Huis & interieur Lifestyle

Interieur inspiratie | Een woonkeuken met een klein budget

19 februari 2016

woonkeuken
Op dit moment wonen wij nog in een appartement met een niet zo’n grote keuken, maar ik ben alvast aan het wegdromen voor als we een paar jaar verder zijn en ik hopelijk een woonkeuken mag gaan inrichten. Zo eentje waar je lekker de ruimte hebt voor al je spullen zonder al teveel bovenkastjes, met een kookeiland en ruimte voor een grote eettafel voor het gezin, vrienden en familie. Oh, wat heerlijk om hier mee bezig te zijn! Vandaag wil ik je wat fijne interieur inspiratie geven hoe je een woonkeuken met een klein budget kunt inrichten. En verschillende tips zijn ook al leuk voor als je (nog) geen grote keuken hebt, maar wel toe bent aan een make-over.  

woonkeuken woonkeuken
De keuken is voor mij een belangrijke plek in huis want er wordt heel wat tijd in doorgebracht om te koken. Dit kan samen met je vriend/man, vrienden en/of je kinderen zijn maar lekker alleen de keukenprinses uithangen is ook heerlijk. Vaak is het ook een plek waar het hele gezin samen komt en waar de dag wordt doorgesproken. Zo gaat het in ieder geval hier. Want zodra Paul thuiskomt van werk duik ik de keuken in om lekker te koken en komt hij er bij staan om de belangrijkste dingen van de dag te bespreken, komt Shae er bij spelen en vliegt de tijd dat ik bezig ben met een recept lekker snel voorbij.

(Inbouw)apparatuur
Wat natuurlijk niet mag ontbreken in je prachtige nieuwe woonkeuken is kwalitatieve inbouwapparatuur zoals een koelkast, kookplaat en oven waar je nog veel jaren mee vooruit kan. Maar laat je hier wel vooraf goed over informeren, want er is ontiegelijk veel keuze in alleen al de keuze van een fornuis. Ga je bijvoorbeeld voor gas (lekker snel goed heet op temperatuur), een inductie variant zoals een AEG inductiekookplaat (snel, veilig en energiezuinig) of keramisch (hier heb je vaak geen speciale pannen voor nodig). Het is maar net welke wensen je hebt, maar vooraf je huiswerk doen voordat je het aan gaat schaffen is zeker aan te raden.

‘Lees ook: Mijn favoriete Nederlandse interieurbloggers.’

woonkeuken

4 x slim omgaan met de ruimte
Een fijne woonkeuken creëren als je een klein budget hebt of gewoonweg niet de ruimte hebt is niet gemakkelijk. Bedenk dan dat het vaak meer een gevoel is dan dat het echt zo’n grote ruimte hoeft te zijn en dat je slim om moet gaan met de ruimte die je hebt.

Tip 1: Een opgeruimde keuken oogt ruimtelijker
Ga lekker aan het opruimen, zoek alle kasten flink uit en zorg dat je wat je wel wil bewaren slim opbergt zodat het aanrechtblad zoveel mogelijk leeg is. Een opgeruimd aanrechtblad zorgt voor meer werkruimte en maakt de keuken optisch ruimtelijker. Hang een plank op in de keuken om bijvoorbeeld kookboeken op te zetten en leg los slingerende spullen in een leuk mandje.

Tip 2: Licht kleuren maken de keuken groter
Gebruik een lichte kleur in je keuken en werk met een rustig kleurenschema. Dit geeft niet alleen veel rust als je de keuken in kijkt maar laat hem ook optisch groter lijken. Gecombineerd met natuurlijke elementen zoals een mooi houten aanrechtblad of zo’n grote houten snijplank en wat mooie potten met kruiden erin creëer je zo al snel dat fijne ruimtelijke gevoel van een echte woonkeuken.

Tip 3: Bespaar ruimte met de juiste eettafel
Ben je met z’n drietjes of vieren kies dan voor een vierpersoonstafel en niet eentje voor zes of meer personen. Scheelt je flink wat ruimte! En als er dan eens meer eters zijn, ga je gewoon gezellig met z’n allen met het bord op schoot of zorg je voor fingerfood wat staand of verdeeld door huis gegeten kan worden. Vind je dit niks? Creëer dan met een uitklapbare eettafel meer zit plekken, op deze manier benut je de ruimte optimaal.

Tip 4: Een grote keuken oogt ruimtelijker
Het klinkt misschien tegenstrijdig maar een grote keuken zonder bovenkastjes maakt een keuken ruimtelijker dan een kleine keuken met kastjes boven het aanrecht. Kies voor een brede keukenlade met veel opbergruimte zodat je ook zonder de extra kastruimte voldoende opbergplek hebt. Heb je een kleiner budget? Dan kun je kiezen voor een keuken uit de showroom. Deze zijn heel betaalbaar omdat hier hoge kortingen op worden gegeven. Deze keukens uit de showroom hebben een vaststaande keukenopstelling, maar zijn volledig aan te passen zodat het altijd past in de ruimte van je huis. Heb je specifieke wensen? Dan is het beter om een keuken zelf samen te stellen, een budgetkeuken is een standaard en veel verkocht model waardoor ze vaak goedkoper zijn.

Kortom: ga eens flink uitzoeken en opruimen, verf je keuken in een andere kleur, gebruik lichte kleuren en natuurlijke elementen en maak ruimte vrij op de kastjes, vensterbank, het aanrechtblad en op tafel. Of kies voor die showroomkeuken in jouw droomstijl. Voor je het weet heb je zo ìn je oude vertrouwde keuken toch helemaal het gevoel van een echte woonkeuken zonder dat je er veel geld of tijd in hebt hoeven steken.

woonkeuken woonkeuken woonkeuken

3 x kitchen hacks & DIY’s tips
Een leuke woonkeuken houdt niet alleen in dat je de ruimte goed in moet delen ook accessoires spelen een belangrijke rol bij het creëren van een gezellig keuken waarin je ziet dat er geleefd wordt!

Tip 1
Dit artikel vol met tips om je keuken te organiseren waar ècht handige tips tussen staan (gotta love Buzzfeed) zoals de pocket organizer aan de binnenkant van een kastdeurtje, krijtbordverf aan de binnenkant van een deur om maatlijstjes, kooktijden etc. op te schrijven, een magnetisch kruidenrekje en een keukentrolley (nu moèt ik er wel eentje hebben, zo handig èn ze staan leuk in huis)

Tip 2
De geweldig leuke free kitchen printables van hierboven om in lijstjes te stoppen en een saai keukenwandje compleet in stijl mee op te vrolijken. Je kunt ze zelf uitprinten maar het is ook heel leuk om zelf een schilderijtje te maken en deze afbeeldingen als inspiratiebron te gebruiken.

Tip 3
Voor in en rondom de keuken kwam ik dit artikel met IKEA hacks tegen.  De welbekende IKEA-artikelen die in vrijwel ieder huis te vinden zijn zie je hier op een totaal andere manier terug. Super leuk en te inspirerend om niet te delen :)

woonkeuken
Ik ben zo iemand die echt uren rond kan struinen op het internet. Van website naar website, van tip naar tip en voor je het weet heb ik een waslijst aan ‘hacks’ (handigheidjes die vaak niet al te moeilijk of te duur zijn maar een enorm resultaat opleveren) en aan DIY’s (do it yourself projecten) opgeslagen die ik ooit eens wil gaan doen. Niet alleen omdat ze ruimte besparen en gewoonweg handig zijn, maar ook omdat ze vaak budgetvriendelijk zijn èn het gewoonweg leuk is om originele dingen te maken voor in huis.

Waarvan kan jij lekker dromen en fantaseren voor in je eventuele droomhuis? Kan jij ook zo lang rondsnuffelen naar leuke tips en DIY’s?

Enjoy your day :)

Liefs,
Desirée

* Af en toe maak ik gebruik van affiliate danwel gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk van mijn passie mijn werk te kunnen maken en de website draaiende te kunnen houden. Dankjewel!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Naomi
  Reply Naomi 22 februari 2016 at 21:53

  Wat een leuk artikel! Als ik mn diploma heb gehaald en aan het werk kan, gaan wij op zoek naar een huis! Hier ook de droom om een grote woonkeuken te hebben. Heerlijk om over te fantaseren en te bedenken hoe je het wilt indelen.

 • Avatar van schokokamel
  Reply schokokamel 21 februari 2016 at 05:22

  Oooh die keuken met de wereldkaart is zo mooi! Hier in NYC hebben wij natuurlijk maar een erg kleine keuken maar als we dan ooit een keer terug komen wordt het hopelijk iets groter en mooier! :)

 • Avatar van Evelien - http://www.ohfashion.nl
  Reply Evelien - http://www.ohfashion.nl 20 februari 2016 at 23:52

  Wat een fijne tips Dees, hier help je een hoop mensen wel mee! Veel licht is inderdaad een goede aanrader. Heerlijke inspo foto’s ook ♥

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 19 februari 2016 at 22:30

  looove een woonkeuken, heb toevallig zelf mijn keuken en woonkamer in 1, super chill en cosy!

 • Avatar van MrsMama (@MrsMamaNL)
  Reply MrsMama (@MrsMamaNL) 19 februari 2016 at 22:07

  Heerlijk hoor, lekker op internet loeren voor inspiratie! Ik hoop over een jaar of drie ook een grote woonkeuken te hebben en boy, dan ga ik he-le-maal los! Ik zie mezelf al helemaal zitten in mijn boerderijtje met gezellige woonkeuken, een paar katten, een paar kids en een hondje om me heen. Oh, en mijn man mag ook mee verhuizen haha.

 • Avatar van dirk1heidi
  Reply dirk1heidi 19 februari 2016 at 21:25

  Wat leuk. Ik zelf hou enorm van een eiland als keuken.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 19 februari 2016 at 21:22

  Leuk om inspiratie voor mooie keukens op te doen.
  Prachtige foto’s ;-)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.