Beauty

Wel of geen desinfecterende handgel gebruiken?

30 december 2016

desinfecterende handgel merci handy 2 - Wel of geen desinfecterende handgel gebruiken?
Vorige week was het uitgebreid in het nieuws. Desinfecterende handzeep en desinfecterende handgel zou helemaal niet zo goed zijn voor je. Ik dook in het onderzoek van De Gezondheidsraad en kwam tot een conclusie die ik graag met je deel. Ik blijf zo’n handsanitizer dus zeker wèl gebruiken en deel graag de tip van de Merci Handy hand cleansing gels met je.

desinfecterende handgel merci handy 1 - Wel of geen desinfecterende handgel gebruiken?
De Gezondheidsraad riep op om te stoppen met het overmatig gebruik van desinfecterende middelen zoals antibacteriële zeep, mondwater en desinfecterende handgel. De desinfecterende stoffen zouden niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën doden en zo ziektewekkers resistent kunnen maken.

“Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het routinematig gebruik van desinfectiemiddelen door consumenten thuis gezonder is dan schoonmaken met ‘gewoon’ water en zeep. Hetzelfde geldt voor het gebruik van desinfectiemiddelen op kantoor.” – Klik hier om het volledige rapport te lezen.

desinfecterende handgel merci handy 3 - Wel of geen desinfecterende handgel gebruiken?

Wat mij in de nieuwsberichten en in het onderzoek vooral opvalt zijn de woorden ‘overmatig’ en dat schoonmaken met water en zeep net zo goed zou zijn. En dat is precies waarom ik dus juist wel gek ben op desinfecterende handgels. Eén: omdat je het over het algemeen maar bij of na bepaalde gelegenheden gebruikt en twee: omdat er juist op die gelegenheden geen water en zeep voor handen is. Na een gelegenheid met veel handenschudmomentjes bijvoorbeeld. Of na een ritje met het openbaar vervoer waarbij je stoelen, stangen, handgrepen en dergelijke hebt aangeraakt. Brrr.

Met zo’n desinfecterende handgel dood je door de toegevoegde alcohol de bacteriën tot wel 99,9% bij goed gebruik. Een redelijke hoeveelheid gebruiken dus en goed inwrijven tot het weer droog aanvoelt door de die alcohol verdampt. Maar omdat alleen alcohol de handen flink uitdroogt zijn er aan veel desinfecterende handgels hydraterende bestanddelen toegevoegd.

desinfecterende handgel merci handy 4 - Wel of geen desinfecterende handgel gebruiken?

Eén van mijn favoriete merken als het op zulke gels aankomt zijn die van Merci Handy. De hand cleansing gels van dit Franse merk zien er niet alleen erg leuk en fris uit, maar ruiken ook nog eens lekker – dus niet die bekende alcoholgeur – en komen in een handig formaat waardoor je ze gemakkelijk met je meeneemt in je handtas. Zo kan je je handen snel wassen zonder dat je water in de buurt hoeft te hebben. En door de toegevoegde aloë vera, glycerine en vitamine E worden je handen gehydrateerd en voelen ze na gebruik lekker zacht aan.

De Merci Handy desinfecterende handgel is verkrijgbaar bij ICI Paris XL in verschillende geuren voor €2,95 per flesje met een inhoud van 30ml. Fijn om te weten: de handgels zijn dierproefvrij!

Gebruik jij wel of geen desinfecterende handgel?

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’ ?
Dit artikel bevat product(en) die ik heb ontvangen van een merk of bedrijf en een affiliate link.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van francina Brouwer
  Reply francina Brouwer 13 maart 2020 at 11:12

  ik heb er altijd 1 op het toilet staan, echter volgens mij is dit tegen bacteriën, en corona is een virus en geen bacterie… dus ik denk dat het tegen virusinfecties geen nut heeft… maar misschien heb ik het wel mis hoor.

 • Avatar van Simone
  Reply Simone 26 februari 2020 at 09:32

  Nu weer helemaal actueel met iedereen die op zoek is naar Handgel voor de virussen die er rondgaan. Ik denk wel dat je in dit artikel een onderscheid zou moeten maken tussen het routinematig gebruik en het gebruik van desinfectie middel rondom actuele virussen: Want dan is het gebruik natuurlijk wel een 100% aanrader / no brainer. Succes!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 26 februari 2020 at 10:34

   Het is natuurlijk wel een ‘ouder’ artikel inderdaad, maar dankjewel voor de aanvulling. Met het rondgaande virus nu is het zeker belangrijk alle hygiëneregels in acht te nemen. Liever een keertje extra je handen wassen of zo’n gel gebruiken dan maar!

 • Reply Gezondheidsraad: Stop met gebruik van handgels – LHLZ 5 maart 2019 at 01:03

  […] Merci Handy | Wel of geen desinfecterende handgel gebruiken? […]

 • Avatar van smilingbeauties
  Reply smilingbeauties 18 januari 2017 at 23:18

  Ik gebruik ze wel. Op momenten inderdaad dat er geen water en zeep voor handen is als ik onderweg ben. Of juist tijdens het werk. Als ambulant begeleidster kom ik vanalles tegen, en ben ik soms blij als ik bij het naar buiten gaan even mijn handen zo kan ‘wassen’

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 1 januari 2017 at 00:39

  Ik heb het ook allemaal gezien en gelezen maar ik gebruik het als ik denk dat het nodig is, niet meer en ook niet minder. Bedankt voor de tip die jij gebruikt, die ga ik ook halen en proberen. Ik gebruik er nu één van het Kruidvat.

 • Avatar van Evelien
  Reply Evelien 31 december 2016 at 19:34

  Ik gebruik ze van B&BW altijd, heerlijk vind ik ze! Dat gemiep altijd over alles, pffffff.

 • Avatar van Mirjam
  Reply Mirjam 30 december 2016 at 23:47

  Er staat in het rapport toch ook dat er uitzonderingen zijn waarin er voor consumenten ook een voordeel kan zitten aan het gebruik van desinfectantia? Bijvoorbeeld op vakantie als water en zeep niet voorhanden zijn. Maar dat in overige gevallen er geen duidelijk voordeel lijkt te bestaan ten opzichte van water en zeep.
  En desinfectantia zijn meer dan alleen handsanitizer he? Ook dat zeeppompje of schoonmaakmiddel waarop antibacterieel staat.

  In het artikel staat overigens dat er in de zorg ook zuiniger mee omgesprongen moet worden. Bijvoorbeeld niet routinematig plafonds en muren met desinfecterende schoonmaakmiddelen schoonmaken.

  En het gevaar van te veel gebruik? Resistentie voor de gebruikte desinfecterende middelen en waarschijnlijk ook antibiotica resistentie.

  Zou toch naar zijn als we in de toekomst bijvoorbeeld niet veilig meer geopereerd kunnen worden omdat de chirurg zijn handen niet meer bacterievrij kan maken.

  Wel degelijk een goed doordacht advies dus van de Gezondheidsraad wat mij betreft. En kleine moeite toch om er (nog) wat bewuster mee om te gaan?

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 30 december 2016 at 19:08

  Ik gebruik het op mijn werk regelmatig

 • Avatar van Monica
  Reply Monica 30 december 2016 at 18:31

  Ik met mijn smetvrees heb het standaard in mijn tas maar als ik de kans heb om gewoon met water en zeep te wassen dan doe ik dat.

 • Avatar van YuStSoMe
  Reply YuStSoMe 30 december 2016 at 17:44

  Ik gebruik het nooit. Ik ben opgevoed met water en zeep. Nu ben ik ook veel thuis en ik weet hoe mijn eigen huis qua hygiëne is. Buiten de deur raak ik nooit trapleuningen en knoppen aan met mijn handen, dat doe ik met de mouw van mijn jas (had ooit lichte vorm smetvrees, deze tik is gebleven).

 • Avatar van Kiss & Make-up
  Reply Kiss & Make-up 30 december 2016 at 13:37

  Heb net dezelfde handgel. Ik gebruik ‘m enkel on the go, in noodgevallen.

 • Avatar van Loes | Gewoon iets met Loes
  Reply Loes | Gewoon iets met Loes 30 december 2016 at 13:21

  Ik gebruik ze eigenlijk nooit, alleen inderdaad in de gevallen dat er geen water en zeep voorhanden is en je toch graag wat wilt doen aan de bacterien, zoals in de gevallen die je omschrijft. Ik heb de variant van Herome, want die ruikt zo verschrikkelijk lekker :-)

 • Avatar van Varenka W
  Reply Varenka W 30 december 2016 at 11:31

  Waarschijnlijk was het tijd voor wat “nieuws” tijdens het journaal.
  Volgens mij snappen de meeste mensen echt wel dat deze gel alleen is voor als er geen andere optie is dan je handen gewoon te wassen of alleen voor extra zekerheid bij situatie’s die jij beschrijft.
  Het kan geen kwaad om het eens extra te benadrukken dat te veel niet goed is, maar is dat niet met alles?

 • Avatar van Marleen
  Reply Marleen 30 december 2016 at 10:37

  Ik heb er altijd eentje in mijn tas zitten! Openbare gelegenheden zijn vaak zo vies. En je zit toch gauw aan je gezicht, of je wilt wat eten ofzo. Dan heb ik toch wel graag schone handen. Je weet gewoon niet waar iemand anders aan heeft gezeten….
  Ik ga zeker eens kijken naar de flesjes die je noemt, want die alcohol geur vind ik maar vies!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 30 december 2016 at 07:56

  Ik had het artikel in de krant gelezen!
  Ook ik gebruik handgels. Want je weet nooit hoe vol een kraan, deurkruk, stop knoppen in het ov etc zijn met bacteriën zijn.
  Door het gebruik van het woord ‘overmatig’ schrok ik.
  Want er zijn zoveel mensen die niet of nauwelijks de handen wassen.
  Ik zou geen ziektes erdoor willen oplopen.
  Het zijn schattige flesjes in dit artikel en betaalbaar.
  Ik zal er zeker een aantal ervan gaan kopen…..

  Ik wens jullie een heel gelukkig nieuwjaar Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 december 2016 at 09:05

   Heb je helemaal gelijk in, je kan gewoon niet vertrouwen op de hygiëne van een ander. Zeker in grieptijden etc. Jij ook alvast een gelukkig nieuwjaar!

 • Avatar van Patricia
  Reply Patricia 30 december 2016 at 06:59

  Wij hebben het op reis veel gebruikt. Wel zo fijn in de Australische outback als er geen water en zeep voor handen zijn. Denk dat het straks met de komst van de baby ook handig kan zijn. Op dus naar ICI Paris, want dat merk dat jij noemt, klinkt goed.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 december 2016 at 09:04

   Nou inderdaad, dat is nog zo’n situatie waarbij je een desinfecterende handgel graag gebruikt: op reis!

 • Avatar van Femke
  Reply Femke 30 december 2016 at 06:38

  Ik gebruik met regelmaat desinfecterende gel en ben hier niet van plan mee te gaan stoppen naar het ‘nieuws’. Ik vond het maar een gek bericht en mij viel ook het woordje ‘overmatig’ en ’te vaak’ op. Wat ik ook frappant vind, is dat in de zorg juist steeds meer wordt gestuurd op het gebruiken van desinfecterende gel en vrijwel alles daar ook op wordt ingericht. Anyway, ik blijf het dus ook gebruiken. Deze gels van Merci Handy zien er leuk uit!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 december 2016 at 09:04

   Precies. In de zorg wordt er meer en meer op gehamerd, maar voor thuisgebruik zou het verminderd moeten worden. Huh? Nou, ik blijf het dus gewoon af en toe gebruiken bij bepaalde situaties :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.