Eten & drinken

Recept | Broccolizza!

10 juli 2016

broccolizza
Is pizza jouw guilty pleasure en ben je op zoek naar een gezondere variant? Dan is broccolizza zeker iets wat je eens moèt proberen. Eigenlijk is het een bodem van groente, besmeerd met groente en belegd met groenten. Ok, en een beetje aanvulling om het stevig genoeg te maken om het ook echt als een punt te kunnen eten en om die echte pizza cravings te kunnen vervullen. Hierbij het recept voor broccolizza!

broccolizza
Eigenlijk moet je dit recept maken met een keukenmachine waardoor je heel wat sneller klaar bent en de bodem ook echt meer op die van een echte pizza lijkt, maar zoals je op de foto’s kan zien – en zoals wij hier in huis geproefd hebben – is het met de hand ook prima. Het duurt dan alleen even iets langer qua voorbereidingstijd :)

Ingrediënten voor 1 pizza
– 300 gram broccoli
– 2 uien
– 1 teentje knoflook
– 2 eieren
– 4 eetlepels havermeel
– ½ aubergine
– 1 groot blikje tomatenpuree
– 2 sjalotjes of 1 rode ui in ringen
– 10 kerstomaten, gehalveerd
– ansjovis naar smaak
– mozzarella
– kappertjes
– kruiden naar smaak (peper, zout, basilicum, oregano)
– olijfolie

Bereidingswijze broccolizza
– verwarm de oven voor op 200 graden
– maal de broccoli, uien en knoflook fijn in de keukenmachine (of snijd fijn met de hand) en voeg hier het havermeel, zout, peper en de eieren aan toe en zet het mengsel in de koelkast
– snijd de aubergine in plakken en grill deze met olijfolie en peper en zout in een grillpan voor een paar minuutjes
– leg bakpapier op de bakplaat en sort het broccolimengsel hierop, druk dit met de bolle kant van een lepel aan tot de gewenste vorm en bak dit voor ongeveer 15 minuten tot het lichtbruin is
– besmeer de pizzabodem met tomatenpuree en leg er de aubergineplakken, sjalotjes/rode ui ringen, kerstomaatjes, ansjovis, mozzarella en kappertjes op en voeg kruiden naar smaak toe
– bak de pizza in zijn geheel voor 5 tot 10 minuten in de oven.

broccolizza

Dit recept heb ik zelf heel iets aangepast maar de basis komt uit het ROSE Stories – Van Tajine tot Havermout kookboek van Jamila Winwood waar meer dan 60 gezonde recepten in staan die zijn geïnspireerd op de Marokkaanse keuken. Zoals je aan het recept voor broccolizza kan zien zitten hier ook echt verrassende gerechten tussen! Het boek is verkrijgbaar voor €19,95 (ISBN 9789082470116).

Dit is echt een perfect recept voor in de zomer en ik weet zeker dat je kinderen op deze manier eenvoudig voldoende groente kan laten eten. Zeker als je de bodem dus echt fijnmaalt met een keukenmachine waardoor deze er meer als een ‘echte pizzabodem’ uit zal zien. Beleggen kan trouwens ook met zoveel andere dingen zoals gegrilde kip als je geen visliefhebber bent.

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’ ?
Dit artikel bevat product(en) die ik heb ontvangen van een merk of bedrijf.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 11 juli 2016 at 09:12

    Dit ziet er heerlijk uit!

    Xoxo

  • Avatar van storiesandforever
    Reply storiesandforever 10 juli 2016 at 20:56

    Wat een super idee! Ik ben dol op broccoli, mijn favoriete groente, dus dit lijkt me super. Denk alleen dat mijn vriend dit niet wil, maar dan eet ie lekker niet mee ;-)

  • Avatar van YuStSoMe
    Reply YuStSoMe 10 juli 2016 at 18:26

    Ooooh,… Wat ziet dat er lekker uit! En leuke tip dat boek!

  • Avatar van Linda
    Reply Linda 10 juli 2016 at 17:39

    Wat ziet dit er super lekker uit, zelf maken zal me niet lukken, maar ik ga het aan een vriendin vragen :-)

  • Avatar van femketje
    Reply femketje 10 juli 2016 at 14:50

    ziet er echt lekker uit ;D

  • Avatar van Varenka
    Reply Varenka 10 juli 2016 at 13:00

    Ik eet altijd een dikke plak bloemkool geroosterd, scheelt malen en de bodem heeft zo meer bite.
    Verder beleg ik deze ook als pizza of als ik het koud eet met Huttekäse ipv tomaten saus.
    Zo super lekker!
    Leuk z’on recept en het boek ziet er ook goed uit.
    :-)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.