Beauty

Zonbescherming tips | Het grote zondossier 2016!

10 mei 2016

zonbescherming tips
Elk jaar rond deze periode blijft het letterlijk een hot topic: hoe bescherm je je het beste tegen de schadelijke effecten van de zon en wat zijn dè aanraders qua producten van het nieuwe jaar. Ik geef je weer een heleboel zonbescherming tips met natuurlijk informatie over de zon, straling, vitamine D en welke producten volgens mij toch zeker de aanraders zijn voor de vele zonnige dagen die nog gaan volgen.

 zonbescherming tips
Vitamine D

Laat ik beginnen met de melding dat het erg belangrijk is dat je geen tekort aan vitamine D krijgt. Smeer jezelf niet altijd alleen maar vol met factor 50 en probeer de zon ook weer niet angstvallig te vermijden. Steeds meer mensen hebben een vitamine D tekort en dit wordt meer en meer in verband gebracht met verschillende ziektes en hart- en vaatziekten. Zo hier en daar een kwartiertje onbeschermd van de zon genieten is dus juist aan te raden! Mocht je bang zijn voor een tekort dan zou je hiervoor een test kunnen laten doen bij je huisarts en/of alvast wat extra vitamine D in de vorm van supplementen in kunnen nemen.

Neem voor het gezicht een specifieke zonnebrandcrème die ook echt hiervoor geschikt is. Deze bevat vaak een andere samenstelling waardoor deze beter voor de gezichtshuid geschikt is. Ook heel fijn: deze plakken en glimmen vaak net wat minder en bieden vaak wat meer skincare met zich mee :)

zonbescherming tips
UVA, UVB, UVC en infrarood (IR) straling
De zonnestralen die de aarde bereiken bestaan voor het grootste deel uit infraroodstraling en dit kan doordringen en schade aanbrengen tot in de diepste lagen van de huid. Deze huidbeschadiging is te herkennen aan dat lang aanhoudende gloeiende gevoel op je huid. Het is daarom erg goed dat steeds meer zonnebrandcrèmes ook een ingebouwd filter tegen dit type straling hebben.

UVA (aging) straling kan door glas en kleding heen en zorgt voor een versnelde huidveroudering zoals rimpels, zonneallergie en voor een grotere kans op huidkanker. UVB (burning) straling is nodig voor de aanmaak van vitamine D maar zorgt ook voor het rood worden van de huid en de – door velen geliefde – bruine tint. UVB stralen gaan niet door glas maar kunnen wel DNA beschadigen en hierdoor kanker veroorzaken. Als laatste hebben we nog de UVC straling die het meest schadelijk is, maar gelukkig bereikt deze de aarde nauwelijks doordat het wordt tegengehouden door de ozonlaag.

Er zijn echt ontiegelijk veel zonnebrandcrèmes op de markt in zo’n beetje elke prijsklasse. Mijn persoonlijke aanrader is toch wel om uit te kijken naar eentje die tegen alle soorten straling beschermt zoals de nieuwe Lancaster producten. Je betaalt er wat meer voor, maar deze producten zijn het zeker waard. Zelfs ik met mijn lichte en redelijk (zon)gevoelige huid verbrand hier nooit mee!

zonbescherming tips
Je huid op de zon voorbereiden?

Je kan je huid op de zon voorbereiden door je huid regelmatig te scrubben (of dry brushen) en vooral goed te hydrateren waardoor de natuurlijke huidbarrière optimaal is. Er zijn ook voedingssupplementen en zelfs tan preparers verkrijgbaar die je voor bijvoorbeeld je zonvakantie in gaat nemen en aan gaat brengen, die de melanine aanmaak kunnen stimuleren. En maak je geen zorgen: door goed te scrubben, te hydrateren en zelfs regelmatig een zonnebrandcrème met voldoende SPF aan te brengen kan je ècht nog wel een mooi tintje krijgen. Zelfs een mooiere en egalere, het heeft alleen iets meer tijd nodig.

zonbescherming tips

In de zon; what to do?
Er is eigenlijk maar één ding wat je kan doen als je toch lekker veel buiten in de zon bent. Smeren! Neem voldoende zonnebrandcrème met je mee voor je gezicht en lichaam en smeer er regelmatig op los. Wees niet te zuinig met het smeren en herhaal dit meerdere keren per dag. Zeker door transpireren, contact met kleding, door zand en water (zwemmen) neemt de werking van je zonnebrand namelijk snel af.

Mijn persoonlijke tip die me al veel zonverbranding op irritante plekjes heeft bezorgd is het gebruiken van een sun stick en deze gewoon altijd in je handtas te hebben zitten. Op dit moment vind ik de Comfort Zone Sun Soul stick SPF50+ echt een aanrader. Fijn voor je oorlellen, neusbrug, tenen en andere blote stukjes die door je open schoentjes/sandaaltjes heen komen, decolleté, lippen en nek. Je kan hiervoor bijvoorbeeld ook de Lancaster Sun Compact gebruiken waar ik onlangs nog over schreef.

Mocht je een (zon)gevoelige huid hebben dan kan ik je aanraden niet een zonnebrandcrème te gebruiken waar olie in verwerkt zit, dit kan namelijk helaas nog wel eens voor een soort zonneallergie zorgen. Die jeukende rode bultjes staan op geen enkele huid sexy :( En, last but not least, bescherm je ogen door het dragen van een goede zonnebril!

zonbescherming tips

Na de zon!
Ook na de zon is het aan te raden om nog even lief te zijn voor je huid. Neem een lauwwarme douche, dep je huid droog en hydrateer deze goed. Je kan er een after sun product voor nemen, maar een goede hydraterende bodylotion is vaak ook voldoende. Dit verkoelt, kalmeert en geeft weer wat vocht terug aan de huid waardoor je eventuele tintje ook nog eens mooier, egaler en langer zal blijven. Denk na de zon trouwens ook aan wat extra liefde voor je haren. Gebruik een lekkere haarolie en/of een extra haarmasker na het douchen om de klap van zon, zeezout, chloor en dergelijke niet teveel effect te laten hebben..

Nog meer zontips:
– smeer ook je kindje regelmatig goed in en neem ook de buurtkindjes mee als ze bij jou in de tuin komen spelen. Of leer je kind(eren) aan om zonmaatjes met elkaar te worden :) En ook onderaan dit artikel staan nog een paar handige tips voor zonbescherming bij kindjes
– deze zonnebrandcrèmes voor de gevoelige huid voor het gezicht zijn volgens mij allemaal nog steeds verkrijgbaar en blijven mijn persoonlijke favorieten.

Het is ook dit jaar weer een hele lap tekst geworden, maar het is gewoonweg belangrijk om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Ik hoop dan ook zeker dat je wat hebt opgestoken van deze zonbescherming tips. Je huid zal je hier op langere termijn echt dankbaar voor zijn :)

Maar vooral.. geniet van het lekkere weer, vrienden, hapjes, drankjes, terrasjes, strand en zee, familie en de zon.

Enjoy the summer!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’ ?
Dit artikel bevat product(en) die ik heb ontvangen van een merk of bedrijf.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Zonwering Rotterdam
  Reply Zonwering Rotterdam 3 oktober 2016 at 11:33

  Bescherming tegen de zon is erg belangrijk zowel binnen als buiten, letten jullie ook op de zon in huis?

 • Avatar van schokokamel
  Reply schokokamel 10 mei 2016 at 22:28

  Ik heb gelukkig niet echt een gevoelige huid, maar ik vind het toch wel lastig om er altijd aan te denken om me in te smeren. Het griekse deel van mijn familie ligt elk jaar weer in de zon en “hoeft niet” in te smeren, en dan vergeet je het toch wat sneller om er zelfs wel aan te denken…:/

 • Avatar van Stephanie
  Reply Stephanie 10 mei 2016 at 21:59

  Welk product zou je aanraden voor de haren zowel voor mijn 2 dochters (5 en 7 jaar) als mezelf? Ik gebruikte eens één van clarins maar het haar ziet er dan zo vet uit. Ken je een product waarvan je haar er niet zo vettig uitziet?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 11 mei 2016 at 08:30

   Ik denk dat het lastig is om echt een haarproduct te vinden met SPF die je vóór het zonnen op je haar kan sprayen. Maar er zijn wel enkele tips waar je wellicht iets aan hebt: probeer het haar droog te houden tijdens het zwemmen en draag een hoedje/petje en/of je haar in een losse knot of vlecht. Naderhand wel even lekker verzorgen met een extra verzorgend masker of bijvoorbeeld het Lancaster after sun haarserum wat ik in het artikel laat zien. Via verschillende kappersgroothandels waar je ook als consument kan bestellen zijn trouwens van bijvoorbeeld Wella Professional en Biosilk wel sprays voor het zonnen met UV bescherming te vinden, maar ik zou deze wel zeer zuinig gebruiken omdat je anders vettig haar krijgt. Succes!

 • Avatar van inspiredbylifee
  Reply inspiredbylifee 10 mei 2016 at 19:00

  Ik moet er echt op letten om mij goed in te smeren, ook als je heel ff buiten zit is dat belangrijk

 • Avatar van Karen
  Reply Karen 10 mei 2016 at 13:46

  Handig artikel weer D! Vroeger lag ik gewoon te bakken met olie factor 6. Nu heb ik een hele strategie met factoren e.d. Naar het strand gaan 4 verschillende crempjes en sprays mee. Gelukkig woon ik maar op 5 minuten afstand ;)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 mei 2016 at 14:23

   Haha, heel erg herkenbaar hoor! Ik neem altijd een hele tas mee LOL

 • Avatar van Kiss & Make-up
  Reply Kiss & Make-up 10 mei 2016 at 12:52

  Ik wou dat ik dit allemaal vroeger had geweten. Ik heb zooooooooooooooveel jaren onbeschermd rondgelopen omdat ik niet rood verbrandde… zucht.

 • Avatar van Ilona
  Reply Ilona 10 mei 2016 at 11:05

  Fijn artikel! Heb je misschien nog tips wat betreft de olie vrije zonnebrandproducten? Mijn zoon had een allergische reactie dus ik ben op zoek naar een zonnebrandproduct waar hij wel tegen kan.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 mei 2016 at 13:07

   Hi Ilona, ik zou dan zeker eens naar de Apotheek gaan en de producten van La Roche-Posay uit de Anthelios XL lijn proberen. Succes!

 • Avatar van Chantalle
  Reply Chantalle 10 mei 2016 at 10:57

  Ik vind zulke artikels echt heel leuk om te lezen. Wat een fijne informatie! Hier heb ik zeker iets aan.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 mei 2016 at 13:08

   Wat enorm leuk om te horen dat je hier veel aan hebt, dankjewel!

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 10 mei 2016 at 10:52

  fijne post :D zelf gebruik ik er nu eentje met factor 50 maar welke je huid wel sneller laat bruinen zonder te beschadigen :)

 • Avatar van Jamey
  Reply Jamey 10 mei 2016 at 09:02

  Wat een fijn artikel zeg! Super tof dat je alles zo even op een rijtje hebt gezet <3

 • Avatar van ikhouvanbeautynl
  Reply ikhouvanbeautynl 10 mei 2016 at 08:52

  Wat een goed en uitgebreid artikel! Ik smeer er ook altijd op los, want ik vind het zo naar als ik verbrand. Ik zweer al jaren bij P20. Ook wat duurder, maar het beschermt perfect. Mijn zoontje smeer ik er ook mee in.

 • Avatar van Eline | Simply Handwritten
  Reply Eline | Simply Handwritten 10 mei 2016 at 08:02

  Wat een fijn artikel! Zelf probeer ik in de zomer juist mijn (gezichts)huid niet te scrubben. Ik heb dat één keer gedaan en ben daarna enorm verbrand! Die dode huidcellen geven blijkbaar toch een stukje bescherming.

  Weet jij toevallig ook hoe lang zonnebrandcrème’s ongeveer houdbaar zijn? Vaak hoor je dat je producten van de vorige zomer niet meer kunt gebruiken, maar ik vraag me altijd af of dat geen marketing-trucje is. Weet jij of de crème dan echt minder bescherming biedt?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 mei 2016 at 08:35

   Ik denk dat je voor je gezicht ook beter een exfoliator dan een scrub kan gebruiken en dan een milde variant en in de zon natuurlijk wel goed in blijven smeren omdat exfoliëren je huid wat gevoeliger kan maken voor de zon. Maar het grootste verschil is toch wel dat exfoliëren een heel stuk zachter voor de huid is dan het gebruiken van een scrub met harde deeltjes erin. Misschien helpt de informatie uit dit artikel je hiermee verder?

   Ook ik denk dat het merendeel marketingpraat is dat je elk jaar nieuwe zonnebrandproducten moet kopen. Ik geloof wel dat de SPF iets minder kan worden over de tijd heen, maar zou alleen echt nieuwe kopen als de flessen ook in de tuin of aan het strand in de zon hebben gelegen/gestaan. Dit kan namelijk wel de factor enorm laten afnemen..

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 10 mei 2016 at 06:36

  Goed artikel en ik ga snel naar de winkel om nieuwe zonnebrandproducten te kopen ;-)
  Ik smeer me elk half uur goed in.
  Ook bescherm ik mezelf want als men onder een zonnescherm of parasol zit kan men ook verbranden.

  Xoxo

 • Avatar van femkedj
  Reply femkedj 10 mei 2016 at 06:35

  Ik vind het altijd bizar om te zien hoeveel mensen na die eerste paar zonnige dagen weer flink verbrand zijn. Hoe dan? Je weet toch dat je bescherming moet gebruiken. Dit soort artikelen zijn dan ook erg handig. Ik smeer zelf met factor 30 en factor 50 op mijn gezicht. Ik gebruik een after sun, soms met aloë vera en een goed hydraterende bodylotion na het douchen. Mijn lippen bescherm ik ook met een lippenbalsem met spf.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 mei 2016 at 08:36

   Ik verbaas me ook nog steeds enorm over de hoeveelheid mensen die zichzelf niet insmeren (en hun kindjes vaak ook niet). En dan allemaal zo piepen als ze verbrand zijn en dat het zo zielig is voor de kindjes.. Aloë vera is zo lekker na het zonnen he <3

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.