Media

6 x waarom lezen goed voor je is

6 oktober 2016

waarom lezen goed voor je is
Nu het in de avond eerder donker is en de avonden langer lijken te duren voel ik me meer aangetrokken tot het lezen van boeken. Lekker op de bank, onder een kleedje en met een grote mok thee erbij kan ik zo helemaal in het verhaal of de materie opgaan. Ik vertel je in dit artikel waarom lezen goed voor je is èn deel een bijzonder boek met je. Eentje met een mooie boodschap die ik graag door wil geven.

Waarom lezen goed voor je is
1. Lezen heeft een positief effect op je woordenschat, spraak, spelling en grammatica.
2. Lezen is een workout voor je hersenen en het is onderzocht dat mensen die veel lezen op latere leeftijd minder last hebben van geheugenverlies. En doordat je je brein met onder andere lezen actief houdt verklein je ook nog eens een beetje de kans op de ziekte van Alzheimer.
3. Door te lezen vergroot je je concentratievermogen waardoor je andere taken beter uit zal gaan voeren.
4. Lezen werkt enorm ontspannend waardoor je alles om je heen en je zorgen even vergeet. Mensen die regelmatig lezen zouden zelfs 70% minder gestrest zijn ná het lezen dan ervóór en zelfs meer ontspannen dan als ze bijvoorbeeld een kopje thee hadden gedronken of een wandeling hadden gemaakt.
5. Boeken zorgen ervoor dat je je beter kan inleven in andere mensen en hoe anderen emoties ervaren en dat doet je social skills in het echte leven zeker goed!
6. Uit een Brits onderzoek wees uit dat kinderen die veel voorgelezen worden en veel lezen op latere leeftijd gemiddeld 5.000 pond per jaar meer verdienden. Je krijgt er dus ook nog eens een betere sociaal-economische status van.

waarom lezen goed voor je is

Carry on en leef – Glennon Doyle Melton
In een wereld van Instagramselfies en Photoshop is hier de frisse wind van Glennon Doyle Melton, een vrouw die zichzelf beschrijft als ‘bijna beschamend schaamteloos’. Iemand met een dappere missie: de waarheid vertellen. Oók als die pijnlijk is. Maskers opzetten, daar doet Melton niet aan mee. In Carry on en leef blikt ze terug op haar leven so far. Twintig jaar lang nam ze de toevlucht tot overmatig eten, alcohol en drugs, totdat ze koos voor het leven. Carry on en leef is haar gevoelige, herkenbare en vooral ook vermakelijke debuut.”

Een boek dat gaat over vallen en opstaan, relaties, moederliefde, acceptatie, je masker afzetten en de kracht van kwetsbaarheid. Hoe wij vrouwen verschillende rollen aannemen, niet weten hoe we alle ballen in de lucht moeten houden en vooral steeds meer het gevoel hebben dat we verder af lijken te staan van elkaar en onze gevoelens. Tijd voor verandering! Nee, geen zelfhulpboek maar eerder een zelfontwikkelingsboek waardoor je geïnspireerd raakt. Het zet je aan tot nadenken over jouw doel, wat je ècht zou willen doen, zou willen bereiken en waar je gelukkig van wordt.

Kleine side note: ondanks dat ik niet gelovig ben vond ik de verwijzingen naar God en het geloof in dit boek niet vervelend of opdringend waardoor het geen issue was tijdens het lezen van het boek. De boodschap die er duidelijk in naar voren kwam is niet afhankelijk van geloof maar juist universeel en voor iedereen. Ik vind het mooi dat dit boek laat merken dat jezelf kwetsbaar opstellen niet een teken van zwakte is, maar juist eentje van sterkte waardoor we niet alleen dichter bij onszelf maar ook zeker dichter tot elkaar kunnen komen.

Carry on en leef is geschreven door Glennon Doyle Melton en is verkrijgbaar voor €20,00. ISBN 9789043527200, 304 pagina’s.

“Here’s to strong women. May we know them. May we be them. May we raise them.”

Welk boek kan jij echt aanraden om te lezen?

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’ ?
Dit artikel bevat product(en) die ik heb ontvangen van een merk of bedrijf. Foto bovenaan artikel van Shutterstock.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van mirjam Venhuizen
  Reply mirjam Venhuizen 13 oktober 2016 at 14:00

  Vroeg me af wie het boek gewonnen heeft?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 oktober 2016 at 14:33

   De winnaars krijgen zo direct een mailtje :)

   • Avatar van mirjam
    Reply mirjam 12 november 2016 at 23:53

    Hoi Desiree Deze week nog niets gekregen ………………….Kan je misschien contact met me opnemen …………..via FB Ik zou alsnog heel graag het boek willen hebben maar voglens mij moet je het dan wel anders verzenden ( een pakketje dat te volgen is of zo )…………….jammer dat de post boeken verliest!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Avatar van Nadia A.
  Reply Nadia A. 12 oktober 2016 at 23:23

  Lezen is voor mij een goede manier om op nieuwe ideeën te komen. Ik lees ook graag boeken die motiveren om verder te kijken en niet bang te zijn om te vallen. Op dit moment lees ik ‘Je Stem als Krachtbron’ van Debby Mureau.

 • Avatar van Anja
  Reply Anja 6 oktober 2016 at 19:26

  Ja!!!
  Als ik het niet win koop ik het , lijkt me heel goed boek!
  ik heb twee boeken tips voor jullie!
  1) ‘de kraamhulp’ van Esther Verhoef! Superspannend en eigenlijk best wel eng realistisch!
  2) en laatst gelezen ‘Het meisje in de trein’
  Dikke aanrader!

 • Avatar van Annette
  Reply Annette 6 oktober 2016 at 18:42

  Ik ben een enorme boekfanaat. Mijn tip zou zijn 3 minuten echt het meest spannende boek dat ik in 2016 las. Wel een dikke pil maar je raast door de pagina’s. echt een aanrader.

 • Avatar van Adrienne
  Reply Adrienne 6 oktober 2016 at 15:00

  Othilie bailey
  Ik lees zelf erg graag en veel. De boekhandel is dan ook een van mijn lievelingsplaatsen (voor mijn portemonnee niet). Een van de mooiste boeken die ik heb gelezen is “Morgen mag ik uit de kast” van othilie Bailey. Heel ingrijpend. Maar ook de boeken van karen kingsbury zijn favoriet!

  • Avatar van Mirjam
   Reply Mirjam 7 oktober 2016 at 16:43

   OOOOOOOOOO Karen Kingsburry is ook eentje die ik graag lees. Ken je Francine Rivers ………………..ook heel erg mooie boeken en de plantage van Lynn Austin ook de moeite

 • Avatar van Mirjam Venhuizen
  Reply Mirjam Venhuizen 6 oktober 2016 at 14:29

  Ik hou enorm van lezen ………………maar heb het helaas nog maar sinds een paar jaar ontdekt ……………..Wat een leuke winaktie ook……………..Ik zou heel graag dit boek wel winnen willen omdat ik zelf wel christen ben…………..
  Het boek dat ik je kan adviseren is het boek Reisgenoten …………van Sharon Garlough Brown.
  Succes ermee …………….was vooral heel herkenbaar dat boek

 • Avatar van Christa
  Reply Christa 6 oktober 2016 at 12:31

  Wat een mooie win-actie! Ik hou van lezen, ook mooi hoe een verhaal je mee kan nemen, het brengt je op zoveel plekken waar je fysiek misschien nooit zal komen en toch heb je het met het lezen van een boek toch even ervaren! Een aanrader wat mij betreft is “Niet morgen maar nu” van Wayne W Dyer. Hier heb ik en mijn man heel veel aan gehad en ik lees er met regelmaat nog stukje uit.

 • Avatar van Cindy
  Reply Cindy 6 oktober 2016 at 12:29

  Ik kruip morgenavond op de bank, onder een deken met een kop thee, oordopjes in en mijn leesboek bij de hand. Dan mag mijn man voetbal kijken, maar ik neem even die tijd voor mezelf. Ik lees veel te weinig!

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 6 oktober 2016 at 12:16

  Ik vind het ook heerlijk om te lezen. Ik lees vooral voor het slapen gaan, want dan val ik beter in slaap

 • Avatar van Esther
  Reply Esther 6 oktober 2016 at 11:59

  Ik lees meestal in de vakantie. Maar het boek dat de laatste vakantie het meest indruk op me heeft gemaakt is Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr.

 • Avatar van Annet Abbel
  Reply Annet Abbel 6 oktober 2016 at 10:32

  Ik ben gek op lezen, eigenlijk allerlei boeken. Thrillers, roman, maar ook spirituele boeken. Ik ben momenteel afvallen als spirituele oefening van Sandra Dertien aan het lezen, zeer interessant.

  • Avatar van Annet Abbel
   Reply Annet Abbel 6 oktober 2016 at 10:34

   Dertien moet Derksen zijn, stomme woordvoorspelling haha

 • Avatar van Anita te Gussinklo
  Reply Anita te Gussinklo 6 oktober 2016 at 10:15

  Ik houd van lezen. Helemaal nu het kouder word, heerlijk op de bank, dekentje en lekker kop thee erbij.
  Mijn favorieten van de laatste tijd zijn:
  Fajah Lourens -Killerbody dieet
  Sander Donkers – Hay (Biografie van Barry/Golden Earring) ook vond ik het boekje De boodschappencoach wat ik laatst bij je had gewonnen ontzettend leerzaam om te lezen.

  Verder zou ik graag Verdacht van Carry Slee (ik ben een volwassen vrouw, maar gek op haar boeken & films) & Stop van Jessica Broekhuis willen lezen.
  Ik ken haar nog uit de tijd van Pauze TV en wist niet wat ik las een paar weken geleden, die heeft zo aan de grond gezeten.
  https://www.youtube.com/watch?v=VsKTkEhYtpY

 • Avatar van Jonna@Burgertrutjes
  Reply Jonna@Burgertrutjes 6 oktober 2016 at 10:09

  Zo waar!! Ik houd ook onwijs van lezen. Ben nu naar een ereader aan het kijken

 • Avatar van Elise van Dongen
  Reply Elise van Dongen 6 oktober 2016 at 08:42

  Ik vind t heerlijk om te lezen; zowel fictie, waargebeurde verhalen als zelfontwikkelboeken zoals degene waar jij recensie over schrijft. Door te lezen kan ik echt ontspannen, vind ik echt de rust, maar het zorgt ook echt voor zelf reflectie!
  Ben iig erg nieuwsgierig geworden naar dit boek!
  Ik vind de boeken van Jodi picoult erg bijzonder; in deze fictie boeken gaat het altijd over dilemmas waardoor ik getriggerd raak om na te denken over ‘hoe zou ik me voelen? Wat zou ik doen in die situatie?’
  1 van haar mooiste boeken is My sister’s keeper!

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 6 oktober 2016 at 08:20

  True, ik houd echt van lezen! Op vakantie heb ik enorm veel gelezen en ik vind dat echt heerlijk!

 • Avatar van Romy
  Reply Romy 6 oktober 2016 at 07:41

  Wat een leuk artikel! Lezen is inderdaad niet alleen ontspannend, maar ook nog eens hartstikke goed voor je. Ik ben nu bezig in Liever met Lef van Dagmar Valerie en vind dat een heel fijn boek.

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 6 oktober 2016 at 07:12

  Lijkt me een inspirerend verhaal. Heb je ‘The Bell Jar’ van Sylvia Plath gelezen? Dat is een van m’n absolute lievelingsboeken.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 6 oktober 2016 at 06:50

  Leuk artikel!
  Ik lees veel te weinig.

  Xoxo

 • Avatar van Femke
  Reply Femke 6 oktober 2016 at 06:42

  Ik hou van lezen, maar doe het veel te weinig. Vooral nu ik een opleiding volg voor mijn werk, maar als het goed is en ik mijn examen binnenkort haal heb ik weer wat meer tijd. Ik hou wel voornamelijk van thrillers en romans. Deze winactie sla ik dan ook even over, ik ben bang dat dit boek bij mij zou blijven liggen maar je kan hier iemand vast ontzettend blij mee maken :-).

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.