Beauty

Wellness | Aromatherapie (achtergrond & informatie)

9 november 2016

aromatherapie
Ken je dat? Dat als je een bepaalde geur ruikt je gelijk bepaalde emoties krijgt of terug denkt aan een bepaalde gebeurtenis of periode uit je leven? Dat een typische geur je rustig kan krijgen en een ander je juist oppept? Aromatherapie. Als je mijn website al een tijdje volgt dan weet je dat de onderwerpen wellness en geuren en de werking hiervan regelmatig terugkomen in artikelen. Ik wil je in dit artikel graag wat meer over aromatherapie vertellen. Wat is het precies en hoe kan je het gebruiken in je dagelijks leven.

Een stukje persoonlijke achtergrond over mijn interesse in onder andere aromatherapie
Ik heb in het verleden een eigen wellnesspraktijk als wens gehad waardoor ik verschillende opleidingen, workshops en cursussen gevolgd en afgerond heb in onder andere massagetherapie, aromatherapie, Bach bloesemtherapie, ontspanningstherapie en dergelijke. Nadat ik er in ons vorige huis een complete praktijkruimte voor ingericht had en klaar was om te starten heb ik helaas wegens gezondheidsredenen – carpaal tunnelsyndroom – deze droom uiteindelijk vaarwel moeten zeggen. Maar mijn grote interesse in wellness in de ruimste zin van het woord is altijd gebleven.

Aromatherapie
Je kan dit toepassen op veel verschillende manieren, maar het wordt voornamelijk gebruikt als holistische en alternatieve vorm van gezondheidszorg voor de geest. De meeste mensen hebben in huis wel eens een geurkaars aan of olie in een brandertje en dit is eigenlijk al het begin van aromatherapie. Door de keuze die je maakt voor een bepaalde olie/geur op een bepaald moment kan je er zo rustiger, vrolijker, opgewekter, gekalmeerd door raken of juist energie van krijgen. Het is dus meer dan een ‘lekker geurtje’ en het heeft duidelijk een therapeutische werking. Je kan aromatherapie inzetten op veel verschillende momenten en gelegenheden of door toe te voegen aan bijvoorbeeld verzorgingsproducten maar de meest effectieve manier is de oliën te ervaren door inhalatie. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een brandertje gebruiken of een diffuser (een waterverdamper waaraan je de olie/oliën toevoegt).

Het gebruik van etherische oliën voor gezondheidsredenen wordt al eeuwen toegepast maar de manier zoals wij het tegenwoordig kennen is ontstaan door de Franse scheikundige René-Maurice Gattefossé (1881-1950) en gebruikt in 1928 voor het eerst de term Aromathérapie in een wetenschappelijk artikel. Hij experimenteerde met etherische oliën en hun helende eigenschappen en biochemiste en schoonheidsspecialiste Marguérite Maury (1895-1968) combineerde dit voor het eerst in massage- en huidverzorgingstechnieken.

Wat zijn etherische oliën?
In de uiterst kleine vetkliertjes van verschillende houtsoorten, bloemen, planten, kruiden en bloemen worden essences geproduceerd. Deze geven elke plant zijn eigen karakteristieke geur maar zijn ook de bescherming van de plant. Door deze essences te oogsten door middel van persing of verhitting en daarna te destilleren worden de zuivere oliën opgevangen en kunnen we de werking ervan inzetten door middel van aromatherapie.

Let op: etherische oliën kunnen in pure vorm giftig zijn. Neem bij twijfel of bepaalde klachten eerst contact op met een Aromatherapeut aangezien er contra-indicaties – zoals tijdens een zwangerschap – kunnen zijn waarmee rekening gehouden dient te worden. Daarnaast kunnen bepaalde oliën de huid gevoeliger maken voor de zon en is het dragen van een product met SPF overdag zeker aan te raden.

Mocht je zelf eens de kracht van etherische oliën willen ervaren, let er dan wel op dat je 100% natuurlijke etherische of essentiële olie aanschaft en geen geurolie of synthetische olie.

Om dit artikel niet al te lang te maken zal ik binnenkort een vervolg schrijven waarin ik wat meer vertel over enkele oliën die we hier in huis graag gebruiken en wat het gebruik hiervan voor ons doet. Mocht je er verdere vragen over hebben dan mag je ze altijd stellen. Zo kan ik ze meenemen in het artikel :)

Gebruik jij wel eens aromatherapie thuis? Welke oliën en/of geuren zijn jouw favoriet?

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’ ?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van YuStSoMe
  Reply YuStSoMe 10 november 2016 at 18:32

  Ik ken het wel, mijn coach gebruikt het ook tijdens massages. Ik word er heerlijk ontspannen van.

 • Avatar van Loes | Gewoon iets met Loes
  Reply Loes | Gewoon iets met Loes 10 november 2016 at 11:26

  Wij hebben een aantal jaren terug bij ons op kantoor in de drukke perioden een masseuse gehad die ook met etherische olie werkte, en dan mochten we zelf kiezen welke geur. Ik koos voor lemon grass, want dat ruikt zo heerlijk fris. Ik vond dat echt super fijn!

 • Avatar van Jonna@Burgertrutjes
  Reply Jonna@Burgertrutjes 9 november 2016 at 21:32

  Oh dit is zo fijn! Eigenlijk gun ik mezelf te weinig tijd hiervoor.

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 9 november 2016 at 18:43

  Mijn zus doet dat, maar ik heb mij er zelf nog nooit in verdiept

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 9 november 2016 at 14:58

  Wat een fijne tips!!

 • Avatar van marleen@burgertrutjes
  Reply marleen@burgertrutjes 9 november 2016 at 13:20

  Heeerlijk! Ik heb een keer een aromatherapie massage gehad. Dat was echt het beste ontspanningsmiddel ever!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 november 2016 at 13:48

   Heerlijk he?! Fijn dat je er ook zo’n goede ervaring mee hebt ^^

 • Avatar van Sima
  Reply Sima 9 november 2016 at 10:08

  Wat kost zo’n starterskit?…

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 november 2016 at 10:49

   Hi Sima, deze kost rond de €185,-. Op de website van Happy Mama Oils die ik link in het artikel kan je meer informatie vinden :)

 • Avatar van Varenka
  Reply Varenka 9 november 2016 at 09:49

  Ik gebruik altijd geurolie van Jacob Hooy en die druppel ik dan in z’on waxine geurbrander, maar er komt dan zoveel rook af dat ik me afvraag of dat wel gezond is. Misschien moet ik het mengen met water, ik weet het niet. Maar ik hou wel heel veel van geur therapie , ik kan daar helemaal ontspannen door worden. Maar ook migraine word er soms minder van.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 november 2016 at 10:05

   Jaaa, mengen met water in een brandertje anders verbrandt de olie en ervaar je hem zeker niet meer goed :)

 • Avatar van Liset - Beautydagboek
  Reply Liset - Beautydagboek 9 november 2016 at 08:32

  Ik ken het wel, maar heb er zelf nog niet zoveel ervaring mee. Ik heb ooit zo’n flesje met lavendelgeur van iemand gekregen, maar aangezien ik echt lavendel niet kan verdragen, werd ik er alleen maar misselijk van, haha. Voor mezelf moet ik dus duidelijk een andere geur gaan proberen. Ik ben wel benieuwd naar de geuren die dit merk hebben.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 november 2016 at 13:51

   Haha! Ja, dan zou ik zeker op zoek gaan naar een andere geur waar je wel goed op reageert en aansluit bij jouw behoeftes :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 9 november 2016 at 08:26

  Het lijkt zo goed en fijn!
  Zeker om tot rust te komen en het zen gevoel te krijgen.
  Ik zag het starterspakket met zoveel producten en het apparaat.
  Ook ben ik erg benieuwd naar het vervolgartikel…..

  Xoxo

 • Avatar van Femke
  Reply Femke 9 november 2016 at 07:55

  Ik heb nog nooit aroma’s in huis gehad maar ben wel geïnteresseerd in aromatherapie. Ik ben heel benieuwd naar je volgende artikel!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 november 2016 at 13:52

   Ik denk dat er in meer dan je denkt al de kracht van aromatherapie aan toegevoegd is, wat je gewoon in huis hebt. Zeker in beautyproducten is het veel terug te vinden ;)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.