Beauty

Skincare Basics | Stap 2 – toner/lotion

13 maart 2016

skincare basics
Omdat ik regelmatig de vraag krijg hoe een basic skincare routine er nu uit ziet, wat je ervoor nodig hebt en hoe en waarom je dit moet gebruiken besloot ik een Skincare Basics serie op te zetten. Na de eerste stap van het reinigen (klik hier voor dat artikel) komt vandaag stap twee aan de beurt, namelijk de lotion/tonic. Je zou denken dat dit bij stap 1 van het reinigen hoort, maar een goede toner/lotion doet echt meer dan enkel reinigen. Ik vertel je er vandaag alles over en wat mijn persoonlijke aanraders qua producten zijn.

Wat doet een lotion/toner voor je huid?
Een goede lotion of toner die bij jouw huidtype past doet meer dan je denkt en het is daarom een onmisbare tweede stap in je huidverzorgingsroutine. Als je de juiste te pakken hebt dan werkt deze verzachtend, kalmerend, verwijdert het de laatste restjes van make-up en/of vuildeeltjes en het vult eventuele tekorten aan na het reinigen. Het kan dus veel meer doen dan enkel ‘restjes make-up verwijderen’ of ‘je gezicht opfrissen in de ochtend’ wat vaak gedacht wordt.

Eigenlijk is een toner of lotion voor elk huidtype onmisbaar. Een normale tot droge huid zal merken dat de huid door het gebruik ervan minder rood zal zijn, zachter zal aanvoelen en droge plekjes minder voorkomen en diegenen met een vettige huid zullen hierdoor minder onzuiverheden krijgen en hun poriën kleiner zien worden. Een toner neutraliseert de pH-waarde van je huid na het reinigen en als er goede ingrediënten in zitten die bij jouw huidtype passen dan kunnen deze bestanddelen de huid voorzien van bijvoorbeeld vocht/hydratatie en het aanvullen van tekorten. Dit in combinatie met het laatste beetje reiniging wat deze stap ook nog doet voor je huid maakt het een duidelijke losse tweede stap.

Welke lotion of toner moet ik kiezen?
Ondanks dat het veel verkrijgbaar is en veel wordt aangeraden, is het juist slecht om bij een onzuivere/vettige huid te kiezen voor een lotion/toner met bijvoorbeeld alcohol of menthol als ingrediënten. Dit droogt namelijk niet alleen de puistjes uit, maar je gehele gezichtshuid en dat is juist niet wat je wil. Hierdoor krijg je vaak alleen maar meer irritatie, meer onzuiverheden en wordt er meer talg aangemaakt omdat je huid de tekorten die op een harde manier worden verwijderd juist wil aanvullen. Ook houd je hiermee het helen van je huid en eventuele acnéwondjes dus tegen.

Heb je een droge(re) en gevoelig(ere) huid dan hoef je zeker niet bang te zijn voor een lotion/toner, zolang je de variant met onder andere alcohol maar laat staan. Als je een milde hebt gevonden dan zal je merken dat je huid er minder rood, minder droog en juist zachter van gaat aanvoelen zonder trekkerig of jeukerig gevoel achter te laten. Probeer ook de varianten met parfum links te laten liggen, aangezien dit de huid flink kan irriteren en een overbodige toevoeging is aan een beautyproduct.

skincare basics

Mijn persoonlijke aanraders
Ik heb zelf een drogere en gevoeligere huid en probeer dus zeker toners en lotions met alcohol erin te vermijden. Mijn favorieten die ik graag met elkaar afwissel zijn de volgende vier producten:

The Body Shop oils of life intensely revitalising essence lotion (160ml, €16,00) bevat veel verschillende verzachtende, voedende en beschermende ingrediënten. Heel tegenstrijdig: er zit harde alcohol in èn er zit parfum in (beide halverwege de ingrediëntenlijst) maar toch doet hij het goed op mijn huid. Dat komt vast door alle terugvettende ingrediënten, plantenextracten en oliën waar mijn huid dol op is.
– Garnier micellair reinigingswater voor de gevoelige huid (400ml, €5,99) omdat hij geen alcohol en geen parfum bevat en heerlijk zacht aanvoelt op de huid en een verzachtende werking heeft
Paula’s Choice calm redness relief toner normal/dry skin (118ml, €23,90) omdat er veel fijne voedende en hydraterende bestanddelen in zitten zonder alcohol en parfum en is duidelijk de meest voedende en verzachtende variant van de vier
Yves Rocher Sensitive Végétal soothing micellar water 2 in 1 (200ml, €7,90) omdat het net als de Garnier variant een heel zachte en goede basic lotion/toner is zonder parfum en alcohol.

Heb je nog vragen over het reinigen van je gezicht of wil je graag een persoonlijker advies? Je mag je vraag altijd stellen via de comments onder dit artikel of mij een mailtje sturen via de contactpagina.

Wat is jouw favoriete toner/lotion en wat is jouw huidtype? Zo kunnen we elkaar wellicht helpen met fijne producttips :)

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’?

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Hilde Janbroers
    Reply Hilde Janbroers 26 mei 2016 at 20:09

    Ik heb op dit moment nog Clinique nr. 2. Maar ik wil overstappen op Filorga. Clinique is natuurlijk een exfolierende lotion, en ik merk dat mijn huid daar minder goed op reageert opeens.

  • Avatar van Mieke
    Reply Mieke 15 maart 2016 at 16:35

    Volgens mij is een micellair water niet hetzelfde als een toner. Ik gebruik deze als eerste reiniger alvorens facewash te gebruiken.
    De essence lotion van TBS vind ik een moeilijke. Sommige uitleg die ik erover lees, doet denken dat dit meer een essence is dan een toner. Ik gebruik nu eerst een toner (met salicylzuur voor mijn vette huid, maar zonder alcohol) en dan doe ik enkele drupjes van deze essence lotion op mijn hand (ik heb deze versie voor ’s avonds en de nutriganics versie voor ’s ochtends) en verdeel deze deppend op mijn gezicht. Zo verlies ik minder product en voeg ik wat hydratatie toe aan mijn huid.
    Ik gebruik ook de treatments met salicylzuur van Paula’s Choice (heeft mijn huid echt nodig) en die gebruik ik ’s morgens vervolgens. Ik heb lang over de volgorde essence-treatment getwijfeld. Maar omdat deze lotion van TBS tussen toner en essence in zit, gebruik ik deze eerst.

    Leuk deze serie over skincare basics!

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 15 maart 2016 at 18:59

      Bedankt voor je reactie! Een normale micellaire lotion zou ik er ook niet bij zetten, maar vond deze een twijfelgeval omdat deze – zeker voor de gevoelige/droge huid – meer doet dan alleen reinigen. Salicylzuur komt in de volgende stap aan de beurt bij de exfoliators. Love them!

      • Avatar van Mieke
        Reply Mieke 17 maart 2016 at 00:28

        Ja, dat is wel waar: deze is echt fijn! Zelfs met mijn vette huid vind ik dit een fijne reiniger.
        Ik ben ook verzot op exfoliators, kijk echt uit naar de volgende artikels in deze serie :-)

  • Avatar van Donna
    Reply Donna 13 maart 2016 at 18:11

    tot nu toe dacht ik dat een micellair water een reiniger was. Ik ga het een keer proberen hoe deze
    ( garnier ) als toner bevalt. Ben benieuwd. Normaal gesproken word garnier hier gebruikt om make up te verwijderen voor de volgende reiniging.
    Weer met plezier gelezen.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 13 maart 2016 at 20:06

      Ik vind de lotion van Garnier ook een twijfelgevalletje hoor, maar hij doet toch zeker meer dan reinigen alleen en wilde hem graag meenemen in dit lijstje (is echt zo’n fijne!).

  • Avatar van jeapiebel
    Reply jeapiebel 13 maart 2016 at 10:56

    Ik gebruik op dit moment Dr. Van Hoog, maar ik ben wel nieuwsgierig naar Paula’s Choice calm redness relief toner normal/dry skin en – Garnier micellair reinigingswater voor de gevoelige huid, omdat iedereen het er over hebt.

  • Avatar van YuStSoMe
    Reply YuStSoMe 13 maart 2016 at 09:40

    Eindelijk snap ik nu het toner gebruik! Dank je wel. Ik vergeet dat nog wel eens en reinig ik mijn huid wel met water en zeep. Echter nu ga ik ook hier maar wekkers voor zetten op mijn dag (heb al heel veel wekkers voor het eten staan, nu deze erbij, nieuw deuntje ????)

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 13 maart 2016 at 20:07

      Wel handig al die reminders voor verschillende dingen! Ik vergeet ook echt teveel..

  • Avatar van Karen
    Reply Karen 13 maart 2016 at 09:20

    Ik heb er een van Clarins op basis van kamille en daar ben ik al jaren verliefd op! Vroeger gebruikte ik nooit toner, maar sinds ik door de schoonheidsspecialiste gewezen ben dat toner echt belangrijk is, gebruik ik het braaf.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 13 maart 2016 at 20:08

      Goedzo! ;) – en nu ben ik benieuwd naar die van Clarins, zo’n heerlijk merk ook –

  • Avatar van Marieke
    Reply Marieke 13 maart 2016 at 08:46

    Ik gebruik ook graag toners, alhoewel ik geen specifieke favoriet heb. Ik ben wel benieuwd naar die van Paula’s Choice.

  • Avatar van femkedj
    Reply femkedj 13 maart 2016 at 07:23

    Ik ben fan van Garnier micellair reinigingswater voor de gevoelige huid. De andere aanraders die je hier beschrijft zou ik ook nog wel eens willen proberen.

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 13 maart 2016 at 06:34

    Handige tips voor een goed gereinigd gezicht!
    De lotion van TBS daar ben ik nu zo benieuwd naar.
    Goed artikel.

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.