

Paula’s Choice Resist anti-aging 1% retinol booster 15ml, €55,90
Zoals je ziet bevat dit product zelfs 1% retinol en dit is dus echt meer geschikt voor de huid die al bekend is met het ingrediënt maar graag een hogere concentratie zou willen. Naast de retinol zit er onder andere appelextract, zoethout, havermoutextract en plantaardige vetzuren in. Een combinatie die niet alleen huidveroudering flink aanpakt, maar ook de huid herstelt en kalmeert.

Het is met dit serum de bedoeling dat je één tot drie druppels door je nachtcrème mengt. Langzaam opbouwen en overdag een product met minimaal SPF25 gebruiken is hierbij zeker aan te raden.

De booster bevat geen geur- en kleurstoffen en is niet op dieren getest, laat zich makkelijk met een crème vermengen en voelt zacht aan op de huid. Op de één of andere manier voelt hij een klein beetje plakkerig aan, maar ’s ochtends voelt de huid wel gelijk heerlijk zacht aan en ziet deze er erg rustig uit. Ondanks de hoge concentratie retinol dus ook hierbij geen roodheid, jeuk of schilfering, maar ik moet er wel bij zeggen dat ik (mijn huid) al ervaring heeft met dit ingrediënt dus er waarschijnlijk al aan gewend is.

retinol

Ik weet nog goed dat ik begon met dit ingrediënt en echt eventjes geduld moest hebben voor de resultaten kwamen. Even doorzetten dus, maar je zal merken dat je huid na een paar weken steeds gladder, zachter en soepeler wordt en dat droogtelijntjes, rimpeltjes en vlekjes (zowel pigmentvlekjes als rode plekjes van ex-onzuiverheden en dergelijke) steeds minder worden. De producten zijn misschien even een hap uit je budget, maar wel enorm zuinig in gebruik waardoor je er wel een hele tijd mee vooruit kan. Zeker voor 30-plussers is retinol/vitamine A een heel mooi ingrediënt om aan de huidverzorgingsroutine toe te voegen.

Mocht je trouwens boeken zoeken die je meer kunnen leren over huidverzorging en ingrediënten dan kan ik de volgende drie onder andere aanraden:

Jetske Ultee, Dr. Jetske’s huidboek
Paula’s Choice, The Original Beauty Bible
– Marieke Schutte, Lexicon van cosmetische ingrediënten.

Heb jij ervaring met dit ingrediënt? Is het iets wat jou aanspreekt en bij jouw huid past?

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?
Dit artikel bevat product(en) die ik heb ontvangen van een merk of bedrijf.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Lin
  Reply Lin 19 december 2015 at 18:53

  Ik had er wel al over gehoord maar me er nog niet in verdiept, dus bedankt voor de uitleg. Ik gebruik al een aantal producten van Paula’s Choice. Ik ga zeker even kijken naar bovengenoemde producten van dit merk.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 17 december 2015 at 06:04

  Wat een goed artikel!
  Ken dit helemaal niet dus ben nu zeer geinteresseerd in producten met Retinol.

  Xoxo

 • Avatar van YuStSoMe
  Reply YuStSoMe 16 december 2015 at 21:41

  Ik hoop dat ik ooit iets aan mijn droogte rimpels onder mijn ogen kan doen, dat stoort mij het meeste aan het ouder worden. Pigmentvlekjes vind ik zelfs mooi. Geen probleem mee. Zou het nog baten bij 45+?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 december 2015 at 21:54

   Het wordt echt als wondermiddel ingezet bij de oudere en rijpere huid, dus zeker het proberen waard denk ik?

 • Avatar van Maartje
  Reply Maartje 16 december 2015 at 16:05

  interessant artikel! lijken me fijne producten!

 • Avatar van Kiss & Make-up
  Reply Kiss & Make-up 16 december 2015 at 11:33

  Dat Paula’s Choice serum bevat eigenlijk heel weinig retinol (0.01% als ik het me goed herinner) maar inderdaad, het is wel heel een fijn serum. Ik gebruik het zelf ook.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 december 2015 at 12:46

   Oh, echt? Het staat toch redelijk hoog in de ingrediëntenlijst.. En toch vind ik het echt een heel fijn serum en misschien wel fijn om mee ‘in te stappen’ op een heel zachte manier?

   • Avatar van Kiss & Make-up
    Reply Kiss & Make-up 16 december 2015 at 16:31

    Ik heb hen hier ooit eens voor gemaild, vandaar. De blauwe versie bevat het minste retinol en dan de rode. Dat herinner ik me. En ik weet dat het percentage echt heel laag was, 0.01 of 0.02, heel misschien 0.05, zoiets was het. Vandaar dat het ideaal is om mee te beginnen en zo veilig is voor rond de ogen.

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 16 december 2015 at 11:14

  Wat een interessant artikel, het eerste artikel wat je noemde lijkt me echt iets voor mijn huid, ik ga het straks verder bekijken.,

 • Avatar van Varenka W
  Reply Varenka W 16 december 2015 at 10:54

  Ik gebruik het merk ETAT PUR ( hebben een eigen webshop)
  Daar kan je allemaal basic gezichtsverzorging kopen zonder parfum of troep e.d. er in.
  Gewoon puur dus.
  Dat vul je aan met een soort pure serum’s ( ook puur ) naar keuze.
  Geniale verpakking, heel handig en hygienisch, heel goed betaalbaar en je kunt zelf je routtine aanpassen die exact bij jouw huid past.
  Werkt ontzettend mild en je huid knapt er echt van op.
  Volgens mij hebben ze ook retinol, ik gebruik iig de panthenol druppels onder de bassis creme,( serum )en voor mijn dochter de salicylzuur druppels.
  Alles zit in een pompje verpakt of in pipet achtige verpakking.
  Parfum , troep vrij en heel goed betaalbaar.

  Mag ik deze als (budget) tip plaatsen?
  Ik denk dat het wel intresant is omdat ik altijd Dermalogica gebruikte maar toch wel aan de prijzige kant werd.
  Dit is een zeer goede vervanging van de duurdere routine die ik eerder gebruikte.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 december 2015 at 12:47

   Leuk dat je meedenkt met het zoeken naar een budget variant, maar helaas heeft Etat Pur geen retinol of vitamine A in het assortiment..

 • Avatar van layla
  Reply layla 16 december 2015 at 09:40

  Dit lijkt mij een fijn product voor mij. Ik ben een 30 plusser dus ik ga eens even rond kijken

 • Avatar van Maartje
  Reply Maartje 16 december 2015 at 07:52

  Interessant om te lezen!

 • Avatar van Esmée
  Reply Esmée 16 december 2015 at 07:41

  Leuk om te lezen. Ik heb er wel vaker over gehoord. Maar omdat ik salicylzuur gebruik, kan ik retinol beter niet gebruiken (had ik volgens mij gelezen)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 december 2015 at 09:46

   Dat klopt, de combinatie zou de huid juist kunnen beschadigen. Je zou wel eventueel over kunnen stappen op retinol om een tijdje aan te kijken en anders weer terug kunnen naar salicylzuur?

 • Avatar van jeapiebel
  Reply jeapiebel 16 december 2015 at 07:30

  Ik heb ooit op youtube en internet gelezen over Retinol. Ik geloof er in en ben al een tijdje op zoek naar product dat Retinol bevat. Lastig om te vinden. Dermalogica AGE Smart overnight retinol repair en Paula’s Choice Resist anti-aging 1% retinol booster lijkt mij echt interessant. Zeker aangezien mijn leeftijd dat al lang dertig is gepasseerd. ;-) Jouw mening is ook positief dat is een goed teken. Interessante producten.

 • Avatar van femkedj
  Reply femkedj 16 december 2015 at 06:34

  Heel interessant, dit artikel. Ik heb geloof ik geen producten met Retinol, wie weet toch eens iets aanschaffen en op gaan bouwen.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.