Beauty Lifestyle

Beauty Food | Daarom zijn bananen gezond!

4 januari 2017

bananen gezond
Iedereen weet wel dat fruit een gezond tussendoortje maakt en dat het een manier is om onder andere voldoende vitamines mee binnen te krijgen. Maar weet je ook waarom juist bananen gezond zijn voor je? Ik vertel je er in dit artikel graag meer over, want wist je dat bananen niet alleen goed zijn voor je lichaam maar ook geestelijk kunnen helpen bij bijvoorbeeld je winterdip? Lees verder voor meer informatie, tips, weetjes èn heerlijke recepten met banaan erin verwerkt voor zowel volwassen als kinderen.

De banaan groeit aan de bananenboom en is een langwerpige gele vrucht die eigenlijk officieel tot de groenten behoort. Bananen zijn het hele jaar door verkrijgbaar en door de zoete smaak is het een geliefd tussendoortje van velen. Wist je dat de banaan na rijst, maïs en tarwe het belangrijkste voedingsgewas ter wereld is? Nederlanders alleen al eten samen jaarlijks zo’n 720 miljoen bananen!

De voedingswaarde van een banaan
In 100 gram banaan zitten ongeveer 98 kcal, 1,2g eiwit, slechts 0,3g vet en zo’n 2,6g vezels. Daarnaast zitten er vitamines en mineralen in zoals kalium, calcium, vitamine A, melatonine, zink en magnesium.

Wat maakt bananen gezond?
De grotere hoeveelheid kalium helpt om de bloeddruk te reguleren en bevordert de hartfunctie, de melatonine kan helpen bij slaapstoornissen, magnesium helpt bij een goede energiestofwisseling, koper zorgt voor een goede opname van ijzer en de aanmaak van rode bloedcellen, calcium zorgt voor sterke botten en een gezond gebit en zink ondersteunt de werking van je immuunsysteem en helpt om je huid en haren in goede conditie te houden. Ook geestelijk leveren bananen een mooi voordeel op: het aminozuur tryptofaan wordt door het lichaam omgezet in serotonine, wat een feel good effect heeft voor de hersenen, depressies zou kunnen verminderen en zelfs pijnprikkels verzacht. Daarom zijn bananen gezond!

bananen gezond

Recepten met banaan
Bananen zijn heel gemakkelijk te verwerken in recepten. Of het nu om fruithapjes voor baby’s en kinderen gaat of verwerkt in recepten voor volwassenen. Mocht je banaan lekker vinden, dan kan ik je zeker aanraden deze eerder verschenen recepten eens te gaan proberen.

Oreo Nutella dessert
homemade banaan & noten muesli
homemade banaan-amandel yoghurt
amandel chia pudding
banaan pindakaas pannenkoekjes (ook heerlijk voor kids)
smoothie tip voor kinderen

Banaan = Beauty Food
Wist je dat banaan ook heel gemakkelijk te verwerken is in een homemade gezichtsmasker? De vitamines, enzymen, mineralen en antioxidanten in banaan zorgen voor onder andere een mooie glow en gezondere, zachtere huid. Klik hier voor het recept voor een DIY maskertje. Enjoy!

Bananen zijn dan misschien wel de meest calorierijke vruchten maar met zoveel positieve eigenschappen is het zeker niet verkeerd om er regelmatig eentje te eten.

Liefs,
Desirée

> Volg jij mij al via Twitter, InstagramFacebook en/of Bloglovin’ ?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 6 januari 2017 at 21:48

  Leuk artikel die je geschreven hebt :) ik eet ook graag bananen, maar wist niet dat het zoveel goede dingen bevat ook!

 • Avatar van Margo
  Reply Margo 5 januari 2017 at 08:21

  Wat goed om te weten, al die positieve punten. Ik eet graag bananen omdat het zo lekker vult! Dus op hele hongerige momenten.. mm!

 • Avatar van Natalie
  Reply Natalie 4 januari 2017 at 22:17

  Liefde voor bananen!

 • Avatar van Evelien
  Reply Evelien 4 januari 2017 at 21:10

  Ik vind een banaan zo nu en dan heerlijk, maar ook in een smoothie is het dé basis voor mij. Als maskertje is ook een goeie trouwens! Dat ga ik snel eens proberen. Leuk artikel, zoals altijd! X

 • Avatar van YuStSoMe
  Reply YuStSoMe 4 januari 2017 at 18:55

  Ik ben zwaar allergisch voor banaan. Gekookt of gebakken kan minimaal. Vroeger vond ik het zo lekker… na mijn pubertijd was het opeens foute boel.

 • Avatar van Josine
  Reply Josine 4 januari 2017 at 18:35

  Oh ik hield zo van bananen! Ik kan ze niet meer eten sinds m’n galblaasoperatie. Heel soms doe ik ze nog ergens doorheen.. zo lekker (zucht)!

 • Avatar van Varenka W
  Reply Varenka W 4 januari 2017 at 17:29

  De tosti met banaan is al jaren mijn favoriet. Op een lekkere grof volkoren boterham …. Het lieft nog een beetje sambal of dun laagje pindakaas erop hmmmmmm

 • Avatar van manon
  Reply manon 4 januari 2017 at 16:53

  Ik eet best veel bananen!

 • Avatar van Nancy
  Reply Nancy 4 januari 2017 at 13:29

  Zo fijn om te lezen dit artikel. Kinderen op scholen krijgen nu geleerd dat een banaan NIET gezond is, verschrikkelijk.

 • Avatar van Shaheera van velden
  Reply Shaheera van velden 4 januari 2017 at 11:14

  Ik zal dit maskertje zeker ook proberen, ik eet elke dag zeker een banaan of 2, echt super lekker wat ik ook vaak online bestel is gedroogde bananen bij de superfood winkel, als je dat een keer geproefd heb dan denk je wooow, maar jou recepten gebruik ik dagelijks in de keuken, o ja trouwens banaan is heel goed als je in een dipje zit, door banaan te eten maak je lichaam veel serotonine aan, je heb helemaal gelijk in je blog post. eet banaan eet banaan en voel je de hele dag goed, xxx aan iedereen hier op deze blog

 • Avatar van Patricia
  Reply Patricia 4 januari 2017 at 08:18

  Ik moet toegeven dat ik ze alleen lust als ingrediënt van gezonde koekjes, pannenkoekjes en cake. Of – en dan gaan mensen misschien hard lachen of vreemd kijken – op een boterham met laagje lichtbruine basterdsuiker. Dat smaakt echt niet als een gebakje.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 4 januari 2017 at 08:15

  Een banaan is heerlijk.
  Het masker zal ik zeker een keer maken.

  Xoxo

 • Avatar van Mieke
  Reply Mieke 4 januari 2017 at 07:47

  Bananen hebben veel goede eigenschappen, maar helaas bevorderen ze ook de aanmaak van slijmen.. Hierdoor mag ik ze slechts beperkt eten. Ik heb namelijk last van oedemen en chronische sinusitis. Dus ik wil juist van die slijmen af!
  Wist je dat bananen ook ‘stoppen’? Dus zeker een aanrader bij diarree!

 • Avatar van Femke
  Reply Femke 4 januari 2017 at 06:32

  Heerlijk, af en toe een banaan. Ik eet dit meestal voordat ik ga sporten. Dat maskertje wil ik een keer gaan maken!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.