Beauty

Beauty DIY | Maak je eigen whitening tandpasta

6 februari 2016

zelf tandpasta maken
Tandpasta, zo’n alledaags product wat onmisbaar is voor een goede mondhygiëne maar helaas vaak vol zit met de meest vreemde ingrediënten die lang niet allemaal zo goed voor je zijn. Er zijn wel ‘schone’ tandpasta’s op de markt – bijvoorbeeld van Himalaya, Weleda en Dr. Organic – maar deze zijn lastig verkrijgbaar en nogal prijzig. Zelf tandpasta maken is niet alleen leuk en simpel om te doen, het bespaart je geld en werkt erg goed. Let’s go!

zelf tandpasta maken
Wat heb je nodig?

– een setje maatlepels is echt aan te raden voor in de keuken, verkrijgbaar bij Dille & Kamille bijvoorbeeld
– 1 tablespoon pure kokosolie (ik gebruik Royal Green 100% organic extra virgin coconut cream)
– ½ tablespoon baking soda (ik gebruik 100% pure baking soda van Doves Farm, verkrijgbaar bij Dille & Kamille)
– 1 teaspoon Hamalaya zeezout (zelf fijn malen of gebruik zoals ik de Brun & Renard fijn gemalen Himalaya zout)
– ½ teaspoon glycerine (ik gebruik 100% pure glycerine van Wilton)
– afsluitbaar bakje of potje

Mocht je nu graag een smaakje aan je tandpasta willen geven, dan kan je een paar druppeltjes essentiële olie van pepermunt toevoegen. Kan je alsnog niet wennen aan de kokos- en ietwat zoutige smaak dan kan je eventueel ook wat stevia (natuurlijke zoetstof) toe kunnen voegen.

Ik werk trouwens met opzet in kleine hoeveelheden. Je kan er zo alsnog een tijdje mee vooruit, maar dit werkt voor de houdbaarheid en werking van de ingrediënten gewoonweg hygiënischer en prettiger dan gelijk een grote pot te maken die je halverwege weg kan doen..

zelf tandpasta maken

Zelf tandpasta maken.. Hoe?
– verwarm de kokosolie heel kort in de magnetron tot het vloeibaar en lauw is
– voeg de baking soda, glycerine en het zout toe
– roer kort door
– giet in een afsluitbaar bakje/potje en zet in de koelkast zodat er geen bezinksel ontstaat. Hierna kan je hem gewoon op je badkamerplankje bewaren omdat het pas echt vloeibaar wordt boven de 25 graden.

Wat doen de ingrediënten precies?
– kokosolie is antibacterieel, schimmelwerend en werkt als bindmiddel voor alle ingrediënten (oh, en omdat er tijdens het poetsen ook wat op je lippen terecht komt hoef je die niet meer in te smeren met een lippenbalsem. Win-win!)
baking soda bevat mineralen, heeft een lichte en mild schurende werking wat verkleuringen verwijdert en zuren neutraliseert die onder andere gaatjes veroorzaken (doordat je het toevoegt aan licht verwarmde kokosolie is het schurende effect echt minimaal te noemen)
– glycerine houdt de tandpasta iets meer smeerbaar en laat een beschermend en hydraterend laagje achter in de mond
– Himalaya zout zuivert en bevat veel sporenelementen en mineralen.

zelf tandpasta maken

Hoe gebruik je de tandpasta?
Maak je tandenborstel vochtig onder de kraan en breng met een theelepeltje of spateltje een beetje van je homemade tandpasta aan op de borstel. Poetsen maar! Je zou het mengsel na het poetsen nog even in je mond kunnen laten walsen om nog meer mee te krijgen van de ingrediënten en de werking hiervan op je tong, tanden en tandvlees maar daarna uitspugen en naspoelen met water. Klaar!

Tips voor het poetsen, met welke tandpasta dan ook: druk niet te hard, werk in roterende bewegingen, houd je borstel in een hoek van 45 graden tegen je tandvlees aan op de rand van je tanden en tandvlees. Het is belangrijk om de focus hier op te leggen omdat hier de meeste plak en bacteriën hun werk doen. Je poetst dus eigenlijk meer je tandvlees dan je tanden, maar neem ze aan het eind zeker allemaal wel even mee.

Je zal merken dat de tandpasta je mond nagenoeg geurloos en smaakloos achterlaat na het poetsen. Geen pepermuntfrisse geur dus (tenzij je de pepermuntolie toegevoegd hebt) maar wèl zijn nare luchtjes verdwenen waardoor je alsnog een frissere adem krijgt, krijgen je tanden hun natuurlijke witheid terug èn ben je goed bezig voor je mondhygiëne en tandvlees.

Ik hoop dat je het weer een leuke en interessante Beauty DIY vond. Mocht je hem na hebben gemaakt, laat het me dan zeker weten. Vind ik leuk! ^^

Laat ik vooral ook niet vergeten te zeggen dat ik het geweldig vind dat de Beauty DIY’s zo goed gelezen worden, want ik vind het enorm leuk om deze rubriek erin te houden! Het bedenken, samenstellen, uitproberen, eventueel perfectioneren en vervolgens delen van zo’n receptje is niet alleen erg leuk, maar de reacties die ik erop krijg via de comments, social media en mail maken me helemaal blij ♥

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van anja
  Reply anja 9 februari 2016 at 19:31

  Wat een leuke DIY, lijkt mij wel heel erg spannend om met andere producten je tanden te poetsen. Jij bent postief en geen nare ervaring dus ik ga het een keer proberen

 • Avatar van Mieke
  Reply Mieke 8 februari 2016 at 17:21

  Dit ga ik ook absoluut een keer proberen! Ik heb eindelijk een leuk zeeppompje gevonden en ga nu aan de slag met mijn Lush zeep om de vloeibare zeep DIY te testen :-)
  Kan je de glycerine van de Etos ook gebruiken voor deze DIY (tandpasta dus, voor de zeep sowieso).

  Groetjes!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 februari 2016 at 19:31

   Ja hoor, je kan gewoon dezelfde glycerine gebruiken :)

 • Avatar van Evelien - http://www.ohfashion.nl
  Reply Evelien - http://www.ohfashion.nl 7 februari 2016 at 23:40

  Wat een supertoffe DIY! Heb er van genoten. Ook hoe je uitlegt wat alle ingrediënten doen vind ik heel fijn! :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 februari 2016 at 08:08

   Thanks! Heel leuk om te horen <3

 • Avatar van Petra
  Reply Petra 7 februari 2016 at 22:14

  ohhh, deze DiY is echt ontzettend leuk om ook eens te proberen te maken…
  Hier houd ik wel van om dit te lezen en te proberen te maken…

 • Avatar van Zoe_Olea
  Reply Zoe_Olea 6 februari 2016 at 21:42

  Leuke DIY! Wel opletten met natrium bicarbonaat in de tandpasta, de korreltjes kunnen je tanden beschadigen en gevoeliger maken

 • Avatar van Mama
  Reply Mama's Jungle 6 februari 2016 at 20:37

  Leuk idee! Ga ik zeker proberen. Heb alle ingrediënten toch al in huis en het lijkt me erg makkelijk ;-)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 februari 2016 at 15:14

   Ik ben benieuwd, hou je me op de hoogte met je ervaringen?

 • Avatar van Kiss & Make-up
  Reply Kiss & Make-up 6 februari 2016 at 14:03

  Oh dit durf ik toch niet hoor…

 • Avatar van Eline | Simply Handwritten
  Reply Eline | Simply Handwritten 6 februari 2016 at 13:29

  Dit ga ik zeker nog een keer proberen!

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 6 februari 2016 at 13:14

  Wat gaaf dat je op die manier ook je tanden kunt poetsen. Ik las al dat mensen met alleen kokosolie hun tandenpoetsen, ook heb ik op internet wel gezien en gelezen dat er mensen zijn die alleen met baking soda en citroen hun tanden poetsen voor wittere glimlach, maar deze heb ik nog nooit gelezen. Als ik glycerine in huis heb laten halen, dan ga ik dit zeker een keer proberen. Leuk artikel!

 • Avatar van Karen
  Reply Karen 6 februari 2016 at 12:25

  Handig! Er zijn ook mensen die alleen met kokosolie hun tanden poetsen, dat vind ik dan weer een beetje vies. Ik wil zelf wel altijd een muntsmaakje in mijn mond.

 • Avatar van YuStSoMe
  Reply YuStSoMe 6 februari 2016 at 11:54

  Leuk! Ik ga op zoek naar de ingrediënten!

 • Avatar van Irem
  Reply Irem 6 februari 2016 at 10:45

  Ik gebruik kokosolie altijd om me tanden te poetsen. Ik poets het altijd nog even na met gewone tandpasta. Sinds ik de kokosolie gebruik is m’n gebit veel gezonder, de tandarts was zelfs verbaast omdat ik normaal gesproken altijd wel ontstoken tandvlees heb. Daarbij haalt de olie vuil echt heel goed weg. Ik poets alleen nog na vanwege de fluoride en een beetje voor een frisse smaak. Fantastisch spul dus kokosolie, steeds meer dingen waarvoor ik het kan gebruiken.

 • Avatar van Sophie
  Reply Sophie 6 februari 2016 at 10:18

  Zodra ik ‘kokosolie’ zie staan, moet ik gelijk denken aan dat pulling, dat lijkt me zo vies, hahaha! Maar, het lijkt me een leuke DIY om eens te proberen :)

 • Avatar van Nicole @ Everyday-Life.nl
  Reply Nicole @ Everyday-Life.nl 6 februari 2016 at 09:53

  Dit vind ik echt supercool!!!! Nooit geweten dat dat kon!

 • Avatar van carolien
  Reply carolien 6 februari 2016 at 07:57

  Wat een makkelijke en vooral handige DIY! Dit ga ik ook maken, zoveel schoner dan de tandpastas uit de winkel

 • Avatar van femkedj
  Reply femkedj 6 februari 2016 at 07:55

  Wat is dit eigenlijk makkelijk om te maken zeg. Wist ik helemaal niet. Wie weet ga ik het een keer proberen, als ik dat doe ben jij de eerste die het weet haha!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 6 februari 2016 at 06:36

  Nooit geweten dat men dit dmv een DIY zelf kon maken!
  Leuk en zo handig.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.