Beauty

How to | De ultieme zelfbruiner tips & tricks

14 juli 2016

zelfbruiner tips
Helaas lijkt de zomer nog niet echt los te komen in Nederland want we zitten met erg wisselend weer en wisselende temperaturen waardoor je nog niet lekker aan je zomerse kleurtje hebt kunnen werken. Wil je voor de komende zonnige dagen òf een aankomend feestje toch dat lekkere tintje hebben dan zijn er enkele dingen die je gewoon in huis kan doen waardoor je in no time een mooi en egaal kleurtje krijgt. Hoe krijg je met een zelfbruiner het mooiste resultaat, wat zijn de ultieme zelfbruiner tips, mijn favoriete zelfbruiners èn hoe haal je zelfbruinervlekken weg als je een foutje hebt gemaakt.. Let’s go!

Hoe werkt een zelfbruiner eigenlijk?
In zelfbruiners zit DHA (dihydroxyaceton) wat te omschrijven is als een kunstmatige suiker die gemiddeld zo’n zes uur op de huid actief is en de hoornlaag dat zomerse kleurtje geeft. Dit stofje zorgt trouwens ook voor dat herkenbare geurtje wat aan veel zelfbruinende producten zit maar deze is vaak met een dagje volledig verdwenen en tegenwoordig steeds minder opvallend te ruiken.

DHA is niet schadelijk voor de huid in tegenstelling tot zonnebaden of onder de zonnebank gaan en heeft dus ook niet de schadelijke effecten zoals een versnelde huidveroudering. Eén nadeel: er is zo’n kleine 15% van de mensen waarbij de huid niet reageert op DHA doordat ze te weinig proteïnen in de huid hebben. Dan kan je altijd nog naar een gekleurd product kijken zoals bijvoorbeeld de bekende Sally Hansen getinte leg spray.

Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom kan je het beste beginnen met geschoren benen en een flinke scrubbeurt voor je met zelfbruiner aan de slag gaat. Scrubben verwijdert dode huidcellen en erg droge huid wordt er zachter van waardoor een zelfbruiner beter en vooral egaler pakt. Let op: gebruik wel een scrub zonder olie en een douchegel zonder olie als voorbereiding, omdat zelfbruiner na olieproducten echt minder goed en mooi pakt. Leg alvast een donkere handdoek klaar voor het nadrogen of je handen afdrogen omdat zelfbruiner op lichte kleuren nog wel eens vlekken achter kan laten..

Zelfbruiner time!
Zeker als je een erg droge huid hebt, maar ook voor een net iets subtieler resultaat maar wel met minder kans op vlekken, kan je beter je huid na het douchen en scrubben eerst insmeren met een lichte bodylotion waarbij je vooral focust op hielen, knieën en ellebogen. Vervolgens neem je een klein beetje zelfbruiner die je met ronddraaiende bewegingen inmasseert op de huid. Als je zelfbruiner op je lichaam gebruikt dan is het ook aan te raden een zelfbruiner voor het gezicht te gaan gebruiken. Vergeet dan vooral niet je oren, nek en hals ook goed mee te nemen zodat je van top tot teen een egaal kleurtje krijgt.

Tip: was direct na het insmeren goed je handen – vooral tussen je vingers – om oranje/bruine vlekken te voorkomen. Ga vervolgens met een droog washandje even de plekjes langs je haarrand, wenkbrauwen en erg droge lichaamsdelen na zoals je ellebogen, knieën en voeten. Zelfbruiner pakt op zulke plekjes vaak een stuk intenser uit en ziet er dan snel wat vlekkerig uit en dit kan je voorkomen door even met een droog washandje deze plekken na te vegen. Veeg daarna wel voorzichtig even met de bovenkant van je handen over je nog vochtige armen en/of benen zodat de bovenkant van je handen ook nog een tintje meekrijgt.

Voor een resultaat dat zo lang mogelijk aanhoudt kan je beter tijdens het opdrogen van de zelfbruiner op je lichaam donkere en loszittende kleding dragen en even niet gaan sporten of douchen. Water, zweet en teveel wrijving kan het mooie resultaat teniet doen.

zelfbruiner tips

Nog meer handige zelfbruiner tips en weetjes
– Heb je een feestje of bepaalde gelegenheid waarvoor je graag een extra tintje wil hebben? Gebruik de zelfbruiner dan enkele dagen van tevoren waardoor eventuele foutjes nog te corrigeren zijn en je kan zien of een eventueel tweede laagje nog mooier zal zijn
– Iets te enthousiast geweest en is het resultaat iets te donker of heb je last van vlekken? Je kan je lichaam en gezicht een goede scrubbeurt geven om het resultaat wat te vervagen of 3% waterstofperoxide met een watje aan kunnen brengen. Dit neutraliseert namelijk de kleurstoffen die in een zelfbruiner zitten.
– Draag de eerste dagen niet al te lichte kleding omdat de zelfbruiner soms nog heel iets kan vlekken en die vlekken gaan er in de was erg lastig uit helaas..
– een zelfbruiner beschermt niet tegen de schadelijke effecten van de zon, vergeet je dus niet goed te beschermen door overdag een product met SPF te smeren! In het zondossier 2016 lees je hier alles over.

Ik vind het met mijn lichte huid best lastig om de juiste zelfbruiner te vinden, maar heb met een paar goede ervaring dus die wil ik zeker als tips met je delen. Ze geven in ieder geval géén oranje gloed, ruiken lekker en geven een mooi, natuurlijk en egaal resultaat.

Biodermal Sun Kissed zelfbruinende gezichtscrème die na 4 uurtjes al een mooi en subtiel resultaat geeft (50ml, €14,99)
Biodermal Sun Kissed zelfbruinende bodylotion die ook al snel resultaat laat zien maar de huid vooral ook heel goed hydrateert (200ml, €19,99)
Lovea Bio zelfbruinende spray die ik met mijn handen uitwerk en snel intrekt (125ml, €13,99)
Lancaster Self Tan Beauty in shower tanning lotion die je na je douchegel gebruikt. Even insmeren, afspoelen, droogdeppen en je bent klaar. Het resultaat is heel subtiel en kan je met elke douchebeurt mooi en snel bijhouden en langzaam opbouwen (200ml, €22,95).

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel laat ze dan achter in de reacties onder dit artikel zodat ik ze alsnog kan beantwoorden. Ik hoop dat je met de vele zelfbruiner tips in ieder geval met wat meer zekerheid zelfbruiner durft te gebruiken zodat je alsnog met een zomers tintje op de volgende BBQ of het volgende bedrijfsfeestje of tuinfeestje aan kan komen ;)

En laten we elkaar helpen met tips! Wat is jouw alltime favoriete zelfbruiner?

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’ ?
Dit artikel bevat product(en) die ik heb ontvangen van een merk of bedrijf.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Bodi Yoga Lifestyle
  Reply Bodi Yoga Lifestyle 14 juli 2016 at 23:07

  Ik ben vorig jaar een keer bij een spraytan studio geweest en dat bleef een week heel goed zitten, als ik hetzelf doe is het resultaat nooit zo mooi :-(

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 14 juli 2016 at 09:45

  Leuke tips. Ik gebruik eigenlijk nooit zelfbruiner.. Veel te bang voor vegen en vlekken

 • Avatar van Lies
  Reply Lies 14 juli 2016 at 09:38

  Thanx voor de tips! Ik twijfel enorm. Ik ga over 3 en een halve week trouwen, maar het weer werkt nog niet echt mee om bruinere benen te krijgen (ik heb een jaren 50 jurk die niet lang is). Als er dus niet snel wat meer zon komt, kan ik niet anders dan voor de zelfbruiner gaan….. Witte benen is natuurlijk ook niets ;-)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 juli 2016 at 10:25

   Wat spannend zo dichtbij jullie grote dag! Ik zou gewoon nu af en toe al ‘oefenen’ met de handigheid erin krijgen en subtiel opbouwen, dan heb je vast een mooie summerglow op de grote dag!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 14 juli 2016 at 07:44

  Zelfbruiners gebruik ik niet omdat ik van mezelf een bereikte huid heb.
  Goed artikel voor diegene die zulke producten die je genoemd hebt wel willen gebruiken.

  Xoxo

 • Avatar van femkedj
  Reply femkedj 14 juli 2016 at 07:00

  Ik gebruik vrijwel nooit zelfbruiner, maar heel soms op mijn benen als ik een feestje heb!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.