Lifestyle Mama & Kind

(*) Kids talk | Veilig op de fiets met een kind

17 mei 2016

veilig op de fiets met een kind
Eén van de dingen waar ik tegenaan loop als ik met Shae wil fietsen, dan is het toch wel dat ik dit nogal spannend – of eerlijk gezegd eng – vind om te doen. Zit ze wel stevig genoeg voor langere ritten? Gaan we niet vallen? Kortom; hoe zorg ik dat een gezellig fietsmomentje samen met het gezinnetje ook nog een ontspannen bezigheid wordt. Vandaag deel ik enkele tips en tricks met je waar jij hopelijk ook veel uit kan halen als je met diezelfde vraagstukken en onzekerheid zit.

veilig op de fiets met een kind
Aandachtspunten voor de fiets

Natuurlijk begint het allemaal met een goede fiets. Je zou natuurlijk kunnen kiezen voor een moederfiets waar je met gemak een zitje voorop en eentje achterop kwijt kan. Het grote voordeel hiervan is toch wel de lage instap, meer ruimte tussen zadel en stuur, de dubbele standaard waardoor de fiets stevig staat als je je kindje erin moet zetten, het brede stuur die niet in de weg zit van een zitje voorop, een sterke bagagedrager, jasbeschermer waardoor de voeten van je kindje niet tussen de spaken kunnen komen en versnellingen waardoor het fietsen toch soepel blijft gaan.

Natuurlijk kan je met een stevige stadsfiets ook wel uit, maar let er dan op dat deze alsnog een lage instap, jasbeschermers, versnellingen, een stevige standaard en breed stuur heeft. Hier kan je een heel eind mee komen! Ben je een meer sportiever type en vind je het zonde om speciaal voor het samen fietsen met je kindje een aparte fiets te kopen waar zitjes op kunnen? Kies er dan gewoon voor om te fietsen op je racefiets of mountainbike. Nee hier kunnen inderdaad geen zitjes op bevestigd worden, maar je kan er wel een fietskar achter plaatsen.

veilig op de fiets met een kind

Een fietskar
Zo’n fietskar is sowieso een erg handig ding omdat je er eventueel ook twee kleine kindjes tegelijk in kunt vervoeren of één kind en daarbij nog wat boodschapjes of – waarom ook niet – je hondje. Bovenstaand model vond ik bij Breep en spreekt mij persoonlijk heel erg aan. Het heeft een stevige kooiconstructie en een veiligheidskoppeling waardoor de kar rechtop blijft staan als de fiets omvalt, je zet je kind vast met een 5-punts-veiligheidsgordel, je kind vangt geen vliegjes door de hor en kan door middel van de regenhoes ook nog droog blijven en kan wiebelen zoveel als hij of zij wilt, want door de verende achteras zal je hier weinig van merken ;) Oh, en helemaal handig: door een derde voorwiel erop te klikken maak je er een buggy van waardoor je op aankomst van bestemming ermee verder kan wandelen.

veilig op de fiets met een kind

Het kinderzitje
En natuurlijk als je toch voor die (aangepaste) normale stadsfiets gaat of een moederfiets: het kinderzitje! Een goed kinderzitje zorgt ervoor dat je kind een veilige maar ook zeker comfortabele rit heeft. Let er op dat het kinderstoeltje toch minstens een veiligheidsgordel heeft en voetenbakken waardoor deze stevig vastgezet kunnen worden en niet tussen de spaken kunnen komen. Zelf vind ik als voorbeeld de Bobike kinderzitjes een mooi voorbeeld van veilig op de fiets met een kind maar dan wèl in stijl! Hoe tof zien deze stoeltjes eruit?

Zoals je ziet hoeft het er ook helemaal niet suf uit te zien om samen met je kindje(s) op de fiets te gaan zitten en erop uit te gaan. Er is tegenwoordig zoveel keuze uit verschillende fietsen (vooral de retro stijl vind ik supertof), veilige design kinderzitjes of een handige fietskar.. Niks zo lekker om erop uit te gaan.

Last but not least..
Laat je kindje de eerste paar keren wel wennen aan het samen op de fiets zitten. Bij jammeren of huilen gelijk even stoppen voor een pauze en wat afleiding, betrek je kindje bij het kijken naar de omgeving, maak niet gelijk te lange tochten, zorg dat de remmen goed afgesteld zijn en dat je altijd snel met je voeten op de grond kan bij te veel gewiebel of andere gevaarlijke situaties. En je kan voor de extra zekerheid je kindje ook nog altijd een fietshelm opzetten. Tenslotte: hoe meer zeker jij je van het samen fietsen voelt, hoe fijner het ritje zal zijn :)

Met bovenstaande tips moet het niet moeilijk meer zijn om veilig op de fiets met een kind te kunnen genieten van de wind in jullie haren en het heerlijke Hollandse landschap. Enjoy!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’ ?
(*) Dit artikel is gesponsord.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Maarten
  Reply Maarten 19 september 2016 at 12:25

  Ik heb lang getwijfeld om een moederfiets te kopen en heb uiteindelijk besloten om een goedkope moederfiets aan te schaffen. Ik kan mijn zoon en dochter gemakkelijk vervoeren zonder dat ik de auto hoef te nemen. Helaas heb ik wel spijt dat ik geen elektrische moederfiets heb gekocht, deze waren wel drie keer zo duur, maar dat had me wel veel trappen gescheeld.

 • Avatar van Maartje
  Reply Maartje 18 mei 2016 at 11:50

  Nog een gouden tip: een moederstuur! Daardoor hangt het voorzitje niet aan het stuur, maar zit het meer óp (of eigenlijk tussen) het stuur. Daardoor heb je nog meer ruimte om op- en af te stappen. Ik kocht de mijne op marktplaats voor een paar tientjes en liet ‘m bij de fietsenmaker erop zetten, maar kijk voor meer informatie hier: http://www.moederstuur.nl.
  Ik heb ‘m nu zelfs op mijn Mambo Deluxe van Batavus laten zetten omdat ik zelfs op deze mamafiets niet veilig genoeg kon afstappen (ik heb nu eenmaal meer dan een cupje A en ben ook nog eens lang). Ik fiets nu heerlijk en veilig met mijn twee meisjes rond. Zo fijn!

 • Avatar van Karen
  Reply Karen 18 mei 2016 at 07:47

  Wat handig om te lezen! Ik heb gelukkig al een goede fiets waar ik een zitje op wil gaan laten zetten, maar ik denk dat ik ook zo’n mutserige bakfiets ga kopen. Lekker makkelijk want daar past ook alles in als ik naar het strand ga :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 18 mei 2016 at 05:44

  Leuk en goed artikel!
  Samen op één fiets door stad en land is zo leuk.
  Kinderen kunnen alles zien.
  Vroeger hadden we niet zulke moderne fietsstoeltjes etc..
  Wel had zo een stoel een metalen beugel bij de buik en soms ook een soort stuurtje eraan met een veiligheidsgordel.
  Maar ik had er ook van die tuigjes aan waarin het het kind zelf nog eens extra goed vast zat. Dmv.
  van riempjes kon men dit weer vastmaken aan de fietsstoel.
  Extra veilig.

  Xoxo

 • Avatar van Varenka
  Reply Varenka 17 mei 2016 at 18:11

  In mijn tijd (haha nu klinkt ik echt bere oud zo..) had je dit allemaal nog niet.
  Wel kinderzitjes met een riempje en als je écht heul hard kon of wild trappen nam je een windscherm, dat dan steevast tegen je kindje aan waaide of in je eigen gezicht kwam.
  Ze hebben het alle drie overleeft, (al is het volgens hun niet dankzei mij hahaha) maar het was wel ploeteren hoor eentje in de draagzak, eentje voorop eentje achterop met fiets tassen en rugzak op.
  Het leek wel een ansicht kaart van een volksverhuizing uit India, ik deed nog net geen schaap over m’n stuur.
  Vandaar dat ik al deze veilige attributen een enorme vooruit gang vind.
  Super!
  Tegen de tijd dat ik oma ben hoop ik hierdoor een beetje vertrouwen terug te winnen en wie weet mag ik dan weer lekker met ’t kleine prul langs de duinen fietsen.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.