Lifestyle Persoonlijk

Personal | Welke tips helpen deze slechte slaper nu echt?!

17 december 2016

slechte slaper tips
Ik heb in de loop der jaren al een aantal artikelen met tips voor een betere nachtrust geschreven en ook met mijn kennis uit wellness workshops, opleidingen en cursussen zoals ontspanningstherapie zou ik beter moeten weten. Toch blijven die nachten voor mij een dingetje. Is het niet alleen doordat Shae een enorm slechte slaper is wat pas sinds kort verbetering heeft, dan is het wel omdat ik zo’n alsmaar-denkend-hoofd heeft waardoor het erg lang kan duren voordat ik in slaap val. Toch gaat het zeker de laatste tijd een heel stuk beter en ik deel graag de tips met je die bij mij echt helpen. Hopelijk heb jij er ook wat aan!

slechte slaper tips
Laat ik beginnen met dat alsmaar-denkend-hoofd. Ik weet niet hoe ik het moet omschrijven, maar erg lastig is het wel. Ik kan me geen moment herinneren dat ik echt even aan niets dacht. Het gaat meer van één gedachte op de voorgrond die alle focus nodig heeft terwijl er 10 jammerende gedachtes ook aandacht willen. Heel vermoeiend zoals je kan begrijpen. Ik heb ook gewoonweg veel ideetjes en plannen zowel zakelijk als privé en ben dan zo’n enthousiaste puppy die alles tegelijk wil doen. Maar dat kan natuurlijk niet. Beseffen dat dat helemaal niet erg is lijkt heel logisch, maar het duurde bij mij een beetje heel erg lang voordat dat besef echt tot me doordrong. Het leed wat perfectionisme heet ;)

Wat ik nu dus voor het slapen doe is zorgen dat de slaapkamer opgeruimd is, ik fris en schoon onder de dekens kruip en dit allemaal met aandacht doe. Door niet snel-snel routinematig mijzelf uit te kleden, te wassen, tanden te poetsen, make-up te verwijderen, handen en voeten in te smeren en dergelijke maar hier echt aandacht aan te geven, te focussen op mijn ademhaling en rustig aan te doen eindigt mijn dag een stuk minder gehaast. En door alles met aandacht te doen gebeurt het beter – wat mijn huid me zeker dankbaar is – en voelen veel van die routinematige klusjes bijna als een meditatie aan. Veel dagelijkse stressdingetjes kan ik zo veel makkelijker loslaten.

slechte slaper tips

Natuurlijk zijn er op de slaapkamer ook enkele dingen waar ik op let. Het is bewezen dat je beter slaapt als je slaapkamer niet al te warm is. Daarom staat daar nooit de verwarming aan en zet ik voor het slapen altijd het raam op een kier. Ook slaap je beter onder natuurlijke stoffen zoals katoen, helpt het als je niet te veel afleiding van elektrische apparaten en rommel om je heen hebt en kan je eventueel met een pillow mist sprayen. Die van L’Occitane en Cowshed zijn mijn huidige favorieten.

slechte slaper tips slechte slaper tips slechte slaper tips

Vergeet niet de kracht van een goed hoofdkussen en matras die bij jouw wensen, gewicht en lengte past. Zo hebben wij sinds een tijdje een Emma matras die we mochten ontvangen. We hebben deze nu enkele weken uitgebreid getest. Hij is stevig maar niet te hard, verdeelt je gewicht goed, ondersteunt waar het moet en lijkt echt een one-size-fits-all type matras. Hij bestaat uit een ademende toplaag die ervoor zorgt dat je geen drukpunten ervaart, lichaamsvolgend en drukverlagend traagschuim en ondersteunend koudschuim. Wij als zijslaper met zwaar postuur (ik) en als rugslaper met slank postuur (Paul) zijn er beide oprecht heel erg tevreden over.

Om mijn enthousiasme te delen mag ik een heel erg mooie kortingscode delen. Met de code Curvacious21 krijg je maar liefst 21% korting op een Emma matras! Voor meer technische informatie raad ik je aan naar de website van Emma matras te gaan.

–> Misschien vind je het leuk om te zien hoe de slaapkamer in ons nieuwe huis eruit ziet? In dit artikel een roomtour!

slechte slaper tips

Als laatste wat misschien heel simpel lijkt maar enorm effectief werkt is je gedachten en het eeuwige to do lijstje uit je hoofd op te schrijven. Leg een notitieboekje met pen naast je bed of mail desnoods jezelf deze gedachtes en lijstjes. Zo ben je het kwijt, weet je dat het niet ‘verloren’ raakt en kan je echt makkelijker de rust vinden om aan je welverdiende nachtrust te beginnen.

slechte slaper tips

Ik wilde als slechte slaper graag mijn ervaringen met je delen. De tips die ècht bleken te werken en ervoor zorgen dat ik langzaam steeds betere nachten heb en me overdag een stuk uitgeruster en ontspannen voel. Dat gun ik iedereen ♥ Mocht je zelf nog een interessante tip hebben dan zou ik het zeker fijn vinden als je deze in de reacties onder het artikel achter wil laten. Niet alleen voor mij, maar zeker om te delen met andere lezers die er hopelijk wat mee kunnen.

Misschien vind je deze eerdere artikelen over hetzelfde onderwerp ook interessant?
Tips voor een goede nachtrust #1
Tips voor een goede nachtrust #2
Interieur inspiratie voor een rustige slaapkamer

Wat is jouw ultieme tip voor een betere nachtrust?

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’ ?
Dit artikel bevat product(en) die ik heb ontvangen van een merk of bedrijf. Eerste foto Shutterstock.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Nelleke
  Reply Nelleke 21 december 2016 at 16:37

  De gouden greep voor mij zijn oordopjes. Na 30 jaar (van kinds af aan) zo’n vijf keer per nacht wakker te worden, nu al tien jaar maximaal 1 keer (los van de keren dat de kindjes mij wakker maken, maar dat is ook niet elke nacht). Het bleek dat ik wakker werd van geluiden die ik in min slaap hoorde. Super onbewust dus. En de bedmist van de Bodyshop, die is zoooo fijn!

 • Avatar van jonna@burgertrutjes
  Reply jonna@burgertrutjes 18 december 2016 at 12:08

  Heel herkenbaar, ik merk dat de bed & body mist van Rituals een rustig effect heeft voor het slapen gaan. Ik blijf ook altijd maar malen en denken.

 • Avatar van Kiss & Make-up
  Reply Kiss & Make-up 18 december 2016 at 11:27

  Ben zelf ook een HELE moeilijke slaper. Heb een tijdje slaappillen genomen maar uiteindelijk werd ik daar gewoom immuun voor en tripte ik gewoon op die dingen. Geen optie meer dus.

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 18 december 2016 at 10:53

  Zelf slaap ik de laatste tijd slecht en denk ik ook over teveel dingen na. Kan dingen moeilijk loslaten en dat vind ik vreselijk. Ik ga eens kijken wat ik kan doen :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 december 2016 at 10:57

   Sterkte in ieder geval. Hoop dat je snel beter slaapt!

 • Avatar van Margo
  Reply Margo 18 december 2016 at 09:31

  Ik herken dat wel, dat alsmaal denken. Er zijn avonden dat ik er een stop op kan zetten, maar andere avonden lukt dat ook niet en lig ik uren te draaien en te malen. Ik ga die “met aandacht” tip ook zeker toepassen. Thanks :)

 • Avatar van YuStSoMe
  Reply YuStSoMe 17 december 2016 at 22:14

  Ik gebruik medicatie, sindsdien slaap ik beter in. Echter het dromen vind ik minder leuk van slapen. Daarom sport ik ook best vaak om dat weer weg te werken. Ik weet dat temperatuur ook belangrijk is en dat het niet te warm moet zijn.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 17 december 2016 at 21:19

  Goede tips!

  Xoxo

 • Avatar van Christa
  Reply Christa 17 december 2016 at 14:14

  Wij hebben sinds twee weken ook de Emma en tot nu toe tevreden :D! Ook ik kom met regelmaat moeilijk in slaap door drukte in m’n hoofd en wat mij goed helpt is om yoga ademhalingsoefeningen te doen terwijl ik al bed lig. Misschien ook iets voor jou?

 • Avatar van Sima
  Reply Sima 17 december 2016 at 14:10

  Nemen ze je oude matras mee?

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.