Mama & Kind Persoonlijk

Personal | “Met één kind ben je geen echt gezin.”

10 augustus 2016

een kind geen gezin
Ik ben mama van een prachtige kleine en eigenwijze dame. Daar hebben we hard voor moeten knokken en het heeft ons ruim zes jaar geduurd voor we een zwangerschap mochten voldragen. Nu ze de twee-en-een-half gepasseerd is krijgen we steeds vaker de vraag “of er al een nummer twee aan zit te komen” en dat steekt elke keer weer. Het schijnt er allemaal maar bij te horen dat je in dat tweede levensjaar van je eerste toch wel echt zwanger zou moeten zijn van je tweede.

Dat we nog wel eens de opmerking krijgen en dat er regelmatig te lezen is dat je met één kind geen ‘echt’ gezin bent. Dat het zielig zal zijn voor Shae zonder broertjes of zusjes. Dat ze vast heel verwend zal worden. Dat dit een egoïstische keuze is van ons. Dat wij later op onze oude dag heel eenzaam zullen zijn omdat er ‘maar’ een kind langs kan komen. Dat Shae niet zal weten wat samen spelen en delen is. En ga zo maar door. De vooroordelen over mensen met één kind èn over enig kinderen liegen er niet om. En dat doet pijn en steekt. Waarom leggen we elkaar op om aan een bepaald standaardplaatje te moeten voldoen en zijn we zo hard in het uiten over onze mening ook al heb je geen idee hoe de situatie is? Waarom zou ik minder mama zijn of zou ons gezin minder waard zijn omdat we één kind hebben?

De zes jaar dat we hebben geprobeerd om zwanger te mogen raken waren – nogal licht uitgedrukt – niet makkelijk. Elke maand weer met een negatieve test in de handen, na jaren proberen een miskraam krijgen, verschillende ziekenhuisbezoekjes, de stress, de gekke dingen die je gaat doen omdat de-zus-van-de-neef-van-de-buurman zo wel zwanger geraakt zou zijn, de slapeloze nachten, het verdriet, het gemis, de pijnlijke en dubbele gevoelens van anderen dicht om ons heen die achter elkaar door zwanger raakten en daarna de zwangerschap waarin ik 9 maanden lang in angst was om het kindje in me te verliezen. Ondanks dat we nu een pracht van een dochter hebben is het een periode waarvan ik nog steeds de tranen in mijn ogen kan krijgen en het heeft er dan ook geestelijk enorm in gehakt.

Dat je niet weet of je dat hele proces van ‘het’ weer te gaan proberen wel aan kan. Dat je elkaar meerdere keren per week met tranen in de ogen aankijkt hoe we toch boffen met ons meisje. Dat het voor ons eigenlijk precies goed voelt zo samen met z’n drietjes.

Het lijkt er bij het standaardplaatje van de maatschappij maar niet in te willen dat Shae voor ons niet “maar” een kind is. Maar dat ze ons wonder is wat ons drietjes tot een gezin maakt. Dat zij onze hele wereld is ♥

Ik vraag me af welke opmerkingen en vooroordelen jij als moeder van één, twee, drie of meer kinderen wel eens te horen krijgt en hoe je daarmee om gaat?

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’ ?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van RJ
  Reply RJ 23 januari 2018 at 12:20

  3 jaar heeft het geduurt voordat ons kleine mannetje er was. Uiteindelijk met icsi was het de eerste terug plaatsing raak. Wat een wonder en wat genieten we van hem. Het icsi/ivf traject is heel heftig en door de pijnlijke punctie kreeg ik last van vaginisme. De bevalling was heel spannend en een paar uur na de bevalling werd ik heel ziek. Dank aan de artsen dat we allebij nog leven…. Ook is ons ventje geboren met schisis dus we zullen nog veel in het ziekenhuis te vinden zijn. En dan krijg je vlak na de bevalling en zelfs tijdens de zwangerschap de vraag wanneer de tweede komt. Pffff
  Nou die komt er dus niet maar ik heb eigenlijk helemaal geen zin om mezelf te verantwoorden.

  Als ze ons verhaal zouden kennen zouden ze de vraag nooit durven stellen denk ik

 • Avatar van j
  Reply j 23 februari 2017 at 12:47

  wow Desiree wat een verhaal . ik heb me nooit beseft hoe moeilijk het soms kan zijn als er vragen komen zo als.
  willen jullie nog een 2de ? respeckt dat je het zo openhartig hebt beschreven .
  ik was in eerste instantie niet eens van plan om het stuk te gaan lezen .
  om dat het niet bij mij aan sluit aangezien ik er 3 heb.
  wij vrouwen en dan heb ik het ook over mij zelf zouden wat beter moeten opletten wat we zeggen.
  ik weet dat ik die vraag ook aan jullie heb gesteld .
  daar voor ook mijn excuses . ik heb je nooit bewust een pijnlijke vraag willen stellen.
  maar ik ben me zelf nooit zo bewust geweest wat dat bij een ander kon aanrichten.
  en dat het niet altijd zo van zelf sprekend is . ik ben wel blij met zon spiegel .
  dan weet je ook waar je beter op moet letten .
  ook omdat je niet weet hoe of wat,
  en daar naast je hebt een heel leuk gezin .
  en het belangrijkste is dat jullie van elkaar houden en er voor elkaar zijn .
  en dat zie ik bij jullie heel goed en mooi hoe jullie van elk moment genieten.
  en dat shae helemaal niks te kort komt soms straalt ze gewoon helemaal op van geluk.
  grootte lach op haar gezicht .
  ik mis dat soms bij mijn kinderen ik moet rennen en vliegen en de aandacht eerlijk verdelen en dan ben ik daar zo druk mee dat ik vergeet te genieten van ze . gewoon zo als ze zijn .
  en alleen maar bezich ben met alle andere dingen .

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 februari 2017 at 12:51

   Dankjewel voor je enorm lieve reactie. Excuses zijn niet nodig hoor, het is een heel normale vraag en niet iedereen weet wat er bij ons achter zit. Het doet me goed hoe je ons als gezin ziet, lief!

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 17 november 2016 at 14:23

  Ik vind dat mensen helemaal geen enkel recht hebben om zoiets te vragen. Helemáál niet als ze weten – en jij deed er niet geheimzinnig over – dat het al zo moeilijk voor jullie was. Ik ben ook enig kind en hoewel ik er zelf niet voor heb gekozen (en die keuze ook had) is er niks mee om enig kind te zijn of om één kind te hebben. Ik ben helemaal niet verwend door mijn ouders. Het enige wat wel heel zwaar is, is dat ik nu als enig kind zonder ouders niemand heb om herinneringen mee te delen. Maar wat ik in het begin al zei: wat de fuck hebben mensen er mee te maken? Ik vind het echt schandalig. En zoals hierboven ook wordt gezegd: het is altijd wat.

 • Avatar van Charlene
  Reply Charlene 3 november 2016 at 10:45

  1 kind is zielig
  2 kinderen is burgerlijk
  3 kinderen: waar doe je t van?

  Tis nooit goed. Wij hebben een dochter na 27 maanden en ziekenhuis in en uit. Hier een iui en daar. Pfff moet er niet aan denken. Al die hormonen en controlles en vooral die onzekerheid.

 • Avatar van foryourstyle.nl
  Reply foryourstyle.nl 31 oktober 2016 at 10:49

  Dit is prachtig geschreven, heb er kippenvel van!

 • Avatar van Felicia
  Reply Felicia 9 september 2016 at 19:52

  hoi ik word er persoonlijk altijd heel moe van de opmerkingen als het enig kind is zal het wel verwend worden. Pfff dan denk ik nou en wat is daar mis mee ?
  Automatisch gaat dat verwennen met 1 kind.
  Ik ben 13 jaar enig kind geweest ook vreselijk verwend door mijn ouders en opa en oma
  Nou en ben ik niet slechter van geworden hoor.
  Wij hebben 3 kinderen en krijgen ook lullige opmerkingen als waarom een derde ?
  Twee is toch genoeg ? precies mooi waarom verpesten met een derde erbij ?
  Mensen vinden de derde net te veel
  dat doet ook pijn soms.
  Waarom zou ons derde meisje te veel zijn ? :(
  verder is het voordeel dat je lekker echt veel tijd en aandacht kunt besteden aan jullie meisje
  Wat toch lastiger is met een tweede of meerdere kindjes.
  Laat mensen maar kletsten ze weten niet waar ze over praten of zich mee bemoeien.

 • Avatar van Henrike Laning
  Reply Henrike Laning 5 september 2016 at 18:41

  Ik lees wel vaker dat ouders zulke reacties krijgen. Zelf hoor ik het nooit, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik al sinds haar derde alleen voor Dunya zorg. Ik vind het ongelooflijk brutaal, kortzichtig en ongelooflijk dat mensen daar een oordeel over hebben. Dunya is vreselijk verwend en ook vreselijk sociaal. En ik had er misschien ook wel twee of meer willen hebben, maar dat gaat niet in mijn eentje en ik ben vooral heel gelukkig dat Dunya er is. Het mooiste wat er bestaat vind ik en ik voel niet de behoefte om te oordelen over mensen die meer kinderen hebben. Het kan zijn dat iemand 1 kind heeft omdat het niet lukt om een tweede te krijgen, maar het kan ook een bewuste keuze zijn. Ik snap ook gewoon echt niet dat mensen daar iets van vinden.

 • Avatar van Esmée
  Reply Esmée 2 september 2016 at 21:06

  Ik heb ook 1 dochter van 8 nu. Aan mij is die vraag nooit gesteld. Ik denk omdat mensen vonden dat ik al rijkelijk laat aan dat ene kind begonnen ben, wat eigenlijk eerlijk gezegd ook best pijnlijk is. Ik was 38 toen ik mijn dochter kreeg. Vanwege andere redenen, maar net zo legitiem. En egoïstisch? Ik denk dat het krijgen van kinderen per definitie een egoïstische daad is. Je doet het voor jezelf en voor niemand anders. En hoe heerlijk is het! Beste beslissing van mijn leven geweest ;-)

 • Avatar van Rory Blokzijl
  Reply Rory Blokzijl 2 september 2016 at 09:22

  Kippenvel. En een onderwerp wat ook op mijn ‘to write’-lijstje staat, maar wat ik steeds maar uitstel, omdat het zo pijnlijk en moeilijk is. Toegegeven. Wij zijn inmiddels echt een bepaald station gepasseerd (die van leeftijd), maar wat je al zegt. Ondanks dat we dolgelukkig en hartstikke blij zijn met ons dochtertje. Dolbij dat ze er is, gezond en al. Ondanks dat blijft het een gevoelig onderwerp. Ook wij hebben heel lang moeten wachten op ons wondertje. Zijn ontzettend gelukkig dat het ons überhaupt gegeven was. Want de kans was bijna nihil. Hoe kan het dan zo zijn dat men zich niet realiseert dat bepaalde opmerkingen als: “wanneer komt de tweede?” ronduit kwetsend kunnen zijn. Nederlanders worden weleens geroemd om hun ‘bluntness’. Wat mij betreft mag het wel een paar stapjes minder.

1 2 3 4

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer in Mama & Kind, Persoonlijk
stokke tripp trapp
De Stokke Tripp Trapp kinderstoel

Ja, dat lees je helemaal goed ♥ Ik schreef vorige week nog over onze nieuwste aanwinst als het op kinderproducten...

Sluiten